Liczba postów: 757
Liczba wątków: 10
Reputacja:
41
(04.06.2026, 07:32)lumberjack napisał(a): A, o to chodzi. No więc jebać Izrael. Gdyby to tylko ode mnie zależało to byłaby ostra reakcja polityczna. Ale ja nie oczekiwałem od Ciebie sygnalizowania cnoty. Chciałem tylko pokazać, jakie są ogólne standardy realpolitik wobec faszolstwa i że nie jest to coś wyłącznego dla Ukrainy.
Cytat:Polscy politycy powinni dostać za brak reakcji taką samą zjebę jak Zelenski za ostatnią akcję.
A nie dostają. Bo po co się głupie lewaki pchały do Gazy. I znowu — nie chodzi o to, abyś Ty mnie zapewnił, że gdybyś Ty stał na czele MSZ, to by było inaczej.
Cytat:No to jeśli tak, to bardzo kurła niedobrze. Brauniarzy powinno się zwalczać w każdym kraju, każdą ich odmianę, a nie wchodzić im do dupy.
Ale to ciekawe, że już tylko brauniarzy, a nie konfiarzy w ogóle. Widać Braun spełnia swoją rolę przesuwania okienka Overtona i normalizowania reszty Konfy.
Liczba postów: 6,596
Liczba wątków: 40
Reputacja:
156
08.06.2026, 15:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.06.2026, 15:21 przez Hans Żydenstein.)
Tymczasem wyborcza w formie, nazywa UPA bohaterami
I artykuł nawet za paywallem nie jest, każdy poczytać może
https://wyborcza.pl/7,162657,32837299,bo...kiego.html
(03.06.2026, 07:23)fciu napisał(a): Ale Zeleński raczej nie ma na to wyjebane. On podliczył koszty i zyski i mu wyszło, co mu wyszło.
A Ukraińcy tacy dobrzy są w liczeniu?
Reputacja:
41
(08.06.2026, 15:00)Hans Żydenstein napisał(a): A Ukraińcy tacy dobrzy są w liczeniu? Na pewno są dobrzy w tworzeniu etosu narodowego w trudnych warunkach. Udało im się stworzyć naród, który uwierzył w siebie na tyle, by bronić się przed Rosją przez 4 lata. Warto to uwzględnić w ocenie ich działań.
Reputacja:
156
08.06.2026, 17:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.06.2026, 17:51 przez Hans Żydenstein.)
Mają podwaliny pod tworzenie nowej martyrologii i odejście od wielbienia UPA.
Według mnie, nie są jakimiś mistrzami kalkulacji politycznej. Obecny kryzys na linii Polska- Ukraina to jednak zwykła głupota ze strony Zeleńskiego.
Nawet Tusk stanął lekko po stronie Nawrockiego, wyrażając zrozumienie dla jego słów
Reputacja:
41
(08.06.2026, 17:42)Hans Żydenstein napisał(a): Według mnie, nie są jakimiś mistrzami kalkulacji politycznej. A potrafisz wskazać jakieś poważne potknięcia, które nie dotyczą Twoich urażonych uczuć?
Cytat:Nawet Tusk stanął lekko po stronie Nawrockiego, wyrażając zrozumienie dla jego słów 
A jest ktokolwiek, kto nie rozumie tych słów? No ale pomocy nie cofniemy. Więc, jak pisałem, kwestia kosztów i zysków.
Liczba postów: 11,354
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,145
08.06.2026, 21:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.06.2026, 21:07 przez DziadBorowy.)
(08.06.2026, 15:00)Hans Żydenstein napisał(a): Tymczasem wyborcza w formie, nazywa UPA bohaterami
Z perspektywy ukraińskiej członkowie UPA mogą być postrzegani jako bohaterowie, zwłaszcza jeżeli uwzględnimy powszechne tam wypieranie zbrodniczych aspektów ich działalności. A pogląd, że Ukraina ma prawo sama wybierać swoich bohaterów nie jest wcale wymysłem Wyborczej. Tak twierdził np były prezes IPN niejaki Karol Nawrocki 3 lata temu.
https://www.wnp.pl/polityka-i-sondaze/pr...30599.html
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 23,668
Liczba wątków: 242
Reputacja:
1,380
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
08.06.2026, 22:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.06.2026, 22:58 przez lumberjack.)
(08.06.2026, 08:40)fciu napisał(a): (04.06.2026, 07:32)lumberjack napisał(a): A, o to chodzi. No więc jebać Izrael. Gdyby to tylko ode mnie zależało to byłaby ostra reakcja polityczna. Ale ja nie oczekiwałem od Ciebie sygnalizowania cnoty. Chciałem tylko pokazać, jakie są ogólne standardy realpolitik wobec faszolstwa i że nie jest to coś wyłącznego dla Ukrainy.
Ale żydy to żydy. Światowe święte krowy. Czy będą się bawić w faszyzm czy komunizm czy w jedno i drugie jednocześnie to nikt im nic nie powie.
Cytat:Cytat:Polscy politycy powinni dostać za brak reakcji taką samą zjebę jak Zelenski za ostatnią akcję.
A nie dostają. Bo po co się głupie lewaki pchały do Gazy. I znowu — nie chodzi o to, abyś Ty mnie zapewnił, że gdybyś Ty stał na czele MSZ, to by było inaczej.
Ogólnie powinno być inaczej. Im więcej zwykłych ludzi, którym się takie coś nie będzie podobało tym większa szansa, że w końcu się pojawią politycy, którzy tegoż faszolstwa zaczną się czepiać.
Cytat:No to jeśli tak, to bardzo kurła niedobrze. Brauniarzy powinno się zwalczać w każdym kraju, każdą ich odmianę, a nie wchodzić im do dupy.
Ale to ciekawe, że już tylko brauniarzy, a nie konfiarzy w ogóle. Widać Braun spełnia swoją rolę przesuwania okienka Overtona i normalizowania reszty Konfy.
Nie Zefciu, dla mnie konfiarze i brauniarze to jeden chuj. Można zamiennie używać tych określeń.
(08.06.2026, 08:39)DziadBorowy napisał(a): Natomiast nawet jakby Ukraińcy zmienili kurs o 180 stopni to też niewiele by to dało. W Polsce jest dużo ludzi nienawidzących Ukraińców i to co robią ich władze, owszem dodaje im paliwa ale i bez tego znaleźli by sobie powód do hejtu.
Dałoby i to dużo. Zwłaszcza gdyby kwestię Wołynia uregulowano lata temu.
Po rozpoczęciu inwazji tylu ludzi Polacy przyjęli do swoich domów... nie no, były inne nastroje. Można było je pielęgnować, starać się podtrzymać, przekuć w coś konstruktywnego. No ale woli zabrakło i chuj.
Cytat:Swoją drogą widziałem gdzieś teorię spiskową (???), że Zełeński z tym UPA zrobił celowo, aby doprowadzić do wzrostu antyukraińskich nastrojów w Polsce tak aby Ukraińcy po wojnie z Polski wrócili na Ukrainę. Moim zdaniem mocno naciągane, ale ...
ALe to nie pierwsza akcja Zełeńskiego. Już ze dwa razy odwalił coś innego. Raz pozwał gdzieś o coś Polskę, a raz powiedział też coś niesprawiedliwego o Polsce lub Polakach. Nie pamiętam już ale pamiętam, że były tego typu akcje. I chyba będą. Widocznie tak wolą i tak chcą Ukraińcy. Szkoda.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
1,145
(08.06.2026, 22:48)lumberjack napisał(a): Po rozpoczęciu inwazji tylu ludzi Polacy przyjęli do swoich domów... nie no, były inne nastroje. Można było je pielęgnować, starać się podtrzymać, przekuć w coś konstruktywnego. No ale woli zabrakło i chuj.
Przecież te nastroje bazowały na chwilowych emocjach wywołanych wojną. Od samego początku tliły się mocne nastroje antyukraińskie tylko, że osoby je prezentujące bały się ujawniać. Zauważ, że kwestia Wołynia to tylko dodatek do antyukraińskiej propagandy a nie jej główna część.
Natomiast fakt, że państwo polskie zupełnie zignorowało problem rosyjskiej piątej kolumny bardzo umiejętnie i profesjonalnie działającej w kierunku aby to co się tliło buchnęło szybko intensywnym płomieniem.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 10,494
Liczba wątków: 103
Reputacja:
575
(08.06.2026, 08:39)DziadBorowy napisał(a): Szkoda, że najbardziej ucierpią na tym zwykli Ukraińcy, którzy w Polsce chcieli mieszkać i pracować. Swoją drogą widziałem gdzieś teorię spiskową (???), że Zełeński z tym UPA zrobił celowo, aby doprowadzić do wzrostu antyukraińskich nastrojów w Polsce tak aby Ukraińcy po wojnie z Polski wrócili na Ukrainę. Moim zdaniem mocno naciągane, ale ... Też to już czytałam. Z przypuszczeniem, że powodem jest wyludnianie się Ukrainy od czasu wybuchu wojny.
A tymczasem podobno już Kijów zaczyna kombinować, jak to odkręcić. O ile to wszystko prawda.
https://wiadomosci.wp.pl/ustalenia-wp-bu...447516128a
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Reputacja:
41
(08.06.2026, 22:48)lumberjack napisał(a): Ogólnie powinno być inaczej. Im więcej zwykłych ludzi, którym się takie coś nie będzie podobało tym większa szansa, że w końcu się pojawią politycy, którzy tegoż faszolstwa zaczną się czepiać. Bardzo się cieszę, że postanowiłeś zostać antifą. Pamiętaj, że według obecnej doktryny rządu USA jesteś ekstremistą, którego należy „zneutralizować”.
Cytat:Swoją drogą widziałem gdzieś teorię spiskową (???), że Zełeński z tym UPA zrobił celowo, aby doprowadzić do wzrostu antyukraińskich nastrojów w Polsce tak aby Ukraińcy po wojnie z Polski wrócili na Ukrainę. Moim zdaniem mocno naciągane, ale ...
Trochę zbyt dalekosiężne się wydaje jak na działanie polityka.
Reputacja:
156
09.06.2026, 09:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.06.2026, 09:30 przez Hans Żydenstein.)
(08.06.2026, 18:09)fciu napisał(a): (08.06.2026, 17:42)Hans Żydenstein napisał(a): Według mnie, nie są jakimiś mistrzami kalkulacji politycznej. A potrafisz wskazać jakieś poważne potknięcia, które nie dotyczą Twoich urażonych uczuć?
Tak pokalkulowali, że Putin im zrobił "specjalną operację".
(08.06.2026, 21:07)DziadBorowy napisał(a): (08.06.2026, 15:00)Hans Żydenstein napisał(a): Tymczasem wyborcza w formie, nazywa UPA bohaterami
Z perspektywy ukraińskiej członkowie UPA mogą być postrzegani jako bohaterowie, zwłaszcza jeżeli uwzględnimy powszechne tam wypieranie zbrodniczych aspektów ich działalności.
a ten Romanowski z wyborczej to ukrainiec?
Zresztą ciekawa definicja bohatera, że trzeba wypierać jego zbrodnie.
W ten sposób można stworzyć dużo ciekawych bohaterów...
Reputacja:
41
(09.06.2026, 09:24)Hans Żydenstein napisał(a): Tak pokalkulowali, że Putin im zrobił "specjalną operację". A coś poza obwinianiem ofiar rosyjskiej agresji za tę agresję masz? Bo chyba rozumiesz, że mało kogo to przekona.
Cytat:a ten Romanowski z wyborczej to ukrainiec?
Nie Ukrainiec (nazwy narodowości piszemy wielką literą), tylko osoba, która stara się rozumieć perspektywę innej strony sporu zamiast napieprzać w ideologiczny bęben.
Cytat:Zresztą ciekawa definicja bohatera, że trzeba wypierać jego zbrodnie.
Nie wypierać, tylko ignorować. I robią to wszystkie narody, które jakichś bohaterów wojennych, czy parawojennych mają.
Cytat:W ten sposób można stworzyć dużo ciekawych bohaterów...
Np. w ten sposób stworzono „żołnierzy wyklętych”. Ale przecież nie tylko.
Reputacja:
156
09.06.2026, 14:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.06.2026, 14:25 przez Hans Żydenstein.)
(09.06.2026, 11:30)fciu napisał(a): A coś poza obwinianiem ofiar rosyjskiej agresji za tę agresję masz? Bo chyba rozumiesz, że mało kogo to przekona. Mylisz kategorię winy z chłodną kalkulacją polityczną. Nie twierdzę, że winę za inwazję ponosi Ukraina. Ale realia są takie, że to państwo z silniejszym sąsiadem, z którym byli w konflikcie od lat.
Teraz natomiast eskalują konflikt (mniejszy co prawda) z nami i śmiesz twierdzić, że to kolejna dobra kalkulacja.
Cytat:Nie Ukrainiec (nazwy narodowości piszemy wielką literą), tylko osoba, która stara się rozumieć perspektywę innej strony sporu zamiast napieprzać w ideologiczny bęben.
Co za światły człowiek
Cytat:Np. w ten sposób stworzono „żołnierzy wyklętych”. Ale przecież nie tylko.
Już któryś raz zestawiasz/porównujesz UPA do Żołnierzy Wyklętych (nazwy własne piszemy wielką literą), ale UPA z ich ludobójstwem jest zdecydowanie bliżej do nazistów niż do Żołnierzy Wyklętych.
W pewnych kręgach Adolf też jest bohaterem. Jako światły człowiek na pewno rozumiesz perspektywę tych ludzi.
Ale czy akceptujesz ?
Reputacja:
41
(09.06.2026, 14:24)Hans Żydenstein napisał(a): Ale realia są takie, że to państwo z silniejszym sąsiadem, z którym byli w konflikcie od lat. No ale to jak to opisałeś wskazuje, że przynajmniej mogli jakoś uniknąć inwazji, a jednocześnie zachować swoje państwo. Nie bardzo zaś wskazujesz, jak mogli.
Cytat:Co za światły człowiek
No tak nisko nie wieszajmy poprzeczki, bo CI wyjdzie że każdy kto posłusznie nie drze mordy hasłami podanymi do wierzenia na youtubie, to jest nie wiadomo jaki intelektualista.
Cytat:Już któryś raz zestawiasz/porównujesz UPA do Żołnierzy Wyklętych (nazwy własne piszemy wielką literą), ale UPA z ich ludobójstwem jest zdecydowanie bliżej do nazistów niż do Żołnierzy Wyklętych.
Już któryś raz powtarzam, że nie zestawiam ze sobą skali zbrodni. Tylko sam fakt, że jakaś grupa jest uważana przez kogoś za bohaterów mimo istnienia zbrodni, którą większość osób przemilcza (i tak, zdaję sobie sprawę, że są tak w Polsce, jak i na Ukrainie zwyrodnialcy, którzy z tych zbrodni są dumni; ale to mniejszość).
Cytat:W pewnych kręgach Adolf też jest bohaterem. Jako światły człowiek na pewno rozumiesz perspektywę tych ludzi.
Wydaje mi się że jakoś tam rozumiem naziolstwo. A akceptować go nie akceptuję w żadnym wydaniu.
Liczba postów: 23,668
Liczba wątków: 242
Reputacja:
1,380
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
(09.06.2026, 07:59)fciu napisał(a): Bardzo się cieszę, że postanowiłeś zostać antifą. Pamiętaj, że według obecnej doktryny rządu USA jesteś ekstremistą, którego należy „zneutralizować”.
Jestem normalnym człowiekiem, a nie jakąś antifą. Antifa to też zjeby - dla nich każdy kto nie jest lewakiem wspierającym inwazję muslimów z Afryki i Bliskiego Wschodu - jest faszystą.
A dla mnie Izrael to zaraza i muslimy to zaraza. Żydowski syjonizm to faszyzm i muslimskie zasady i religia to też faszyzm. Gówna jakich mało. Pozbyć się tego gówna dałoby ulgę całemu światu. Ile cierpienia i głupoty byłoby mniej to aż nie jestem w stanie opisać.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
156
(09.06.2026, 15:16)fciu napisał(a): No ale to jak to opisałeś wskazuje, że przynajmniej mogli jakoś uniknąć inwazji, a jednocześnie zachować swoje państwo. Nie bardzo zaś wskazujesz, jak mogli.
Gdybym wiedział, to ja byłbym mistrzem kalkulacji politycznej, a nie aspiruję do tego miana.
Pójście na jakieś ustępstwa można by traktować jako częściową utratę suwerenności, ale nie musiałoby się to wiązać z utratą państwa.
Cytat:Wydaje mi się że jakoś tam rozumiem naziolstwo. A akceptować go nie akceptuję w żadnym wydaniu.
Właśnie. A czy akceptujesz banderyzm?
Reputacja:
156
Teraz wszyscy się zrzekają orderów. Nawet Kuczma i Juszczenko. Nie przypuszczałem, że banderyzm jest tam tak silny.
Reputacja:
41
(20.06.2026, 21:25)Hans Żydenstein napisał(a): Nie przypuszczałem, że banderyzm jest tam tak silny. A co ma akt solidarności z Zełeńskim do banderyzmu?
Reputacja:
1,145
20.06.2026, 22:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.06.2026, 22:39 przez DziadBorowy.)
Przecież tu nie chodzi o żaden tam banderyzm ale o coś w czym specjalizuje się polska prawica - czyli politykę godnościową i moralne zwycięstwa. Idiotyczna eskalacja spowodowana przez nieodpowiedzialnych polityków tak po stronie polskiej jak i po stronie ukraińskiej. Reakcja Nawrockiego była nieproporcjonalna teraz nieproporcjonalnie reagują politycy Ukraińscy. Niestety ani Polska ani Ukraina realnie tu nie zyskują, obie strony tracą, a spór o politykę historyczną będzie miał wpływ na politykę realną.
Reputacja:
156
20.06.2026, 23:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.06.2026, 00:14 przez Hans Żydenstein.)
(20.06.2026, 22:37)fciu napisał(a): (20.06.2026, 21:25)Hans Żydenstein napisał(a): Nie przypuszczałem, że banderyzm jest tam tak silny. A co ma akt solidarności z Zełeńskim do banderyzmu?
Akt solidarności ma kontekst. Tym ruchem podpisują się pod propagowaniem banderyzymu przez Zeleńskiego.
W sumie tym zamieszczeniem zdjęcia, pokazującego że odsyła order w kartonie jakimś tam kurierem, potwierdził że na order nie zasługiwał.
(20.06.2026, 22:39)DziadBorowy napisał(a): Reakcja Nawrockiego była nieproporcjonalna teraz nieproporcjonalnie reagują politycy Ukraińscy.
Może to konsekwencja zbyt miękkiej polityki wobec Ukraińców. Ukraińcy nie byli zainteresowani dyplomacją.
(20.06.2026, 22:39)DziadBorowy napisał(a): Niestety ani Polska ani Ukraina realnie tu nie zyskują, obie strony tracą, a spór o politykę historyczną będzie miał wpływ na politykę realną.
Co takiego Polska traci albo straci? Bo do tej pory wydaliśmy całkiem sporo.
Ukraińcy mieli kilka tygodni by wyjść z tego twarzą. Tymczasem idą w zaparte, że banderyzm jest dla nich najważniejszy na świecie i będą go bronić jak granic. Także albo banderyzm rzeczywiście jest dla nich tak ważny albo to taka gra na skłócenie z Polską.
Ja myślę, że jednak chodzi o to, że banderyzm jest dla nich bardzo ważny.
|