Liczba postów: 12,552
Liczba wątków: 81
Reputacja:
420
05.07.2026, 21:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.07.2026, 21:53 przez Baptiste.)
Połowa roboty zostanie zrobiona gdy zacznie się już od samych podstaw - legalności zatrudnienia. A tym powinna zajmować się PIP:
https://www.rp.pl/spoleczenstwo/art44076...zy-panstwa
Mamy pełno pseudo turystów czy pseudo studentów, którzy podejmują się pracy bez zezwolenia.
Cytat: Kontrole wykazały jednak, że w ubiegłym roku co czwarty Kolumbijczyk przebywał w naszym kraju nielegalnie – na 6 681 skontrolowanych w 1 570 przypadkach stwierdzono nielegalny pobyt, co wskazuje na nadużywanie ruchu bezwizowego jako faktycznego kanału migracji zarobkowej. Jeszcze gorzej wypadają statystyki dotyczące legalności pracy. W 2025 r. na 3 828 obywateli Kolumbii, aż w 1 784 przypadkach stwierdzono nielegalne wykonywanie pracy – a więc w blisko połowie. Problemem staje się także odesłanie obcokrajowca. W ubiegłym roku wydano 1 664 decyzji deportacyjnych Kolumbijczyków, zrealizowano zaledwie 627 z nich, a więc znaczna część z nich nie wróciła do kraju pochodzenia pomimo otrzymania decyzji zobowiązującej do powrotu.
Zwracam uwagę szczególnie na ostatnie zdanie. Ganianie za ludźmi gdy są już w granicach kraju to zadanie karkołomne. Zdecydowanie lepiej jest walczyć z patologią u samego źródła - w tym przypadku należy odchodzić od ruchu bezwizowego.
To nie jedyny, ale jeden z najważniejszych punktów, w których klęka tzw. „kontrolowana migracja”.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 23,683
Liczba wątków: 242
Reputacja:
1,379
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
(04.07.2026, 10:04)DziadBorowy napisał(a): (04.07.2026, 09:38)lumberjack napisał(a): https://x.com/PaniNaSzpilkach/status/207...52151?s=20
Polscy lekarze mają najwyższe zarobki w całej UE.
Trochę nie chce mi się w to wierzyć, ale jeżeli ustawa peselowa to potwierdzi to będzie to po prostu skandal. Z drugiej strony lekarze faktycznie mocno sprzeciwiają się tej ustawie co też daje dużo do myślenia. Jeżeli to prawda to trzeba będzie gruntownie przemodelować zarobki lekarzy bo nie może być tak, że mamy system niedoborów dla pacjenta, który jest eldorado dla jego pracowników.
Dokładnie. A, że jest coś na rzeczy to można być pewnym. Czytaliście te rozmowy z czatu NIL? Ten prezesik pierdzielony napisał że idą na wojnę z rządem, że na jesień będzie armageddon w służbie zdrowia, że wezmą pacjentów za zakładników.
I to już się zaczęło!
https://www.rynekzdrowia.pl/Serwis-Onkol...,1013.html
https://tvn24.pl/katowice/po-polaczeniu-...-st9125114
Jak dla mnie to totalne skurwysyństwo. Kurwa brak mi słów. Oligarchowie rezygnują z roboty bo chcą sobie dalej zarabiać kosmiczną forsę. Ja rozumiem że lekarz może nie mieć empatii ale żeby aż tak?
Kurna. Kiedy Zefciu pisał że trzeba trzeba zrobić porządek z najbogatszymi to nie myślałem, że to będzie chodziło o naszych kurna jaśnie panów lekarzy.
Matka mi opowiadała teraz, że ze dwa lata temu lekarz do którego chodziła żalił się jej że musiał wziąć duży kredyt na dom. A teraz jak była u niego i z nim gadała, to już nawet nie pamiętał że miał ten kredyt. "A nieee, to to już dawno temu spłacone" No lol.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
420
06.07.2026, 15:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.07.2026, 15:25 przez Baptiste.)
(06.07.2026, 14:50)lumberjack napisał(a): Kurna. Kiedy Zefciu pisał że trzeba trzeba zrobić porządek z najbogatszymi to nie myślałem, że to będzie chodziło o naszych kurna jaśnie panów lekarzy. No nie. Zaraz przyjdzie Zefciu i ci wyjaśni, że różnica między lekarzem a miliarderami typu Brzoska (i większymi) jest o 2 rzędy wielkości większa niż różnica między tobą a lekarzem. I z tego powodu powinieneś wraz z tym lekarzem, ramię w ramię zająć się waszym wspólnym przeciwnikiem.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 778
Liczba wątków: 12
Reputacja:
41
(06.07.2026, 15:25)Baptiste napisał(a): Zaraz przyjdzie Zefciu i ci wyjaśni Po co pisać na tym forum, jak Ty od razu wiesz, co napiszę?
