![]() |
|
Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Społeczeństwo (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? (/showthread.php?tid=12759) |
RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Osiris - 26.10.2023 (26.10.2023, 13:17)lumberjack napisał(a): Byt określa świadomość i vice versa. Dlatego tam gdzie jest dobrobyt, a pojawiają się imigranci islamscy, zaczyna wszystko wyglądać biednie i patologiczne vide Paryż.Imigranci islamscy w większej liczbie przybywali do Paryża czy w ogóle Francji i Europy Zachodniej od lat 50-tych ubiegłego wieku. Europa od tego czasu bynajmniej nie popadła w jakąś patologię i dzisiaj również nie jej tam nie ma. Natomiast tam gdzie pojawiali się Francuzi czy inni Europejczycy, to jak najbardziej, zostawili biedę i patologię do dzisiaj. Cytat:Tam gdzie pojawiają się przybysze z Ukrainy vide Polska, tam dalej jest budowany dobrobyt.Wykorzystujemy tanią siłę roboczą i tyle, podobnie robią Niemcy, Anglicy czy Francuzi. Po co do tego dobudowywać jakąś ideologię? RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Sofeicz - 26.10.2023 (26.10.2023, 20:35)Osiris napisał(a): Natomiast tam gdzie pojawiali się Francuzi czy inni Europejczycy, to jak najbardziej, zostawili biedę i patologię do dzisiaj. Ciekawe, bo jak zjeździłem Egipt od Abu Simbel do Kairu, to jedyne porządne budowle, jakie widziałem, zbudowali faraonowie i Angole
RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Osiris - 26.10.2023 (26.10.2023, 16:33)bert04 napisał(a): Owszem, po emancypacji chrześcijaństwa owe ustępy poszły w niepamięć, niemniej zachowały się i zostały odkopane w porę. Islamowi podobnych ustępów brak, wszelkie próby rozdziału państwa i religii są tam czynnikiem obcym.To jest oczywiście nieprawda, prawie połowa z 50 krajów z większością muzułmańską jest w zasadzie świecka. (26.10.2023, 20:52)Sofeicz napisał(a): Ciekawe, bo jak zjeździłem Egipt od Abu Simbel do Kairu, to jedyne porządne budowle, jakie widziałem, zbudowali faraonowie i AngoleTo szkoda, że nie odwiedziłeś chociaż jednego z meczetów Kairze bo jest ich tam pełno i naprawdę nietrudno nie zauważyć
RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - lumberjack - 26.10.2023 (26.10.2023, 20:35)Osiris napisał(a): Imigranci islamscy w większej liczbie przybywali do Paryża czy w ogóle Francji i Europy Zachodniej od lat 50-tych ubiegłego wieku. Europa od tego czasu bynajmniej nie popadła w jakąś patologię i dzisiaj również nie jej tam nie ma. No to chyba nie widziałeś Paryża, miasteczek namiotowych i burdlu, bo nikt nie sprząta. Wysypisko śmieci lśniące od podpalanych samochodów. W Radomiu jest już większa cywilizacja, kultura i porządek. (26.10.2023, 20:35)Osiris napisał(a): Natomiast tam gdzie pojawiali się Francuzi czy inni Europejczycy, to jak najbardziej, zostawili biedę i patologię do dzisiaj. Oglądam filmy o Haiti i masz rację - przynajmniej odnośnie historii Haiti. (26.10.2023, 20:35)Osiris napisał(a): Wykorzystujemy tanią siłę roboczą Sory, ale Ukraińcy wcale nie są tani. Ani biedni. Przynajmniej ci, których znam. (26.10.2023, 20:35)Osiris napisał(a): Po co do tego dobudowywać jakąś ideologię? Ale kto tutaj dorabia ideologię? Ja twierdzący, że lepiej przyjmować ludzi bliższych kulturowo, bo mniej z nimi problemów czy tolerancjoniści, którzy w różowych okularach refudżisłelkomowali sobie kogo popadnie głęboko wierząc w to, że każdy człowiek jest taki sam, a ideologia jaką wyznaje nie ma większego znaczenia? Nie wiem jak ty, ale ja jeszcze nigdy nie widziałem hordy Ukraińców podpalających auta, grupowo molestujących w sylwestra kobiety, dokonujących masowej egzekucji na redaktorach jakiejś gazety, bo ta obraziła Jezusa itd. itp. RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Sofeicz - 26.10.2023 (26.10.2023, 20:59)Osiris napisał(a): Byłem, widziałem - choćby meczet Al-Chalili w Kairze. Chociaż w środku nie byłem, bo atmosfera była lekko napięta. Ale te lokalne przypominają raczej tanie baraki. Ogólnie zabudowa mułowa, jak za Ramzesa. RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - DziadBorowy - 26.10.2023 (26.10.2023, 21:44)lumberjack napisał(a): No to chyba nie widziałeś Paryża, miasteczek namiotowych i burdlu, bo nikt nie sprząta. Wysypisko śmieci lśniące od podpalanych samochodów. W Radomiu jest już większa cywilizacja, kultura i porządek. Mi tam Paryż podoba się jednak nieco bardziej: https://www.youtube.com/watch?v=y11Ksj6HWAQ https://www.youtube.com/watch?v=XiWI1tr4AFE https://www.youtube.com/watch?v=9tTgovOL2Pk niż Radom: https://www.youtube.com/watch?v=AcmOdui4gX0
RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Osiris - 27.10.2023 (26.10.2023, 21:44)lumberjack napisał(a): No to chyba nie widziałeś Paryża, miasteczek namiotowych i burdlu, bo nikt nie sprząta. Wysypisko śmieci lśniące od podpalanych samochodów. W Radomiu jest już większa cywilizacja, kultura i porządek.Ale przecież 85-90 procent mieszkańców aglomeracji Paryża to jednak nie są imigranci i muzułmanie. Po drugie, widziałeś może jak wyglądał niedawno Neapol gdy nikt nie sprzątał gdyż strajkowali pracownicy służb sprzątających? Czy też za to należy obwinić imigrantów? Utożsamianie brudu i syfu z muzułmanami (jakby nie było brudnych dzielnic w Paryżu wcześniej) jest nieuczciwe i opiera się na bezsensownych stereotypach. Cytat:Sory, ale Ukraińcy wcale nie są tani. Ani biedni. Przynajmniej ci, których znam. Okej ale jednak większość zarabia w okolicach wynagrodzenia minimalnego i im się nie przelewa. https://www.money.pl/gospodarka/tyle-ukraincy-zarabiaja-w-polsce-wiekszosc-pensji-odkladaja-6888720052492800a.html Cytat:Ale kto tutaj dorabia ideologię?Proponuję w takim razie otworzyć granicę dla Rosjan gdyż oni są równie bliscy nam kulturowo co Ukraińcy i na pewno bliżej niż "muslimy"
RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Osiris - 27.10.2023 (26.10.2023, 21:54)Sofeicz napisał(a): Byłem, widziałem - choćby meczet Al-Chalili w Kairze. Chociaż w środku nie byłem, bo atmosfera była lekko napięta.Czyli chodzi o to, że jest biednie a nie o to, że Arabowie nie są w stanie zbudować porządnej świątyni. Podejrzewam, że Afryce czy w Indiach to też pewnie kościoły czy meczety są z desek poskładane tylko nie wiem czego to dowodzi? RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - bert04 - 27.10.2023 (26.10.2023, 20:59)Osiris napisał(a): To jest oczywiście nieprawda, prawie połowa z 50 krajów z większością muzułmańską jest w zasadzie świecka. To jest oczywiście nie-pełna-prawda, prawie połowa z 48 krajów z większością islamską ma islam oficjalnie jako religię państwową (23), kolejne 5 ma prawo bazujące na szariacie lub w mniej oficjalny sposób jest islamska. Aż 9 z pozostałych krajów jest na granicy rozpadu, islamskie milicje mają tam władze regionalne, dla dobra statystyki trzeba by je usunąć, jako że status legalny i faktyczny się rozbiegają. No i 7 krajów już na serio serio świeckich to kraje postkomunistyczne, no ale niech będzie, są świeckie. W sumie doliczyłem się 10 krajów, które "są w zasadzie świeckie". 12 jeżeli doliczyć Syrię i Niger. Niech będzie więc że 1/4. RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Sofeicz - 27.10.2023 (27.10.2023, 08:42)Osiris napisał(a): ... tylko nie wiem czego to dowodzi? Dowodzi tego, że muzułmanie rządzą Egiptem już kilkaset lat i lokalsi w 90% żyją jak za XIX Dynastii. Gdyby Ramzes Wielki powstał z grobu, to by się odnalazł bez większego trudu. Jedyne co się zmieniło w życiu miejscowego fellacha , to zastąpienie śruby archimedesa pompami spalinowymi. Z punktu widzenia turysty europejskiego, to jest barwny folklor ale jakiegoś wielkiej zmiany nie widzę. To jest kultura ekstensywna z całym dobrodziejstwem inwentarza. RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - bert04 - 27.10.2023 (27.10.2023, 13:38)Sofeicz napisał(a): Dowodzi tego, że muzułmanie rządzą Egiptem już kilkaset lat i lokalsi w 90% żyją jak za XIX Dynastii. Krytyka krytyką a przesadyzm przesadyzmem. Egipt faraonów egzystował dookoła wylewów Nilu. Obecnie wylewów Nilu nie ma. A to dlatego albowiem gdyż powstała pewna tama, budowla być może nie tak okazała jak piramidy, ale z większym wpływem na otoczenie niż wszyste zebrane łącznie. Gospodarczo Egipt jest drugim po RPA krajem w Afryce. I w pewnym sensie jest to kraj tak islamski jak post-socjalistyczny, zarówno nowoczesność jak i zacofanie bazują na latach gospodarki planowej na sowiecki wzór. Podejrzewam też, że jeszcze 50 lat temu mieszkańcy Zachodu oglądając osławiony ikoniczny wóz drabiniasty jako reprezentację polskiej wsi mogłoby dojść do wniosku, powierzchownego oczywiście, że od czasu Mieszka i Dobrawy niewiele się zmieniło nad Wisłą i Wartą, tyle że gumowe kalosze chłop na nogach ma. Niektórzy tak myślą do dziś. Więc nie przesadzajmy. RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - INSTI - 27.10.2023 (26.10.2023, 22:32)DziadBorowy napisał(a): Mi tam Paryż podoba się jednak nieco bardziej: Z powodu inwazji skorpionów gatunek ludzki w Radomiu znajduje się na skraju wymarcia, z tego powodu dominują tam blaszane organizmy czterokołowe - taki wniosek po porównaniu filmików. RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Sofeicz - 27.10.2023 (27.10.2023, 16:20)bert04 napisał(a): Podejrzewam też, że jeszcze 50 lat temu mieszkańcy Zachodu oglądając osławiony ikoniczny wóz drabiniasty jako reprezentację polskiej wsi mogłoby dojść do wniosku, powierzchownego oczywiście, że od czasu Mieszka i Dobrawy niewiele się zmieniło nad Wisłą i Wartą, tyle że gumowe kalosze chłop na nogach ma. Niektórzy tak myślą do dziś. Więc nie przesadzajmy. To pokaż mi teraz wóz drabiniasty na wsi! Właśnie o to chodzi, że wieś za młodego Sofeicza, to było średniowiecze, bród, smród i ubóstwo - a teraz to nawet mleka na wsi „od chłopa” nie kupisz, bo nie trzymają krów (no chyba, że się specjalizują w mleczarstwie). Tak więc w ciągu 50 lat polska wieś zrobiła skok o całe eony, w przeciwieństwie do egipskiej, która ogólnie pozostała faraońska. PS. A tak na marginesie, to rzeczoną tamę na Nilu zbudowali najpierw Angole, a później Kacapy. RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - INSTI - 27.10.2023 (27.10.2023, 20:32)Sofeicz napisał(a): To pokaż mi teraz wóz drabiniasty na wsi! Wozy pozostały, zmieniły się materiały z jakich są wykonane. Siła pociągowa została, zmieniła się z żywej na mechaniczną. Rośliny jak rosły, tak rosną, krowy dają mleko, kury znoszą jajka, świnie się tuczą - jedyna może większa różnica, że nieco szybciej, bo na chemii i sterydach, może więcej na mniejszej przestrzeni. Ale przecież to tylko drobne techniczne różnice. A rozdrobnienie gospodarstw, czyli przewaga takich o niewielkiej powierzchni, utrzymuje się nadal. Wieś wygląda inaczej, bo nie jest już wsią rolników, tylko w większości miejscem zamieszkania robotników pracujących w miastach, dlatego na wsiach blisko miast ilość mieszkańców rośnie, a na tych z dala od miast spada, a spada dlatego, że spada liczba rolników, a na takich wsiach z dala od miast rolnicy jeszcze przeważają. Wciąż rośnie średni wiek przeciętnego rolnika, a "rolnik szuka żony", to problem rzeczywisty, żonę można zastąpić maszynami lub zatrudnieniem pracowników, ale krowa albo owca nie nadaje się do spłodzenia rolnikowi ludzkiego potomstwa, a nawet jeżeli, to jak zapewnić, że potomek nie ucieknie do miasta mając w 4 literach bycie rolnikiem. RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - lumberjack - 28.10.2023 (26.10.2023, 22:32)DziadBorowy napisał(a):(26.10.2023, 21:44)lumberjack napisał(a): No to chyba nie widziałeś Paryża, miasteczek namiotowych i burdlu, bo nikt nie sprząta. Wysypisko śmieci lśniące od podpalanych samochodów. W Radomiu jest już większa cywilizacja, kultura i porządek. Weź przestań. W Paryżu masz tylko jakąś wieżę Eiffla, a w Radomiu są takie cuda jak lotnisko, poseł Marek Suski i w ogóle. (27.10.2023, 07:42)Osiris napisał(a): Proponuję w takim razie otworzyć granicę dla Rosjan gdyż oni są równie bliscy nam kulturowo co Ukraińcy i na pewno bliżej niż "muslimy" E, chyba już bliżej do nas muslimom niż ruskim. Albo tak samo im daleko Ruscy to kulturowo mentalność Mongołów. Złota Orda nimi rządziła i zaszczepiła im mentalność niewolniczą, skłonność do poddaństwa dyktatorowi. Podstawowa i największa różnica między nami a ruskimi czy muslimami to stosunek do wolności. Wolności: politycznej słowa religijnej osobistej RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Osiris - 28.10.2023 (27.10.2023, 11:07)bert04 napisał(a): To jest oczywiście nie-pełna-prawda, prawie połowa z 48 krajów z większością islamską ma islam oficjalnie jako religię państwową (23), kolejne 5 ma prawo bazujące na szariacie lub w mniej oficjalny sposób jest islamska. Aż 9 z pozostałych krajów jest na granicy rozpadu, islamskie milicje mają tam władze regionalne, dla dobra statystyki trzeba by je usunąć, jako że status legalny i faktyczny się rozbiegają. No i 7 krajów już na serio serio świeckich to kraje postkomunistyczne, no ale niech będzie, są świeckie. W sumie doliczyłem się 10 krajów, które "są w zasadzie świeckie". 12 jeżeli doliczyć Syrię i Niger. Niech będzie więc że 1/4.No nie gdyż argument religii państwowej nie działa za bardzo jeśli weźmiesz pod uwagę, że Wielka Brytania też jest oficjalnie państwem wyznaniowym. Kraje na granicy rozpadu musiałbyś podać konkretnie gdyż komentarz iż są na granicy rozpadu jest lekko nieprezycyjny. Tak czy owak Twój argument odpada nawet przy 1/4. (27.10.2023, 13:38)Sofeicz napisał(a): Dowodzi tego, że muzułmanie rządzą Egiptem już kilkaset lat i lokalsi w 90% żyją jak za XIX Dynastii.Chyba Ci się kraje pomyliły. Ostatnie 150 lat to w większości kontrola Brytyjczyków, monarchia a po rewolucji w 1952 r., rządy Nasera. Mubaraka też trudno uznać za islamistę. To, że jest tam burdel nie oznacza, że wszystko jest winą Bractwa Muzułmańskiego. (28.10.2023, 00:13)lumberjack napisał(a): E, chyba już bliżej do nas muslimom niż ruskim. Albo tak samo im dalekoNawet jeśli Ruscy mają kulturow mentalność Mongołów (z czym się nie zgadzam, sama literatura rosyjska jest dowodem), to nie zmienia faktu, że są chrześcijanami. Więc skoro wrzucasz do jednego worka ruskich i muzułmanów jako tych tłamszących wolności, to nie możesz winić za to islamu skoro przecież ci pierwsi nimi nie są
RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - kmat - 28.10.2023 (27.10.2023, 21:13)INSTI napisał(a): ale krowa albo owca nie nadaje się do spłodzenia rolnikowi ludzkiego potomstwa,Są tacy co próbują. RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Ayla Mustafa - 28.10.2023 (28.10.2023, 20:45)kmat napisał(a):A weź mi nie przypominaj zoofilsko-ekhibicjonistycznego "happeningu" Błaszczaka i Kamińskiego, bo tylko mi się żyć odechciewa od syfu tego świata. Dobrze, że ci zwyrole już tracą władzę.(27.10.2023, 21:13)INSTI napisał(a): ale krowa albo owca nie nadaje się do spłodzenia rolnikowi ludzkiego potomstwa,Są tacy co próbują. RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - kmat - 29.10.2023 (28.10.2023, 20:54)Ayla Mustafa napisał(a): A weź mi nie przypominaj zoofilsko-ekhibicjonistycznego "happeningu" Błaszczaka i Kamińskiego, bo tylko mi się żyć odechciewa od syfu tego świata. Dobrze, że ci zwyrole już tracą władzę.Happening wyjaśnił pewną ciekawą rzecz. Czemu po pisim desancie konie w Janowie Podlaskim wyzdychały. RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Ayla Mustafa - 29.10.2023 (29.10.2023, 13:17)kmat napisał(a):(28.10.2023, 20:54)Ayla Mustafa napisał(a): A weź mi nie przypominaj zoofilsko-ekhibicjonistycznego "happeningu" Błaszczaka i Kamińskiego, bo tylko mi się żyć odechciewa od syfu tego świata. Dobrze, że ci zwyrole już tracą władzę.Happening wyjaśnił pewną ciekawą rzecz. Czemu po pisim desancie konie w Janowie Podlaskim wyzdychały. No dobra. Tu mnie masz. Humor poprawiony. Koniobijcy... No w takich arabskich petromonarchiach różnych napływowych, biedniejszych pracowników (np. z Bharatu) traktuje się jak bydło. https://twitter.com/Mxnts/status/1717975362267738370 |