Liczba postów: 21,718
Liczba wątków: 218
Reputacja:
950
Wyznanie: ate 7 stopnia
(17.01.2026, 17:31)Maria-Magdalena napisał(a): Od jakiego wieku się zaczyna starość?
Kiedy zaczynają ci rosnąć włosy w nosie i w uszach (dotyczy facetów).
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 1,212
Liczba wątków: 10
Reputacja:
171
No wlasnie. I w dodatku nie mozna w zaden sposob przesadzic ich na swoja lysa glowe.
Nie sadze ze mozna przygotowac sie do starosci, mozna tylko probowac z nia zyc. Jak to u nas mowia:
"Old age is not for the faint of hart". ( Starosc nie jest dla tchorzy. )
Liczba postów: 23,610
Liczba wątków: 242
Reputacja:
1,372
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
24.01.2026, 22:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.01.2026, 22:07 przez lumberjack.)
Wersja na polskie warunki:
W młodości jest czas i energia, ale nie ma pieniędzy.
W wieku dojrzałym nie ma energii i czasu, ale za to nie ma też pieniędzy.
A na starość jest czas, ale nie ma pieniędzy i energii. A czasem i czasu brak, bo trza być cieciem na budowie.
Morał: jak nie jesteś specjalistą w jakiejś ważnej branży / jak nie masz bogatych ustawionych rodziców / jak nie będziesz dobrze zapierdalał, to chuja będziesz miał.
Nigdy nie otrzymasz niczego. Będziesz wegetował aż do usranej śmierci i chuj bombki strzelił - happy endu nie będzie.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 1,212
Liczba wątków: 10
Reputacja:
171
Nigdy nie jest za pozno na nowe doswiadczenia i ja wlasnie takie przezywam w zwiazku z wymiana lewego biodra na tytanowo - plastikowe, ktore podobno ma byc dobre na nastepne 30 lat. Powazny zabieg zwiazany z ucieciem kosci udowej, wstawieniem protezy zamiast ucietej koncowki, ucieciem kawalka miednicy i wstawienia tam drugiej czesci protezy zrobili mi w godzine i po kilku nastepnych godzinach pojechalismy z zona do domu. A jeszcze przedtem wyslali mnie na schody i do kibelka zeby sprawdzic czy dam sobie rade w domu.
Teraz po 2ch miesiacach zaczalem znowu cwiczyc i plywac ( dzisiaj 30 dlugosci na zmiane zabka i crawl ) co bardzo zwieksza mi zakres ruchow ta noga. Chodze normalnie, nie kuleje a praktycznie kazdego dnia rekonwalescencji moglem z radoscia obserwowac jak rana sie goi, bol zmniejsza a ruchomosc nogi i mnie calego poprawia. To doswiadczenie pokazalo ze podjalem dobra decyzje ze zamiast cierpiec i probowac zyc z bolem warto bylo zaryzykowac i zalozyc proteze w miejsce zniszczonego stawu. Coraz bardziej staje sie cyborgiem, w zeszllym roku byly nowe soczewki oczne, a w ciagu ostatnich 30 lat rozne implanty zamiast zebow.
Liczba postów: 10,481
Liczba wątków: 103
Reputacja:
574
(21.02.2026, 00:46)Adam M. napisał(a): Teraz po 2ch miesiacach zaczalem znowu cwiczyc i plywac ( dzisiaj 30 dlugosci na zmiane zabka i crawl ) co bardzo zwieksza mi zakres ruchow ta noga. Chodze normalnie, nie kuleje a praktycznie kazdego dnia rekonwalescencji moglem z radoscia obserwowac jak rana sie goi, bol zmniejsza a ruchomosc nogi i mnie calego poprawia. To doswiadczenie pokazalo ze podjalem dobra decyzje ze zamiast cierpiec i probowac zyc z bolem warto bylo zaryzykowac i zalozyc proteze w miejsce zniszczonego stawu. Coraz bardziej staje sie cyborgiem, w zeszllym roku byly nowe soczewki oczne, a w ciagu ostatnich 30 lat rozne implanty zamiast zebow.
Nowoczesna medycyna daje radę

Świetnie, że jako cyborg tak sobie dobrze radzisz
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.