Cytat: I z tego powodu powinieneś wraz z tym lekarzem, ramię w ramię zająć się waszym wspólnym przeciwnikiem.
I z tego powodu nie powinniśmy klaskać uszami, że symbolicznie ukarano jakiegoś lekarza, jeśli nie robi się nic, by rozwiązać problem systemowy.
Reputacja:
1,379
Jeszcze jedna afera. Szambo wybiło:
https://x.com/czardam/status/2074022512589967589?s=20
Tak wyglądał zwykły (poniżej przeciętnej) dzień z życia neurochirurga ze spółki Spine. Wpadał w sobotę rano, wychodził przed południem... zarabiając w okolicach 100 tysięcy!
Rekord: 77 zabiegów w jeden dzień czyli ponad 325 tysięcy w 12 godzin!
A tu ktoś dobrze wszystko podsumował:
https://x.com/sjastrzebowski/status/2073...55491?s=20
Zabiegi trwały kilka minut
A tu jeszcze jeden sposób dojenia państwa o którym powiedział kardiochirurg:
"Trafiają do mnie pacjenci z wadą serca, a wykonano u nich ablację, która w takiej sytuacji jest bezzasadna, bo nie likwiduje problemu. Takie zabiegi są jednak świetnie wyceniane...".
https://x.com/InPartibusInfid/status/207...62359?s=20
A tu ktoś bardzo dobrze podsumował te wszystkie afery:
Cytat:Im więcej czytam o lekarzach, o ich zarobkach na państwowym, o tym, że potrafią pracować 5 lat w rok, o tym, jak bezlitośnie doją miliony z naszych pieniędzy opowiadając, że państwowa służba zdrowia jest niedoinwestowana i musimy płacić więcej i więcej i więcej, że składki trzeba podwyższyć, bo przecież oni jeżdżą porsche a są jeszcze na przykład ferrari, tym częściej przychodzi mi do głowy, że to jakaś pasożytnicza kasta, że lekarz to synonim jakiejś kompletnie zdemoralizowanej, zdegenerowaj hieny, która dorabia się na krzywdzie, bólu, mając pacjenta gdzieś, bo przecież wysysając pieniądze z systemu, które powinny służyć pacjentom, a nie ich wielomilionowym zarobkom w systemie, w którym nie ma na badania i leczenie chorych.
I słucham tego cwaniaka, reprezentującego innych cwaniaczków, że z lekarzami nikt jeszcze nie wygrał, to mi się wymiotować chce. To są degeneraci. Wykształceni za nasze, gładcy, elokwentni degeneraci.
Będę głosować na partię, która wyśle ich wszystkich na półroczne zamknięte obozy reedukacyjne, na których te hieny będą się uczyć czym jest moralność. Banda zdegenerowanych egoistów.
https://x.com/sjastrzebowski/status/2073...55491?s=20
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 4,795
Liczba wątków: 9
Reputacja:
450
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
Tak mi zwróciło uwagę. Lekarze na wyspach często są z zagranicy. Europa, Indie, Daleki Wschód, coś tam. Ale z Polski to nigdy nie widziałem.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Liczba postów: 6,612
Liczba wątków: 40
Reputacja:
156
Widziałem jednego ze Słowacji w Warszawie, a drugiego jakiegoś araba w Stargardzie Szczecińskim
Liczba postów: 11,438
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,150
(04.07.2026, 20:38)Baptiste napisał(a): Najlepsze to są wizyty kwalifikacyjne do jakiś prostych zabiegów ambulatoryjnych czy dermatologicznych. Dodatkowy koszt, który w zasadzie jest niczym innym jak tylko wymianą „dzień dobry”. Czysta formalność za 200-400 zł.
A mi właśnie wyskoczyła ciekawostka. W Niemczech nawet prywatnych lekarzy obowiązuje oficjalny państwowy cennik. Więcej po prostu policzyć nie mogą. Już widzę ten lament, gdyby coś takiego próbować wprowadzić u nas.
"To, że ktoś nie umie mówić w miarę poprawnie po polsku, to jeszcze nie czyni go przedstawicielem ludu."
Reputacja:
1,379
(08.07.2026, 09:33)DziadBorowy napisał(a): (04.07.2026, 20:38)Baptiste napisał(a): Najlepsze to są wizyty kwalifikacyjne do jakiś prostych zabiegów ambulatoryjnych czy dermatologicznych. Dodatkowy koszt, który w zasadzie jest niczym innym jak tylko wymianą „dzień dobry”. Czysta formalność za 200-400 zł.
A mi właśnie wyskoczyła ciekawostka. W Niemczech nawet prywatnych lekarzy obowiązuje oficjalny państwowy cennik. Więcej po prostu policzyć nie mogą. Już widzę ten lament, gdyby coś takiego próbować wprowadzić u nas.
We Francji też. Od 25 do max. 60 euro: https://x.com/TUREKPiotr1973/status/2074869418933301758
A tu o zarobkach w Szwecji:
Cytat:Kiedyś już się tym interesowałem. Pamiętam publikacje, w których opowiadano jak radzono sobie z niechęcią specjalistów do przeprowadzki na daleką północ Szwecji (Kiruna, Luleå - całe Norrbotten). Tam przecież też mieszkają ludzie i potrzebni są doktorzy. To były inne czasy (chyba lata 2000-2015) i warunki były specyficzne. Zwykły internista obsługujący kilka gmin mógł dostawać nawet ok. 40-50 tysięcy złotych na rękę miesięcznie (będę starał się przeliczać na złotówki i odliczać podatek, choć nie jest to proste, szczególnie cofając się w czasie).
Dziś sytuacja wygląda następująco. Najlepiej zarabiający specjaliści w Szwecji dostają po przeliczeniu pensję na poziomie 26 387 złotych na rękę miesięcznie (to mediana).
Najlepiej zarabiającą grupą specjalistów są chirurdzy i ich mediana wynosi 25 233 złotych na rękę.
Rzadko zdarza się, aby lekarze dorabiali po godzinach. Ma to wpływ na ich codzienną kondycję i nie chcą się przemęczać. Dodatkowa praca w prywatnej klinice nie jest częścią szwedzkiej kultury. Istnieje coś takiego, jak obowiązany przepisami dziennik pracy lekarza, są umowy związkowe, które utrudniają kombinowanie.
Od siebie dodam, że zarabiając powyżej 31 tysięcy złotych brutto, wchodzi się na próg podatkowy 33%, który wzrasta. Z każdej dodatkowej "fuchy" trzeba by odliczać kolejno 33%, 34%, 35%...40%.. itd. Z doświadczenia powiem wam, że to maksymalnie zniechęca. Lepiej iść na ryby.
Na koniec pora na rekordzistów. Ci znaleźli się w szpitalnej administracji. "Jeden z dyrektorów regionu zarabia więcej niż premier Szwecji" - grzmi pewien nagłówek prasowy. Faktycznie. Okazało się, że jeden Emma Lennartsson, dyrektor wojewódzkiego organu zarządzajacego ochroną zdrowia zarabia 48 772 zł miesięcznie na rękę. I jak na razie, chyba nikt tej pani nie przebił
https://x.com/Piotrowicz17/status/2074868663379800227
A tu nasze orły:
Cytat:Mała poprawka do nocnego wpisu - Szpital w Radziejowie, który 4 lekarzom płacił ponad milion złotych i 16tu innym pół miliona rocznie, za 2025 r. miał niecałe 5 milionów straty.
Radziejów - 5 tys. mieszkańców, a Wy tu często mówicie, że jak kariera to tylko w dużym mieście
https://x.com/MarekLangalis/status/2074736776111886498
Tutaj zarobki z Wadowic:
Cytat:"w 2025 roku powiatowy szpital przeznaczył na wynagrodzenia dla lekarzy współpracujących na podstawie umów cywilnoprawnych (B2B) łączną kwotę 43 319 042,26 zł."
To NIE uwzględnia umów o pracę!
43mln / 89 lekarzy = 483000zł / lekarz TYLKO z kontraktów. W małym mieście...
https://x.com/ZarobkiLekarzy/status/2074823409305879013
A tu ostateczne fatality zrobił mi profesor Murawa:
Cytat:Profesor Murawa, onkolog i dyrektor szpitala u @KonradPiasecki w TVN24 twierdzi, że akceptowalne wynagrodzenie lekarza to 50-60 tys. zł miesięcznie, a to oznacza 14 tys. euro. Pokażcie mi jakikolwiek zachodni kraj, gdzie przeciętne zarobki lekarza to 14 tys. euro.
https://x.com/pawelsuski/status/2074733705386508615
No jasny chuj mnie szczela.
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
1,150
09.07.2026, 07:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.07.2026, 07:19 przez DziadBorowy.)
Ale ta patologia musiała się pojawić w ciągu ostatnich 10 lat. Bo jak w 2015 roku lekarze protestowali to ich zarobki faktycznie nie były jakieś rewelacyjne a często dość marne. Może warto byłoby prześledzić jakie przepisy się zmieniły, które pozwoliły na taką sytuację. Rząd zapowiedział teraz szereg zmian w tym maksymalną stawkę 240 złotych za godzinę, zakaz podpisywania umów szpitali ze spółkami obowiązek pracy w placówce macierzystej minimum na pół etatu. Ma być też jawna lista kolejkowa do zabiegów w szpitalach i milionowe kary za wciśniecie kogoś poza koleją. Jedni zmiany chwalą inni krytykują - nie wiem nie znam się. Natomiast mi tam brakuje jakiś rozwiązań ograniczających pracę na kontraktach. Bo może faktycznie być tak, że ci lekarze którzy jak bozia kazała pracują na umowę o pracę oberwą po dupie a kombinatorzy od kontraktów wciąż znajdą luki do kombinowania. Chociaż może tutaj coś reforma PIP zmieni - bo dostała nowe uprawienia przeciw umowom zlecenia i kontraktom B2B.
Tutaj opis proponowanych zmian:
https://subiektywnieofinansach.pl/minist...i-lekarzy/
Mnie szczególnie ciekawi ta lista kolejkowa. Bo jeżeli to wypali i dobrze zadziała i każdy oczekujący na zabieg będzie widział, że nagle ktoś przed niego wskoczył, to spora część prywatnych porad w stylu przyjdź pan 3 razy na wizytę to przyspieszę panu termin przestanie mieć sens. Ale czy to zadziała?
O a tu taka ciekawostka, pokazująca, że salonik VIP to nie był żaden wyjątek.
https://wiadomosci.wp.pl/radny-pis-zoper...515884896a
Cytat:Lubartowski radny PiS Andrzej Kardasz przeszedł w kwietniu zabieg w SP ZOZ w Lubartowie, mimo że oddział chirurgiczny placówki był zawieszony i innym pacjentom takich operacji w tym czasie nie wykonywano
"To, że ktoś nie umie mówić w miarę poprawnie po polsku, to jeszcze nie czyni go przedstawicielem ludu."
Liczba postów: 652
Liczba wątków: 7
Reputacja:
8
Europosłowie KO i lewicy, zagłosowali przeciwko poprawce, która nazywała zbrodnie na Wołyniu ludobójstwem.
Reputacja:
41
(09.07.2026, 13:27)bombom napisał(a): Europosłowie KO i lewicy, zagłosowali przeciwko poprawce, która nazywała zbrodnie na Wołyniu ludobójstwem.
I tylko to robiła?
Reputacja:
8
09.07.2026, 16:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.07.2026, 16:48 przez bombom.)
(09.07.2026, 16:25)fciu napisał(a): (09.07.2026, 13:27)bombom napisał(a): Europosłowie KO i lewicy, zagłosowali przeciwko poprawce, która nazywała zbrodnie na Wołyniu ludobójstwem.
I tylko to robiła?
Może dla Ciebie prawda i szacunek wobec pomordowanych to niewiele. Ale dla sporej części społeczeństwa polskiego znaczy to bardzo dużo.
Reputacja:
1,150
09.07.2026, 17:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.07.2026, 19:11 przez DziadBorowy.)
Zefciu pyta jaka była dokładnie treść poprawki pani Bryłki.
A tak przy okazji sondaż IBRIS dla Rzeczpospolitej. Nie wiem gdzie to wrzucić wiec niech będzie tu:
Zaskoczyły mnie Konfederacja i Braun. Myslałem, że to elektorat zacznie bardziej fanatyczny niż PIS.
Reputacja:
156
(09.07.2026, 17:28)DziadBorowy napisał(a): Zaskoczyły mnie Konfederacja i Braun. Myslałem, że to elektorat zacznie bardziej fanatyczny niż PIS.
Dlaczego ktoś kto głosuje na partię spoza betonu miałby być większym fanatykiem niż ten co głosuje na beton?
Reputacja:
41
(09.07.2026, 17:28)DziadBorowy napisał(a): Zaskoczyły mnie Konfederacja i Braun. Myslałem, że to elektorat zacznie bardziej fanatyczny niż PIS. Wyborcy Konfy i Brauna doskonale wiedzą, czego nie lubią (piątka Mentzena), a już mnie — czego by chcieli. Ponieważ pozostałe partie reprezentują to, czego nie lubią, a tylko Konfa i Brauna (albo tylko Braun) tego nie reprezentują — to głosują na jedyną nieżydomasońską opcję, jaka jest dostępna.
Wiąże się to też z tym, że Konfederacja jest (jak na skrajną partię) bardzo big-tentowa. Mamy tam libertarian, fundamentalistów religijnych, szurów i generalnie wszystkich, którym się nie podoba to co mówią (jak to określa jeden z forumowiczów) socjo-grzyby. Ci ludzie nigdy by się nie dogadali co do pozytywnego programu, gdyby nie wspólni wrogowie.
Reputacja:
1,150
(09.07.2026, 19:30)Hans Żydenstein napisał(a): Dlaczego ktoś kto głosuje na partię spoza betonu miałby być większym fanatykiem niż ten co głosuje na beton?
A dlaczego miałby nie być. Czym się różni fanatyzm betonowy od tego poza betonowego?
Reputacja:
156
(09.07.2026, 20:03)DziadBorowy napisał(a): (09.07.2026, 19:30)Hans Żydenstein napisał(a): Dlaczego ktoś kto głosuje na partię spoza betonu miałby być większym fanatykiem niż ten co głosuje na beton?
A dlaczego miałby nie być. Czym się różni fanatyzm betonowy od tego poza betonowego?
No ok. To skąd wrażenie, że w Konfederacji jest więcej fanatyków niż w PiS?
Reputacja:
420
09.07.2026, 20:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.07.2026, 20:39 przez Baptiste.)
(09.07.2026, 19:49)fciu napisał(a): (09.07.2026, 17:28)DziadBorowy napisał(a): Zaskoczyły mnie Konfederacja i Braun. Myslałem, że to elektorat zacznie bardziej fanatyczny niż PIS. Wyborcy Konfy i Brauna doskonale wiedzą, czego nie lubią (piątka Mentzena), a już mnie — czego by chcieli. Ponieważ pozostałe partie reprezentują to, czego nie lubią, a tylko Konfa i Brauna (albo tylko Braun) tego nie reprezentują — to głosują na jedyną nieżydomasońską opcję, jaka jest dostępna.
Wiąże się to też z tym, że Konfederacja jest (jak na skrajną partię) bardzo big-tentowa. Mamy tam libertarian, fundamentalistów religijnych, szurów i generalnie wszystkich, którym się nie podoba to co mówią (jak to określa jeden z forumowiczów) socjo-grzyby. Ci ludzie nigdy by się nie dogadali co do pozytywnego programu, gdyby nie wspólni wrogowie.
W tym co piszesz jest dużo prawdy. To w zasadzie mój główny przytyk do tych środowisk. Oni są wyłącznie przeciw czemuś a nie za czymś. Działają jak pies Pawłowa - jeśli lib-left powie „nie jedz gówna” to oni następnego dnia będą je ze smakiem żreć i promować. W istocie są w ten sposób przez lib-left sterowani i łatwo programowalni. Część środowisk pisowskich też tak funkcjonuje. Jednakże przy całej mojej odrazie żywionej do komuszych socjo-grzybów, nie podzielam takiego myślenia i jakiś tam spójny system światopoglądowy utrzymuję. Tzn. konserwatyzm społeczny powiązany z polityką prosocjalną i etatyzmem. W tym obszarze jedyną partią, która jako tako wpisuje się w te ramy jest PiS. Innych opcji nie ma. I tak nie mam jakoś źle. W takim USA zupełnie nie miałbym dla siebie jakiegokolwiek wyboru politycznego.
NN
Reputacja:
8
09.07.2026, 20:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.07.2026, 20:50 przez bombom.)
Tusk mówił że idzie wojna nie chciał wojsk amerykańskich z Niemiec, a teraz jeszcze oddał rakiety Patriot. Jestem ciekawy czym będziemy się bronić przed Iskanderami? Gupek czy ruski agent czy niemiecki?
|