To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ilu jest ateistów w Polsce?
Ostatnio szukałem w googlach jak i tutaj na forum właśnie takiej informacji: ile jest ateistów w Polsce?

Czy ktoś mógłby wskazać mi jakieś źródła badań, szacunki lub coś podobnego odnośnie poglądów religijnych Polaków?

Poprostu chciałbym mniejwięcej wiedzieć ilu nas jest w Polsce. Właściwie jak trafiłem na tą stronę to zdałem sobie sprawę że jest nas więcej niż mi się początkowo zdawało.

Jeśli taki temat już istnieje a go pominąłem to proszę o jakiegoś linka a ten do wycinki
Napisz coś, a powiem Ci jaki jesteś.
Odpowiedz
Na sto procent jest 8% Język :] Według statystyk, które nie wliczają apostatów i ateistów należących do krk. A więc jest o wiele więcej niż te marne 8%, może z 15%.
Odpowiedz
Ale masz jakieś źródła czy przywołujesz te dane z pamięci?
Odpowiedz
Cytat:Ponad 34,3 miliona Polaków jest ochrzczonych w obrządku rzymskokatolickim, co stanowi prawie 89,9% populacji. W sumie, do Kościoła katolickiego (rzymskokatolickiego, greckokatolickiego, ormiańskiego i neounickiego), należy ponad 34,4 miliona Polaków (90,1% populacji).

Kościoły prawosławne liczą ponad 600 tys. duchownych i wiernych (1,6% populacji), protestanckie i tradycji protestanckiej - ponad 149 tys. (0,4%), starokatolickie - prawie 48 tys. (0,1%), a inne w sumie około 136,5 tys. (0,35%), z czego najliczniejszy jest Związek Wyznania Świadków Jehowy (ponad 128 tys. wiernych).

Polaków bez wyznania jest ponad 2,8 miliona (7,45%).

Rozpatrując powyższe statystyki pamiętać jednak należy, iż za członków poszczególnych Kościołów i związków religijnych przyjmuje się zazwyczaj osoby które w stosunek członkostwa weszły (np. poddane obrzędowi chrztu), nawet jeżeli w okresie późniejszym z niego wystąpiły. Wiarygodne dane statystyczne mogą więc zostać sporządzone wyłącznie na podstawie tego rodzaju deklaracji przystąpienia do danego Kościoła. Sprawia to na przykład, że podana tu liczba Polaków bez wyznania jest z pewnością zaniżona, a wyznawców Kościoła rzymskokatolickiego - zawyżona.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polska

Dobra, 7,45% a nie 8% Język Według statystyk, bo naprawdę ateistów jest znacznie więcej Uśmiech
Odpowiedz
To w Polsce jest aż prawie 8% niechrzczonych?? :o Że też ja do tej pory żadnego nie spotkałem...
M.
Dieu me pardonnera, c'est son metier.
Odpowiedz
No właśnie Antychryst takie dane można uzyskać (dzięki za źródło), ale sami widzimy, że te dane nie są adekwatne do rzeczywistego stanu, bo np. ja też jestem ochrzczony i statystycznie zaliczam się do tych 90 paru procent ale jestem ateistą. Więc jak napisali liczba ~8% ateistów może być znacznie zaniżona.

Może ktoś dotarł do badań, gdzie znajdują się wyniki odnośnie deklaracji ludzi o ich ateiźmie? a nie dane o liczbie ochrzczonych, wtedy to mielibyśmy pełniejszy obraz liczby ateistów w Polsce.

Może warto w gazetach gdzieś poszperać, gdzie takie badania mogły być przeprowadzone.

Natomiast jeśli takiego badania nie ma, może portal ateista.pl mógłby się zwrócić do jakiegoś ośrodka badań publicznych z prośbą o takie badanie 8-) ?
Odpowiedz
Właśnie "haczyk" tkwi w tym, że "ekscelencje" chwalące się w wywiadach TV tą około 90% "zawartością" gorliwych katolików w Polsce kieruje się TYLKO I WYŁĄCZNIE danymi z kartotek parafialnych. Pomijając tutaj ludzi "ochrzczonych" a obecnie niewierzących (jak wielu z nas na forum), wierzących ale nie praktykujących i tak dalej, to przecież nawet jak już ktoś zadeklaruje pisemnie i tak dalej - apostazję - dalej figuruje w aktach kościelnych jako ochrzczony (bo niby to "chrztu nie można skasować" - tak się ćwoki wycwanili) i zawyża statystyki czarnym.
Odpowiedz
tomeq83 napisał(a):Natomiast jeśli takiego badania nie ma, może portal ateista.pl mógłby się zwrócić do jakiegoś ośrodka badań publicznych z prośbą o takie badanie 8-) ?
a kto za to zaplaci :> Język
Piotr Ratajczak - redaktor, webmaster
Odpowiedz
Te 8% procent ateistów + czarna dziura Język Oczko

A tak poważnie to niwiem ile coś takiego kosztuje, dlatego wole najpierw dobrze poszukać czy już takie badania byłyDuży uśmiech
Odpowiedz
Wyjsciem z sytuacji jest apostazja :]

Ale to dobrze, ze statystyki podaja, ze jest nas tak malo. Niech katolicy zachodza w glowe - "what the hell" sie dzieje, ze tylu jest ateistow, skoro powinno ich byc tak niewielu :o

Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Null pointer exception
Odpowiedz
Helmutt napisał(a):Właśnie "haczyk" tkwi w tym, że "ekscelencje" chwalące się w wywiadach TV tą około 90% "zawartością" gorliwych katolików w Polsce kieruje się TYLKO I WYŁĄCZNIE danymi z kartotek parafialnych.

Według ostatnich badań chyba CBOS, tylko 33% Polaków jest katolikami, gdyż tylko tylu podało, że wierzy w to, że po śmierci idzie się albo do nieba albo do piekła. Pozostali mają odmienne zdanie, a więc katolikami nie są.
charm is deceptive
beauty is fleeting

http://www.youtube.com/watch?v=njuqQFRBcV4
Odpowiedz
juzew napisał(a):Według ostatnich badań chyba CBOS, tylko 33% Polaków jest katolikami, gdyż tylko tylu podało, że wierzy w to, że po śmierci idzie się albo do nieba albo do piekła. Pozostali mają odmienne zdanie, a więc katolikami nie są.

I wlasnie to jest najbardziej wymowne. Cytuje juz po raz ktorys faceta ktory w programie "Warto rozmawiac" przytoczyl dane z badan: Warszawa - 87% katolikow z czego 40% wierzy w osobowego Boga.

Na tej podstawie mozna sadzic, ze ogromna czesc spoleczenstwa to chaotysci (nie mylic z chaotami :mrgreen: ) ktorzy sami nie wiedza w co wierza bo moga deklarowac katolicyzm a byc panteistami wierzacymi w reinkarnacje.

Mysle, ze zdeklarowantch ateistow jest niewielu - moze kilka procent. Taka postawa wymaga pewnej swiadomosci tego w co sie wierzy oraz odwagi. Ludzie wierza w mnostwo rzeczy ze strachu.
Czy w drodze wyjątku można użyć do chrztu wrzątku?

