Forum Ateista.pl
Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Społeczeństwo (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? (/showthread.php?tid=12759)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - bert04 - 04.12.2023

(04.12.2023, 19:22)Sofeicz napisał(a):
(04.12.2023, 14:44)bert04 napisał(a): A co jest z etosem i działaniami Rządu Narodowego?

To, że wszelkimi dostępnymi środkami, w tym militarnymi, organizował zbrojne powstanie terrorystyczne,

Istnieją pewne granice ahistorycznego używania terminów. Ja przykładowo oceniam rozbiory Polski jako akty kolonizacji, gdyż działo się to w wieku kolonizacji, po prostu niektóre państwa kolonizowały Nowy Swiat, inne podbijały Azję (konkretnie robiło to jedno państwo), inne jeszcze rozdzielały między siebie Eruopę Srodkowo-Południową. W 1863 bunty i powstania przeciw władzom prawowitym lub nieprawowitym miały już wystarczające odniesienia do przykładowo gerylasów w Hiszpanii (to tłumiliśmy pod Somosierrą) czy na Haiti (tu akurat przeszliśmy na stronę zbuntowanych). Zamachy wobec władz zajmujących teren to też nic nowego, przykłady znajdziemy już w średniowieczu. Terror we współczesnym znaczeniu na polskich terenach jest związany z rozwojem i działalnością polskich socjalistów, ale to już późniejsze dzieje.

Cytat:mające na celu oderwanie ziem

Pierwsze słyszę, że Hamas chce "oderwania ziem". No bo "from the river to the sea" nie pozostawia marginesu interpretacji.

Cytat:od Najnajnajprzeświętszego Cesarstwa Rosyjskiego, które to Cesarstwo było ogólnie uznane i szanowane na arenie międzynarodowej.

Ciekawe, że Francuzi i Brytyjczycy nie mieli tak jednoznacznego zdania na ten temat, a to noty wysyłali, a to w parlamencie Rosję (i przy okazji Prusy) opieprzali. Zachowała się jedna z karykatur w temacie:

[Obrazek: _azk9kpTURBXy9kY2NkZmY2YmU4Yzg2MWU5OTA3N...BaExAaEzww]

Cytat:Na prawdę nie czaisz kontekstu, że my byliśmy takim Hamasem XIX wieku zyskując sobie etykietę terrorystów i wichrzycieli - w końcu Polak-terrorysta ubił Cara.

No koniec końców ubił, tyle że później, w innych realiach politycznych. Notabene, należał do rosyjskich narodników, a było to, wbrew nazwie, ugrupowanie rewolucyjno-demokratyczne. to tak w temacie, czy demokracja też była myślą rewolucyjną, a wręcz częściowo uskutecznianą terrorystycznie.

Cytat:Tylko rakiet z rur wodociągowych nie mieliśmy, bo nie było kanalizacji Uśmiech

Akurat kanalizacji dorobiła się Warszawa w 1883 roku, a cara ubito w 1881. Przypadek? Być może tak, być może nie.

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Adam M. - 04.12.2023

(02.12.2023, 14:22)Sofeicz napisał(a): Wkurza mnie niemożebnie traktowanie krytyki bieżącej polityki państwa Izrael jako synonimu antysemityzmu.
To jakieś nieporozumienie.
>
Ale z drugiej strony jestem zdecydowanym krytykiem de facto rasistowskiej i ksenofobicznej realpolityki izraelskiej.
I jak tu żyć?

No ale co bys zrobil na miejscu premiera Izraela po ataku Hamasu z 7 listopada?
I co w polityce Izraela uwazasz za rasistowskie i ksenofobiczne?

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - zefciu - 05.12.2023

(04.12.2023, 22:50)Adam M. napisał(a): No ale co bys zrobil na miejscu premiera Izraela po ataku Hamasu z 7 listopada?
Tylko że krytyka rządu Izraela nie skupia się tylko na tym, co zrobił „po ataku”, ale na całej polityce, która do tego ataku doprowadziła. Rząd Izraela został zaatakowany przez organizację, którą ten rząd wprost określał jako swój „zasób”. Widać wyraźnie, że w momencie gdy do ataku doszło, rząd ten zatarł ręce, bo wreszcie dostał casus belli aby ostatecznie rozwiązać kwestię palestyńską.

Cytat:I co w polityce Izraela uwazasz za rasistowskie i ksenofobiczne?
Może politykę apartheidu? Czy uważasz, że apartheid jest rasistowski i ksenofobiczny, gdy go robią USA, czy RPA, ale gdy robi go Izrael to już apartheid nie jest rasistowski i ksenofobiczny?

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - bert04 - 05.12.2023

(05.12.2023, 08:49)zefciu napisał(a):
(04.12.2023, 22:50)Adam M. napisał(a): No ale co bys zrobil na miejscu premiera Izraela po ataku Hamasu z 7 listopada?
Tylko że krytyka rządu Izraela nie skupia się tylko na tym, co zrobił „po ataku”, ale na całej polityce, która do tego ataku doprowadziła. Rząd Izraela został zaatakowany przez organizację, którą ten rząd wprost określał jako swój „zasób”.

Musiałem ten moment przeoczyć, dasz linka?

Cytat:Widać wyraźnie, że w momencie gdy do ataku doszło, rząd ten zatarł ręce, bo wreszcie dostał casus belli aby ostatecznie rozwiązać kwestię palestyńską.

Bibi już od dosyć dawna mówił, że pewien szpital w pewnym mieście jest tylko nadbudówką, pod którą są kwatery i więzienia pewnej organizacji. Owszem, po 07.10 postanowił, że tęże kwaterę zlikwiduje, niezależnie od tego, co nad nią jest zbudowane. Dotyczy to jakoś tylko jednej strefy palestyńskiej, gdzie ta organizacja działa. Gdybyś miał rację, to chyba napierdalaliby w szpitale bez różnicy, w której strefie się znajdują, w końcu "ostateczne rozwiązanie" to nie to samo co jakieś ćwierć-środki.

Cytat:Może politykę apartheidu? Czy uważasz, że apartheid jest rasistowski i ksenofobiczny, gdy go robią USA, czy RPA, ale gdy robi go Izrael to już apartheid nie jest rasistowski i ksenofobiczny?

Tu znowu musiałem przeoczyć moment, w którym sympatyzowaliśmy z terrorystami z RPA. Lub z USA.

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Sofeicz - 05.12.2023

(05.12.2023, 08:49)zefciu napisał(a):
(04.12.2023, 22:50)Adam M. napisał(a): No ale co bys zrobil na miejscu premiera Izraela po ataku Hamasu z 7 listopada?
Tylko że krytyka rządu Izraela nie skupia się tylko na tym, co zrobił „po ataku”, ale na całej polityce, która do tego ataku doprowadziła.

Mnie Izrael przypomina Bruce Willisa ze „Szklanej Pułapki”, stojącego w centrum Harlemu z napisem „Nienawidzę czarnuchów”.
Chociaż analogia lekko nie trafiona, bo akurat tutaj tacy PT Willisi mają przewagę.

[Obrazek: brucewillis.jpg?ssl=1]

(05.12.2023, 11:23)bert04 napisał(a): Musiałem ten moment przeoczyć, dasz linka?
Choćby tutaj jest cytat ze Smotricha:

https://theintercept.com/2023/10/14/hamas-israel-palestinian-authority/

Cytat:Bibi już od dosyć dawna mówił, że pewien szpital w pewnym mieście jest tylko nadbudówką, pod którą są kwatery i więzienia pewnej organizacji.
Mówił. Ale widać to nie wystarczyło, aby przekonać społeczność międzynarodową do słuszności jego zbombadrowania.

Cytat:Tu znowu musiałem przeoczyć moment, w którym sympatyzowaliśmy z terrorystami z RPA. Lub z USA.
A jakiej definicji „terrorysty” używasz? Mandela był „terrorystą”? Czarne Pantery to była organizacja „terrorystyczna”? Poza tym chrzanić Hamas. Nie wszystkie ofiary obecnych czystek popierają tę organizację.

(05.12.2023, 12:05)zefciu napisał(a):
(05.12.2023, 11:23)bert04 napisał(a): Musiałem ten moment przeoczyć, dasz linka?
Choćby tutaj jest cytat ze Smotricha:

https://theintercept.com/2023/10/14/hamas-israel-palestinian-authority/

Ach wtedy, w takim kontekście.

Cytat:Bibi już od dosyć dawna mówił, że pewien szpital w pewnym mieście jest tylko nadbudówką, pod którą są kwatery i więzienia pewnej organizacji.
Mówił. Ale widać to nie wystarczyło, aby przekonać społeczność międzynarodową do słuszności jego zbombadrowania.
[/quote]

Społeczność międzynarodowa wierzyła organizacjom
międzynarodowym, jak WHO, które do końca zapewniały, ze nic, nikt, nigdy

Cytat:
Cytat:Tu znowu musiałem przeoczyć moment, w którym sympatyzowaliśmy z terrorystami z RPA. Lub z USA.
A jakiej definicji „terrorysty” używasz? Mandela był „terrorystą”?
Terrorystką, nie mizdżenderuj jej:

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Winnie_Mandela

Cytat:Czarne Pantery to była organizacja „terrorystyczna”? Poza tym chrzanić Hamas. Nie wszystkie ofiary obecnych czystek popierają tę organizację.

Nie wszyscy Niemcy popierali Hitlera, ale Hamas 2006 miał lepsze wyniki niz NSDAP 1933.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Wybory_parlamentarne_w_Republice_Weimarskiej_w_marcu_1933_roku

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Wybory_parlamentarne_w_Autonomii_Palesty%C5%84skiej_w_2006_roku

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Sofeicz - 05.12.2023

Widzę, że arbitralne przypisywanie „po uważaniu” etykiety „terrorysta”, to jest największy problem w tej całej „dyskusji”.
Przypominam tylko, że np. wg kacapskiej narracji PT Ukraińcy, to terroryści i faszyści (my pewnie też).

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Dwa Litry Wody - 05.12.2023

Bert04
Ja tam pamiętam jak nieco ponad rok temu ktoś trochę inny mówił, że w pewnym mieście nie tylko pewien szpital, ale nawet pewien teatr jest tyko nadbudówką pod którą znajdują się magazyny z bronią, centra dowodzenia i koszary całego pułku bojowników, na których jedni mówią „нацисты”, podczas gdy inni wolą używać określenia „dzielni ludzie walczący o wolność”. I kto wie, może nawet ten ktoś miał trochę racji, bo na zdjęciach i nagraniach wyraźnie było widać jak po terenie szpitala pomykają ludzie z bronią i w mundurach. Ale wtedy jakoś wierzyłeś, że szpital to szpital, a jak przed teatrem jest wielki napis „ДЕТИ”, to znaczy, że nie wolno go bombardować. Dziś wierzyć jakoś nie chcesz....

(05.12.2023, 13:11)Sofeicz napisał(a): Widzę, że arbitralne przypisywanie „po uważaniu” etykiety „terrorysta”, to jest największy problem w tej całej „dyskusji”.
Przypominam tylko, że np. wg kacapskiej narracji PT Ukraińcy, to terroryści i faszyści (my pewnie też).

Ktoś powyżej robił terrorystów z powstańców, którzy tak nazywani nie byli (nie licząc jakichś współczesnych książek rewizjo-historycznych) Jeżeli masz jakąś "niearbitralną" definicję, którą da się rozróżnić Ghandiego od Arafata czy Traugutta od Carlosa, to chetnie przeczytam.

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Dwa Litry Wody - 05.12.2023

Bert04
Cytat:Jeżeli masz jakąś "niearbitralną" definicję, którą da się rozróżnić Ghandiego od Arafata czy Traugutta od Carlosa, to chetnie przeczytam.
Będący organizacją par excellence terrorystyczną Sztyletnicy wykonywali na rzecz Rządu Narodowego bardzo podobne (by nie powiedzieć identyczne) zadania do tych jakie na rzecz Hamasu realizują Brygady al-Kassam. Nie czyni to jeszcze z Traugutta Carlosa, ale taki Hanijja osobiście Żydom gardeł również nie podcina...

