To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wybory Prezydenckie w USA 2024
(02.03.2026, 13:33)Kontestator napisał(a): Na pewno nie będziesz miał problemu wskazać gdzie.
Powyżej. Izrael ze wsparciem USA celowo zbombardował szkołę, zgodnie z własną doktryną wojskową Dahiya. Ty napisałeś, że to „miło”.

Cytat:Rozumiesz co oznacza "celowo"? Uważam, że Ukraina nie powinna celowo zabijać cywili w Rosji ale nie potępiam Ukrainy gdy jacyś cywilie giną tam w wyniku ataków jakie Ukraina przeprowadza.
Ale nie pisałeś tutaj o szkodach ubocznych, tylko o celowym „zniszczeniu kraju”. Celowym „cofnięciu do epoki kamienia łupanego”. Celowym „całkowitym zniszczeniu potencjału”.

Zrównywanie śmierci głodowej kogoś, kogo celowo głodzimy ze szkodami ubocznymi to jest nieetyka porównywalna z rojeniami katolickich filozofów nt. „podwójnego skutku”.

Cytat:Iran jest krajem, który mówił
Kraj mówił. Normalnie jak Mr Ed. Polska jest krajem, który mówił, że LGBT to nie ludzie. Czy Europa Zachodnia, uważająca LGBT za ludzi ma prawo rozjebać kilkoro polskich dzieci w obronie własnych obywateli?

Cytat:Skoro ciągle przypisujesz mi jakieś rzeczy to dlaczego ja nie mógłbym robić tego względem Ciebie?
No i to jest cała Twoja erystyka — skoro Rosjanie mordując dzieci przy pomocy irańskich Szachedów, to Izrael może mordować irańskie dzieci. Skoro Ty się nie zgadzasz z wnioskami, jakie wyciągam z Twojej wypowiedzi, to Ty, zamiast wyjaśnić, czemu te wnioski są błędne, przyznasz sobie prawo do rzucania w mnie gównem całkiem na ślepo. I będziesz z dumą mówił, że właśnie to robisz.

Cytat:Ja jestem politrukiem
No nie ulega to wątpliwości.

Cytat:Ty najwidoczniej jesteś sympatykiem islamskich reżimów i sojuszników Rosji.
Co prawda wszystkie moje wypowiedzi świadczą o czymś innym, ale co poza rzucaniem gównem Ci pozostało. Rzucaj dalej.
Odpowiedz
(02.03.2026, 13:43)fciu napisał(a): Powyżej. Izrael ze wsparciem USA celowo zbombardował szkołę, zgodnie z własną doktryną wojskową Dahiya. Ty napisałeś, że to „miło”.

Ok czyli po prostu jak zwykle łżesz.

(02.03.2026, 13:43)fciu napisał(a): Ale nie pisałeś tutaj o szkodach ubocznych, tylko o celowym „zniszczeniu kraju”. Celowym „cofnięciu do epoki kamienia łupanego”. Celowym „całkowitym zniszczeniu potencjału”.

"Celowo" należy niszczyć irańską marynarkę, zakłady wspomagające produkcje rakiet, obiekty wojskowe itp. Tak aby nie stanowili dla nas zagrożenia albo wsparcia dla naszych wrogów.

(02.03.2026, 13:43)fciu napisał(a): Czy Europa Zachodnia, uważająca LGBT za ludzi ma prawo rozjebać kilkoro polskich dzieci w obronie własnych obywateli?

Nic durniejszego już się nie da wymyślić? Próbuj dalej. Jeśli jakiś polityk mówiący coś durnego to dla Ciebie to samo co reżim próbujący uzyskać dostęp do broni atomowej i wysyłający krajowi prowadzącemu przeciwko nam wojnę uzbrojenie to dla Ciebie to samo to cóż. Za daleko się zapędzasz w wybielaniu islamskich reżimów.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
(02.03.2026, 14:16)Kontestator napisał(a): "Celowo" należy niszczyć irańską marynarkę, zakłady wspomagające produkcje rakiet, obiekty wojskowe itp.
No. A czy ja gdzieś napisałem, że nie należy? Rozumiem, że się wycofujesz z tej „epoki kamienia”, czy z usprawiedliwiania „każdego uderzenia”?

(02.03.2026, 13:43)fciu napisał(a): Nic durniejszego już się nie da wymyślić?
A jak odpowiadać inaczej na durne wypowiedzi politruka, który twierdzi, że skoro „kraj coś powiedział”, to można w tym kraju rozjebać szkołę z uczniami w środku.

Cytat:Jeśli jakiś polityk mówiący coś durnego to dla Ciebie to samo co reżim próbujący uzyskać dostęp do broni atomowej
Ale to Ty uzasadniłeś celowe mordowanie irańskich cywili tym, że „kraj coś powiedział”, a nie ja. Ja jedynie odwróciłem argument dla ukazania jego absurdu.
Odpowiedz
Fajnie się czyta skomlenie różnych kofederastów i koroniarzy po odjebaniu Chameneja. Jeśli Putin ustami swoich najtańszych kurew tak wyje to może jednak coś dobrego z tego jeszcze wyjdzie.
Co do tej szkoły dla dziewcząt to chyba nie do końca jest jasne, kto to zbombił. Bo słychać i głosy, że to jedyna w swoim rodzaju sowiecka technika miała awarię.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
Teraz jest taki etap konsternacji. Szybka akcja, nagłe uderzenie. Opinia publiczna dostała kolejne emocjonalne wydarzenie podane na talerzu wraz z karteczką „wybierz stronę, określ się”. No i to się właśnie dzieje - burze mózgów, obejmowanie stron, oglądanie się kogo wsparli „ci drudzy” a kogo potępili. Wszystkie te bliskowschodnie konflikty jak do tej pory pokazały, że zwykle są niejednoznaczne, są źli i jeszcze gorsi, a zamierzony skutek działań militarnych często nie jest osiągnięty.

Myślę, że w takich sytuacjach najlepiej jest przeczekać pierwszą falę. Poczekać na więcej faktów. Zobaczyć jak sytuacja dalej się będzie rozwijać i dopiero wtedy zdecydować czy warto buczeć, klaskać czy spuścić zasłonę milczenia.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
(02.03.2026, 20:54)kmat napisał(a): Jeśli Putin ustami swoich najtańszych kurew tak wyje to może jednak coś dobrego z tego jeszcze wyjdzie.
A jeśli sam Trump nawet nie ukrywa, że nie zależy mu na zmianie reżimu? Tzn. ja bym się ucieszył, jakby coś dobrego wyszło, ale po prostu nic na to zupełnie nie wskazuje.

Cytat:Co do tej szkoły dla dziewcząt to chyba nie do końca jest jasne, kto to zbombił.
Pasuje ta akcja do doktryny wojskowej najmoralniejszej armii świata. Choć owszem, możemy poczekać na jakieś wyjaśnienia.

(02.03.2026, 23:13)Baptiste napisał(a): „wybierz stronę, określ się”
No widzisz — i to jest właśnie błąd, który popełnia Kontestator. Że albo jestem „zwolennikiem teokratycznego reżimu”, albo popieram bombardowanie szkół. Nie wolno mieć innego poglądu, niż te dwa.

Cytat:zamierzony skutek działań militarnych często nie jest osiągnięty.
Zwykle nie tyle zamierzony, ile deklarowany. Np. Izrael zamierzone cele w Palestynie osiąga. Natomiast deklarowane mu nie wychodzą, bo przecież istnienie Hamasu jest mu na rękę.

Cytat:Myślę, że w takich sytuacjach najlepiej jest przeczekać pierwszą falę. Poczekać na więcej faktów. Zobaczyć jak sytuacja dalej się będzie rozwijać i dopiero wtedy zdecydować czy warto buczeć, klaskać czy spuścić zasłonę milczenia.
E tam. Za kilka dekad wszyscy będą od zawsze tę wojnę od zawsze potępiali. Potępianie mordowania ludzi z perspektywy dziesięcioleci jest tanie i łatwe.
Odpowiedz
(02.03.2026, 20:54)kmat napisał(a): Co do tej szkoły dla dziewcząt to chyba nie do końca jest jasne, kto to zbombił. Bo słychać i głosy, że to jedyna w swoim rodzaju sowiecka technika miała awarię.

Trzeba przypomnieć, że mamy do czynienia z dwoma reżimami z których jeden dokonał w zasadzie przed chwilą ludobójstwa w Palestynie. Przez ostatnie parę lat Izrael i przychylne mu media (czyli w zasadzie większość zachodnich) reportowały wydarzenia w taki sposób: Hamas morduje Żydów, a z drugiej  strony: Ministerstwo Zdrowia kierowane przez Hamas twierdzi, że zginęło tyle i tyle osób, z których oczywiście każdy w domyśle jest terrorystą i kopie tunel podziemny prowadzący do składu z bombami przeznaczonymi wiadomo do jakiego celu. Nie jest to przykład tępej ruskiej propagandy ale być może nawet bardziej skuteczny, skoro po niedawnym przyznaniu się przez przywództwo izraelskie do wymordowania minimum 70 tysięcy Palestyńczyków, nie obeszło się to w zasadzie żadnym echem gdziekolwiek.
Tutaj mamy powtórkę z rozgrywki i tytuły artykułów w stylu: irańska bomba zabija dziewięciu cywilów  w Izraelu (niedługo dostaniemy przejmujące relacje ofiar z tej tragedii)a z drugiej strony, 160 dzieci zginęło w zgłoszonym przez Iran ataku, według oficjeli Iranu (słychac głosy, że awaria, a jak już to przecież nie było celowe, a tak w ogóle, to nie wiadomo co się stało itd).
Odpowiedz
Pojawiły się przecieki, że Trump liczył, że pierwsza fala ataków i zabicie przywódców zmusi Iran do rozmów na warunkach USA. Problem w tym, że Iran odmówił jakichkolwiek negocjacji na co Trump nie był przygotowany. Nie wiadomo, czy to faktycznie prawda ale widać kolejną falę tankowców i transportowców lecących z USA na bliski wschód. Co jest trochę dziwne bo przecież jeżeli faktycznie tak jak twierdzą nastawiali się na kilkutygodniowy intensywny konflikt to wszystko powinno być na miejscu.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
(02.03.2026, 11:18)DziadBorowy napisał(a): Tylko co dalej? Bo do zmiany władzy w Iranie jeszcze daleka droga. Z naszego punktu widzenia pierwsze skutki amerykańsko-izraelskiej wojny z Iranem są takie, że ceny ropy rosną (korzyść dla Rosji) oraz to, że Ukraina spadnie jeszcze bardziej w kolejce do dostaw rakiet przeciwlotniczych do systemów Patriot.

Europa brała gaz z Kataru. Katar wstrzymał wydobycie/eksport. Obecnie cena gazu poszła od razu 50% w górę. To się na wszystkim odbije. Z tego co czytałem w obecnej sytuacji europejskie zapasy gazu w ciągu miesiąca spadną do 10%. Z jednej strony jest w tym trochę farta, bo akurat skończy się zima ale z drugiej - skąd wziąć gaz. I tu nie chodzi mijuż o to czy ludzie będą mieli ciepło w domach ale o to, że gaz jest potrzebny w przemyśle - chociażby płytki są wypalane w piecach na gaz.

Druga ważna dla nas sprawa - nawozy:

"Przez Cieśninę Ormuz, przepływa nie tylko około 20 proc. światowego zużycia ropy, ale także 25-35 proc. globalnego handlu amoniakiem i mocznikiem."

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna...73552.html

Z naszego punktu widzenia to ta wojna jest, przynajmniej moim zdaniem, wysoce niekorzystna. Wszystko będzie jeszcze drożej... Oczywiście niezależnie od tego muslimski reżim i Chomeini zasługują jak najbardziej na zabicie.

(02.03.2026, 11:35)Kontestator napisał(a): Z tego co powiedział Trump to zmiana władzy nie jest żadnym celem ale kompletna destrukcja zdolności Iranu. Zmiana władzy to byłaby ewentualnie wisienka na torcie.

No z tego co zrozumiałem, to na samym początku zadeklarowano intencję zmiany władzy, a teraz gdy się okazuje, że jednak chuj z tego może być, to już obniżyli swoje ambicje do owych "destrukcji zdolności Iranu".

Cytat:Można odpowiedzieć to co odpowiadają Irańczycy świętujący śmierć dyktatora. Dosłownie miesiąc temu reżim zamordował tysiące protestujących gdzie wtedy byly Ci wszyscy oburzający się?

A ja pamiętam jak Trump podkręcił protestujących na początku protestów - powiedział, że jeśli reżim irański zacznie mordować cywilów, to USA wkroczy do akcji i zniszczy ten reżim. No to ludzie se protestowali, reżim zaczął ich zabijać, a USA nic nie zrobiły. Teraz to już minęły dwa miesiące protestów - zabito ok. 40 000 protestujących.

Cytat:Wszystko w rękach Irańczyków. Teraz mają szansę, której nikt inny im nie dawał. Najważniejsze jednak dla zachodu, że pokazuje, że ma siłę i nie warto z nim zadzierać.

Teraz to trochę kurwa nie w porę. Nie można było tego zrobić jakieś półtora miesiąca temu? Jeśli USA liczą na to, że lud sam obali reżim, to czemu pozwoliły na tak długie tłumienie owych protestów?

Cytat:Pokazuje wręcz, że to całe te BRICSy są bezradne. Zachód ma być groźny dla swoich przeciwników a nie taki jaki był przez ostatnie lata. Bez jajeczny. Najwidoczniej tylko Trump był w stanie przywrócić zachodowi wiarę w swoje zdolności. Owszem szkoda, że musiała to zrobić prawica bo liberałowie i lewica tylko nas ośmieszały na świecie.

Zachód niech sobie będzie groźny ale niech nie będzie debilny. Czy Husajn był zły? No był, ale po rozwaleniu go powstało Państwo Islamskie. Mniejszą chujnię zastąpiła większa.

A teraz też może być jeszcze większa chujnia niż była. W Teheranie żyje 16 mln ludzi, a zasoby wody pitnej są już na niskim poziomie. Można powiedzieć, że jadą już na rezerwie. Jeśli w tym chaosie nikt nie ogarnie zaopatrzenia w wodę, to będzie taka wędrówka ludów przy której ta z 2015 będzie dosłownie niczym.

Cytat:Rozumiesz co oznacza "celowo"? Uważam, że Ukraina nie powinna celowo zabijać cywili w Rosji ale nie potępiam Ukrainy gdy jacyś cywilie giną tam w wyniku ataków jakie Ukraina przeprowadza. Tak samo zachód ma prawo eliminować zagrożenie. Iran jest krajem, który mówił o "śmierci dla zachodu" oraz wspomagał jej głównego wroga. To jest casus belli.

Różnica jest taka, że w rosji ludzie mają zryte berety i nikt nie protestuje przeciw putinowi, a w Iranie podobno tylko około 30% społeczeństwa jest uwikłane we wspieranie reżimu. Reszta to protestujący, którzy nie chcą islamu, reżimu oraz tego co ze sobą niesie połeczenie islamu i reżimu - biedy.

Dlatego trzeba zmienić tam rząd, a nie równać wszystko z ziemią. Tylko, że to wymaga wysłania wojsk lądowych, a nie strzelania rakietami.Ale w wojska lądowe chyba USA się bawić nie będą.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
(03.03.2026, 22:42)lumberjack napisał(a): Europa brała gaz z Kataru. Katar wstrzymał wydobycie/eksport. Obecnie cena gazu poszła od razu 50% w górę. To się na wszystkim odbije. Z tego co czytałem w obecnej sytuacji europejskie zapasy gazu w ciągu miesiąca spadną do 10%. Z jednej strony jest w tym trochę farta, bo akurat skończy się zima ale z drugiej - skąd wziąć gaz. I tu nie chodzi mijuż o to czy ludzie będą mieli ciepło w domach ale o to, że gaz jest potrzebny w przemyśle - chociażby płytki są wypalane w piecach na gaz.

Druga ważna dla nas sprawa - nawozy:

"Przez Cieśninę Ormuz, przepływa nie tylko około 20 proc. światowego zużycia ropy, ale także 25-35 proc. globalnego handlu amoniakiem i mocznikiem."

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna...73552.html

Z naszego punktu widzenia to ta wojna jest, przynajmniej moim zdaniem, wysoce niekorzystna. Wszystko będzie jeszcze drożej... Oczywiście niezależnie od tego muslimski reżim i Chomeini zasługują jak najbardziej na zabicie.

To może jednak ci cali ekonaziści, którzy postulują jak najszybsze uniezależnienie się Europy od importowanych paliw kopalnych aż tacy głupi nie są ?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
A nie wiem, nie wiem. Oni przecież z kolei postulują aby uzależnić się od importu ekologicznych aut i paneli fotowoltaicznych z Chin. Poza tym gdyby tak ludzie odeszli od wyngla czy gazu na rzecz pump ciepła to ja nie wiem skąd ekonaziści wezmą prąd do tego wszystkiego. No i czym ten prund doprowadzać - czy obecna sieć przesyłowa da radę? A najlepszym absurdem/paradoksem ostatniej zimy stał się pellet. Taki ekologiczny miał być, robiony z trocin, wiórów i odpadów drzewnych, a tu się okazuje, że po większych mrozach trzeba było specjalnie ścinać drzewa, żeby przerabiać je na wióry a potem pellet. Gdzie tu sens i logika?

Jedyne co sensowne powinni zrobić to postawić atom, ale tego akurat nie robią.

Co do importu paliw kopalnych to potrzebna jest dywersyfikacja.

Osobiście podążałbym drogą chińską - nie dążyć z uporem osła do likwidacji wyngla, ropy, gazu tylko dążyć do tego aby pozyskiwać prąd i ciepło ze wszystkich możliwych źródeł. Mielibyśmy tani prąd, tańsze ogrzewanie i tańsze życie. A tak to mamy to co mamy. Raj ekologiczny.

Właśnie pierwszy raz zawiozłem butelki do automatu, to o dziwo przyjął wszystkie, ale nie zwrócił mi ani grosza. No i kto sobie zarobił te dodatkowe 50 gr na każdej butelce? Z tej ekologii to tylko drożyznę mamy.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Chwila... Co masz na myśli mówiąc, że nie zwrócił ani grosza? Nie otrzymałeś wydruku z obliczoną sumą za te butelki?
"Gdzie kończy się logika, tam zaczyna się administracja".
Nie cierpię administracji.
Jestem absolwentem administracji.
Chcę zmieniać administrację.
Odpowiedz
(04.03.2026, 08:13)lumberjack napisał(a): A nie wiem, nie wiem. Oni przecież z kolei postulują aby uzależnić się od importu ekologicznych aut i paneli fotowoltaicznych z Chin.
A kto tak postuluje? Bo ja kojarzę ludzi, którzy chcą odchodzenia od paliw kopalnych oraz inwestycji w OZE w EU. Kojarzę nawet takich, którzy chcieliby ograniczyć import tych produktów z Chin. Natomiast takich, którzy by chcieli uzależnienia od Chin nie kojarzę. Możesz podać przykład takiej osoby, czy wypowiedzi?

Cytat:Taki ekologiczny miał być
I znowu — według kogo miał być taki ekologiczny?

Cytat:Jedyne co sensowne powinni zrobić to postawić atom, ale tego akurat nie robią.
I znowu — kto konkretnie?

Odnoszę wrażenie, że ci „ekonaziści” to jest jakiś byt istniejący wyłącznie w Twojej głowie. Taki chochoł, którego można ponapierdalać, jak się chce uzasadnić zachowanie status quo. Mam rację?
Odpowiedz
(04.03.2026, 08:13)lumberjack napisał(a): Mielibyśmy tani prąd, tańsze ogrzewanie i tańsze życie. A tak to mamy to co mamy. Raj ekologiczny.

Pewne cele wymagają wyrzeczeń. Polityka klimatyczna jest wprawdzie kosztowna, ale daje szansę na to, że konflikty na Bliskim Wschodzie - czy gdziekolwiek indziej - przestaną co chwila wywoływać kryzysy gospodarcze u nas.

Osobiście często krytykuję Europę, jednak moja krytyka wynika z chęci, by działała ona odważniej i wymagała od obywateli większej odpowiedzialności. Jeśli musimy ponieść koszty transformacji, to po prostu należy to zrobić. Jeśli konieczne jest wprowadzenie powszechnego poboru do wojska i przygotowanie społeczeństwa na zagrożenia - zróbmy to. Jeśli zaś chcemy uniezależnić się od Chin, musimy wprowadzić cła i zaakceptować wyższe ceny towarów. A te cła najlepiej zadziałają jak będą wprowadzone wspólnie z Amerykanami.

Mam wrażenie, że prawica krytykuje Unię na innej zasadzie: "Europa powinna robić więcej... chwila, to będzie wymagało ode mnie wyrzeczeń? W takim razie dziękuję"
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Poza zachwytami co niektórych, że mafia pedofili z USA napierdala się z mafią pedofili z Iranu, należy też mieć w pamięci, że irańska mafia pedofili doszła do władzy właśnie dzięki działaniom pedofili z USA, a wychodek dla niepoznaki zwany krajem (rassija) dziwnie długo milczał w tej kwestii. Jakby dopiero po czasie uświadomili sobie, że to podejrzanie wygląda i postanowili dla niepoznaki coś pogadać. Słowem, stawiam, że Putin przehandlował Iran - pytanie tylko za co, bo Pomarańczowy Pedofil już mało co może zrobić, poza otwartym poparciem Putina, żeby mu pomóc. 

O śmieszności twierdzenia, że USA, w jakimkolwiek tego słowa znaczeniu, poza geograficznym, należy do Zachodu, nawet szkoda gadać.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Nie wiem czy jeszcze w 100% potwierdzone informacje ale już na kilku kanałach na X czytałem, że podobno siły kurdyjskie z Iraku wkroczyły na terytorium Iranu i połączyły się z siłami kurdyjskimi z Iranu.

Więc może to być jakaś siła lądowa.

Może to też się przekształcił oczywiście w jakąś wojnę domową w Iranie.

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Pytanie na dziś - ilu ludzi trzeba zabić, żeby dostać pokojowego Nobla?
Można się pomylić o 1000.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
(04.03.2026, 09:38)Sebrian napisał(a): Chwila... Co masz na myśli mówiąc, że nie zwrócił ani grosza? Nie otrzymałeś wydruku z obliczoną sumą za te butelki?

Wrzuciłem butelki i chuj. Nic się nie zadziało. Przez kilka chwil patrzał ja się w ten automat jak głupi debil. Ale ile można tak stać i gapić się - pojszłem se w pizdu.

(04.03.2026, 09:52)fciu napisał(a):
(04.03.2026, 08:13)lumberjack napisał(a): A nie wiem, nie wiem. Oni przecież z kolei postulują aby uzależnić się od importu ekologicznych aut i paneli fotowoltaicznych z Chin.
A kto tak postuluje?

No ekolodzy. Chcą elektrycznych aut i paneli FV, a te są produkowane w Chinach i to Chiny nas nimi zalewają.

Nie musisz mówic wprost, że chcesz chińskie. Wystarczy mieć świadomość, że twoje postulaty będą mogły być zrealizowane tylko dzięki produktom z Chin.

Cytat:Bo ja kojarzę ludzi, którzy chcą odchodzenia od paliw kopalnych oraz inwestycji w OZE w EU.

No ale na czym polega inwestycja w OZE w EU? Na tym, że kupimy panele FV w Chinach i zamontujemy je w EU.

Gdyby EU zainwestowała w fabryki paneli FV na terenie EU; gdyby zaprojektowano i tworzono w europejskich fabrykach tanie elektryczne auta, to to by było inwestowanie w OZE. Stać się producentem ekologii, a nie tylko jej konsumentem. Tak rozumiem inwestowanie - wkładasz w coś kasę, żeby wytworzyć jakieś dobro, z którego masz potem jeszcze więcej kasy.

Cytat: Kojarzę nawet takich, którzy chcieliby ograniczyć import tych produktów z Chin. Natomiast takich, którzy by chcieli uzależnienia od Chin nie kojarzę. Możesz podać przykład takiej osoby, czy wypowiedzi?

Nie mam pojęcia co jest trudnego w zrozumieniu mojego stanowiska.

EU nie ma potencjału produkcyjnego. EU odchodzi od paliw kopalnych skazując się na łakę Chin.

Dla DziadaBorowego mądre jest, że EU uniezależnia się od importowanych paliw kopalnych, ale ni chuja nie kumam czemu nikt z was nie kuma, że jednocześnie uzależniamy się od importowanych z Chin produktów związanych z OZE.

Możecie sobie deklarować antychinskość, ale w praktyce wasza polityka skazuje EU na poleganie na Chinach.

Cytat:Odnoszę wrażenie, że ci „ekonaziści” to jest jakiś byt istniejący wyłącznie w Twojej głowie. Taki chochoł, którego można ponapierdalać, jak się chce uzasadnić zachowanie status quo. Mam rację?

Nie chcę status quo ale też nie chcę transformacji energetycznej. Chuj mnie obchodzi ekologia. Chcę mieć tani prąd. Jeśli można do tego doprowadzić na wzór polityki chińskiej (najebać dużo elektrowni węglowych, atomowych, wiatrowych, słonecznych, nastawiać wszystkiego ile tylko się da) to jestem za tym aby naśladować w tej kwestii politykę chińską.

(04.03.2026, 11:46)Kontestator napisał(a):
(04.03.2026, 08:13)lumberjack napisał(a): Mielibyśmy tani prąd, tańsze ogrzewanie i tańsze życie. A tak to mamy to co mamy. Raj ekologiczny.

Pewne cele wymagają wyrzeczeń. Polityka klimatyczna jest wprawdzie kosztowna, ale daje szansę na to, że konflikty na Bliskim Wschodzie - czy gdziekolwiek indziej - przestaną co chwila wywoływać kryzysy gospodarcze u nas.

Aha. Ale wiesz, że jak będziemy uzależnieni od Chin to problemy w Chinach wywołają kryzysy gospodarcze u nas?

Cytat:Osobiście często krytykuję Europę, jednak moja krytyka wynika z chęci, by działała ona odważniej i wymagała od obywateli większej odpowiedzialności. Jeśli musimy ponieść koszty transformacji, to po prostu należy to zrobić.

To sobie ponoście. Jakoś takie twierdzenia zazwyczaj padają z ust tych, którzy bardzo dobrze zarabiają i dla których te koszty transformacji są mało odczuwalne.

Cytat:Jeśli konieczne jest wprowadzenie powszechnego poboru do wojska i przygotowanie społeczeństwa na zagrożenia - zróbmy to. Jeśli zaś chcemy uniezależnić się od Chin, musimy wprowadzić cła i zaakceptować wyższe ceny towarów. A te cła najlepiej zadziałają jak będą wprowadzone wspólnie z Amerykanami.

A nie da się bez tych ceł zwiększyć wydajności naszej gospodarki? Sami na siebie nakładamy jakieś jebnięte opłaty klimatyczne, sami sobie sztuczną drożyznę fundujemy, a potem musimy cłami się bronić przed Chinami. To jest jebnientoza.

Cytat:Mam wrażenie, że prawica krytykuje Unię na innej zasadzie: "Europa powinna robić więcej... chwila, to będzie wymagało ode mnie wyrzeczeń? W takim razie dziękuję"

Ja jestem z cywilizacji śmierci, a nie z prawicy. Krytykuję Unię ale jestem za nią i uważam, że jej polityka powinna być wyrazem woli obywateli EU, a nie że jacyś bogole mundrzejsi i światlejsi od reszty plugawego ludu dyktują podludziom normy emisji spalin do ich aut, nakazują im to, zakazują sramto.

(04.03.2026, 19:52)Socjopapa napisał(a): O śmieszności twierdzenia, że USA, w jakimkolwiek tego słowa znaczeniu, poza geograficznym, należy do Zachodu, nawet szkoda gadać.

Ale czemu? Kulturowo i mentalnie to Zachód przecież.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
(04.03.2026, 22:50)Sofeicz napisał(a): Pytanie na dziś - ilu ludzi trzeba zabić, żeby dostać pokojowego Nobla?
Można się pomylić o 1000.

Trzeba byłoby sprawdzić, ile osób zginęło w wyniku działań Amerykanów i ich sojuszników w Syrii, w której doszło do interwencji za rządów noblisty Obamy.
Odpowiedz
(04.03.2026, 23:16)lumberjack napisał(a): Wrzuciłem butelki i chuj. Nic się nie zadziało. Przez kilka chwil patrzał ja się w ten automat jak głupi debil. Ale ile można tak stać i gapić się - pojszłem se w pizdu.
No to ewidentnie coś nie tak z automatem. Powinien Ci wydrukować paragon/bon, który można również wymienić na gotówkę przy kasie - nawet ukazał się ostatnio w tym temacie komunikat ministerstwa. Ja to na razie częściej trafiam na to, że jest zapchany Oczko
"Gdzie kończy się logika, tam zaczyna się administracja".
Nie cierpię administracji.
Jestem absolwentem administracji.
Chcę zmieniać administrację.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości