To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wybory Prezydenckie w Polsce 2025
Wybory odbędą się w maju, a my weszliśmy w początek kampanii prezydenckiej. 

Kandydat KO zostanie wyłoniony w prawyborach w najbliższy piątek. Jako że głosuje cała koalicja, największe szanse ma Trzaskowski. 

Jeżeli chodzi o kandydata PiS, prawyborów nie będzie, ale będzie debata :  Wybory prezydenckie. PiS szuka kandydata. Będzie debata Przemysława Czarnka z Karolem Nawrockim - rp.pl

Dużo mówiło się o Czarnku, ale coraz większe szanse zyskuje Karol Nawrocki. Wybór Nawrockiego to pójście w tzw. efekt świeżości, bo dużo osób go nie kojarzy. Na podobnej zasadzie został wprowadzony Duda w 2015.
Odpowiedz
Dr. Sławomira Mentzena, który jako pierwszy został ogłoszony oficjalnym kandydatem na prezydenta jednej z partii, musiałeś oczywiście pominąć, bo to partia prawicowa. Bo bezstronność to za trudna jest - musiałeś wepchnąć swoją antypatię.
"Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna."
(Weatherby Swann)

The first to plead is adjudged to be upright,
until the next comes and cross-examines him.

(Proverbs 18:17)
Odpowiedz
Nawrocki to kandydat pod walkę z konfą. Powiązany z narodowcami, w zasadzie bardziej odpowiadałby obecnemu profilowi konfianego elektoratu niż Mentzen. Z tym, że jednak smród za nim się ciągnie.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
(17.11.2024, 20:40)Elbrus napisał(a): Dr. Sławomira Mentzena, który jako pierwszy został ogłoszony oficjalnym kandydatem na prezydenta jednej z partii, musiałeś oczywiście pominąć, bo to partia prawicowa. Bo bezstronność to za trudna jest - musiałeś wepchnąć swoją antypatię.

Nie mam żadnej antypatii do Mentzena. Założyłem ten wątek po to, żeby móc dyskutować o zbliżających się wyborach. O kandydacie Konfederacji(na którą sam głosowałem) też można pisać.

Większość osób obstawia, że w prawyborach wygra Trzaskowski, ale w takim razie po co ten cyrk z Sikorskim i prawyborami?
Odpowiedz
Wolałbym tego całego Sikorskiego. On by chyba teraz najlepiej pasował chociaż wciąż pamiętam jego debilne "thanks USA" gdy rozwalono NS2...
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Najrozsądniej to by zrobili gdyby wprowadzili kogoś nowego, podobnie jak to było z Dudą. Kogoś kto nie zdążył zebrać pokaźnego negatywnego elektoratu jak to zrobił Trzaskowski czy Sikorski (który nieco za często zapomina, że jest czynnym politykiem...).
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
No i niestety wygrał Trzaskowski. Chociaż tu akurat zaskoczenia nie ma.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Na Rafałka to ja na pewno nie zagłosuję tym razem. Pozostaje zagłosować z obrzydzeniem na kandydata PiSu.

W sumie jakby wyszło "Wasz prezydent, nasz premier" to nie byłoby tak źle.

Tyle, że w 2020 PiS cieszył się o wiele większą popularnością, a Duda ledwo wygrał z Trzaskowskim.

Jak PiS wystawi tego Nawrockiego na prezydenta, to jedyny plus, to że jest nieznany i nie ma jeszcze elektoratu negatywnego.
Odpowiedz
Trzaskowski do końca mnie nie przekonuje, ale nie wkurza mnie aż tak abym zagłosował na Czarnka lub Nawrockiego bo obie te kandydatury uważam za obrazę dla urzędu prezydenta RP. Więc w pierwszej turze pewnie ktoś lewicy dla odmiany (ale to się okaże jak wystawią kandydata) a w drugiej Trzaskowski.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Ja bym się nie zdziwił jakby Sikorski wykręcił numer i wystartował jako niezależny albo z PSLu.
Nawrocki rwałby konfie ale za nim się smród ciągnie.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
Konfie raczej akurat ten rodzaj smrodu by nie przeszkadzał a podejrzewam, że część nawet by stwierdziła, że to ładnie pachnie Oczko Natomiast jeżeli chociaż część z tego co się o jego przeszłości mówi jest prawdą - to jest to człowiek, który po prostu na prezydenta się nie nadaje. I nawet nie ze względów moralnych - ale ze względu na możliwość szantażu przez obce służby.
Odpowiedz
(23.11.2024, 15:26)kmat napisał(a): Ja bym się nie zdziwił jakby Sikorski wykręcił numer i wystartował jako niezależny albo z PSLu.
Nawrocki rwałby konfie ale za nim się smród ciągnie.

Finalnie okazało się, że Sikorski był tylko potrzebny, żeby wzmocnić Trzaskowskiego.

Sikorski już odpadł i tyle.

(23.11.2024, 15:38)DziadBorowy napisał(a): Natomiast jeżeli chociaż część z tego co się o jego przeszłości mówi jest prawdą

Czyli co konkretnie ma być prawdą? Bo już czytałem dzisiaj o jakimś fejkowym zdjęciu z salutem rzymskim. Albo, że boksował z jakimś gościem, który jest kryminalistą.
Odpowiedz
Zarzuty stręczycielstwa, znajomości ze środowiskiem przestępczym. Takie tam typowe dla prawicy "grzechy młodości" Oczko Chociaż z tego co widzę część tych kontaktów utrzymywał również dużo później i nie były to raczej relacje wyłącznie w stylu "przypadkowe przebywanie w tych samych miejscach".

A co do tego zdjęcia to nie tyle ono jest fejkowe co ktoś prezesów IPN pomylił. To był prezes Wrocławskiego IPN a nie Nawrocki.
Odpowiedz
(23.11.2024, 17:00)DziadBorowy napisał(a): Zarzuty stręczycielstwa, znajomości ze środowiskiem przestępczym.  Takie tam  typowe dla prawicy "grzechy młodości" Oczko Chociaż z tego co widzę część tych kontaktów utrzymywał również dużo później i nie były to raczej relacje wyłącznie w stylu "przypadkowe przebywanie w tych samych miejscach".

Ale na czym miały polegać te znajomości? WIesz coś więcej czy tylko powtarzasz jakieś medialne wrzutki?

[Obrazek: FREE_840]

Tutaj sama wypowiedź Nawrockiego w tym temacie : https://twitter.com/NawrockiKn/status/18...3366711650

A jeżeli chodzi o zdjęcia z bandziorami... 

[Obrazek: CqXafx5.jpeg]
Odpowiedz
To się jeszcze jakoś broni, chociaż ja jakoś nie mam wśród znajomych tego typu okazów, dobra dajmy mu wiarę, że nie wiedział, chociaż nieco to naciągane. Tam jednak pojawiają się też zarzuty, że Nawrocki w przeszłości zajmował się załatwianiem panienek na telefon o ile pamiętam było to jeszcze podczas jego kariery jako ochroniarz, wówczas gdy ponoć pracował dla ludzi zajmujących się tego typu biznesem. Być może to tylko medialna wrzutka na zasadzie "ochlapać, gównem może coś się przyklei". Dlatego piszę tylko o "ciągnącym się smrodzie". Z drugiej strony jakoś w kierunku Dudy nikt takimi zarzutami nie strzelał. Jeżeli to co napisała Wyborcza to nie jest prawda, to zważywszy na ciężar zarzutów Nawrocki ma proces w sądzie wygrany. Bo to przecież na Wyborczej będzie leżał ciężar udowodnienia zarzutów.

(23.11.2024, 17:46)Hans Żydenstein napisał(a):
A jeżeli chodzi o zdjęcia z bandziorami... 

[Obrazek: CqXafx5.jpeg]

Ja Cię bardzo Hans proszę abyś nie udawał debila.
Odpowiedz
(23.11.2024, 17:54)DziadBorowy napisał(a): Z drugiej strony jakoś w kierunku Dudy nikt takimi zarzutami nie strzelał.

Widocznie nic na Nawrockiego nie mają, więc piszą takie bajki na podstawie jakiegoś tam publicznie dostępnego zdjęcia na instagramie, gdzie dyrektor IPN wręcza książce byłemu przestępcy. Co właściwie współgra z jego wcześniejszą działalnością resocjalizacyjną.

W Dudę tak wyborcza strzelała:
https://wyborcza.pl/7,75398,17951910,dud...dzial.html
https://wyborcza.pl/7,75398,17798263,kos...wiara.html

Cytat: Jeżeli to co napisała Wyborcza to nie jest prawda, to zważywszy na ciężar zarzutów Nawrocki ma proces w sądzie wygrany. Bo to przecież na Wyborczej będzie leżał ciężar udowodnienia zarzutów.

"Jeśli gość hotelowy potrzebował kobiety, starczyło dać znać Nawrockiemu - mówi dawny kolega prezesa IPN"

No faktycznie, wyborcza ma na pewno mocnego informatora.

Czekaj czy to nie artykuł pisany przez Głuchowskiego? Duży uśmiech Tego od "Metody Głuchowskiego".

https://www.press.pl/tresc/81714,metoda-...h-tekstach

Obiektywne zmyślenia :
Cytat:Lansował coś, co sam nazywał „obiektywnym zmyśleniem”. To taka sytuacja, która co prawda nie miała miejsca, ale mogłaby mieć. Jego zdaniem dla dobra narracji można w dziennikarskim tekście zastosować taki zabieg

redakcyjny demon :
Cytat:W praktyce wyglądało to tak: niby tekst był już gotowy, ale wtedy w Głuchego wstępował jakiś demon. Wracał do niego, bo uważał, że może być jeszcze lepszy i dopisywał nieistniejące sytuacje, nieistniejących bohaterów, fakty wyssane z palca – opowiada jeden z byłych dziennikarzy „GW”

Artykuł jest z lipca, więc był dużo wcześniej przed atakiem na Nawrockiego.
Odpowiedz
No to tak jak pisałem - jeżeli to zmyślili to Nawrocki wygrany proces w kieszeni. Bo to jednak nie są jak w przypadku Dudy oskarżenia, że czegoś tam komuś nie zgłosił, lub że instrumentalizuje wiarę do celów polityki.
Odpowiedz
Jeśli jest coś na rzeczy, a PiS go wystawi, to to będzie grillowane do oporu.Pożyjem, uwidzim.
Odpowiedz
(23.11.2024, 19:20)kmat napisał(a): Jeśli jest coś na rzeczy, a PiS go wystawi, to to będzie grillowane do oporu.Pożyjem, uwidzim.

A czy ten Głuchowski ma w zwyczaju powtarzać swoje zmyślone historyjki w kolejnych tekstach?

(23.11.2024, 19:10)DziadBorowy napisał(a): No to tak jak pisałem - jeżeli to zmyślili to Nawrocki wygrany proces w kieszeni.

Nawrocki nie pozwie Wyborczej jeżeli Głuchowski nie będzie wrzucał ponownie tej historyjki o panienkach na telefon. Bo po co robić temu rozgłos?

A jeżeli to była jedna ze zmyślonych historyjek Głuchowskiego, to już więcej Wyborcza nie będzie o tym pisała.
Odpowiedz
(23.11.2024, 17:54)DziadBorowy napisał(a): Ja Cię bardzo Hans proszę abyś nie udawał debila.
Mógłbyś się uczyć na moich błędach, to byś wiedział, że takie błagania nie mają w przypadku Hansa sensu. On będzie udawał, bo kto mu zabroni?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości