Liczba postów: 11,269
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,134
(22.05.2026, 08:39)fciu napisał(a): (21.05.2026, 19:31)DziadBorowy napisał(a): to co jeżeli pisarz za pomocą AI stworzyłby dzieło wybitne Ale gdyby AI stworzyła dzieło wybitne, które jednocześnie nie byłoby wtórne, to znaczy, że AI posiada nie tylko model języka, ale też model naszych mózgów, emocji itp.
Ale przecież stworzenie dzieła, które nie byłoby wtórne jest problemem nawet dla człowieka. Bo wszytko już kiedyś było.
Cytat:Póki co LLM-y potrafią „remiksować” nasze pisanie, ale przecież nie mają bezpośredniego dostępu do naszych qualiów i ich nie odczuwają. Gdyby LLM stał się pod tym względem nieodróżnialny od człowieka, to byłby przełom większy niż GPT.
Lwia część ludzkiej pracy artystycznej to właśnie remikowanie tego co było. Ok robimy to na innym poziomie co AI i innymi metodami.
Natomiast mi chodzi o coś innego, weźmy tutaj przykład muzyki. Mamy kompozytora, który tworzy jakiś utwór. On przecież fizycznie go nie wykonuje, a jedynie za pomocą zapisu nutowego zapisuje muzykę którą słyszy w głowie. Nikt nie będzie się czepiał, że on tego nie zagrał sam. I teraz załóżmy, że taki twórca nie wpisuje po prostu promptu "zagraj mi piosenkę w stylu Czesława Niemena" ale traktuje AI tak jak zapis nutowy i zmusza go dokładnie do przeniesienia swojej wizji na utwór muzyczny.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 667
Liczba wątków: 8
Reputacja:
39
(22.05.2026, 08:54)DziadBorowy napisał(a): Ale przecież stworzenie dzieła, które nie byłoby wtórne jest problemem nawet dla człowieka. Bo wszytko już kiedyś było. A jednak nowe dzieła potrafią nas zaskakiwać. To jest oczywiście problem, który nie jest unikalny dla AI — co jest plagiatem, a co tylko inspiracją. Uważam jednak, że jeśli AI zacznie tworzyć dzieła, które rzeczywiście będą zaskakiwać osobę już oczytaną — trzeba będzie mocno przesunąć granice tego, co uważamy za ludzką kreatywność.
Cytat:Natomiast mi chodzi o coś innego, weźmy tutaj przykład muzyki. Mamy kompozytora, który tworzy jakiś utwór. On przecież fizycznie go nie wykonuje, a jedynie za pomocą zapisu nutowego zapisuje muzykę którą słyszy w głowie. Nikt nie będzie się czepiał, że on tego nie zagrał sam. I teraz załóżmy, że taki twórca nie wpisuje po prostu promptu "zagraj mi piosenkę w stylu Czesława Niemena" ale traktuje AI tak jak zapis nutowy i zmusza go dokładnie do przeniesienia swojej wizji na utwór muzyczny.
Nie znam się na komponowaniu muzyki, ale wydaje mi się to czymś innym. Napisac prompt o piosenkę w stylu Czesława Niemena sam bym umiał. Natomiast zrozumieć styl Czesława Niemena tak, by napisać w jego stylu piosenkę, która jednocześnie nie będzie piosenką już istniejącą — nie. Zatem problem nie leży tutaj w tym, że użyto kompa zamiast analogowego zapisu nutowego, ale w tym, że nie wykonano pracy twórczej.
Reputacja:
1,134
(22.05.2026, 12:06)fciu napisał(a): ]Nie znam się na komponowaniu muzyki, ale wydaje mi się to czymś innym. Napisac prompt o piosenkę w stylu Czesława Niemena sam bym umiał. Natomiast zrozumieć styl Czesława Niemena tak, by napisać w jego stylu piosenkę, która jednocześnie nie będzie piosenką już istniejącą — nie. Zatem problem nie leży tutaj w tym, że użyto kompa zamiast analogowego zapisu nutowego, ale w tym, że nie wykonano pracy twórczej.
A jak twórca napisze taki prompt dzięki któremu AI "zrozumie" właśnie czym jest styl Niemena i stworzy dokładnie taki utwór jaki twórca miał w głowie?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 6,540
Liczba wątków: 40
Reputacja:
155
Dla mnie rozmowy z AI bywają często męczące. Szczególnie jak się zapętla jak zwykły bot.
Ogólnie w sumie już dawno chciałem o tym wspomnieć, że zefciu zaczął od pewnego czasu pisać jakby kopiował tekst z chata gpt(przynajmniej jego część). Wystarczy popatrzeć na tekst powyżej.
Reputacja:
39
22.05.2026, 16:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.05.2026, 17:40 przez fciu.)
(22.05.2026, 15:48)Hans Żydenstein napisał(a): że zefciu zaczął od pewnego czasu pisać jakby kopiował tekst z chata gpt(przynajmniej jego część). Wystarczy popatrzeć na tekst powyżej. No patrzę i nie widzę. Nie wiem, czy chodzi o „cudzysłowy” i myślniki — tych używam już od dawna. Czy coś w stylu — ale ten chyba również się wielce nie zmienia. Ale nie — nie używam AI do pisania postów na forum. Może warto by było zweryfikować już tę tendencję do wiary w najbzdurniejsze oskarżenia pod moim adresem.
Liczba postów: 23,628
Liczba wątków: 242
Reputacja:
1,376
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
(22.05.2026, 08:39)fciu napisał(a): A niech se zapali. Mnie nie przeszkadza, że ktoś se trawkę zapali. Natomiast to, że promuje się jako najwybitniejszego współczesnego pisarza mojego narodu kogoś tak pretensjonalnego jak Tokarczuk — już trochę tak.
Właśnie. Według mnie promować się powinno Bartosza Walaszka. To jest największy i najwybitniejszy twórca naszych czasów.
BTW
Walaszek zaczął wrzucać na YT wszystkie swoje filmy. Są Już Wściekłe pięści węża, Sarnie żniwo, Dżudo Honor 7 etc. Gorąco polecam.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 6,540
Liczba wątków: 40
Reputacja:
155
(22.05.2026, 16:58)fciu napisał(a): (22.05.2026, 15:48)Hans Żydenstein napisał(a): że zefciu zaczął od pewnego czasu pisać jakby kopiował tekst z chata gpt(przynajmniej jego część). Wystarczy popatrzeć na tekst powyżej. No patrzę i nie widzę. Nie wiem, czy chodzi o „cudzysłowy” i myślniki — tych używam już od dawna. Czy coś w stylu — ale ten chyba również się wielce nie zmienia. Ale nie — nie używam AI do pisania postów na forum. Może warto by było zweryfikować już tę tendencję do wiary w najbzdurniejsze oskarżenia pod moim adresem.
Nie przypominam sobie, żebyś używał tych długich dashy na starym koncie
Reputacja:
39
(23.05.2026, 10:22)Hans Żydenstein napisał(a): Nie przypominam sobie, żebyś używał tych długich dashy na starym koncie To może zamiast wymyślać kolejną teorię spiskową na mój temat, po prostu sprawdź. Na tym forum zajmie Ci to O(log n)
@lumber dla mnie najciekawszym pisarzem współczesnej Polski jest Dukaj. To jest gość który do tworzenia podchodzi całym sobą, całą swoją wiedzą i całą wyobraźnią. I choć brak mu wyrozumiałości dla czytelnika, to nie ma w tym za grosz pretensjonalności.
Reputacja:
1,134
Akurat ostatni wywiad Dukaja w Kanale Zero gdzie z perspektywy "wielkiego pisarza" opowiadał chłopsko rozumowe rewelacje na temat zmian klimatu był dość pretensjonalny.
https://x.com/jakubwiech/status/2049943573806604606
Liczba postów: 23,628
Liczba wątków: 242
Reputacja:
1,376
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
(23.05.2026, 12:39)fciu napisał(a): (23.05.2026, 10:22)Hans Żydenstein napisał(a): Nie przypominam sobie, żebyś używał tych długich dashy na starym koncie To może zamiast wymyślać kolejną teorię spiskową na mój temat, po prostu sprawdź. Na tym forum zajmie Ci to O(log n)
@lumber dla mnie najciekawszym pisarzem współczesnej Polski jest Dukaj. To jest gość który do tworzenia podchodzi całym sobą, całą swoją wiedzą i całą wyobraźnią. I choć brak mu wyrozumiałości dla czytelnika, to nie ma w tym za grosz pretensjonalności.
Szczerze? To przeczytałem "Lód" i mną nie wcząsło. Nie wiem jakie masz kryteria wedle których oceniasz "najciekawszość", ale dla mnie jest to po prostu frajda z czytania. Ja mam oczywiście prostacki gust i niezbyt wysokie wymagania. No ale w każdym razie - jak czytam Sapkowskiego czy Lema, to czuję, że mam frajdę. Czuję, że mi się to zajebiście podoba i chcę więcej i więcej. I wtedy, gdy książka jest dla mnie dobra, to potrafię do naprawdę późnej nocy nad nią siedzieć.
A gdy czytałem "Lód", to tak naprawdę przeczytałem to na siłę. Bo mnie wymęczyła i wynudziła ta książka. Ale dużo kasy za nią dałem to mi szkoda było nie przeczytać.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
39
(23.05.2026, 19:12)DziadBorowy napisał(a): Akurat ostatni wywiad Dukaja w Kanale Zero gdzie z perspektywy "wielkiego pisarza" opowiadał chłopsko rozumowe rewelacje na temat zmian klimatu był dość pretensjonalny.
https://x.com/jakubwiech/status/2049943573806604606 Ech. To mi Dukaja popsułeś. Sam, z własnej woli Stanowskiego nie oglądam. Wypowiadałem się jednak o jego twórczości, a nie wypowiedziach poza książkami.
(23.05.2026, 22:36)lumberjack napisał(a): Nie wiem jakie masz kryteria wedle których oceniasz "najciekawszość", ale dla mnie jest to po prostu frajda z czytania. Książka ciekawa i dająca frajdę to dla mnie troszeczkę inne kategorie, choć zazębiające się. Ale tak — poza Sapkowskim brakuje mi we współczesnej polskiej literaturze fantastycznej kogoś, kogo mógłbym czytać sobie „dla frajdy”, tak jak czytam Sandersona.
Reputacja:
1,134
25.05.2026, 10:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.05.2026, 10:21 przez DziadBorowy.)
(25.05.2026, 09:52)fciu napisał(a): Ech. To mi Dukaja popsułeś. Sam, z własnej woli Stanowskiego nie oglądam. Wypowiadałem się jednak o jego twórczości, a nie wypowiedziach poza książkami.
Stanowskiego widzę tyle, co mi przypadkiem algorytmy na siłę wcisną. Jakimś wielkim fanem książek Dukaja nie jestem, ale też mi ten wywiad jego obraz popsuł. Miałem wrażenie, że jak gość na jakiś temat się wypowiada to jednak ma tą sprawę gruntownie przemyślaną.
Liczba postów: 60
Liczba wątków: 0
Reputacja:
5
(21.05.2026, 22:35)DziadBorowy napisał(a): Pewnie będzie tak jak z muzyką elektroniczną. Na początku wielu kręciło nosem, że to nie jest prawdziwa muzyka, bo przecież osoba która ją tworzy na niczym nie gra ani nie śpiewa. A potem jakoś się wszyscy przyzwyczaili.
Muzyka elektroniczna to nie tylko dj-ka przy konsoli. Tu z wokalem
|