14.03.2009, 13:49
Cytat:Kobieta jak chce może iść do wojska, mężczyzna nawet jeżeliby chciał, to dziecka nie urodzi.http://deser.pl/deser/1,83453,5061019.html
Nauka nie takie przeszkody usuwała.
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
|
O niewolnictwie XX wieku, czyli przeciw przymusowej służbie wojskowej
|
|
14.03.2009, 13:49
Cytat:Kobieta jak chce może iść do wojska, mężczyzna nawet jeżeliby chciał, to dziecka nie urodzi.http://deser.pl/deser/1,83453,5061019.html Nauka nie takie przeszkody usuwała. [SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
14.03.2009, 18:56
Gocek napisał(a):Jak to jakiego? Masz macice, miesiączkę, waginę, piersi do wykarmienia dzieci? Mężczyźni mieliby robić swoje rzeczy i kobiety swoje.Innymi słowy kobita ma urodzić dzieciaka furerowi a dzieciak zginąć dla furera, urocze. Gocek napisał(a):Przecież to oczywiste. Jednak Ty chciałbyś abyśmy w ogóle nie robili przeszkolenia, nawet gdy jest taka potrzeba.Nie no O.K. meny i womeny dopiero w razie potrzeby. Gocek napisał(a):Jaką wiedzę tajemną? Przecież Ci podaję fachową literaturę chłopie. Ale Tobie się nawet nie chce wysilić, żeby swoje farmazony zweryfikować.Nie, to tobie się nie che odpisać, więc uważasz, że dla jednego zdania mam kupić i przeczytać całą książkę, bo ty sobie tak zażyczysz. Gocek napisał(a):Jak zwykle ucięte drzewko cytatów, jak byk podane kraje, wiadomo o co chodzi, ale Gocek zamota i przekłamie. No to jakie wojny,w których miałaby mniejszy budżet niż przeciwnik toczyła Szwajcaria, Szwecja? Finowie przegrali z CCCP, w końcu się wycofali z własnego terytorium a jankesi z cudzego w Wietnamie i uważasz ich za przegranych.Cytat:A o jakich wojnach mówimy? Jakiś abstrakcyjnych - jak całe Twoje pojęcie o wojnach.Cytat:Przykładem są znowu: Szwecja, Izrael, Finlandia, Szwajcaria... Zwłaszcza Izrael, gdzie bardziej opłacalna jest militaryzacja całego narodu, niż armia zawodowa.No to proszę o dane i o wojny tych państw o których mówimy. Cytat:A ja proszę o takie same dane i o wojny państw o których mówimy w kontekście dowodu na Twoją tezę.A ja już pisałem,że ja do tej akurat tezy tak bardzo się nie przywiązuję,a ja na ten temat tez pierwszy nie stawiałem,ja tylko jestem sceptyczny,póki danych nie podasz. ![]() Cytat:A Ty znasz dane dotyczące Twoich twierdzeń finansowych w kontekście konfliktu zbrojnego? Takich danych się nie publikuje publicznie.Czyli nie sposób rozstrzygnąć na co lepiej wydać pieniądze. Cytat:Jak zwykle jak o niebie a ten o chlebie.Nie ignorancie. Podaje Ci mądrości ludzi wybitnych - strategów na temat, o którym dyskutujemy. Coś czego Twój zindoktrynowany rozum nie jest w stanie przyjąć.[/quote] Ciekawe,że żeby to zrobić,cytujesz moją wypowiedź zupełnie o czym innym.Jesteś zwykłym spamerem,który wkleja byle więcej swojego zdania, dyskusji z tobą żadnej, dlatego, tak dobrze się wyzywałeś z Nabu.(Kto mój rozum zindoktrynował? a może walisz już takie teksty rytualnie?) Cytat:Nikt nikogo nie poświęca, tylko stosuje strategię dostosowaną do własnych ograniczeń.My nie mamy tych ograniczeń, więc nie musimy rzucać mięcha armatniego jak w Afryce, zwłaszcza, że u nas jest więcej warte, bo w tym czasie może produkować nowoczesna broń a w Afryce tylko trampki. Cytat:Ale też nie biorą do niej na siłę i nie szkolą wszystkich. Jeżeli ceniłbyś życie ludzie, to nie uzależniałbyś tego życia od tłuszczy niewolników walczących pod przymusem.Cytat:Jak widzisz, Stany Zjednoczone nie rezygnują z Gwardii Narodowej, bo doskonale sobie zdają sprawę z absurdalnego rozwiązania, jakie prezentujesz.Jeżeli ceniłbyś życie ludzie, to nie uzależniałbyś tego życia od "grupki" najemników walczących dla pieniędzy. Cytat:Utrata zdolności obronnych, zagrożenie dla bezpieczeństwa narodowego, finansowe załamanie.Dobre podsumowanie twoich pomysłów, powtarzaj jak mantrę,to w końcu uwierzysz. Cytat:Proszę o dane źródłowe o tych setkach zabitych.Oj pomyliłem się, jednego popołudnia ginie po 50: http://www.biznesnet.pl/ar/20/1299567/af...libow.html Cytat:Twoje emocje sam opisałeś.Gdzież to? Przecież dobrze wiesz,że to Twoja projekcja, już wielokrotnie dałeś wyraz temu, że nie potrafisz policzyć do 10 oddechów. Cytat:Lepiej nie mieć obrony w ogóle, niż przeszkolić obywateli na wypadek agresji. Ależ Gocek uczciwie zreferował moje poglądy.A mi będzie zarzucał przekręcanie jego... Cytat:Jasne, że pomógł - gdybyśmy zastosowali inną strategię, to byśmy wygrali.To w czym niby pomógł? :] Cytat:Cytat czego? Czyli jednak jesteś dokładnie za tym, o czym piszę,żeby dla pewnych pieniędzy wydać je na szkolenie poborowych zamiast na zawodowców.To o co się w kółko pultasz?Cytat:A to nie jesteś za tym, aby z dwóch możliwości, wydania pieniędzy na dodatkowych zawodowców albo ogólne szkolenie wybrać to drugie?Cytat - proszę! Cały czas piszę, że armia zawodowa jest potrzebna i lepsza od poborowej. Ale to nie wystarczy. Nie piszemy o jakimś abstrakcyjnym państwie o nieograniczonych możliwościach, Cytat:Jak wybiją Twoją armię zawodową w tydzień, to faktycznie jedyne co Ci pozostanie, to wziąć miotłę.Nie, mi zostanie naród, jak został Japończykom,a tobie jak twoje mięso armatnie na które sam się nie piszesz wybiją to już kamień na kamieniu nie zostanie. Cytat:Armii zawodowej.Armii poborowej. :] Cytat:Idiotyzmem jest nazywanie przeszkolenia wojskowego obywateli niewolnictwem.Fakt, ale nazywanie przymusowego szkolenia wojskowego niewolnictwem nie jest idiotyzmem tylko prostym zastosowaniem definicji niewolnictwa. Cytat:Znowu wymyślasz jakiś sztuczny problem?Fakt, idiotyczny, ale wymyślony przez ciebie, ja tylko odpisuję. Cytat:Idiotyzmem jest również postrzeganie wojny jako prostych schematów, w stylu niezwyciężona armia zawodowa i mięso armatnie.A nie jest idiotyzmem postrzeganie wojny jako prostych schematów, w stylu niezwyciężona gwardia narodowa i najemnicy? Cytat:Idiotyzmem jest również niechęć do zgłębienia wiedzy na tematy związane ze strategią i wojną, oraz obronnością państwa.No ja jestem ciekaw jaką wiedzę miał Einstein na ten temat. Wyraźnie taką jak twoja, bo nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytania tylko odsyłasz do literatury. Cytat:Trzeba (...) nieskuteczną.Zwykły niczym nie poparty propagandowy bełkot z wyjściem od dogmatów i skończeniem na nich. Okraszony, a jakże, wyzwiskami i ... emocjami. :] Cytat:Puknij się jeszcze raz i spróbuj zrozumieć.Piszę do administracji lub moderacji, aby wycięła kolejny post, jeżeli będą w nim wyzwiska. Cytat:Masz tutaj ewidentny i niepodważalny przykład, że w przypadku wojny z narodem, ekstremalnie trudno byłoby zwyciężyć o ile w ogóle Amerykanie byliby do tego zdolni (opłakując każdego żołnierza).Ciekawy ten niepodważalny dowód, bo jakoś Amerykanie zwyciężyli a naród wiedział, że z atomówkami przegra. Co więcej, nie dał zrobić z siebie mięsa armatniego i teraz świetnie prosperuje, czego nie dałoby się powiedzieć o jego funkcjonowaniu po pożodze. Cytat:Porównanie, technika typowa dla takich chamów. Jedyną osobą jaka spamuje w tym temacie jesteś Ty.Do wyzwisk się przyzwyczaiłem, więc nie skomentuję, ale chciałbym zobaczyć tu swój spam, bo raczej nic tu jeszcze nie wklejałem a ty ciągle i nie na temat. Nawet nabu tak nie robił. Cytat:Nie idioto (tak muszę nazwać osobę, która nie przyjmuje tego co cały czas piszę).Albo przyjmujesz prawdy objawione proroka Gocka albo jesteś idiotą!!! Rozwaliło mnie uzasadnienie! ![]() Cytat:Ciągła naiwna wiara w super skuteczność Armii Poborowej - niewolników.Czyli armia zawodowa wspierana nieskuteczną Armią Poborową niewolników. ![]() Cytat:Historia potwierdza moje argumenty.Tym gorzej, bo skoro potwierdza, a ty całą historię jaką podawałeś to tę, w która przeczyła twoim tezom, to albo intelektualnie wątły albo kłamiesz. Cytat:biskup polowy WP gen. dyw. dr Tadeusz Płoski,No tak, Gocek zamiast armii zaleca modlitwę... :-(
23.03.2009, 15:49
ADAM
Cytat:Innymi słowy kobita ma urodzić dzieciaka furerowi a dzieciak zginąć dla furera, urocze.Innymi słowy Kobieta nie jest mężczyzną. Cytat:Nie no O.K. meny i womeny dopiero w razie potrzeby.Na razie nie ma takiej potrzeby, więc wystarczy przeszkolenie mężczyzn. Cytat:Nie, to tobie się nie che odpisać, więc uważasz, że dla jednego zdania mam kupić i przeczytać całą książkę, bo ty sobie tak zażyczysz.Ja odpisuję, ale jak Ty uważasz, że wojna nieregularna nie jest skuteczniejsza od regularnej, że przeszkolony naród da się wybić, amerykanie wygrali wojnę w Wietnamie i wygrywają w Afganistanie i Iraku itd. to już nie jest różnica zdań - ale istotne błędy strategiczne. Dlatego pozostaje mi odsyłanie Cię do fachowej literatury, skoro moje argumenty nie są dla Ciebie przekonujące... Cytat:Jak zwykle ucięte drzewko cytatów, jak byk podane kraje, wiadomo o co chodzi, ale Gocek zamota i przekłamie. No to jakie wojny,w których miałaby mniejszy budżet niż przeciwnik toczyła Szwajcaria, Szwecja? Finowie przegrali z CCCP, w końcu się wycofali z własnego terytorium a jankesi z cudzego w Wietnamie i uważasz ich za przegranych.Jak zwykle - znalazł sobie pytanie o budżet i udaje jarząbka. Zrozum, że wojna to nie zestawienie liczb. Jak przeliczysz np: wymordowanie setek tysięcy obywateli (w tym inteligencji), w przypadku, gdybyś miał jedynie garstkę wojsk operacyjnych i nie stawiał w ogóle oporu. Finlandia stawiała zaciekły opór i zadała wrogowi ogromne straty, właśnie z racji tego, że stosowała i nadal stosuje odpowiednią strategię obronną. ZSRR również dokonało rewizji swoich żądań i poszło na ustępstwa, nawet później (patrz Finlandyzacja) Przygotowania do obrony czyniono już od lat 20. Wtedy tacy jak Ty również nie widzieli potrzeby szkolenia ludności w zakresie obrony. A jaka była dysproporcja sił - rozumiesz? Cytat:A ja już pisałem,że ja do tej akurat tezy tak bardzo się nie przywiązuję,a ja na ten temat tez pierwszy nie stawiałem,ja tylko jestem sceptyczny,póki danych nie podasz.Więc nie żądaj od kogoś czegoś, czego sam nie jesteś w stanie wydobyć. Cytat:Czyli nie sposób rozstrzygnąć na co lepiej wydać pieniądze.Strategia jest odpowiedzią. Koncepcja wojsk operacyjnych, którą forsuje rząd, tworzy z Polski bezbronny step. Wojska operacyjne muszą być, ale bez wsparcia obrony terytorialnej, odpowiednio przeszkolonej obrony cywilnej, rezerw mobilizacyjnych itd. czyni z państwa łatwy cel. Nie ma obrony portów, miast, wsi, infrastruktury krytycznej itd. Nie ma wykorzystania korzyści wynikających z obrony. Do tego nie ma przewagi liczebnej i techniki wojny nieregularnej. Cytat:Ciekawe,że żeby to zrobić,cytujesz moją wypowiedź zupełnie o czym innym.Jesteś zwykłym spamerem,który wkleja byle więcej swojego zdania, dyskusji z tobą żadnej, dlatego, tak dobrze się wyzywałeś z Nabu.(Kto mój rozum zindoktrynował? a może walisz już takie teksty rytualnie?)Co dla Ciebie niewygodne, to uważamy za spam. Proste i skuteczne. Do tego porównywanie z Nabu ma niby w jakiś sposób mi ubliżyć. Bardzo nędznie z Twojej strony. Cytat:My nie mamy tych ograniczeń, więc nie musimy rzucać mięcha armatniego jak w Afryce, zwłaszcza, że u nas jest więcej warte, bo w tym czasie może produkować nowoczesna broń a w Afryce tylko trampki.Znowu wypisujesz bzdury. Najpierw zastanawiasz się na temat oszczędności w armii, a teraz piszesz, że nie mamy ograniczeń. Mamy wiele ograniczeń, które sobie na pewno uzmysłowisz, jak sięgniesz do podanej przeze mnie literatury. Nowoczesną broń to my kupujemy w offsetach, więc nie chrzań tutaj o czymś takim. To kolejna sfera, która prawdopodobnie zostanie zlikwidowana przez nasz krótkowzroczny rząd. Cytat:Ale też nie biorą do niej na siłę i nie szkolą wszystkich. Jeżeli ceniłbyś życie ludzie, to nie uzależniałbyś tego życia od tłuszczy niewolników walczących pod przymusem.Piszę setki razy, że wojna to nie zestawienie dwóch walczących naprzeciw siebie armii. To działania nieregularne. Ale do Ciebie to nie dociera... Cytat:Dobre podsumowanie twoich pomysłów, powtarzaj jak mantrę,to w końcu uwierzysz.Niestety to odnosi się do Twoich pomysłów. Tobie jednak nawet powtarzanie nie pomoże. Cytat:Oj pomyliłem się, jednego popołudnia ginie po 50: http://www.biznesnet.pl/ar/20/129956...0-talibow.htmlCodziennie setki... na razie to widzę jeden lapidarny artykuł, którym karmi się motłoch aby tworzyć iluzję wielkiego zwycięstwa. A z drugiej strony: http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7958447.stm http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7957525.stm http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7956407.stm A z drugiej strony Talibowie wojnę wygrywają i na dodatek przejmują władzę w sąsiednim Pakistanie. Technikę w dupę strzeliło i super armia najemna (droga i nieskuteczna koalicja wielu państw) nie może poradzić sobie z partyzantką i bojownikami. Cytat:Gdzież to? Przecież dobrze wiesz,że to Twoja projekcja, już wielokrotnie dałeś wyraz temu, że nie potrafisz policzyć do 10 oddechów.Nie potrafię policzyć do 10 oddechów... Kolejne absurdalne twierdzenia Adama. Cytat:Ależ Gocek uczciwie zreferował moje poglądy.A mi będzie zarzucał przekręcanie jego...Odpowiedz na pytanie, bo taki będzie skutek - Polska w chwili obecnej i jeżeli modernizacja dojdzie do skutku tak naprawdę nie będzie miała obrony. A nie jesteśmy Hiszpanią, czy Włochami. Cytat:To w czym niby pomógł?W tym, że mogło powstać państwo podziemne i tysiące żołnierzy walczyło na frontach II WW. Cytat:Cytat czego? Czyli jednak jesteś dokładnie za tym, o czym piszę,żeby dla pewnych pieniędzy wydać je na szkolenie poborowych zamiast na zawodowców.To o co się w kółko pultasz?Jeszcze raz powtórzę Panie ciężko kapujący, że chodzi mi o przeszkolenie obywateli w zakresie obrony. Będzie to wsparcie dla wojsk operacyjnych i możliwość szybkiego powołania setek tysięcy żołnierzy w przypadku agresji. Pojmiesz to wreszcie, czy jest to dla Ciebie za trudne? Cytat:Nie, mi zostanie naród, jak został Japończykom,a tobie jak twoje mięso armatnie na które sam się nie piszesz wybiją to już kamień na kamieniu nie zostanie.Zostanie naród? Tak jak Chińczykom, Żydom, Cyganom i Polakom. Znowu nie uczysz się historii. Na nas nie będzie raczej USA atakowało. A Tito pokazał Hitlerowcom jak naród potrafi się bronić. Ale Ty znowu się z historii nie uczysz. Cytat:Armii poborowej.Przeszkolonych obywateli w zakresie obrony (rezerwy, wsparcie dla WO). Zrozumiesz w końcu, czy za trudne? Cytat:Fakt, ale nazywanie przymusowego szkolenia wojskowego niewolnictwem nie jest idiotyzmem tylko prostym zastosowaniem definicji niewolnictwa.Nieprawda. Niewolnictwo «całkowite podporządkowanie się komuś lub czemuś». Jak widzimy, nastąpiła tutaj nadinterpretacje. Przeszkolenie w zakresie obrony objęte jest regulacjami prawnymi, ustanowionymi przez parlament i mającymi praktyczne zastosowanie dla obrony narodowej. Niedługo dojdziesz to takiego poziomu absurdu, że przeszkolenie w zakresie pierwszej pomocy uznasz (i przymus jej udzielania) za niewolnictwo (a jest ono obowiązkowe w administracji). Pomyśl trochę szerzej o niektórych sprawach. Cytat:Fakt, idiotyczny, ale wymyślony przez ciebie, ja tylko odpisuję.Jasne, sam sobie wymyślam problemy, żebyś miał okazję się przed publiką popisać swoją błyskotliwością. Żenada. Cytat:A nie jest idiotyzmem postrzeganie wojny jako prostych schematów, w stylu niezwyciężona gwardia narodowa i najemnicy?Oczywiście, że nie jest. Przede wszystkim nie jest to prosty schemat w przeciwieństwie do Twojego dychotomicznego podziału. Cytat:No ja jestem ciekaw jaką wiedzę miał Einstein na ten temat. Wyraźnie taką jak twoja, bo nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytania tylko odsyłasz do literatury.Na proste pytania, to ja już dawno odpowiedziałem. Co do wiedzy, możesz zasłaniać się Einsteinem, a możesz w końcu do literatury sięgnąć i zacząć rozmawiać merytorycznie. Cytat:Zwykły niczym nie poparty propagandowy bełkot z wyjściem od dogmatów i skończeniem na nich. Okraszony, a jakże, wyzwiskami i ... emocjami.Słuchajcie proroka Adama, który nie znając tematu, pozjadał wszystkie rozumy. Cytat:Ciekawy ten niepodważalny dowód, bo jakoś Amerykanie zwyciężyli a naród wiedział, że z atomówkami przegra. Co więcej, nie dał zrobić z siebie mięsa armatniego i teraz świetnie prosperuje, czego nie dałoby się powiedzieć o jego funkcjonowaniu po pożodze.Jak spadłyby Ci na łeb dwie bomby atomowe, to również byś się dowiedział. Amerykanie wygrali - fakt, użyli bomb atomowych - naród się poddał. Dowód - aby pokonać naród trzeba użyć aż bomby atomowej. Cytat:Do wyzwisk się przyzwyczaiłem, więc nie skomentuję, ale chciałbym zobaczyć tu swój spam, bo raczej nic tu jeszcze nie wklejałem a ty ciągle i nie na temat. Nawet nabu tak nie robił.Spam o wyzwiskach i Nabu... Cytat:Albo przyjmujesz prawdy objawione proroka Gocka albo jesteś idiotą!!! Rozwaliło mnie uzasadnienie!Ja piszę o przeszkoleniu obronnym obywateli a Ty o armii poborowej - tego rozróżnienia nie jesteś w stanie przyjąć - więc jesteś idiotą. Cytat:Czyli armia zawodowa wspierana nieskuteczną Armią Poborową niewolników.Kolejny przykład idiotyzmu i braku wiedzy. Cytat:Tym gorzej, bo skoro potwierdza, a ty całą historię jaką podawałeś to tę, w która przeczyła twoim tezom, to albo intelektualnie wątły albo kłamiesz.Kolejny przykład... Cytat:No tak, Gocek zamiast armii zaleca modlitwę...I jeszcze jeden. Po prostu Adam - Tobie w tej dyskusji chodzi jedynie o zwycięstwo, dlatego nie będziesz przyjmował faktów, nie odniesiesz się do fachowej literatury, nie będziesz zważał na wypowiedzi autorytetów w danej dziedzinie, naukowców, strategów itd. Tylko będziesz usilnie ignorował to co piszę i zastępował swoimi wymysłami (np:armia poborowa, niewolnicy, wygrana wojna w Wietnamie, mięso armatnie, armia zawodowa panaceum na całe zło, porównywanie z Nabu itd.)
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman EL
24.03.2009, 09:45
Skuteczność strategii "Mięsa armatniego" w Afganistanie:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,S...ieton.html Z Afganistanu napływają coraz bardziej niepokojące wieści. Dotychczasowa strategia, bazująca głównie na operacjach militarnych, zawodzi. Nie udało się przez ostatnie lata spacyfikować tamtejszego kryzysu. Mało tego – kryzys ten nasila się: szybciej wzmaga się aktywność sił rebelianckich, niż przybywa sił rządowych. Rosną straty po obydwu stronach. Militarnie wygrać wojny przeciwpartyzanckiej w Afganistanie się nie da Gen. Stanisław Koziej Siłą można jedynie bezterminowo i bardzo dużym kosztem trzymać ten kryzys pod kontrolą. Ale oczywiście byłaby to strategia beznadziei – kto zaaprobuje bezterminowe ponoszenie coraz większych kosztów?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman EL
24.03.2009, 20:49
Gocek napisał(a):Na razie nie ma takiej potrzeby, więc wystarczy przeszkolenie mężczyzn.A nie armia zawodowa? Ależ Gocek zelżał w postulatach,a dopiero na gwałt trza było szkolić. ![]() Gocek napisał(a):przeszkolony naród da się wybić,Uważasz,że naród z dobrze wyposażoną armią zawodową da się wybić? Gocek napisał(a):amerykanie wygrali wojnę w WietnamieAmerykanie byli przeszkoleni Wietnamczycy nie. Gocek napisał(a):i wygrywają w Afganistanie i Iraku itd.A co,przegrywają w Iraku?Widziałeś ty kiedy dane?A Afganistan zajęli czy nie?A ponoszą straty bo mają złą armię czy bo nie chcą ofiar? Gocek napisał(a):Zrozum, że wojna to nie zestawienie liczb.A to ciekawe,to pewnie Gocek chce ludzi szkolić bez pieniędzy?Jak każdemu socjaliści spadnie mu szkolenie z nieba... Owszem wojna to zestawienie liczb,można kasę wydać na szkolenie specjalistów albo mięsa armatniego.Gocek napisał(a):Przygotowania do obrony czyniono już od lat 20. Wtedy tacy jak Ty również nie widzieli potrzeby szkolenia ludności w zakresie obrony.A tacy jak ty widzieli i przeszkolili ludzi w ZSRR i ZSRR dostało w dupę... :-( Gocek napisał(a):Więc nie żądaj od kogoś czegoś, czego sam nie jesteś w stanie wydobyć.Żądam od ludzi dowodzenia tez,które stawiają.Od siebie też.Na razie tylko jestem sceptyczny wobec twoich wyssanych z palca. Gocek napisał(a):Czyli nie sposób rozstrzygnąć na co lepiej wydać pieniądze.tworzy z Polski bezbronny step. (...) czyni z państwa łatwy cel. [/quote] Jak zwykle odpowiedź dogmatem.To masz jakieś dane czy tak z palucha ssiesz? Gocek napisał(a):Do tego nie ma przewagi liczebnej i techniki wojny nieregularnej.No jak się nie wyda na głupawe szkolenia, na które się sam nie wybierasz a innych wypędzasz, to chyba kaska będzie na zawodowców... Gocek napisał(a):Co dla Ciebie niewygodne, to uważamy za spam.Ależ wygodne,za każdym razem odpisuj nie na temat,to przynajmniej nie podejmiesz żadnego tematu i nie zaszokujesz czytelnika. Gocek napisał(a):Znowu wypisujesz bzdury.(...) piszesz, że nie mamy ograniczeń.Nic takiego nie napisałem,napisałem,że nie mamy TAKICH ograniczeń (jak Afryka). Gocek napisał(a):Piszę setki razy, że wojna to nie zestawienie dwóch walczących naprzeciw siebie armii. To działania nieregularne. Ale do Ciebie to nie dociera...Starcie ze sobą dwóch regularnych armii nie podpada pod wojnę? A to ciekawe, dla mnie to wręcz esencja wojny... Gocek napisał(a):Technikę w dupę strzeliło i super armia najemna (droga i nieskuteczna koalicja wielu państw) nie może poradzić sobie z partyzantką i bojownikami.Chciałbyś z nas (z siebie nie) stworzyć takie mięcho armatnie jak talibowie, co? A z mojego zamiłowania do islamizmu się tu śmieją, a tymczasem Gocech chce nas przebrać w turbany dać kałachy i lecieć do czarnookich dziewic... Gocek napisał(a):W tym, że mogło powstać państwo podziemne i tysiące żołnierzy walczyło na frontach II WW.Z całym szacunkiem dla AK, gówno mogli. Gocek napisał(a):Chyba już przed wszystkimi tu ośmieszyłeś swoje zdolności umusłowe. Ja już dawno to rozumiem, ale ty najwyraźniej nie rozumiesz, że kasa nie spada z nieba i nie można mieć wszystkiego, albo wydajesz ja na szkolenie licznych albo nielicznych, czyli dokładnie tak jak napisałem.Ty się nie orientujesz w postawionym przez siebie samego problemie... :-(Cytat:Cytat czego? Czyli jednak jesteś dokładnie za tym, o czym piszę,żeby dla pewnych pieniędzy wydać je na szkolenie poborowych zamiast na zawodowców.To o co się w kółko pultasz?Jeszcze raz powtórzę Panie ciężko kapujący, że chodzi mi o przeszkolenie obywateli w zakresie obrony. Będzie to wsparcie dla wojsk operacyjnych i możliwość szybkiego powołania setek tysięcy żołnierzy w przypadku agresji. Pojmiesz to wreszcie, czy jest to dla Ciebie za trudne? Gocek napisał(a):Przeszkolonych obywateli w zakresie obrony (...) Zrozumiesz w końcu, czy za trudne?Pod przymusem, zrozumiesz w końcu czy za trudne? Gocek napisał(a):Nieprawda. Niewolnictwo «całkowite podporządkowanie się komuś lub czemuś».Niewolnictwo - zjawisko społeczne, którego istotą jest stosunek zależności, polegający na tym, iż pewna grupa ludzi (niewolnicy) stanowi przedmiot własności innych osób, grup ludzi (rodzina, plemię itd.), lub instytucji (państwo, świątynia itp.), którzy mogą nimi swobodne rozporządzać.Niewolnictwo oznaczać może sytuacją faktyczną lub prawną. Gocek napisał(a):Niedługo dojdziesz to takiego poziomu absurdu, że przeszkolenie w zakresie pierwszej pomocy uznasz (i przymus jej udzielania) za niewolnictwoJuż doszliśmy do takich absurdów,przymusową prostytucję nazywa się niewolnictwem. Gocek napisał(a):Żenada.Ulubione słówko osób nie mających nic do powiedzenia.Nauczyłeś się od Nabu czy od Orlego? Gocek napisał(a):No tak, schemat gwardia kontra najemnicy nie jest prosty i nie jest idiotyczny ale schemat najemnicy kontra gwardia jest prosty i idiotyczny. Logika Gocka...Cytat:A nie jest idiotyzmem postrzeganie wojny jako prostych schematów, w stylu niezwyciężona gwardia narodowa i najemnicy?Oczywiście, że nie jest. Przede wszystkim nie jest to prosty schemat w przeciwieństwie do Twojego dychotomicznego podziału. ![]() Gocek napisał(a):Ja piszę o przeszkoleniu obronnym obywateli a Ty o armii poborowej - tego rozróżnienia nie jesteś w stanie przyjąć - więc jesteś idiotą.Nie, to ja piszę o poborze (taki temat napisałem) ale ty arogant i mędrzec, którego nawet Nabu wiedzą ośmieszył, masz inny temat... Ponadto ja piszę o dobrym przeszkoleniu obronnym obywateli w zakresie wysokiej techniki wojskowej a ty o mięsie armatnim. Arogancka oszczercza manipulacja. Nie mi tylko Tobie w tej dyskusji chodzi jedynie o zwycięstwo (mi jest obojętne, która armia jest lepsza, mi chodzi o wolność), uczepiłeś się swego dogmatu, swojego konika, w którym jesteś we własnych oczach mędrcem, a którego nawet twoja własna hipokryzja obala (bo do wojska się nie pchasz), dlatego nie będziesz przyjmował faktów, będziesz pisał nie na temat, będziesz wyzywał, manipulował cytatami, będziesz podawał argumenty świadczące przeciw Tobie, będziesz usilnie ignorował to co piszę i zastępował swoimi wymysłami.
25.03.2009, 13:21
ADAM
Cytat:A nie armia zawodowa? Ależ Gocek zelżał w postulatach,a dopiero na gwałt trza było szkolić.Widzę, że nadal świadomie wypierasz to co do Ciebie piszę, inaczej musiałbyś dokonać czegoś, do czego nie jesteś zdolny. Powtórzę raz jeszcze - armia zawodowa to jedno i być powinna, natomiast do celów obrony musi zostać dodatkowo przeszkolony naród. Samą armią zawodową to możesz sobie na misję do Iraku pojechać, a nie bronić Polski. Cytat:Uważasz,że naród z dobrze wyposażoną armią zawodową da się wybić?Jeżeli armia zawodowa będzie odpowiednich rozmiarów i zastąpi liczebnie i w obowiązkach to, co czyni np: Gwardia Narodowa i inne jednostki szeroko pojętej Obrony terytorialnej - narodowej, efekt powinien być nawet lepszy. Ale jak wiemy, jest to niewykonalne. Uważam, że Polska idzie w złym kierunku, rezygnując (oczywiście ideologia tutaj jest prosta - oszczędności, bądź wpływy obcego wywiadu, a nie żadne prawa człowieka i likwidacja niewolnictwa) z zasadniczego środka obrony, jakim jest obrona narodowa, która wspiera wojska regularne, operacyjne - zawodowe. Cytat:Amerykanie byli przeszkoleni Wietnamczycy nie.Po pierwsze - amerykanie przegrali wojnę w Wietnamie. Amerykanie posiadali lepszy sprzęt i byli przeszkoleni, u Amerykanów było wielu ochotników. Wietnamczycy również byli przeszkoleni. Konflikt trwał tam wiele lat wcześniej. Wietnam północny wykorzystał korzyści wynikające z dominującej pozycji obronnej, miał poparcie narodu i sojuszników. Cytat:A co,przegrywają w Iraku?Widziałeś ty kiedy dane?A Afganistan zajęli czy nie?A ponoszą straty bo mają złą armię czy bo nie chcą ofiar?I znowu dyletanckie postrzeganie wojny - jako zestawienia liczb. Czy Ty tego nie jesteś w stanie pojąć? Jeżeli USA wycofają się z Iraku, Afganistanu - czyli nie osiągną celów wojny (odsyłam do Clausewitza rozdział Cele wojny), to mimo że nikt z Koalicji nie poniósłby śmierci, to wojna zostałaby przegrana. Statystyki zabitych i rannych to jedno, cele i konsekwencje wojny to drugie. Cytat:A to ciekawe,to pewnie Gocek chce ludzi szkolić bez pieniędzy?Jak każdemu socjaliści spadnie mu szkolenie z nieba... Owszem wojna to zestawienie liczb,można kasę wydać na szkolenie specjalistów albo mięsa armatniego.To dobrze, że Cię to chociaż zaciekawiło, bo widzę że nadal nie masz zielonego pojęcia. I nadal forsujesz swoją absurdalną tezę mięsa armatniego. Cytat:A tacy jak ty widzieli i przeszkolili ludzi w ZSRR i ZSRR dostało w dupę...Ja cały czas mówię o obronie, jakbyś jeszcze nie zauważył. Przy okazji opisujesz wojnę z perspektywy historii, czyli posiadasz dane, których dowódcy ZSRR nie posiadali. Mając przewagę ponad 10x wydawało się, że zajęcie Finlandii będzie czymś łatwym. Cytat:Żądam od ludzi dowodzenia tez,które stawiają.Od siebie też.Na razie tylko jestem sceptyczny wobec twoich wyssanych z palca.W takim razie Twoje są wyssane z kilku palców, bo żadnych danych nie jesteś w stanie przedstawić, a na dodatek się wymądrzasz jakby Twoje twierdzenia były faktami niepodważalnymi, nie mówię już, że cała Twoja strategia jest sprzeczna z tym co można wyczytać w fachowej literaturze. Cytat:Jak zwykle odpowiedź dogmatem.To masz jakieś dane czy tak z palucha ssiesz?Wypowiedź Prof. Marczaka AON w TVP i w radiu w sobotę, albo niedzielę. Inną sprawą, jest że jak nie posiadasz obrony infrastruktury krytycznej, portów, miast i wsi, oraz naród nie jest przeszkolony, lecz uzależniony od 120 tys. dobrze uzbrojonych, lecz o niskim moralne najemników (wojna jako praca, źródło utrzymania dla siebie i rodziny, kondotierstwo) to tworzy bezbronny step. Można takie wojsko wysyłać na misje pokojowe, koalicyjne, lecz nie można bezpieczeństwa państwa powierzać garstce ludzi. Cytat:No jak się nie wyda na głupawe szkolenia, na które się sam nie wybierasz a innych wypędzasz, to chyba kaska będzie na zawodowców...Zrozum, że prawo obowiązuje również mnie. Czyli mimo iż się tam nie wybieram, mógłbym zostać na przeszkolenie wezwany. Chciałbym umieć posługiwać się bronią i wiedzieć co robić na wypadek inwazji. Natomiast nie chcę szkolić się w patologicznych warunkach, czyli zamiatać chodnika itd. Restrukturyzacja Sił Zbrojnych musi objąć całość zagadnień obrony państwa. Cytat:Ależ wygodne,za każdym razem odpisuj nie na temat,to przynajmniej nie podejmiesz żadnego tematu i nie zaszokujesz czytelnika.Czyli teraz uważasz, że za każdym razem odpisuję nie na temat i jest to dla Ciebie wygodne? Ty to dopiero potrafisz szokować czytelnika ;] Cytat:Nic takiego nie napisałem,napisałem,że nie mamy TAKICH ograniczeń (jak Afryka).Ograniczenia finansowe są typowe dla wszystkich państw. Ograniczenia finansowe występują w Polsce jak również w Afryce. Czyli jest to jedno z ograniczeń (JAK AFRYKA). Cytat:Starcie ze sobą dwóch regularnych armii nie podpada pod wojnę? A to ciekawe, dla mnie to wręcz esencja wojny...I jednocześnie jest to esencja Twojego błędu i niezrozumienia tego o czym piszę. To bardzo wąskie pojęcie wojny, jedynie dostrzeganie jednego z zasadniczych celów wojny, czyli zniszczenia Sił Zbrojnych przeciwnika. Czy Polska przegrała II wojnę światową w momencie zajęcia jej przez Niemcy i ZSRR? Odsyłam do Clausewitza. Cytat:Chciałbyś z nas (z siebie nie) stworzyć takie mięcho armatnie jak talibowie, co? A z mojego zamiłowania do islamizmu się tu śmieją, a tymczasem Gocech chce nas przebrać w turbany dać kałachy i lecieć do czarnookich dziewic...Nadal nie rozumiesz, ale to tak naprawdę nie Twoja wina. Amerykanie i Koalicja mają przewagę techniczno-operacyjną, natomiast jako agresor - prowadzą natarcie (patrz. Clausewitz, rozdział Natarcie, znajdując się na gorszej pozycji strategicznej (patrz Clausewitz, rozdział Obrona, szczególnie Powstanie narodowe (jako, że Clausewitz żył w czasach, kiedy wojna charakteryzowała się bitwami walnymi wojsk regularnych na określonym teatrze wojny - btw. czyli w tym wieku pojęcia wojny Ty utkwiłeś, mimo wszystko dostrzegał coś co obecnie stało się regułą - przewaga wojna nieregularnej). Różnica tkwi tutaj w Strategii obronnej, co zaczynają dostrzegać poszczególni generałowie i przywódcy państw. A ja mówiąc o Siłach Zbrojnych RP, mówię o obronie narodowej a nie inwazji narodowej[/i] Do misji pokojowych, operacyjnych na terenie wroga, wystarczą owe 120 tys. zawodowców. Cytat:Z całym szacunkiem dla AK, gówno mogli.Przyszło rozliczać wielkiemu Adamowi historię. Gówno to My obecnie możemy i jeszcze mniej będziemy mogli, po restrukturyzacji Sił Zbrojnych. Cytat:Chyba już przed wszystkimi tu ośmieszyłeś swoje zdolności umusłowe. Ja już dawno to rozumiem, ale ty najwyraźniej nie rozumiesz, że kasa nie spada z nieba i nie można mieć wszystkiego, albo wydajesz ja na szkolenie licznych albo nielicznych, czyli dokładnie tak jak napisałem.Ty się nie orientujesz w postawionym przez siebie samego problemie...Znowu zaczynasz swoją śpiewkę indolencie intelektualny? Skoro to rozumiesz, to czemu cały czas czepiasz się czegoś, o czym nie piszę? Można posiadać jedno i drugie, z racji tego, że przeszkolenie obronne obywateli jest wiele tańsze (przykładem jest choćby wspomniana wcześniej Gwardia Narodowa). Wykorzystując przewagę wynikającą z obrony i liczebności oraz technice wojny nieregularnej uzyskuje się ogólną przewagę obronną i efekt odstraszania potencjalnego agresora. Oczywiście nie powinniśmy rezygnować z małych, lecz dobrze wyposażonych sił operacyjnych - o czym mówili autorzy cytatów, które zwyczajnie zignorowałeś. Do tego potrzeba jednak woli politycznej, jak przy reformie służby zdrowia. Trzeba pracować i wykorzystywać środki te, które się posiada, a nie likwidować i czynić siebie bezbronnym, walcząc za interesy obcych mocarstw. Brak pieniędzy widać, przy zakupie F16. Nasze siły powietrzne są w stanie... dolecieć, jak dobrze pójdzie. Cytat:Pod przymusem, zrozumiesz w końcu czy za trudne?Nie zaprzeczam, a czy Ty rozumiesz, czy za trudne? Obywatel ma przymus przestrzegania prawa, obywatel ma przymus i przywilej edukacji do pewnego wieku, obywatel ma przymus i przywilej przeszkolenia w zakresie obrony. Obywatel ma prawo uchylić się od obowiązku przeszkolenia w zakresie obrony w oparciu o stosowne przepisy. Obowiązkiem obywatela jest obrona ojczyzny. Cytat:Niewolnictwo - zjawisko społeczne, którego istotą jest stosunek zależności, polegający na tym, iż pewna grupa ludzi (niewolnicy) stanowi przedmiot własności innych osób, grup ludzi (rodzina, plemię itd.), lub instytucji (państwo, świątynia itp.), którzy mogą nimi swobodne rozporządzać.Niewolnictwo oznaczać może sytuacją faktyczną lub prawną.Wszyscy są równi wobec prawa (patrz wcześniej cytowana Ustawa zasadnicza), a Ty nadal rozumiesz to opacznie. Przy okazji objętymi obowiązkiem przeszkolenia obronnego, nie można swobodnie dysponować, lecz w określonym i ograniczonym zakresie. Więc skończ już z tym niewolnictwem. Cytat:Już doszliśmy do takich absurdów,przymusową prostytucję nazywa się niewolnictwem.Nie wciskaj swojego bełkotu innym, mów za siebie. Cytat:Ulubione słówko osób nie mających nic do powiedzenia.Nauczyłeś się od Nabu czy od Orlego?[b]Kolejny przykład SPAMOWANIA Adama Cytat:No tak, schemat gwardia kontra najemnicy nie jest prosty i nie jest idiotyczny ale schemat najemnicy kontra gwardia jest prosty i idiotyczny. Logika Gocka...Idiota nadal nie może pojąć, że ja mówię o: a)wojna obronna, b)Wojska Operacyjne (zawodowe) c)Obrona Terytorialna (przeszkolony naród, rezerwy, obrona infrastruktury, możliwość mobilizacji mas wojska), d)prowadzenie wojny nieregularnej w przypadku przeważającej i lepiej wyposażonej armii wroga (okupacja). Cytat:Nie, to ja piszę o poborze (taki temat napisałem) ale ty arogant i mędrzec, którego nawet Nabu wiedzą ośmieszył, masz inny temat... Ponadto ja piszę o dobrym przeszkoleniu obronnym obywateli w zakresie wysokiej techniki wojskowej a ty o mięsie armatnim.Słuchaj Adamie, skoro rozmawiasz ze mną na temat, który ja rozpocząłem, implikuje to Twoją w nim partycypację. Kwestia ochotnik - poborowy została rozwiązana na samym początku - sprawa banalna, jak Twoja wiedza na temat strategii i wojny. Lecz Ty zaangażowałeś się w moje rozszerzenie tematu dotyczące strategii obronnej i modernizacji Sił Zbrojnych Polski (Bo w taki ograniczonym jak Twoje pojęciu Sił Zbrojnych i niewolnictwa nie mogłem zostawić tego bez komentarza i nikt nie zabrania wypowiadania się w temacie) więc się teraz nie wypieraj. A widzę jeszcze, że Nabu to Twój nowy guru, na którym się usilnie wzorujesz. Kto wie, jeszcze parę postów i może mu dorównasz, chociaż nie Nabu jest tylko jeden, w końcu to geniusz :p Cytat:Arogancka oszczercza manipulacja.Dlaczego? Jeżeli prześledzimy tekst, to jasno i wyraźnie z niego wynika. Tego nie, tamtego nie, mięso armatnie, wygrane wojny itd. Byle nie przyznać racji w żadnym aspekcie, lecz ośmieszyć przeciwnika i upajać się głupim, idiotycznym zwycięstwem na "kretyńskim" forum i jeszcze bardziej "skretyniałym" temacie. Cytat:Nie mi tylko Tobie w tej dyskusji chodzi jedynie o zwycięstwo (mi jest obojętne, która armia jest lepsza, mi chodzi o wolność), uczepiłeś się swego dogmatu, swojego konika, w którym jesteś we własnych oczach mędrcem, a którego nawet twoja własna hipokryzja obala (bo do wojska się nie pchasz), dlatego nie będziesz przyjmował faktów, będziesz pisał nie na temat, będziesz wyzywał, manipulował cytatami, będziesz podawał argumenty świadczące przeciw Tobie, będziesz usilnie ignorował to co piszę i zastępował swoimi wymysłami.Mi chodzi o przekazanie wiedzy, gdy czytam ignoranckie wypowiedzi na temat Sił Zbrojnych i kwestii obrony kraju. A wolność może Ci zapewnić dobre prawo i silna armia, która zadba o jego przestrzeganie. Ile masz lat człowieku, że jesteś taki naiwny? Cywilizację wyrąbuje się mieczem, a nie czczymi mrzonkami. Jak zaniedbasz sferę bezpieczeństwa i obrony, to rychło staniesz się niewolnikiem. Zrozum to w końcu. Ucz się z historii. PS. Następnym razem, postaraj się zabłysnąć oryginalnością, bo błyskotliwość Twoich wypowiedzi wyraźnie przygasła. Oj przepraszam, jako małpujący Nabu nie wiem, czy jesteś do czegoś takiego w ogóle zdolny. W końcu małpujemy czyjeś zdanie na temat Niewolnictwa (patrz artykuł), to i małpujemy czyjeś zdanie o kimś (wzorowanie na Nabu opinii o mnie), pewnie też uważamy się za geniusza, idąc w zgodzie z linią swojego Guru. A jeżeli uważasz, że postawa Nabu w stosunku do innych użytkowników (w tym mojej osoby) była słuszna, to tylko pogratulować :p
25.03.2009, 17:45
Gocek napisał(a):A jak to się ma do moich słów? Najwyraźniej nie wiesz o czym mówisz a teraz dodatkowo sobie przeczysz.Przed chwilą pisałeś (jak się do tego właśnie odnosiłem),że kobiet nie trzeba szkolić,a tu nagle znowu naród ma być przeszkolony... Miotasz się.Cytat:Ależ Gocek zelżał w postulatach,a dopiero na gwałt trza było szkolić.Widzę, że nadal świadomie wypierasz to co do Ciebie piszę, inaczej musiałbyś dokonać czegoś, do czego nie jesteś zdolny. Powtórzę raz jeszcze - armia zawodowa to jedno i być powinna, natomiast do celów obrony musi zostać dodatkowo przeszkolony naród. Gocek napisał(a):ideologia tutaj jest prosta - oszczędności, bądź wpływy obcego wywiadu, a nie żadne prawa człowieka i likwidacja niewolnictwaTu się zgadzam,nikt nie piśnie o prawach porywanych osób. Gocek napisał(a):I znowu dyletanckie postrzeganie wojny - jako zestawienia liczb.A co,lepiej rozumować kategoriami metafizycznymi? We wszystkim chodzi o dane liczbowe a nie o wymysły. Gocek napisał(a):Czy Ty tego nie jesteś w stanie pojąć? Jeżeli USA wycofają się z Iraku, Afganistanu - czyli nie osiągną celów wojnyA to celem USA było siedzenie w Iraku...? USA wygrało wojnę i ją kończy. Gocek napisał(a):nadal nie masz zielonego pojęcia. I nadal forsujesz swoją absurdalną tezę mięsa armatniego.U Gocka broniący nie będą umierać... Clausewitz zapewnił im moce superbohaterów... Gocek napisał(a):W takim razie Twoje są wyssane z kilku palców,Które? Jak na razie żadnych nie stawiałem, jestem tylko sceptyczny wobec twoich. Gocek napisał(a):Wypowiedź Prof. Marczaka AON w TVP i w radiu w sobotę, albo niedzielę.No to przytocz te dane (dotyczące tego na co lepiej wydać pieniądze na poborowego czy zawodowego - bo o tym była wymiana tych wypowiedzi), przed chwilą twierdziłeś, że takich nie ma. Gocek napisał(a):o niskim moralne najemników (wojna jako praca, źródło utrzymaniaLepsi są o niskim morale niewolnicy? (wojna jako przymus) Gocek napisał(a):Czyli teraz uważasz, że za każdym razem odpisuję nie na temat i jest to dla Ciebie wygodne? Ty to dopiero potrafisz szokować czytelnika ;]Czym szokować,kiedy nie podejmujesz polemiki,to się nie muszę męczyć. Gocek napisał(a):TAKIE jak w Afryce, są typowe tylko dla Afryki. :]Cytat:Nic takiego nie napisałem,napisałem,że nie mamy TAKICH ograniczeń (jak Afryka). Ograniczenia finansowe są typowe dla wszystkich państw.Ograniczenia finansowe występują w Polsce jak również w Afryce. Czyli jest to jedno z ograniczeń (JAK AFRYKA). Gocek napisał(a):To bardzo wąskie pojęcie wojny,Starcie dwóch armii nie wystarcza, aby była wojna? Gocek napisał(a):Przyszło rozliczać wielkiemu Adamowi historię. Gówno to My obecnie możemy i jeszcze mniej będziemy mogli, po restrukturyzacji Sił Zbrojnych.No to jakie sukcesy miało AK? Gocek napisał(a):Jak głupiec czegoś nie rozumie,to robi się arogancki, ja bardzo dokładnie rozumiem,że ty to masz właśnie na myśli,żeby były dwa rodzaje armii.Ale ty teraz zrozum socjalisto niedouczony,że ci z nieba nie spadną pieniądze,żeby mieć wszystko,złotówkę wydaną na coś nie możesz wydać na coś innego.Cytat:Ja już dawno to rozumiem, ale ty najwyraźniej nie rozumiesz, że kasa nie spada z nieba i nie można mieć wszystkiego, albo wydajesz ja na szkolenie licznych albo nielicznych, czyli dokładnie tak jak napisałem.Ty się nie orientujesz w postawionym przez siebie samego problemie...Znowu zaczynasz swoją śpiewkę indolencie intelektualny? Skoro to rozumiesz, to czemu cały czas czepiasz się czegoś, o czym nie piszę? Gocek napisał(a):Obowiązkiem obywatela jest obrona ojczyzny.No to Gocek nie uważa kobiet i studentów za obywateli... :-( Pewnie za ludzi też nie... :-( Gocek napisał(a):Więc skończ już z tym niewolnictwem.Z chęcią,ale tacy jak ty mi przeszkadzają. Gocek napisał(a):Kolejny przykład SPAMOWANIA Adama:IdiotaNo fakt, przykład spamowania,tylko że ja to raportuję,a moderacja olewa. Gocek napisał(a):Słuchaj Adamie, skoro rozmawiasz ze mną na temat, który ja rozpocząłem, implikuje to Twoją w nim partycypację.O_o Ty zacząłeś ten temat.Ochłoń z urojeń. Gocek napisał(a):Kwestia ochotnik - poborowy została rozwiązana na samym początku - sprawa banalna,No to sformułuj tu stwierdzenie, na które byśmy się obaj zgodzili. Gocek napisał(a):Jeżeli prześledzimy tekst, to jasno i wyraźnie z niego wynika.No to prześledź,bo na razie widzę tylko sprytniejsze oszczerstwo. Gocek napisał(a):A wolność może Ci zapewnić dobre prawo i silna armia, która zadba o jego przestrzeganie. Ile masz lat człowieku, że jesteś taki naiwny? Cywilizację wyrąbuje się mieczem, a nie czczymi mrzonkami.A ile ty. Dokładnie, mieczem a nie mrzonkami. Gocek napisał(a):Jak zaniedbasz sferę bezpieczeństwa i obrony, to rychło staniesz się niewolnikiem. Zrozum to w końcu. Ucz się z historii.Właśnie.Tak rozebrano Polskę. Pospolite ruszenia zamiast "armii zawodowych". ;-) Widzę,że Ci dowaliłem z tym Nabu.Skoro sam dobrze wiesz,jak się wtedy ośmieszyłeś swoją postawą przy kimś takim,to po co to teraz powtarzasz?
09.04.2009, 22:48
Uwazam ze kazdy facet powinien przejsc wojsko, zeby choc wiedzial jak sie strzela czy rzuca granat, w razie gdyby jakis zamachowiec-samobojca chcial mi wysadzic rodzine....
09.04.2009, 22:52
Profesjonalny kurs samoobrony, ew. na licencji państwowej (kontrola - broń).
Kto jest dupa, ten nie obroni. Kto chce, się nauczy. Podkreślam - bronić siebie. Nie każdy zamierza bronić kraj, w którym żyje, a zwłaszcza po przejściu "woja", w którym rządzi fala Co innego kilkunastolatek, któremu dryl wojskowy (DRYL, nie znęcanie się) się przyda, co innemu dorosły człowiek, który wykona rozkaz czołgania się w błocie z 20kg plecakiem (gdyż rozumie, że musi - bo po prostu uczy się pewnych rzeczy i musi słuchać przełożonego, który zna ogólny cel takiej zaprawy), ale nie będzie latał po flaszkę kapralowi (pod rygorem "kręcenia wora w dziesięciu" i schylania się po mydło). I nie ma ochoty na folklor falowy, malowanie prześcieradeł i majstrowanie falomierzy.Konkrety, albo wyp...ć, jak mawia jeden z moich szefów
Null pointer exception
09.04.2009, 23:10
Krótko - Popieram
10.04.2009, 10:31
Nie wiem, o czym tu rozmawiać przez tyle stron, sprawa jest prosta tak, jak to m/w przedstawił Athei - komu zależy - niech idzie do wojska lub na przeszkolenie, kto nie chce - nie musi. Tak jak jest teraz.
I choose not to choose life. I choose something else - Ewan McGregor
Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL
25.04.2009, 13:09
ADAM
Cytat:A jak to się ma do moich słów? Najwyraźniej nie wiesz o czym mówisz a teraz dodatkowo sobie przeczysz.Przed chwilą pisałeś (jak się do tego właśnie odnosiłem),że kobiet nie trzeba szkolić,a tu nagle znowu naród ma być przeszkolony... Miotasz się.Kobiety trzeba będzie szkolić w razie potrzeby, tak napisałem. Izrael np: szkoli również kobiety, po co? - JEDŹ TAM ZE SWOJĄ PRZEDSTAWIANĄ TUTAJ KONCEPCJĄ ARMII ZAWODOWEJ - to zostaniesz zamknięty w zakładzie psychiatrycznym. Każdy szanujący się naród zdaje sobie sprawę z wagi bezpieczeństwa narodowego. Gwardia Narodowa, Szwedzka koncepcja wojny totalnej, Bundeswehra, Francuskie Siły Zbrojne. Jeżeli chcemy nic nie znaczyć i być łatwym celem dla potencjalnego agresora, czyńmy to o czym pisze Adam. A tylko kwestią czasu będzie powtórka z historii, której zresztą Adam niezbyt dobrze zna, pisząc takie bzdury jak: Cytat:Właśnie.Tak rozebrano Polskę. Pospolite ruszenia zamiast "armii zawodowych".Poczytaj sobie Piotra Skargę, A.F. Modrzewskiego i im podobnych zamiast rozpowszechniać dalej swoje głupoty. Możesz sobie sięgnąć do Dzieje głupoty w Polsce A. Boheńskiego. Zresztą po co? I tak wiesz lepiej... Upadek wartości patriotycznych, tradycji wojskowych, przygotowania obronnego państwa itd. To są przyczyny klęski. A TY TUTAJ WYJEŻDŻASZ Z KONDOTIERSTWEM. Po prostu głupiec myśli, że ma zawsze rację i tyle. Dalej nie chce mi się już z Tobą dyskutować. Jak wyskoczyłeś żenującymi tekstami z Nabu, pokazałeś swoje prawdziwe oblicze. Dlatego nie będę przeszkadzał Ci więcej w szerzeniu głupoty. Wydaje mi się, że swoje zdanie przedstawiliśmy bardzo dosadnie. Jak ktoś będzie chciał porozmawiać na ten temat w sposób mniej agresywny to zapraszam. Z chęcią wyjaśnię z czego wynika moja postawa. Cytat:Widzę,że Ci dowaliłem z tym Nabu.Skoro sam dobrze wiesz,jak się wtedy ośmieszyłeś swoją postawą przy kimś takim,to po co to teraz powtarzasz?Widzę, że u Ciebie występuje zaawansowane myślenie magiczne. Wydaje Ci się, że wszystko co powiesz staje się rzeczywistością. A, że często bzdury gadasz, to i rzeczywistość przez Ciebie przedstawiana jest często bzdurą. Ośmieszyłeś jedynie sam siebie, ale do Ciebie to i tak nie dotrze, bo Ty się nigdy nie mylisz w swoim przekonaniu, podobnie jak Nabu, którego tak naprawdę sparafrazowałeś i podobnie jak on żyjesz w przekonaniu o własnym geniuszu i nieomylności. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w szerzeniu głupoty na temat Sił Zbrojnych.
10.05.2009, 15:14
Tronik napisał(a):Uwazam ze kazdy facet powinien przejsc wojsko, zeby choc wiedzial jak sie strzela czy rzuca granat, w razie gdyby jakis zamachowiec-samobojca chcial mi wysadzic rodzine....Innymi słowy uważasz, że powinienem wiedzieć, jak się rzuca granat w zamachowca samobójcę (swoją drogą wysadzanie zamachowca samobójcy to ciekawa koncepcja).Abstrahując od priorytetów ochrony (zamachowca samobójcy jeszcze w Europie nie było, zjawisko rzadsze niż utopienie się w kałuży), co cię do huja obchodzi, czy ja będę się potrafił bronić? Czy to twoja sprawa? A jeżeli już, to skąd tylu krzykaczy, kiedy trzeba kogoś pouczyć o motywacji do szkolenia wojskowego, podczas gdy wszyscy milczą, gdy trzeba takie szkolenie wdrożyć (branka + fala + alkoholizm to nie szkolenie). Brainless napisał(a):Tak jak jest teraz.No teraz nie do końca tak jest... niestety. Gocek napisał(a):Kobiety trzeba będzie szkolić w razie potrzeby, tak napisałem.A ja zapytałem,czemu tylko kobiety w razie potrzeby.Znów migasz się przed odpowiedziami. Gocek napisał(a):JEDŹ TAM ZE SWOJĄ PRZEDSTAWIANĄ TUTAJ KONCEPCJĄ ARMII ZAWODOWEJA ty ze swoją nie szkolenia kobiet. :-) Gocek napisał(a):Każdy szanujący się naród zdaje sobie sprawę z wagi bezpieczeństwa narodowego.A ktoś tutaj temu przeczy? Gocek przez tyle stron swoich długaśnych postów dyskutuje właśnie w ten sposób, pogląd dopiero do dyskusji przyjmuje za prawdziwy, żeby potem ustawić spór na jakiejś dziwacznej osi tych, którym zależy na bezpieczeństwie i tych, którym nie. Gocek napisał(a):historii, której zresztą Adam niezbyt dobrze zna, pisząc takie bzdury jak:Sam przez całą dyskusję stosujesz tutaj płytkie zestawienia tego, co miałoby być armią zawodową i tego co miałoby być poborową. Gocek napisał(a):Po prostu głupiec myśli, że ma zawsze rację i tyle.Wskaż mi, co do czego uważasz, że nie masz racji, które swoje poglądy uważasz za błędne. Gocek napisał(a):Dalej nie chce mi się już z Tobą dyskutować.A jednak to ty tutaj co jakiś czas wracałeś do dyskusji odpisując na każde zdanie. Nawet teraz, kiedy odszedłem. Gocek napisał(a):prawdziwe oblicze.No twoje oblicze i mniejsza agresja przedstawiają się następująco: Gocek napisał(a):nie będę przeszkadzał Ci więcej w szerzeniu głupoty.Czy ja już nie prosiłem władz o uspokojenie mojego rozmówcy? Gocek napisał(a):Widzę, że u Ciebie występuje zaawansowane myślenie magiczne. Wydaje Ci się, że wszystko co powiesz staje się rzeczywistością. (...) Ty się nigdy nie mylisz w swoim przekonaniu, (...) żyjesz w przekonaniu o własnym geniuszu i nieomylności.Ponawiam pytanie, w czym ty się mylisz, przedstaw tutaj listę swoich pomyłek. No ale ja tu nie po to. Chciałem tylko przedstawić informację ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Aktywno%C5%...7_zawodowa ), że: Trudności w porównywaniu danych powoduje fakt, że w niektórych krajach do aktywnych zawodowo zalicza się czasami także: pracujących więźniów, osoby odbywające zasadniczą służbę wojskową, pracujących zakonników i gospodynie domowe pomagające w gospodarstwie rolnym. Nie muszę dodawać, że raczej nie zalicza się tych osób, żeby powiększyć statystyki bezrobotnych. Zatem są to osoby zatrudnione, zatrudnione przymusowo. A zatem niewolnicy.
11.05.2009, 12:40
Adam, jeżeli chodzi o koncepcję niewolnictwa, to jesteśmy niewolnikami XXI wieku w wielu aspektach. Tutaj przyznaję Ci rację i tutaj się myliłem - przyjmując Twoją koncepcję niewolnictwa, masz rację jakkolwiek brzmiałaby ona absurdalnie.
Natomiast proszę Cię o jedno, nie rozsiewaj już więcej głupot na temat Sił Zbrojnych i możemy kończyć temat.
11.05.2009, 20:37
wiecie ...
wojsko -> wojna a jakoś nieszczególnie chce mi się kogokolwiek zabijać tylko z tego powodu że ktoś go zmusił/zindoktrynował do walki. sam też nie zamierzam dać się zindoktrynować co innego obrona własnego życia. "mówi się o polegnięciu za ojczyznę, nigdy o zabijaniu w imię ojczyzny"
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.
konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa. Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach. "Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." ![]() Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
11.05.2009, 21:24
666gonzo666 napisał(a):"mówi się o polegnięciu za ojczyznę, nigdy o zabijaniu w imię ojczyzny"Jak to, nigdy? Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci skurwiele umierali za swoją. - George Smith Patton Junior I jakże to nazwać – ten Absolut, tak niepodobny do ciszy lodowców Goethego, do piorunowej na cherubimach toczącej się chmury Mojżeszowego Boga?... Czerwony śmiech – Czarne Maski – Bezdno – jak nazywali autorowie rosyjscy? Karma, jak mówią teozofowie? Czy też „Cosik”, jak nazywała Wieszczka Mara?
14.05.2009, 17:12
patton był wyjątkiem, przecież cała reszta dowódstwa go nienawidziła. on zresztą pokazał bezsensowność tego hasła, właśnie w opozycji do niego
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.
konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa. Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach. "Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." ![]() Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
18.05.2009, 18:44
Gocek napisał(a):Adam, jeżeli chodzi o koncepcję niewolnictwa, to jesteśmy niewolnikami XXI wieku w wielu aspektach. Tutaj przyznaję Ci rację i tutaj się myliłem - przyjmując Twoją koncepcję niewolnictwa, masz rację jakkolwiek brzmiałaby ona absurdalnie.Może nie najładniej to wyraziłeś, ale przyjmuję Twą propozycję rozejmu. ;-) Wszystko już chyba zostało powiedziane..., każdy zna nasze poglądy. |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|