Liczba postów: 12,545
Liczba wątków: 81
Reputacja:
420
(09.06.2026, 19:42)fciu napisał(a): Ale kto Ci broni polemizować z jego poglądem. Lub nawet go olać? Fajnie jednak, jakby była to polemika merytoryczna, a nie oparta wyłącznie o wyzywanie od socjo-grzybów.
Nie, dziękuję. Nie zamierzam pomagać komunistom w przesuwaniu okienka Overtona i rozmawiać z nimi/o nich w ten sam sposób co z normikami.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 777
Liczba wątków: 12
Reputacja:
41
10.06.2026, 08:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.06.2026, 08:28 przez fciu.)
(10.06.2026, 07:27)Baptiste napisał(a): rozmawiać z nimi/o nich w ten sam sposób co z normikami. Ale rozumiesz, że w ten sposób otwarcie się przyznajesz do totalnego braku uczciwości intelektualnej? Nie wyobrażam sobie, żebym mógł tak do tego podchodzić, że Baptiste jest taki, więc nie będę z nim gadał o tym, a Hans jest sraki, więc przy nim przyjmę jeszcze inną pozycję.
Liczba postów: 4,793
Liczba wątków: 9
Reputacja:
450
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
(09.06.2026, 22:47)lumberjack napisał(a): . Żydy są światową świętą krową i Zefciu to dostrzega. Żydy na każdą krytykę ich faszystowskiego działania reagują słowem-pałką - "antysemityzm". Nie podoba ci się że żydy mordują palestyńczyków - jesteś antysemitą.
A kiedy na skalę lokalną, póki co w zachodniej Europie, rośnie nam kolejna święta krowa, to już jednak Zefciu nie dostrzega, że jakimś muslimom czy hindusom można więcej, a białasom chuj w dupę.
A policja brytyjska jak nie przeprosiła tak nie przeprosiła na kolanach (przeprosił wyłącznie słownie komendant policji Hampshire). Czym sobie Floyd zasłużył, że policja w UK poczuwała się do przepraszania na kolanach, a czemu Henry Nowak na taki gest już nie zasłużył, to tylko sam jeden chujwi. Jak to forum schujowaciało od czasów kiedy Zefciu przestał moderować.. Lumber, Ty się czytasz?
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Reputacja:
420
10.06.2026, 15:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.06.2026, 17:08 przez Baptiste.)
(10.06.2026, 08:27)fciu napisał(a): Ale rozumiesz, że w ten sposób otwarcie się przyznajesz do totalnego braku uczciwości intelektualnej? Nie wyobrażam sobie, żebym mógł tak do tego podchodzić, że Baptiste jest taki, więc nie będę z nim gadał o tym, a Hans jest sraki, więc przy nim przyjmę jeszcze inną pozycję.
Jeśli znasz inny patent na ostracyzm komunisty to daj znać. W sumie w grę wchodzi też totalny ignor ale nie uważam, że to najlepsze rozwiązanie. Można odkurzyć pozamykane instytuty myśli marksistowskiej, powyciągać ich sążniste eleboraty i na nowo wchodzić do tej samej wody bo przecież znajdą się tam jakieś błyskotliwe spostrzeżenia i obserwacje. Tylko po co skoro wiadomo do czego to ma prowadzić oraz kto i po co się tym zajmował?
Finalnie mnie wywłaszczą, pozbawią ochrony służb a potem będę sobie pluć w brodę, że zamiast gasić pety na starcie, to jednak zdecydowałem się pójść wspólnie zapalić.
A jak się skończył nawet stosunkowo niewielki krok w kierunku „defund the police” to pokazał przykład San Francisco i tamtejsza kompromitacja, która na szczęście dla mieszkańców została szybko wyrzucona do kosza. Wymyślanie koła na nowo to ślepa uliczka.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 6,612
Liczba wątków: 40
Reputacja:
156
(10.06.2026, 08:27)fciu napisał(a): (10.06.2026, 07:27)Baptiste napisał(a): rozmawiać z nimi/o nich w ten sam sposób co z normikami. Ale rozumiesz, że w ten sposób otwarcie się przyznajesz do totalnego braku uczciwości intelektualnej? Nie wyobrażam sobie, żebym mógł tak do tego podchodzić, że Baptiste jest taki, więc nie będę z nim gadał o tym, a Hans jest sraki, więc przy nim przyjmę jeszcze inną pozycję.
Każdy ma prawo rozmawiać z kim chce, kwestia osobistych granic.
Liczba postów: 11,416
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,147
10.06.2026, 20:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.06.2026, 20:29 przez DziadBorowy.)
O proszę:
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/...d,23494159
Kolejni biali, którzy jednak potrafią protestować jak niebiali.
"To, że ktoś nie umie mówić w miarę poprawnie po polsku, to jeszcze nie czyni go przedstawicielem ludu."
Reputacja:
420
10.06.2026, 21:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.06.2026, 21:45 przez Baptiste.)
To może jednak (nie)święty Floyd zapoczątkował precedens (dla tego pokolenia).
Teraz wypadałoby przekopiować wszystkie te usprawiedliwienia, wątpliwości i zrozumienie wyrażane w wielu mediach w roku 2020 i wklejać maszynowo. A na samym początku zapytać skąd wiadomo, że ci zamaskowani mężczyźni byli biali? Czy to aby nie jakieś uprzedzenie? ;-) Przecież to pewnie tylko apolityczni chuligani albo złodzieje, którzy próbują wykorzystać sytuację i pokojowe protesty…
NN
Reputacja:
1,147
10.06.2026, 21:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.06.2026, 22:00 przez DziadBorowy.)
No niestety Floyd żadnego precedensu (dla tego pokolenia) nie zapoczątkował. Tego typu rozrywki były znane białej młodzieży już wcześniej.
https://www.theguardian.com/uk-news/2017...hatgpt.com
https://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-46141389
https://www.irishtimes.com/news/ireland/...hatgpt.com
Natomiast z pewnością do irlandzkich faszystów palących auta i napastujących rodziny w ich domach dołączyli apolityczni chuligani oraz złodzieje próbujący wykorzystać sytuację, że ktoś rozróbę robi. Bo przecież nawet tak ciekawa rozrywka jak picie przez cały dzień piwa Carling i Galahad może się znudzić. A to, że byli biali wiadomo chociażby stąd, że spora ich część wcale nie była zamaskowana lub miała maski zakrywające tylko dół twarzy.
"To, że ktoś nie umie mówić w miarę poprawnie po polsku, to jeszcze nie czyni go przedstawicielem ludu."
Reputacja:
420
10.06.2026, 22:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.06.2026, 22:23 przez Baptiste.)
(10.06.2026, 21:55)DziadBorowy napisał(a): No niestety Floyd żadnego precedensu (dla tego pokolenia) nie zapoczątkował.
https://www.theguardian.com/uk-news/2017...hatgpt.com
https://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-46141389
https://www.irishtimes.com/news/ireland/...hatgpt.com To jakieś małe lokalne pierdnięcia, o których świat by nie wiedział bez odpowiedniego prompta dla chata gpt.
Cytat:Natomiast z pewnością do irlandzkich faszystów palących auta i napastujących rodziny w ich domach dołączyli apolityczni chuligani oraz złodzieje próbujący wykorzystać sytuację, że ktoś rozróbę robi.
A ilu było jednych a ilu drugich? No i gdzie kategoria pokojowych protestujących za ścianą z ognia? ?
Cytat: A to, że byli biali wiadomo chociażby stąd, że spora ich część wcale nie była zamaskowana lub miała maski zakrywające tylko dół twarzy.
Czyli tak zwykle krytykowana (niekoniecznie przez ciebie, tego nie pamiętam) wiedza z filmików na youtube.
NN
Reputacja:
1,147
10.06.2026, 22:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.06.2026, 23:07 przez DziadBorowy.)
(10.06.2026, 22:19)Baptiste napisał(a): To jakieś małe lokalne pierdnięcia, o których świat by nie wiedział bez odpowiedniego prompta dla chata gpt.
A tam pierdnięcia. Skala zamieszek takich jak po zabiciu przez policjanta Floyda to nie jest, ale pokazuje, że zamieszki w Belfaście to nie jest żaden tam precedens.
Cytat:No i gdzie kategoria pokojowych protestujących za ścianą z ognia? ?
Zapewne w tym samym miejscu gdzie twierdzenia, iż te zamieszki dowodzą, iż biali z definicji są zagrożeniem dla społeczeństwa, nie da się ich cywilizować a robienie syfu to nieodłączna część ich kultury.
Cytat:Czyli tak zwykle krytykowana (niekoniecznie przez ciebie, tego nie pamiętam) wiedza z filmików na youtube.
Przeze mnie. Natomiast owszem skoro na filmikach z youtube widzę głównie białych mężczyzn, media piszą o zamieszkach, które wywołali biali mężczyźni to nie będę twierdził, że nie wiadomo czy te konkretne zamieszki wywołali biali mężczyźni. Jak widzę filmik z murzynem robiącym syf na youtube też nie krytykuję, że to nie prawda i nie wiadomo czy murzyn, bo filmik na youtube.
Jednocześnie nie zrobię kompilacji filmików z youtube z tych zamieszek aby udowadniać, że przez to, że w Irlandii jest za dużo białych mężczyzn to nie jest już ta sama Irlandia co kiedyś i się tam nie da bezpiecznie wyjść zakupy zrobić.
A z tymi pytaniami retorycznymi to tak nie szarżuj, bo jeszcze nie chciało mi się sprawdzać jakie tam mądrości na temat tych zamieszek wypisuje pisosko-kofiarska bańka informacyjna i czy nie ma tam przypadkiem jakiegoś "nie popieram ale rozumiem" lub "przydałoby się i u nas"
Reputacja:
420
10.06.2026, 23:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.06.2026, 07:34 przez Baptiste.)
(10.06.2026, 22:57)DziadBorowy napisał(a): A tam pierdnięcia. Skala zamieszek takich jak po zabiciu przez policjanta Floyda to nie jest, ale pokazuje, że zamieszki w Belfaście to nie jest żaden tam precedens. Ano pierdnięcia. Pierwszy link - policja mówi o małej grupie nastolatków. Drugi link - grupa 40 osób rzucała cegłami, napięcia związane z Romami. Serio musiałeś szukać tak daleko? Toż to u nas w naszej bialusieńkiej Polsce znajdziesz bardziej poważne zadymy polsko-romskie. To samo Ełk 2017 i sprawa w lokalnym kebabie. Ładnych kilka setek awanturników. I to na takim zadupiu (bez obrazy jak ktoś z Ełku).
Trzeci link - 3 spalone auta w nocy po cichaczu i na konspiracji. Tego nijak nie można nazwać protestem czy zamieszkami. To już musiała być jakaś halucynacja chata albo słaby prompt skupiony wyłącznie na nacjonalistach.
Przecież nie twierdzę, że nie dochodziło do takich rzeczy. Ba, w kółko przecież powtarzam, że tam gdzie zróżnicowanie etniczne, religijne, itd. tam muszą się pojawić takie sytuacje. Jacyś skini są wszędzie. Jacyś neonaziści również są wszędzie. I zawsze od czasu do czasu dawali o sobie znać. Ostatnio jednak jakby coś więcej się rzeczywiście dzieje i wątpię aby można to było wytłumaczyć np. większym zainteresowaniem wstępowania w szeregi ich subkultur. Atmosfera się zagęszcza.
Cytat:Jednocześnie nie zrobię kompilacji filmików z youtube z tych zamieszek aby udowadniać, że przez to, że w Irlandii jest za dużo białych mężczyzn to nie jest już ta sama Irlandia co kiedyś i się tam nie da bezpiecznie wyjść zakupy zrobić.
Jak (odpukać) będą palić więcej restauracji kolorowych i częściej niż teraz to zapewne zamiast ciebie napiszą o tym sami kolorowi w artykule „To już nie ten bezpieczny otwarty i gościnny kraj co niegdyś”. W końcu to oni będą tym najbardziej zainteresowani. W sumie może takie zdania w ich szeregach pojawiają się już teraz? Tak teraz o Europie Zachodniej wypowiadają się lokalne mniejszości żydowskie, oczywiście z innych powodów.
NN
Liczba postów: 6,612
Liczba wątków: 40
Reputacja:
156
Zefciu podaje przykład żołnierzy wyklętych, a dziadborowy jakichś lokalnych zamieszek. To jakaś nowa moda na asymetryczny symetryzm na forum?
Reputacja:
41
(10.06.2026, 16:52)Hans Żydenstein napisał(a): Każdy ma prawo rozmawiać z kim chce, kwestia osobistych granic. Ale ja przecież nie piszę o fakcie rozmawiania z kimś. Nie mam problemu rozmawiać z Tobą, czy z Baptiste. Mówię o tym, że ten ostatni wprost przyznaje, że dostosowuje swoją postawę do rozmówcy. Nie będzie dyskutował o problemach amerykańskiej policji, nawet jak są rażące, bo to daje jego przeciwnikom politycznym jakieś tam punkciki.
Baptiste napisał(a):Jeśli znasz inny patent na ostracyzm komunisty Zabawne. Niedawno na tym forum zostałem wyruchany na czas i pieniądze, publicznie pomówiony i wyjebany na pół roku. Wszystko dlatego, że podobno chciałem dokonać usunięcia z dyskusji jednego faszola. Nie chciałem. Wychodzi, że to było kolejne oskarżenie w lustrze. Skoro Wy chcecie wyjebać z publicznej dyskusji wszystkich „komunistów”, to nie możecie sobie wyobrazić, że ja mogę dobrowolnie chcieć z Wami gadać.
Reputacja:
420
11.06.2026, 07:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.06.2026, 07:41 przez Baptiste.)
(11.06.2026, 07:33)fciu napisał(a): Skoro Wy chcecie wyjebać z publicznej dyskusji wszystkich „komunistów”, to nie możecie sobie wyobrazić, że ja mogę dobrowolnie chcieć z Wami gadać.
Nie „komunistów” tylko komunistów. I nie ich wyjebać z dyskusji tylko im cisnąć od socjo-grzybów i od razu wskazywać na zagrożenia związane z ich poglądami i postulatami. Bez wchodzenia w zbędne szczegóły, które dadzą im atencji i pozwolą na nieświadomy udział w przemycie propagandy. I to tyle. Swoją zaś już nudną martyrologię uprawiaj w odpowiednim wątku. Ile można to przemycać gdziekolwiek tylko się da?
NN
Reputacja:
41
(11.06.2026, 07:39)Baptiste napisał(a): I nie ich wyjebać z dyskusji Przecież sam pisałeś o „ostracyzmie”.
Cytat:tylko im cisnąć od socjo-grzybów
Czyli po prostu zakrzyczeć jakąkolwiek merytorykę wyzwiskami. O tym właśnie piszę.
Cytat:i od razu wskazywać na zagrożenia związane z ich poglądami i postulatami
A zagrożenia, jakie wskazujesz polegają na tym, że są socjogrzybami i komunistami.
Żadnej martyrologii nie przemycam. Moja głupota mogła się dla mnie naprawdę dużo gorzej skończyć. Wskazuję tylko na pewne zjawiska, które w tej dyskusji wyglądają bardzo relewantnie.
Reputacja:
420
11.06.2026, 08:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.06.2026, 08:41 przez Baptiste.)
Cytat:Przecież sam pisałeś o „ostracyzmie”.
I jednocześnie napisałem, że zupełny ignor to zły kierunek.
Cytat:O tym właśnie piszę.
Ok, spoko. Wolę być postrzegany jako ignorant niż pożyteczny idiota komuchów promujących swoje wynurzenia w takich miejscach jak to tutaj:
https://marxistlibr.org/
Cytat:A zagrożenia, jakie wskazujesz polegają na tym, że są socjogrzybami i komunistami.
Wskazałem na zagrożenie związane z utratą bezpieczeństwa. To chyba oczywiste, że do tego może prowadzić rozmontowywanie podstawowych struktur budulcowych każdego państwa. A i nie tak dawno krótka historia nieśmiałych działań w tym kierunku („defund the police”) dostarczyła dowodów
empirycznych. Dalej nie wchodzę w takie bagienko, bo dołożyłbym cegiełkę do tego co zrobił Dziad. Że to nie tak jak myślisz kotku, że to tylko plan maksimum, że oprócz tego gościu ma plan z rodzaju mrzonek i kolejnych neverending stories. Tzn. dołożyłbym cegiełkę do powielania zmiękczonej i bardziej strawnej formy, która może wpaść w okienko Overtona.
Dla mnie pewnym rodzajem ważnej umowy społecznej jest to, że wszyscy, niezależnie od poglądów chcemy żyć w organizmie państwowym, w którym istnieją podstawowe struktury takie jak wojsko, sądy, policja oraz, że własność i aktywność prywatna są chronione i szanowane. To ogólnik ale w ramach tego ogólnika mieści się wiele różnych nurtów, w tym lewicowych. Jednak z pewnością nie tych komuszych i anarchicznych. I nie ważne czy ich przedstawiciel to uliczny zadymiarz w arafatce czy krawaciarz z uniwersytetu wizytujący marksistowskie biblioteki.
NN
Reputacja:
1,147
(11.06.2026, 08:32)Baptiste napisał(a): . Dalej nie wchodzę w takie bagienko, bo dołożyłbym cegiełkę do tego co zrobił Dziad. Że to nie tak jak myślisz kotku, że to tylko plan maksimum, że oprócz tego gościu ma plan z rodzaju mrzonek i kolejnych neverending stories.
Ale czytałeś tą książkę?
Bo z różnych recenzji (pisanych przez ludzi a nie streszczeń robionych przez AI) z jakimi się spotkałem wynika, że odnośnie postulatu "końca policji" to w zasadzie jest to wyłącznie chwytliwy tytuł. Natomiast według mnie postulat - "przede wszystkim zapobiegajmy przestępczości a dopiero później wyciągajmy policyjną pałę" jak najbardziej ma sens. Przestępczość nie bierze się znikąd - zawsze ma swoje przyczyny.
Książki sam nie czytałem, ale porównując Twoją opinię o czym jest ta książka z tym co sam na jej temat znalazłem, zastanawiam się czy prawicowa bańka informacyjna znowu nie znalazła sobie jakiegoś kolejnego chochoła z którym bohatersko walczy.
Reputacja:
420
11.06.2026, 12:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.06.2026, 12:41 przez Baptiste.)
Cytat: At root, they fail to appreciate that the basic nature of the law and the police, since its earliest origins, is to be a tool for managing inequality and maintaining the status quo. Police reforms that fail to directly address this reality are doomed to reproduce it.
Jedzie po policji jako formacji i instytucji aż miło:
https://www.goodreads.com/author/quotes/...x_S_Vitale
Dla mnie to przede wszystkim niezbędna instytucja państwowa, dla niego narzędzie opresji, wyzysku, itd. To jest szur i szurska perspektywa, która jest skażona anarcho-komuną. Widzisz to co chcesz widzieć a do tego stosujesz fałszywą alternatywę jakoby ściganie złodzieji, morderców, gwałcicieli, włamywaczy, itd. miało być jakoś organicznie w kontrze do poprawy jakości życia mieszkańców. A nawet gdyby było to i tak wybieram opcję numer 1.
NN
Reputacja:
1,147
11.06.2026, 14:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.06.2026, 15:05 przez DziadBorowy.)
No jedzie po policji jako instytucji i formacji aż miło. Ale policja w USA wydaje się faktycznie być w poważnym kryzysie. U nas mimo tego, że jest z tym dużo lepiej wielu też jedzie po policji. I nie są to wyłącznie osoby spod znaku HWDP.
Natomiast ja piszę o tym, że z przeczytanych przeze mnie recenzji nie wynika wcale aby on chciał faktycznie policję całkowicie likwidować. Jedynie zmienić (w dużym uproszczeniu) model gdzie państwo zwalcza przestępczość za pomocą policji wykrywającej przestępców na model w którym państwo stawia przede wszystkim na prewencję i zapobiega przestępstwom a policja jest gdzieś na drugiej lub trzeciej linii dbania o ład publiczny. Natomiast alternatywa jaką przedstawiasz wcale nie jest fałszywa. Jeżeli przykładowo masz ogromną przestępczość wywoływaną przez bezdomnych może się okazać, że znacznie taniej jest zapobiegać bezdomności niż przeznaczać coraz większe środki na aparat policyjny aby tych bezdomnych ścigał. Zasoby każdego państwa są ograniczone.
W skrócie - głównym Twoim argumentem aby krzyczeć tu o_jezu_komunizm* jest rzekomo to, że gość chce całkowicie zlikwidować policję tymczasem on chce zbudować zupełnie inny system działania policji. Przynajmniej tak wynika z moich recenzji, bo książki (jak mniemam podobnie jak Ty) nie czytałem.
I jeszcze jedno - ja nie upieram się przy tym, że gość ma rację a jego metody byłyby skuteczne. Po prostu zwracam uwagę, że z tej książki wydaje się wynikać zupełnie coś innego niż twierdzisz Ty.
* z tym też jest dość ciekawe, bo wszystkie państwa komunistyczne mają przecież rozbudowany bardzo opresyjny model sił policyjnych, takie ZSRR do lat 50 wprost przecież wyznawało doktrynę, że lepiej aresztować 1000 niewinnych niż pozwolić 10 winnym być na wolności.
Liczba postów: 658
Liczba wątków: 1
Reputacja:
76
Z tym cytatem rzeczywiście trudno się zgodzić. Policja to struktura, która powstała w celu ochrony ludzi i mienia przed przestępcami. Owszem policja może być instrumentem utrzymywania nierówności społecznych i status quo (np. w państwie autorytarnym), ale twierdzić, że jest to jakaś źródłowa charakterystyka tej instytucji, to jest kuriozalne. W końcu nawet w krajach autorytarnych i totalitarnych, ktoś musi chronić ludność przed pospolitymi przestępcami i policja często się z tej funkcji całkiem przyzwoicie wywiązuje. Naprawdę brak odpowiedzialności za słowa, ale – rzecz jasna – bardzo efekciarskie intelektualnie i na pewno książka przyniosła autorowi bardzo wiele osobistych korzyści.
|