(05.12.2023, 12:58)bert04 napisał(a): Ach wtedy, w takim kontekście.
A wyjaśnisz, jak ten kontekst zmienia sytuację? Bo mam wrażenie, że użyłeś słowa „kontekst” po korwinistycznemy — jako magiczne zaklęcie, które sprawia, że rzeczy znaczą coś innego niż znaczą.

Faktem jest, że brak stabilności politycznej Zachodniego Brzegu i Autonomii był i jest Izraelowi na rękię. I zarówno ich wypowiedzi, jak i ich działania jednoznacznie o tym świadczą.

Cytat:Nie wszyscy Niemcy popierali Hitlera, ale Hamas 2006 miał lepsze wyniki niz NSDAP 1933.
No i? Teraz po wybiciu zębów Hamasowi Izrael da Palestyńczykom niepodległość, plan Marshala i ostatecznie wciągnie ich do jakiegoś bliskowschodniego odpowiednika Unii Europejskiej? Byłoby fajnie. Ale chyba obaj wiemy, że nic z tego nie będzie.

(05.12.2023, 14:59)zefciu napisał(a):
(05.12.2023, 12:58)bert04 napisał(a): Ach wtedy, w takim kontekście.
A wyjaśnisz, jak ten kontekst zmienia sytuację?

Oczywiście. Wypowiedź Smotricha była dosyć konkretnie osadzona w kontekście uznawania władz palestyńskich na arenie międzynarodowej, jeszcze konkretniej w kwestii jednostronnych uznań niepodległości Palestyny bez wypracowanego pokoju i / lub porozumienia między Izraelem a Autonomią. W momencie, jak nawet PLO nie wykreśliła  tekstów odmawiających Izraelowi prawa istnienia (choc ci przynajmniej zadeklarowali gotowosc). To czytałem już przedtem, innego kontekstu ze strony rządowej nie znam, poza oczywiście komentarzami i interpretacjami.

Zauważ też, że artykuł powtarza zarzut prezydenta Herzoga, że palestyńczycy wybrali Hamas i nie zrzucą go. To mniej więcej taki sam zarzut, jaki Ukraińcy i ludzie ich wspierający mają wobec Rosjan i Putina.

Cytat:Faktem jest, że brak stabilności politycznej Zachodniego Brzegu i Autonomii był i jest Izraelowi na rękię. I zarówno ich wypowiedzi, jak i ich działania jednoznacznie o tym świadczą.

Być może się mylę, ale IMHO Bibi najpóźniej w następnych wyborach poleci. Jak nie wcześniej. Jakiekolwiek prawdziwe czy hipotetyczne zamiary miał, nie sądzę, żeby było mu to na rękę.

Cytat:No i? Teraz po wybiciu zębów Hamasowi Izrael da Palestyńczykom niepodległość, plan Marshala i ostatecznie wciągnie ich do jakiegoś bliskowschodniego odpowiednika Unii Europejskiej? Byłoby fajnie. Ale chyba obaj wiemy, że nic z tego nie będzie.

Pierwsze słyszę, żeby już podczas bombardowania Drezna był plan Marszala w szufladzie. Co do niepodległości zaś, zależy od wielu faktorów, ale istnienie i rządzenie Hamas temu nie sprzyja.

(05.12.2023, 14:21)Dwa Litry Wody napisał(a): Bert04
Cytat:Jeżeli masz jakąś "niearbitralną" definicję, którą da się rozróżnić Ghandiego od Arafata czy Traugutta od Carlosa, to chetnie przeczytam.
Będący organizacją par excellence terrorystyczną Sztyletnicy wykonywali na rzecz Rządu Narodowego bardzo podobne (by nie powiedzieć identyczne) zadania do tych jakie na rzecz Hamasu realizują Brygady al-Kassam. Nie czyni to jeszcze z Traugutta Carlosa, ale taki Hanijja osobiście Żydom gardeł również nie podcina...

Cofam wypowiedziane słowa. Te w obronie Rządu Narodowego. Moje mniemanie o polskich powstaniach i tak niewysokie, teraz po raz kolejny obniżone. Nie, nie uczyli tego w szkołach...

(05.12.2023, 13:25)Dwa Litry Wody napisał(a): Bert04
Ja tam pamiętam jak nieco ponad rok temu ktoś trochę inny mówił, że w pewnym mieście nie tylko pewien szpital, ale nawet pewien teatr jest tyko nadbudówką pod którą znajdują się magazyny z bronią, centra dowodzenia i koszary całego pułku bojowników, na których jedni mówią „нацисты”, podczas gdy inni wolą używać określenia „dzielni ludzie walczący o wolność”. I kto wie, może nawet ten ktoś miał trochę racji, bo na zdjęciach i nagraniach wyraźnie było widać jak po terenie szpitala pomykają ludzie z bronią i w mundurach. Ale wtedy jakoś wierzyłeś, że szpital to szpital, a jak przed teatrem jest wielki napis „ДЕТИ”, to znaczy, że nie wolno go bombardować. Dziś wierzyć jakoś nie chcesz....

Bo w tym przypadku relacje o wykorzystywaniu pochodzą z kilku niezależnych źródeł, jak lekarz tam pracujący, Washington Post, Amnesty International. Gdyby tylko sam Bibi tak mówił, wierzyłbym równie mocno, co kurduplowi na Kremlu i jego body-doubles.

Bert04
Cytat:Cofam wypowiedziane słowa. Te w obronie Rządu Narodowego. Moje mniemanie o polskich powstaniach i tak niewysokie, teraz po raz kolejny obniżone. Nie, nie uczyli tego w szkołach...
Cieszę się, że pomogłem. A temat polecam podrążyć, bo niezależnie od oceny samych Sztyletników ten epizod naszej historii jest iście fascynujący. Na zachętę powiem, że działalność Sztyletników sprowokowała wydarzenia, które Norwid niejako unieśmiertelnił w „Fortepianie Szopena”.
Cytat:Bo w tym przypadku relacje o wykorzystywaniu pochodzą z kilku niezależnych źródeł, jak lekarz tam pracujący, Washington Post, Amnesty International.
Mógłbym prosić o linka? Bo komentarze AI z jakimi się dotychczas spotykałem były raczej w takim tonie, a z tego co (pobieżnie) słyszałem, oskarżenia AI o to, że Hamas sobie robi z ze szpitala Al-Shifa katownię i zbrojownię, dotyczyły 2014 roku.

(05.12.2023, 16:40)Dwa Litry Wody napisał(a): Bert04
Cytat:Cofam wypowiedziane słowa. Te w obronie Rządu Narodowego. Moje mniemanie o polskich powstaniach i tak niewysokie, teraz po raz kolejny obniżone. Nie, nie uczyli tego w szkołach...
Cieszę się, że pomogłem. A temat polecam podrążyć, bo niezależnie od oceny samych Sztyletników ten epizod naszej historii jest iście fascynujący. Na zachętę powiem, że działalność Sztyletników sprowokowała wydarzenia, które Norwid niejako unieśmiertelnił w „Fortepianie Szopena”.

O fortepianie Chopina to nawet doczytałem, o organizacji, która stała za tym już nie.

Cytat:
Cytat:Bo w tym przypadku relacje o wykorzystywaniu pochodzą z kilku niezależnych źródeł, jak lekarz tam pracujący, Washington Post, Amnesty International.
Mógłbym prosić o linka? Bo komentarze AI z jakimi się dotychczas spotykałem były raczej w
takim tonie, a z tego co (pobieżnie) słyszałem, oskarżenia AI o to, że Hamas sobie robi z ze szpitala Al-Shifa katownię i zbrojownię, dotyczyły 2014 roku.

No i? Wszystkie relacje z różnych źródeł jakie widziałem są z czasów od 2006 do 2015, opisują czasy aktywnych działań Hamas, a to przeciw Fatah, a to przeciw Izraelowi. Sama kwestia wykorzystywania jest dla mnie potwierdzona wystarczająco. Otwarta jest co najwyżej kwestia, czy Hamas wykorzystuje Szpital tylko jako bazę polową czy stałą, ale po 07.10 to staje się drugorzędne

Bert04
Cytat:No i? Wszystkie relacje z różnych źródeł jakie widziałem są z czasów od 2006 do 2015, opisują czasy aktywnych działań Hamas, a to przeciw Fatah, a to przeciw Izraelowi.
No, ale obecnie mamy rok 2023 a nie 2006, czy choćby i 2015. To, że jedną, czy dwie dekady temu Hamas wykorzystywał szpital Al-Shifa do celów wojskowych stanowi przesłankę, ale nie dowód, na to, że robi tak i dziś. Zresztą, komu, jak komu, ale tobie akurat nie powinno przeszkadzać wykorzystywanie infrastruktury cywilnej do celów militarnych. Swego czasu zdążyliśmy już ustalić, że jak robią tak np. Ukraińcy, to wszystko jest wporzo, a jak jakiś NGOs zwraca nieśmiało uwagę, że może to narazić na niebezpieczeństwo cywilów to znaczy, że się nie zna, jest pożytecznym idiotą wiadomo kogo, a tak w ogóle to kij mu w oko.
Cytat:Sama kwestia wykorzystywania jest dla mnie potwierdzona wystarczająco.
Nie jestem zaskoczony. Nic mnie już chyba nie zaskoczy po tym, jak niespełna miesiąc temu z pełną powagą oświadczyłeś, że cywilni mieszkańcy Strefy Gazy mają realną możliwość, by uzbrojonym bojownikom z Brygad Al-Kassam, czy innego Islamskiego Dżihadu uniemożliwić wejście na teren swoich posesji (lub w ich bezpośrednie sąsiedztwo) i prowadzenie stamtąd antyizraelskich działań zbrojnych.

(05.12.2023, 21:56)Dwa Litry Wody napisał(a): Bert04
Cytat:No i? Wszystkie relacje z różnych źródeł jakie widziałem są z czasów od 2006 do 2015, opisują czasy aktywnych działań Hamas, a to przeciw Fatah, a to przeciw Izraelowi.
No, ale obecnie mamy rok 2023 a nie 2006, czy choćby i 2015. To, że jedną, czy dwie dekady temu Hamas wykorzystywał szpital Al-Shifa do celów wojskowych stanowi przesłankę, ale nie dowód, na to, że robi tak i dziś. Zresztą, komu, jak komu, ale tobie akurat nie powinno przeszkadzać wykorzystywanie infrastruktury cywilnej do celów militarnych. Swego czasu zdążyliśmy już ustalić, że jak robią tak np. Ukraińcy, to wszystko jest wporzo, a jak jakiś NGOs zwraca nieśmiało uwagę, że może to narazić na niebezpieczeństwo cywilów to znaczy, że się nie zna, jest pożytecznym idiotą wiadomo kogo, a tak w ogóle to kij mu w oko.
Nie przeglądając moich starych wpisów wydaje mi się, że mnie mylisz z kimś innym. Jeżeli mnie skleroza nie myli to krytykowałem metody AI jak i formę ogłaszania. Usprawiedliwiać wykorzystywanie cywilnej infrastruktury raczej, powtarzam, raczej nie mam w zwyczaju.

Cytat:
Cytat:Sama kwestia wykorzystywania jest dla mnie potwierdzona wystarczająco.
Nie jestem zaskoczony. Nic mnie już chyba nie zaskoczy po tym, jak niespełna miesiąc temu z pełną powagą oświadczyłeś, że cywilni mieszkańcy Strefy Gazy mają realną możliwość, by uzbrojonym bojownikom z Brygad Al-Kassam, czy innego Islamskiego Dżihadu uniemożliwić wejście na teren swoich posesji (lub w ich bezpośrednie sąsiedztwo) i prowadzenie stamtąd antyizraelskich działań zbrojnych.

Ludność palestyny miała możliwość wyboru między Hamasem i Fatahem. Między "uzbrojonymi po zęby" bojownikami, którzy deklarowali chęć bezkompromisowego zniszczenia Izraela a "uzbrojonymi po zęby" bojownikami, którzy to zniszczenie gotowi byli odłożyć na potem, może na zawsze. Można Izrael opisywać jako okupantów, ale co do Hamasu to już nie działa, ich zamiary nigdy nie były tajne, ich metody nie przyszły z nienacka. Wybór Hamas miał te same konsekwencje co w innym czasie w innym miejscu wybór NSDAP. A wszelkie pipsztolenie o tym, że Bibi miał wspierać a Smotrich o assetach farmazonić nic nie zmienią. Bo ani jeden ani drugi nie postawili krzyżyka na wyborach.

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Osiris - 05.12.2023

(05.12.2023, 22:47)bert04 napisał(a): Wybór Hamas miał te same konsekwencje co w innym czasie w innym miejscu wybór NSDAP. 
Tak gdyż odniesienie mieszkańców wolnego kraju niemieckiego lat trzydziestych ubiegłego wieku do Palestyńczyków okupowanych przez kilkadziesiąt lat ma sens. Co będzie następne, porównanie Hamasu do nazistów?

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Dwa Litry Wody - 06.12.2023

Bert04
Cytat:Nie przeglądając moich starych wpisów wydaje mi się, że mnie mylisz z kimś innym. Jeżeli mnie skleroza nie myli to krytykowałem metody AI jak i formę ogłaszania. Usprawiedliwiać wykorzystywanie cywilnej infrastruktury raczej, powtarzam, raczej nie mam w zwyczaju.
Argumentowałeś, że jeśli ma się ograniczone możliwości, a warunki starcia zbrojnego dyktuje przeciwnik, to się wykorzystuje co się ma pod ręką i nie ma co deliberować. A zatem, jak sobie Ukraińcy zrobią np. w środku miasta w nieczynnej szkole koszary, to im wolno, bo to pragmatyczne i konieczne, a poza tym oni są na miejscu i się znają, a laicy tacy jak my to nie. Zważywszy na to, że podobno nie lubisz podwójnych standardów, to uznałem, że tak wyłożone zasady obowiązują wobec wszystkich, a nie tylko tych, których akurat darzysz sympatią.
Cytat:Ludność palestyny miała możliwość wyboru między Hamasem i Fatahem. Między "uzbrojonymi po zęby" bojownikami, którzy deklarowali chęć bezkompromisowego zniszczenia Izraela a "uzbrojonymi po zęby" bojownikami, którzy to zniszczenie gotowi byli odłożyć na potem, może na zawsze. Można Izrael opisywać jako okupantów, ale co do Hamasu to już nie działa, ich zamiary nigdy nie były tajne, ich metody nie przyszły z nienacka. Wybór Hamas miał te same konsekwencje co w innym czasie w innym miejscu wybór NSDAP.
Jakby dzisiaj mogły odbyć się w na Zachodnim Brzegu i w Strefie Gazy zupełnie wolne i demokratyczne to najprawdopodobniej w cuglach wygrałby je właśnie Hamas. Ale to dalej nie znaczy, że można napierdalać w szpitale i obozy dla uchodźców.

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Fanuel - 06.12.2023

Bert napisał(a):Cofam wypowiedziane słowa. Te w obronie Rządu Narodowego. Moje mniemanie o polskich powstaniach i tak niewysokie, teraz po raz kolejny obniżone. Nie, nie uczyli tego w szkołach...

Ej no. Istnienie zbrojnych ramion stron słabszych nie jest nijakim powodem mniemania o czymkolwiek. Polscy powstańcy i grupy terrorystyczne siały taki terror wobec aparatu władzy zaborców, zwłaszcza rosjan, że 1000 zamachów rocznie plasuje nas w światowej czołówce wszechczasów narodów terrorytycznych. Sęk w tym, że walczyły z konkretnymi siłami a nie narodami jako takimi.