Forum Ateista.pl
Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Społeczeństwo (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? (/showthread.php?tid=12759)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Sofeicz - 19.10.2023

No właśnie, dziwna sprawa, W przypadku chrześcijaństwa wektor historyczny jest jasny - od punitywizmu do permisywizmu (z małymi przerwami na liczne wojenki).
A w przypadku Islamu niekoniecznie - rozkwit sztuki i nauki islamskiej to zaprzeszłość.
???

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - lumberjack - 19.10.2023

(19.10.2023, 15:58)zefciu napisał(a): No właśnie. Prawdopodobnie większość czynników, które sprawiają, że Bliski Wschód wygląda tak jak wygląda nie wynika z religii. A na pewno mniej, niż się wydaje islamofobom.

Islam to jest rak światopoglądowy. Ciężka choroba, która jeśli jest popularna w danej populacji, skutkuje brakiem rozwoju, zastojem lub regresem kulturowo-naukowo-technicznym. Może nie jest to źródło wszelkiego zła, ale jest odpowiedzialna za mnóstwo chujowych zjawisk.

A to co ty i Dammy widzicie jako "oswojony" islam to jest po prostu grupa ludzi która już zasady islamu po prostu w jakimś stopniu olewa. Tak jak u nas nie ma katolicyzmu - wszyscy Polacy szczają na te zakazy np. używania antykoncepcji. U nas katolicyzm to tylko obrzędowość - chodzenie na mszę i uczestniczenie w świętach-spotkaniach rodzinnych. Natomiast cała moralność tychże ludzi którzy uważają się za katolików nie ma już z tą religią wiele wspólnego.

I tylko dzięki temu żyjemy w jako tako w miarę normalnym kraju. Gdyby Polakom nagle coś odjebało i zechcieliby wdrażać wszystkie zasady katolicyzmu w życie to byłoby tu przejebane życie takie jak w krajach islamskich.

A islam to jest takie raczydło, które nie chce dać się oswoić. Dammy, powołujesz się na Turcję, w której Mustafa Kemal Ataturk latami wybijał ludziom islam z głowy pałami i terrorem. I ta na siłę wprowadzona świeckość właśnie jest w odwrocie - za Erdogana Turcja cały czas powolutku dryfuje w kierunku typowego państwa islamskiego.

(19.10.2023, 20:10)Sofeicz napisał(a): A w przypadku Islamu niekoniecznie - rozkwit sztuki i nauki islamskiej to zaprzeszłość.
???

Tam gdzie islam jest siłą dominującą tam muzułmanie na poważnie traktują zasady islamu. I to jest największy problem. Nauka islamska to szkoły w których studiujesz Koran, a nie jakąś głupią fizykę. Komu potrzebna jest chemia, biologia czy fizyka kiedy masz Koran?

(19.10.2023, 08:49)zefciu napisał(a): Czyli wszystko jest względne.

Łącznie z twierdzeniem, że wszystko jest względne?

Ale mniejsza z tym - to że nasze obyczaje teraz są takie a kiedyś będą srakie; i to że kiedyś takie a takie obyczaje i zachowania były ocenianie tak, a teraz srak, a w przyszłości będą oceniane jeszcze inaczej - jakie to ma dla nas znaczenie? Mamy się powstrzymać od sądów i oceniania innych kultur oraz tego co się dzieje w obrębie naszej własnej kultury? Dla mnie to bezsens.

(19.10.2023, 08:49)zefciu napisał(a): Tylko że owa „głupość” to kwestia oceny. A ocena jest mocno warunkowana tym, do czego kto jest przyzwyczajony.

No nie, bo w zestawieniu twierdzeń danej religii do informacji jakie posiadamy dzięki nauce możemy jasno ocenić, że protestantyzm jest gorszą religią od religii, które nie negują zjawiska ewolucji.

(19.10.2023, 07:42)dammy napisał(a): Niemniej dzięki za informacje i przepraszam za ton wypowiedzi w moim ostatnim poście.

Spoko, ja też nie wiedziałem o tych zmianach w prawie. A wiesz jak znalazłem ten artykuł? W góglu wpisałem "Indonezja kara za apostazję". A wiesz dlaczego tak wpisałem - bo praktycznie wszystkie państwa islamskie są tak pojebane, że odejście od jedynie słusznego światopoglądu jest w nich zawsze jakoś karane.

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - dammy - 20.10.2023

(19.10.2023, 21:47)lumberjack napisał(a): Spoko, ja też nie wiedziałem o tych zmianach w prawie. A wiesz jak znalazłem ten artykuł? W góglu wpisałem "Indonezja kara za apostazję". A wiesz dlaczego tak wpisałem - bo praktycznie wszystkie państwa islamskie są tak pojebane, że odejście od jedynie słusznego światopoglądu jest w nich zawsze jakoś karane.

Starałem się znaleźć kary za apostazję w Bośni i Hercegowinie, Kosowie, Albanii, Turcji, Kazachstanie i Kirgistanie. Jakoś nie byłem w stanie. Może za krótko szukałem. Pomożesz?

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - zefciu - 20.10.2023

(19.10.2023, 21:47)lumberjack napisał(a): Islam to jest rak światopoglądowy. Ciężka choroba, która jeśli jest popularna w danej populacji, skutkuje brakiem rozwoju, zastojem lub regresem kulturowo-naukowo-technicznym.
Niestety nie mamy danych, które pozwalają określić, jak bardzo Islam odpowiada za ten zastój który obserwowaliśmy w ostatnich latach. Zbyt duża korelacja między islamem a innymi czynnikami.

Cytat:A to co ty i Dammy widzicie jako "oswojony" islam to jest po prostu grupa ludzi która już zasady islamu po prostu w jakimś stopniu olewa. Tak jak u nas nie ma katolicyzmu - wszyscy Polacy szczają na te zakazy np. używania antykoncepcji. U nas katolicyzm to tylko obrzędowość - chodzenie na mszę i uczestniczenie w świętach-spotkaniach rodzinnych. Natomiast cała moralność tychże ludzi którzy uważają się za katolików nie ma już z tą religią wiele wspólnego.

I tylko dzięki temu żyjemy w jako tako w miarę normalnym kraju. Gdyby Polakom nagle coś odjebało i zechcieliby wdrażać wszystkie zasady katolicyzmu w życie to byłoby tu przejebane życie takie jak w krajach islamskich.
No właśnie o tym piszę Uśmiech

Cytat:A islam to jest takie raczydło, które nie chce dać się oswoić.
Jak się nie da, jak się da? Polskich Tatarów nie ma? Muzułmanów spełniających normalne role społeczne na Zachodzie nie ma?

Cytat:Łącznie z twierdzeniem, że wszystko jest względne?
Mówiąć „wszystko” miałem na myśli zasady oceniania społeczeństw przez inne społeczeństwa, a nie prędkość światła.

Cytat:i to że kiedyś takie a takie obyczaje i zachowania były ocenianie tak, a teraz srak, a w przyszłości będą oceniane jeszcze inaczej - jakie to ma dla nas znaczenie?
Praktyczne? Takie, żeby nie szczuć na przedstawicieli kultur bardziej nam podobnych, niż nam się zdaje.

Cytat:No nie, bo w zestawieniu twierdzeń danej religii do informacji jakie posiadamy dzięki nauce możemy jasno ocenić, że protestantyzm jest gorszą religią od religii, które nie negują zjawiska ewolucji.
A które religie tak rzeczywiście, dogłębnie nie negują zjawiska ewolucji? Nie chodzi mi o to, że ich przywódca religijny coś tam kiedyś powiedział, ale o przyjęcie antropologicznych wniosków płynących z TE?

Zresztą nie ma takiej religii jak „protestantyzm”. W kwestii akceptacji nauki nazwiesz „protestantem” osobę, która akceptuje ją znacznie bardziej, niż typowy katolick i znacznie mniej, niż typowy katolik.

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Osiris - 20.10.2023

(19.10.2023, 21:47)lumberjack napisał(a): Islam to jest rak światopoglądowy. Ciężka choroba, która jeśli jest popularna w danej populacji, skutkuje brakiem rozwoju, zastojem lub regresem kulturowo-naukowo-technicznym. Może nie jest to źródło wszelkiego zła, ale jest odpowiedzialna za mnóstwo chujowych zjawisk.
Teraz weźmy przykład Rosji i prawosławia i możesz w zasadzie powiedzieć dokładnie to samo.

(20.10.2023, 08:44)Osiris napisał(a): Teraz weźmy przykład Rosji i prawosławia i możesz w zasadzie powiedzieć dokładnie to samo.
Zaś Bizancjum będzie w tej analogii „złotym wiekiem Islamu”.

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Fanuel - 20.10.2023

(19.10.2023, 20:10)Sofeicz napisał(a): No właśnie, dziwna sprawa, W przypadku chrześcijaństwa wektor historyczny jest jasny - od punitywizmu do permisywizmu (z małymi przerwami na liczne wojenki).
A w przypadku Islamu niekoniecznie - rozkwit sztuki i nauki islamskiej to zaprzeszłość.
???

To logiczne. Oni się zatchnęli wyższą cywilizacją, która padła pod ich naporem. No ale w krótkim czasie okazało się, że liberalizm interpretacyjny jaki w sobie niosło nasienie oświecenia jest też zarzewiem doskonałych podziałów i niszczenia w zarodku bezrozumnego fundamentalizmu. Było to tak widoczne, że ci co opierali swoją władze nad sfanatyzowanym tłumem, który był tak groźny i skuteczny w podbojach, szybko wykończyli tych, którzy rozumieli wartość dokonań podbitych cywilizacji. No i masz permanentne średniowiecze, bo każda zmiana cywilizacyjna niesie to samo zagrożenie a odpowiedź może być tylko taka sama, bo inaczej dojdzie do nieodwracalnej ewolucji kulturowej. I szlag trafi władzę opartą na fundamentalizmie.

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Iselin - 20.10.2023

(20.10.2023, 06:56)zefciu napisał(a): Jak się nie da, jak się da? Polskich Tatarów nie ma? Muzułmanów spełniających normalne role społeczne na Zachodzie nie ma?
Da się, pytanie jak. Tatarzy od wieków mieszkają wśród dużo większej społeczności i upodobnili się do niej pod wieloma względami. W Kruszynianach nawet można znaleźć dokumenty, w których jest mowa o muzułmańskiej "parafii". Sporo ze "świeckich" krajów muzułmańskich to kraje, gdzie religię zwalczano w sposób bardzo brutalny, na przykład kraje postkomunistyczne. Zresztą Turcja nadal jest jakoś mało sympatycznym miejscem. Natomiast wiele krajów europejskich w krótkim czasie przyjęło dużą liczbę muzułmańskich imigrantów, w dodatku infiltrowanych przez radykalne odłamy.

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - lumberjack - 20.10.2023

Jedno jest pewne. Dopóki nie nauczą się jeść schabowych nie ma dla nich żadnej nadziei.

Ja potrafię docenić kunszt super ostrego kebaba, który pali dupę, a czy oni potrafią delektować się kotletem? No właśnie, wąskie horyzonty gastronomiczne. I nie tylko.

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Sofeicz - 20.10.2023

Moja osobista teoria jest taka, że problem z islamem leży w obszarze supresji seksualnej młodych mężczyzn.
Rozmawiałem w Tunezji z kilkoma młodymi Tunezyjczykami i wynikało z nich, że mało który ma szansę na związek małżeński z powodu wysokiego posagu jaki rodzina pana młodego musi wnosić
i wielożeństwa skutkującego statystycznym niedoborem potencjalnych małżonek.
Poprzez sztywne trzymanie się średniowiecznych rytuałów godowych młodzi faceci są skazani na swoje towarzystwo,
a jak wiadomo w grupach młodych, niezaspokojonych samców rodzą się demony.
Taka supresja seksualna dodatkowo skutkuje przekierowaniem popędu na inne metafizyczne tory, i tu do działania przystępują islamistyczni propagandziści.
I koło się zamyka.

(20.10.2023, 13:18)lumberjack napisał(a): Jedno jest pewne. Dopóki nie nauczą się jeść schabowych nie ma dla nich żadnej nadziei.
Ale zdajesz sobie sprawę, że schabowy to oryginalnie potrawa turecka? Tylko że najpierw Austriacy zmienili Tarhanę na bułkę tartą, a potem Polacy cielęcinę na schab? Więc akurat kto jak kto, ale Turcy mają prawo patrzeć na schabowy z wyższością, jako na ultrabarbaryzację ich kuchni.

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - lumberjack - 20.10.2023

Cytat:Kotlet wcale nie jest taki polski, jak wielu mogłoby się to wydawać. Cotoletta alla milanese był serwowany w Lombardii już w XII wieku i przyjmował formę panierowanego kotleta cielęcego z kością. Smakowite danie zostało dobrze przyjęte w Saksonii, jednak austriaccy kucharze mieli problem z jego odtworzeniem. Udoskonalili zatem przepis, rozbili plaster cielęciny, obtoczyli go w mące, jajku i bułce, po czym usmażyli w smalcu. Tak powstał słynny wiedeński sznycel, który dał początek naszemu, polskiemu schabowemu. Polacy zrezygnowali z drogiej cielęciny i zastąpili ją popularną wieprzowiną.

https://dobrowolscy.pl/historia-kotleta-schabowego/

Tutej nic o Turcji: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kotlet_schabowy

Tutej tyż: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sznycel_wiede%C5%84ski

Dej jakieś linki, to se poczytam o tej Turcji, bo nigdzie nic nie mogę znaleźć.

Ale tak czy srak, nawet jeśli piszesz prawdę, to mi to zupełnie nie przeszkadza w czymkolwiek.

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - kmat - 21.10.2023

Podstawowy problem z islamem to szariat. Wiara w sakralne prawo zesłane z niebios. A prawo jest z VIII wieku. To tak, jakby w chrześcijaństwie za obowiązujące, święte i niezmienne uznano prawo salickie z czasów królestwa Merowingów. Z czymś takim nie da się sensownie funkcjonować w XXI wieku.

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - lumberjack - 21.10.2023

(21.10.2023, 15:58)kmat napisał(a): Z czymś takim nie da się sensownie funkcjonować w XXI wieku.

No i nie funkcjonują. Proszę, fajny filmik:

https://twitter.com/PaulConRO/status/1715623843337732429?t=3sAy0KB0jwOXpN365Xik_w&s=19

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - DziadBorowy - 21.10.2023

(21.10.2023, 21:28)lumberjack napisał(a): No i nie funkcjonują. Proszę, fajny filmik:

https://twitter.com/PaulConRO/status/1715623843337732429?t=3sAy0KB0jwOXpN365Xik_w&s=19

Dziwne. Jak wpiszę w google "iraqi woman 2023" "syrian woman 2023" czy też "egyptian woman 2023" to pokazują mi się jednak nieco inne obrazki niż na tym fajnym flimiku.

Według googla egipskie kobiety wyglądają na przykład tak:
[Obrazek: iwd.png]

[Obrazek: 1-Women-in-Parliament.jpg]

A tu masz grupkę polskich kobiet
[Obrazek: borne-1200x675.jpg]

Nic tylko wziąć i kolejny fajny filmik zrobić Oczko

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - lumberjack - 21.10.2023

(20.10.2023, 13:33)Sofeicz napisał(a): Moja osobista teoria jest taka, że problem z islamem leży w obszarze supresji seksualnej młodych mężczyzn.

A może problem jest złożony i w efekcie mamy super kumulację?

1) Szariat
2) Supresja seksualna mężczyzn
3) Wielożeństwo, czyli wiele kobiet dla bogatych mężczyzn i mało albo zero kobiet dla zwykłych i biednych facetów
4) Nie jedzą schabowych
5) Najczęściej żyją w takich miejscach, że mogą sobie pozwolić na życie wyłącznie ze sprzedaży ropy - nie nie muszą się uczyć, rozwijać, działać w zupełnie innych branżach

(20.10.2023, 06:56)zefciu napisał(a): Niestety nie mamy danych, które pozwalają określić, jak bardzo Islam odpowiada za ten zastój który obserwowaliśmy w ostatnich latach. Zbyt duża korelacja między islamem a innymi czynnikami.

W ostatnich latach? LOL

(21.10.2023, 21:35)DziadBorowy napisał(a): Według googla egipskie kobiety wyglądają na przykład tak:

To pewnie egipskie koptyjki. Poszukaj se egipskich muzułmanek Uśmiech

(20.10.2023, 06:56)zefciu napisał(a): No właśnie o tym piszę Uśmiech

No to widzisz - na olewanie islamu mogą sobie pozwolić tylko żyjąc pośród nas, na Zachodzie, a gdy żyją w swoich krajach, to tam islam jest poważnym, rzutującym na wiele spraw czynnikiem...

(20.10.2023, 06:56)zefciu napisał(a): Jak się nie da, jak się da? Polskich Tatarów nie ma? Muzułmanów spełniających normalne role społeczne na Zachodzie nie ma?

No są. Ale tam gdzie nośników islamu jest zdecydowana większość tam zaczyna dziać się chujnia.

(20.10.2023, 06:56)zefciu napisał(a): Praktyczne? Takie, żeby nie szczuć na przedstawicieli kultur bardziej nam podobnych, niż nam się zdaje.

Przecież nie szczuję na Ukraińców tylko na zjebów, którzy w swoich krajach wsadzają do pierdla za seks przedmałżeński albo za apostazję.

(20.10.2023, 06:56)zefciu napisał(a): A które religie tak rzeczywiście, dogłębnie nie negują zjawiska ewolucji?

Katolicyzm. Islam i protestantyzm to czyste kreacjonizmy.

(20.10.2023, 06:56)zefciu napisał(a): Zresztą nie ma takiej religii jak „protestantyzm”.

Racja.

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - DziadBorowy - 21.10.2023

(21.10.2023, 21:41)lumberjack napisał(a): To pewnie egipskie koptyjki. Poszukaj se egipskich muzułmanek Uśmiech

Takich?

[Obrazek: 26841486-dahab-egypt-january-30-2011-mod...-cover.jpg]

[Obrazek: portrait-serious-modern-young-muslim-260...540172.jpg]

[Obrazek: egypt-women-day-demonstration-080311s.jpg]

[Obrazek: _126444398_alexandriawomengettyimages-1190874408.jpg]

RE: Czy można winić skorpiona za to, że jest skorpionem? - Iselin - 21.10.2023

Egipskie Koptyjki i muzułmanki mogą być akurat do siebie dość podobne. Kiedy ludzie żyją obok siebie, często upodabniają się do siebie. Ci Syryjczycy, których sprowadziła Miriam Shaded, podobno dopiero w Europie zorientowali się, że mają wiele cech wspólnych z syryjskimi muzułmanami, a różnią się od europejskich chrześcijan. Koptowie podobno praktykują straszny zwyczaj obrzezania dziewczynek. Może to wpływ sąsiedztwa.

https://www.youtube.com/watch?v=GnbbFg_ez64

Dziadzie, tu gościu sobie chodzi po Kairze. W tle będziesz widział Egipcjanki. 99% w chustach. 0.5% bez i 0.5% w tych wielkich czarnych workach na ziemniaki.

Wciąż wyglądają inaczej niż te na tym filmiku. Spora część z nich ma po prostu chustę na głowie a do tego normalne spodnie. A ja wciąż nie wiem czego niby ten filmik ma dowodzić? Że w 2050 jak "czegoś z tym nic nie zrobimy" tak będą musiały się ubierać kobiety w Europie. Ryzykowna teza skoro w samym Egipcie kobiety tak nie muszą się ubierać.