Jesteś niewierzący? Wypisz się z kościoła - http://www.apostazja.info
Odpowiedz
Athei Overlord napisał(a):Wyjsciem z sytuacji jest apostazja :]
Tak do końca to chyba wyjście nie jest. Bo KrK to taka organizacja, z której wyjście nie jest odkreślone żadnym prawem. Są tylko wewnętrzne kościelne zasady czynności zwanej apostazją - czyli nawet wychodząc bawisz się na ich zasadach (to oni określają, że ma być dwóch świadków i taki cyrk z tego robią).
Jak byłem mały i nie chciałem się bawić to mówiłem "raz, dwa, trzy odchodzę z głupiej gry" i koniec. Teraz jak się zapiszę do jakiejś organizacji/klubu czy czegoś, to mówię, że chcę się wypisać i skreślają mnie z listy i po krzyku. Nie potrzeba do tego dziesięciu świadków, podań, dokumentów i oświadczenia przed "bogiem", że się nie wierzy.
Może powinniśmy uczyć ludzi jak powinni normalnie załatwiać wypisanie z tej organizacji wyznaniowej? Np żeby serwis apostazja.info uczył ludzi, jak mają iść i mówić dyrektorom tej organizacji, że chcą się wypisać - nie jak dokonywać wielkiego aktu apostazji i "rozstania z bogiem". Przecież jak chcemy się wypisać, to już nas zasady krk nie obowiązują...
Boga nie ma. Uwierz w siebie.
Odpowiedz
Wystarczyłoby wprowadzić podatek kościelny, jak w Niemczech, kto chce, płaci na swój Kościół razem z PITem, i z tego się opłaca katechetów w szkołach, rózne KULe i świątynie opatrzności. Zaraz by się okazało, ilu jest naprawdę katolików. Tylko na to oczywiście Kościół ani maryjni politycy w życiu się nie zgodzą, lepiej pieprzyć o 95% i nie pozwolić sprawdzić...
M.
Odpowiedz
No to Kościół gdyby na to pozwolił to strzeliłby sobie samobuja a czar by prysnął Uśmiech

Chyba prędko tego nie doczekamy o czym piszesz :/

Ale chociaż jakieś badania to by można było przeprowadzić. Musze się dowiedzieć na jakich zasadach działają agencje badania opini publicznych Uśmiech
Odpowiedz
Jak ktos wspomnial wiekszosc wierzy ze strachu , boja sie zastanowic nad tym w co wierza ? Kogo sie tylko pytam mowi , ze wierzy ale nie chodzi do kosciola ... co to za wiara ? jak taka osobe moga zaliczyc do katolikow ... dlatego ciezko zrobic jakiekolwiek statystyki.

Moze i jest te ~8% ateistow , ale jeszcze kilkanascie procent to moga byc niezdeklarowani ateisci. Takie moje zdanie.
Odpowiedz
Uważam, że gdyby w Polsce wprowadzono pensje dla duchownych, katechetów, etc - na modłe np Niemiec, to wielu użytkowników tego forum posłusznie by zaznaczało, iz chce, by podatek odprowadzano na KrK. Dlaczego? - zapyta kto.
IMHO dla tego, że nastąpił by potężny kryzys rodzin. Rozłam jak licho. Człowiek to zwierzę zdolne do plotek, gadek n/t innych - zatem deklaracje podatkowe wyszły by na światło dzienne.
"Istota" bytu ludzkiego zawarta jest w jego egzystencji.
http://cbs.sztab.org
[Obrazek: cbs.JPG]
Odpowiedz
No, to jest ciekawe, która z cnót naszego narodu wzięłaby górę, skąpstwo czy oportunizm... :wink:
M.
Odpowiedz
Napisałem do OBOP, a to odpowiedź:

"Szanowny Panie
zlecic badanie można po zawarciu umowy. Koszty badań zależą od wielu czynników - liczebności i rodzaju próby, długości i rodzaju narzędzia itd
Odpowiedź na pytanie ilu jest ateistów w Polsce można prawdopodobnie znaleźć w GUS. Gdyby jednak chcia Pan zamówić takie pytanie, to koszt wyniósłby 1100 zł + VAT.
Z poważaniem

Urszula Krassowska
Lider Sektora Badań Społecznych i Politycznych/Head of Polling&Social Research
TNS OBOP
ul. Wspólna 56
00-687 Warszawa
e urszula.krassowska@tns-global.pl
t +48 22 598 98 98
f +48 22 598 99 99
"

Jak ktoś ma ochote to może przewertować w GUSie bo tego jest wcholere, to jest stronka GUS http://www.stat.gov.pl/
Odpowiedz
jest tylko coś takiego , nic innego nie znalazłem, chodź zachęcam również do szukania, bo mogłem coś ominąć Język
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości