To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wojna Rosyjsko-Ukraińska 2022
(12.07.2026, 17:14)DziadBorowy napisał(a):  A, że bezbronnego cywila jednak zabić łatwiej niż uzbrojonego funkcjonariusza NKWD wspieranego przez czołgi i lotnictwo to liczby zabitych się tutaj mocno rozjeżdżają.

Dlatego Hitlera nie nazywamy bohaterem za zamordowanie 6 mln Żydów. Ogólnie powyższe zdanie jest bardzo dziwne... 

(12.07.2026, 17:14)DziadBorowy napisał(a): Banderyzm od biedy można zestawić z nazizmem, bo ma niektóre jego cechy chociaż nie wszystkie, jednak ludobójstwo nie jest czymś co charakteryzuje wyłącznie nazizm a po 1942 UPA walczyła również z nazistowskimi Niemcami, choć trochę tak na marginesie działalności.

Zestawia się też banderowców z nazistami, gdyż zbrodnie miały miejsce na terenach okupowanych przez nazistów.

(12.07.2026, 17:14)Slup napisał(a): Został odebrany przez inicjatywę prorosyjskiego Janukowycza i sądu w (promoskiewskim) Doniecku. To było w czasach przed majdanem w Kijowie. Dziś już moim zdaniem nie do pomyślenia 

Nie wiem co ten DziadBorowy sobie myślał. Że tego nie sprawdzisz? 

Ogólnie nie rozumiem skąd to parcie na usprawiedliwianie banderyzmu i bronienie tego cholerstwa.
Odpowiedz
A U Zeleńskiego stabilnie znowu mamy protesty, bo klika najwyraźniej uznała, że czas najwyższy odsunąć kogoś, kto faktycznie robił robotę. Tym razem poleciał młody minister obrony Fedorow, co wygląda kropka w kropkę jak zeszłoroczny cyrk z podgryzaniem NABU i SAP, wtedy też działania antykorupcyjne za bardzo kłuły kogoś w oczy. Fedorow unowocześniał armię, odpowiadał w dużej mierze za dronyzację, za zablokowanie Rosjanom Starlinków i był nieprzechylny lewem układom więc "stara gwardia" z Syrskim na czele uznała, że jest zbyt uczciwie.

Ciekawe czy skończy się podobnie. Ale trochę to wygląda tak jakby faktycznie na Ukrainie przydały się wybory.

Zastanawiam się czy ostatnie działania polityków ukraińskich wyglądają jak wyglądają bo wojna idzie ku końcowi. I są to próby jakoś ustawienie sobie systemu po wojnie. No chyba, że po prostu są głupi i prywata nawet w czasie wojny ważniejsza, co też jest możliwe.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
https://x.com/MarcinTorz/status/2081639730802753961

Kolejny atak na Ukraińców w Polsce.
"To, że ktoś nie umie mówić w miarę poprawnie po polsku, to jeszcze nie czyni go przedstawicielem ludu."
Odpowiedz
Widzę że nie komentowaliście jeszcze ataków na Wildberries. Powiem szczerze że jeszcze rok temu o czymś takim bym w ogóle nie pomyślał
Wbrew pozorom to może być ważny cel wojskowy bo to byl hub logistyczny dla komponentów do dronów itp.

Teraz Rosjanie dopiero uświadamiają sobie że jest wojna. Jeszcze nic mi się tak dobrze nie oglądało jak lamenty płaczących Rosjan którzy 'nawet nie wiedzą dlaczego tak się dzieje'

Rosja musi importować paliwa z Indii , o ile wcześniej nie wierzyłem w ten hurraoptymizm że Rosja upadnie teraz to może stawać się coraz bliższa perspektywa

[Obrazek: 483bb78bfd48a360f3f19c5832c4f56547d67e14...fa8b7b6606]

Rosja prowadzi śledztwo w sprawie stosowania przez Ukrainę niedozwolonych metod prowadzenia wojny  xD O matko Diabeł Ściana
Odpowiedz
Cytat:Teraz Rosjanie dopiero uświadamiają sobie że jest wojna. Jeszcze nic mi się tak dobrze nie oglądało jak lamenty płaczących Rosjan którzy 'nawet nie wiedzą dlaczego tak się dzieje'

Ja widziałem jak jeden lamentował: "No co my wam, poza wojną, zrobiliśmy?"

Kurna masakra. Tak jakby dla niego wojna była niczym strasznym, a już na pewno nie powodem by przeszkadzać mu w życiu.

Cytat:Rosja musi importować paliwa z Indii , o ile wcześniej nie wierzyłem w ten hurraoptymizm że Rosja upadnie teraz to może stawać się coraz bliższa perspektywa

Ale paliwo z Indii musi dopłynąć do rosji. A po drugie musi być odebrane w hubie paliwowym w Petersburgu, a ten już został przez Ukrainę zdronowany. Nie wiem więc jak i skąd rosja sobie załatwi paliwko.

Oby pierdolła jak najprędzej.

Największą nadzieję widzę w najbliższej zimie. Jeśłi Ukraina zrobi to czym straszy obecnie Zełeński - że moskwa i petersburg i inne miasta zostaną na zimę pozbawione prądu i ogrzewania, to powinno zarąbać ruską gospodarkę na amen.

Biorąc pod uwagę srogie zimy jakie są w rosji brak brądu i ogrzewania sprawią, że Generał Mróz wejdzie do mieszkań i rozsadzirury i grzejniki. W takiej 13-milionowej moskwie oznaczałoby to totalny paraliż i katastrofę, którą hydraulicy będą zwalczać latami.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości