Forum Ateista.pl    

Reklama

Wróć   Forum Ateista.pl > Nauka > Pozostałe

Pozostałe Wszystko, co nie mieści się w zakresie pozostałych działów.

Zobacz wyniki ankiety: Czy planujesz przesiadke na ktorys Linuks ?
Tak, wlasnie sie przyzwyczajam 8 9.20%
Tak, kiedys wreszcie tak 28 32.18%
Juz sie przesiadlem 20 22.99%
Nie - i nie zamierzam. Popieram MS. 4 4.60%
Nie - i nie zamierzam. Nie boje sie MS. 18 20.69%
Nie, nie dam rady 8 9.20%
A to jest jakas alternatywa dla Windowsow ? 1 1.15%
Głosujących: 87. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 08.01.2007, 04:41   #1
Athei Overlord
Na emeryturze

Athei Overlord ma ukryty poziom reputacji
Domyślnie LINUX - wiesci z frontu (Ballmer: Linux jest jak komunizm !)

Linuks to komunizm
Zrodlo: fttp://www.theregister.co.uk/2000/07/31/ms_ballmer_linux_is_communism/
Steve Ballmer was the only person to raise the issue of Linux when he wrapped up Microsoft's annual financial analysts meeting in Seattle, although he put Sun and Oracle ahead in terms of being stronger competitors. They of course are 'civilised' competitors - but the Linux crowd, in the world of Prez Steve, are communists.

Ballmer wanted "to emphasise the competitive threat, and in some senses the competitive opportunity, that Linux represents. Linux is a tough competitor. There's no company called Linux, there's barely a Linux road map. Yet Linux sort of springs organically from the earth. And it had, you know, the characteristics of communism that people love so very, very much about it. That is, it's free. [Outlook Express is free, and also sometimes lets strangers share your hard disk - is this anarchism? - Ed] And I'm not trying to make fun of it, because it's a real competitive issue. Today, I would say, we still don't see a lot of Linux competition in most quarters on the desktop, and we see a lot of Linux competition in some server markets. And we could either say, hey, Linux is going to roll over the world, but I don't see that happening. That's not what's going on right now."

Ballmer though Microsoft should "go back into some of the ISP markets and ASP markets where Linux has been historically strong and start to compete more successfully. Not on price, not on the free nature of our stuff, but as we get better development tools, as we make it easier for people to debug their software, as we have sort of a development approach that facilitates the applications that ISPs have been writing, I think we have a real opportunity to, if you will, push back into some of the markets that have been real Linux strongholds. But Linux has too, with its free price point, and the fact that it runs on the same hardware we do, so we have no hardware advantage versus Linux, which we do tend to have with some of our other competitors, it certainly is something very, very much on our radar screen."

The rather unprepared Ballmer was a little more sensitive to the concerns of the financial analysts, and had chosen "Growth" as his title because there was clear concern that Microsoft might be running out of steam and be unable to generate sufficient revenue to satisfy Wall Street in the coming years. His message was essentially that Microsoft was "working very, very hard; very, very hard on new products". He said he would not give any percentages for growth, and said that the only dispute would be about "how quickly it will all come". All he saw was "upside". As to whether Microsoft would meet its targets, he couldn't make any promises, "but there is certainly no downside risk in the consumer market. The amount of revenue that we may get all looks like upside to me versus where we are today. The same is largely true in small business."

There was a hint that Ballmer was not overjoyed at the .NET caper, since he confessed "I have never felt better and I've never felt more nervous about something despite that fact in my career at Microsoft. When we launched .NET, frankly, I was saying, will they like it? Will the dog buy this dog food? Will it make sense to people?"

Ballmer was asked the classic teaser question: what he would have done differently. His great desire had been to have Windows 2000 ready for business and consumers at the same time. Apparently, Microsoft's Japanese subsidiary didn't agree that Windows 2000 was just a business product and as a result of its promotional efforts, had midnight queues when it was released, with Sony pre-loading it on consumer machines.

So Steve wishes he'd launched Win2k at the consumers as well as at business. But does he really? Win2k came under some fire for its initial lack of drivers, and it's not stellar at running existing Windows games. So is Steve regretting first that Microsoft cancelled Neptune, and second that it didn't finish Neptune and make it truly wonderful, or is he simply viewing the past through rose-tinted glasses? ®

Linuks to rak
Zrodlo: http://www.theregister.co.uk/2001/06...ux_is_a_cancer

Microsoft CEO and incontinent over-stater of facts Steve Ballmer said that "Linux is a cancer that attaches itself in an intellectual property sense to everything it touches," during a commercial spot masquerading as a media interview with the Chicago Sun-Times Friday.

Ballmer was trying to articulate his concern, whether real or imagined, that limited recourse to the GNU GPL requires that all software be made open source.

"The way the license is written, if you use any open-source software, you have to make the rest of your software open source," Ballmer explained to an excessively credulous, un-named Sun-Times reporter who, predictably, neglected to question this bold assertion.

Perhaps Ballmer was thinking of this: "If identifiable sections of [a companion] work are not derived from the [open-source] Program, and can be reasonably considered independent and separate works in themselves, then this License, and its terms, do not apply to those sections when you distribute them as separate works. But when you distribute the same sections as part of a whole which is a work based on the Program, the distribution of the whole must be on the terms of this License, whose permissions for other licensees extend to the entire whole, and thus to each and every part regardless of who wrote it."

The passage is hopelessly ill written. What on earth, we must wonder, can the authors mean by a companion work which can be 'reasonably considered' to be separate? Do they mean it should have been developed independently? Do they mean it should function independently? Do they mean both?

What if a secondary work were developed separately, and function separately, but remain inextricably integrated with the first, the way Internet Explorer is with Windows? Is that 'reasonably considered' to be a separate work?

What's 'reasonable' here, anyway? And 'considered' by whom? The average adult? The average programmer? It's vague, all right; we'll give old Steve that much.

But one thing we can depend on is that it definitely doesn't mean what Ballmer slickly tries to imply: that once you issue anything under the GPL, every other piece of software you have for sale is suddenly affected by it.

And yet this is the shaky basis on which Ballmer dismisses open source as anathema to all commercial software companies. It can't be used at all, he reasons, because even a tiny germ of it, like a metastasizing cancer, contaminates the entire body. Thus Microsoft 'has a problem' with government funding of open-source.

"Government funding should be for work that is available to everybody," he says patriotically. But "open source is not available to commercial companies," and should therefore be regarded as a violation of the public trust.

Ballmer touches on a few other items, including Microsoft's new product activation and licensing schemes, which, it is hoped, will pave the way for a thriving software rental business and its subsequent endless revenue stream.

"Our goal is to try to educate people on what it means to protect intellectual property and pay for it properly" (read 'eternally'), Ballmer says.

If by 'educate' he means punish with higher costs those who fail to appreciate the wisdom of volume software leases, and inconvenience Win-XP users who like to re-format on a regular basis with a limit of two clean installs, then perhaps he might have chosen different wording.

---
MS zatrudnil niezlego skubanca. Mozna Ballmera nienawidziec, ale facet ma swoja polityke. Wystraszyc, umniejszyc, zohydzic, obrzydzic. To jest bardzo skuteczna polityka. Gates ustapil pola Ballmerowi, gdy w gre zaczely wchodzic NAPRAWDE duze pieniadze. Po prostu Bill zrozumial, ze tu juz nie potrzeba wizjonera, ale prawnika-skur...na, ktory nie bedzie mial litosci i skrupolow w stosunku do wroga.

Ballmer idzie sprawdzona droga. Zastraszyc: http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=154 a potem podkupic: http://www.novell.com/linux/microsoft

Novell nie zgadza się z ostatnimi twierdzeniami ze stony Microsoftu, jakoby wzajemne porozumienie tych firm miało być potwierdzeniem naruszania praw Microsoftu przez użytkowników Linuksa - bo strzelilby sobie gola do wlasnej bramki. SuSE to nie jedyny Linuks. Nie ten, to 500 innych. Nawet za cene supernowoczesnego sterownika do egzotycznej WinDrukarki alboWinModemu.

Europejska tradycja
Zgodnie z ugruntowaną praktyką i międzynarodowymi porozumieniami w większości krajów Europy, w tym w Polsce, nie udziela się patentów na oprogramowanie. Jednak powołany na podstawie Europejskiej Konwencji Patentowej (EPC) Europejski Urząd Patentowy (EPO) wbrew jej duchowi i literze udzielił ponad 30 tysięcy takich patentów, spośród których 70% należy do korporacji pozaueropejskich. Wśród nich są patenty na okna dialogowe (EP0689133), pasek postępu (EP0394160), format plików jpeg (EP0266049) i klikanie w odsyłacz (EP0927945). Opatentowano także sprawdzanie wiedzy uczniów szkołach (EP0664041). 'Wkładem technicznym' tego rozwiązania jest to, że komputer może sprawdzać uczniów 'efektywniej'.

http://7thguard.net/index.php?arts=microsoft

Wazny komunikat:
Samba Team prosi firmę Novell o ponowne rozważenie

Samba Team jest zdecydowanie przeciwny działaniom podjętym przez firmę Novell 2 listopada.

Jedną z fundamentalnych różnic między światem oprogramowania własnościowego (ang. proprietary) a wolnym oprogramowaniem, jest to, że oprogramowanie własnościowe dzieli użytkowników poprzez wymuszanie na nich umów licencyjnych, które ograniczają ich prawa do wzajemnego dzielenia się, podczas gdy świat wolnego oprogramowania zachęca ich do jednoczenia się i dzielenia korzyściami płynącymi z oprogramowania.

Umowa patentowa pomiędzy firmami Novell i Microsoft jest porozumieniem które dzieli. Traktuje użytkowników i twórców wolnego oprogramowania zależnie od ich statusu "komercyjnego" lub "niekomercyjnego" oraz zależnie od tego, czy uzyskali swoje wolne oprogramowanie bezpośrednio od firmy Novell, czy też od kogoś innego.

Cele społeczności Wolnego Oprogramowania i GNU GPL nie pozwalają na takie rozróżnienia.

Co więcej, GPL stawia jasno, że wszyscy dystrybutorzy oprogramowania GPL-owego muszą stać razem w walce przeciw patentom w oprogramowaniu. Tylko w ten sposób możemy mieć szansę obrony przed niebezpieczeństwem reprezentowanym przez te patenty. Za pomocą porozumienia, firma Novell próbuje zniszczyć tę obronę, wymieniając długoterminowe korzyści całej społeczności Wolnego Oprogramowania, na swoją chwilową przewagę nad konkurencją.

Ze strony firmy Novell podpisanie tej umowy jest wyrazem głębokiego braku poszanowania dla wzajemnych relacji, jakie ta firma ma ze społecznością Wolnego Oprogramowania. Jesteśmy, zasadniczo, ich dostawcami, i powinni oni wiedzieć, że nie mają prawa, tylko dla własnej korzyści, podpisywać w czyimś imieniu umów, które stoją w sprzeczności z celami i ideałami społeczności Wolnego Oprogramowania.

Korzystanie z patentów jako narzędzia do zwalczania konkurencji jest w świecie wolnego oprogramowania nieakceptowalne. Firma Novell, jako uczestnik licznych debat, dyskusji, i konferencji na ten temat, wiedziała że będzie to problem. Wzywamy firmę Novell do nawiązania współpracy z Software Freedom Law Center celem wycofania porozumienia patentowego i potwierdzenia swoich zobowiązań jako beneficjenta Wolnego Oprogramowania.

Jak poinformował serwis silicon.com, Bill Gates wysłał do dużych klientów swojej firmy e-mail ostrzegający, że jeśli szukają oni technicznej interoperacyjności oprogramowania, nie powinni nawet spoglądać w stronę oprogramowania otwartego

Według brytyjskiego Advertising Standards Authority (ASA) reklamy porównujące koszty systemu Linux i Windows, jakie ukazały się w tamtejszej prasie, wprowadzały w błąd konsumentów.

Brytyjski urząd Advertising Standards Authority (ASA) otrzymał szereg skarg po tym jak w tamtejszej prasie ukazała się reklama porównującą koszty związane z użytkowaniem Linuksa i Windowsa. W reklamie porównywano obydwa systemy, jednak na całkiem różnych platformach.

Spore kontrowersje budzi system licencyjny, który uniemożliwia użytkownikowi używanie najnowszych wersji systemu Windows po zmianie komputera, lub nawet po ingerencji w konfigurację sprzętową. Wymusza to na kliencie ponowny zakup oprogramowania za które już przecież zapłacił i powinien mieć możliwość ciągłego używania go. Niebezpieczna wydaje się również informacja o stworzonym przez Microsoft wewnętrznym funduszu, który miałby pomóc w wygraniu walki o klientów z firmami Linuksowymi przez stosowanie specjalnych upustów dla klientów, co wydaje się być ewidentnym przejawem praktyk monopolistycznych. Podobnie rzecz się ma z agresywnym sposobem promowania swojego oprogramowania wśród ogranizacji rządowych - w szkolnictwie czy służbie zdrowia. Dziwi fakt, że te problemy bywają często pomijane a Microsoft pozostaje bezkarny.

I to jest prawda. Wskutek parokrotnego wylaczenia pradu przez Enion S.A, szlag trafil mi plyte glowna. Wymienilem ja wiec na nowa. Oczywiscie windows 2000 juz nie wstal. Musialem go ponownie instalowac i aktywowac - telefonicznie. Pani mi powiedziala, ze juz przeciez kiedys aktywowalem te instalacje. Powiedzialem, w czym rzecz. Pani na to, ze licencja nie uprawnia mnie do takich czynnosci i musze zakupic nowa wersje programu. Jednakze obecnie jedynym sprzedawanym systemem jest Win XP PRO, wiec musze wydac ok. 1000 zl. Oddalem wiec stara plyte glowna do naprawy. Moze sie uda...

Ballmer, go to hell
Stary 08.01.2007, 14:41   #2
Vilgerfortz
Diakon
Moderator

Vilgerfortz's Avatar

Vilgerfortz to obiecujący użytkownik
Domyślnie

Dlatego ja o windowsie juz prawie zapomnialem. Nie dlatego, ze jest produktem Billa, tylko dlatego, ze moj komputer dziala szybciej i sprawniej pod linuksem. Podoba mi sie to, ze nie musze robic ciaglych reinstalacji do jakich sa zmuszeni uzytkownicy OS'ow spod znaku M$. Zapomnialem juz co to sa wirusy, konie trojanskie, back doory, spyware itp. Dzialajacy standardowo w systemie firewall wystarcza mi w zupelnosci.

Linuks wykryl i zainstalowal mojego ipoda, kamere, telefon komórkowy, klawiature bezprzewodowa i mase innych uzadzen, ktorych na codzien uzywam. Obala to wiec mit jakoby linusk mial problemy z tego typu sprzetem. Mialem jedynie problem z karta sieciowa WiFi ale na szczescie nie jestem zmuszony jej uzywac...

Kolejny waznym atutem jest to, ze nie musze sie przejomwac nielegalnoscia zainstalowanego na moim komputerze oprogramowania. Jest ono 100% zgodne z prawem.

Polecam wszystkim instalacje i test tego OS. Nikt nie kaze sie wam odrazu przesiadac i rezygnowac z doczesnych przyzwyczajen. Jednak jesli ktos lubi eksperymentowac, poznawac oraz zglebiac swoja informatyczna wiedze to linuks swietnie sie do tego nadaje.
Zdaje sobie sprawe, ze moj post jest moze troche nie na temat ale wybacz Atehi!
Stary 08.01.2007, 15:01   #3
Athei Overlord
Na emeryturze

Domyślnie

Jest jak najbardziej na temat

Ja... widzisz, jestem uznawany za "goscia od Majkrsoftu", bo zawodowo zwiazalem sie z jego produktami programistycznymi. Tutaj Ballmer ma troche racji. Sa wspaniale. Mam takze w domu Windrukarke Lexmarka ze skanerem - to w sumie wszystkie powody, dla ktorych mam Win2k. I tak dobrze trafilem, bo pracowal mi naprawde ladnie przez pare lat - prawie bez wylaczania komputera. Ale - odkad moje ulubione narzedzia programistyczne przenosza sie dzielnie na Unixy, drukarki laserowe i zgodne z Sane skanery na Allegro wciaz tanieja - powoli zaczalem sie przesiadac Nie znaczy to, ze skasuje jutro swoj windows i go wyrzuce. Nie, nadal mi bedzie potrzebny, bo wiele potrzebnych mi programow jest tylko na niego. Poza tym - musze go miec, bo wlasnie zabieram sie za certyfikaty MSCE z ASP.NET i .NET WinForms

Zreszta - dobry informatyk powinien znac rozne systemy, nie tylko jeden, do ktorego sie doczepil jak rzep do psiego ogona i w innym nie da rady obejrzec "Piły 3" albo wejsc na www.ateista.pl

Ale wreszcie mam okazje zaczac pracowac w Linuksie, a nie tylko przegladac menu KDE Ostatnio zrobilem sobie pendrive ze Slaxem, troche wprowadzilem modyfikacji, dodalem drivery do Neostrady (z plytki instalacyjnej - o dziwo byly pod Linuxa ) - i mam fajne narzedzie ratunkowe

I chociaz kocham narzedzia programistyczne MS, to nie znosze, nie cierpie ich polityki licencyjnej, ktora trzepie mnie po kieszeni tylko za to, ze chce byc legalny ! Ile mam jeszcze kupic tych licencji ? Z 10 wystarczy ?

A wracajac do tematu - jak postrzegacie Ballmera ? Facet umie walczyc o swoje Niestety, pokazuje, ze skutecznosc = sk...synstwo
Stary 08.01.2007, 15:42   #4
Zbanowany Marcin
Na emeryturze

Zbanowany Marcin ma ukryty poziom reputacji
Domyślnie

Cytat:
Napisał Vilgerfortz
Podoba mi sie to, ze nie musze robic ciaglych reinstalacji do jakich sa zmuszeni uzytkownicy OS'ow spod znaku M$. Zapomnialem juz co to sa wirusy, konie trojanskie, back doory, spyware itp.
Hmmm dziwne. W całej mojej przygodzie z Windowsami, udało mi się tylko raz złapać wirusa (było to za czasów Windowsa 95). Poza tym nigdy nie miałem problemów typu trojan/spyware, a muszę zaznaczyć, że korzystam dość intensywnie z internetu, na dodatek jestem w sieci LAN. Nie używam żadnego oprogramowania antywirusowego bądź firewalli (oprócz systemowego z sp2).

Żeby nie było, że jestem jakimś windowsowym fanatykiem:
Tak, korzystałem (i nadal korzystam) również z linuksa - dawniej siedziałem na Slackware, obecnie za jedyną odpowiadającą mi dystrybucję uważam Ubuntu. Zresztą jednym z plusów linuksa jest to, że każdy kto zna się choć trochę na tym systemie, może go praktycznie bez ograniczeń zmodyfikować lub nawet zbudować od nowa.

Dlaczego więc siedzę na WinXP? Moim zdaniem nadal jest to najwygodniejsze rozwiązanie dla domowych desktopów. Gier napisanych z wykorzystaniem Direct3D pod Linuksem nie uruchomię (no, może po jakiś kombinacjach z Wine i emulacją Directa, ale co z wydajnością?), natomiast większość aplikacji pisanych pod Linuksa ma także swoje paczki pod Windowsa (no i jest też cygwin).

Jeżeli chodzi o kwestie legalności/ceny, to wybór jest jasny. Nie wyobrażam sobie, żeby np. w firmie instalować pirackiego Windowsa lub płacić za ileśtam licencji. Tylko Linux, ewentualnie jedna maszyna z legalnym Win (o ile np. firma zajmuje się tworzeniem stron internetowych). Kod można produkować pod Linuksem, w darmowych IDE (np. znakomita Aptana), później natomiast testować pod IE/Win.
Zbanowany Marcin jest offline   Cytuj
Stary 08.01.2007, 15:56   #5
Kubaq
Diakon

Kubaq ma ukryty poziom reputacji
Domyślnie

Ja swego czasu byłem wielkim fanem linuksa, ale to były czasy gdy mał kto umiał go poprawnie zainstalować(sam przy pierwszej próbie usunąłem sobie wszystkie partycje, do dziś wspominam stracone dane, których nie udało się odzyskać), a co dopiero używać. Jednak po jakimś czasie stwierdziłem, że ten "szał" linuksowy to było moje NIE przeciw polityce Billa, a nie potrzeba. Wróciłem do Windowsa bo mi było wygodniej, zresztą wtedy byłem również wielkim fanem gier, a na Linuksie były z tym problemy. Teraz rozważam powrót, bo na gry właściwie nie mam czasu, a sprawność działania i bezpieczeństwo były naprawdę super. Pamiętam jak jeszcze miałem SDI (dla nieobeznanych - 112 kb/s czyli ok. 14KB/s) to na Windowsie NIGDY nie przekraczało na dłużej niż kilka sekund 10KB/s, a na linuksie z szybkich serwerów miałem regularnie 12-13KB/s, nie wiem czy się nie zasugerowałem opowieściami, no ale fakt faktem, że transfery były lepsze. Jednym słowem, ten temat mnie zmobilizował i jutro ide po Ubuntu
Stary 08.01.2007, 16:45   #6
Adam_S
Proboszcz

Adam_S jest naprawdę superAdam_S jest naprawdę superAdam_S jest naprawdę superAdam_S jest naprawdę superAdam_S jest naprawdę superAdam_S jest naprawdę super
Domyślnie

Cały problem z Microsoftem i jego poityką polega na tym że w wielu dziedzinach nie ma on poważnej konkurencji. Linux może być równie dobry jak Windows do przeglądania stron, oglądania filmów czy tworzenia serwerów, ale na Linuxie nie uruchomi się większość gier, przynajmniej bez większego kombinowania z którym nie poradzi sobie jakieś 80% przeciętnych użytkowników komputera. Pomysł z ograniczoną ilością instalacji za to zalatuje traktowaniem klienta jak śmiecia. Raz format dysku z powodu jakiegoś wrednego wirusa, raz padła karta graficzna i już kupuj nowy system za tyle ile kosztowała nowa karta? A co by miał powiedzieć mój kumpel który formatuje dysk co 2-3 miesiace?
Gdyby istniał konkurencyjny system równie prosty w obsłudze oraz współpracujący z D3D i większością programów pisanych na Windowsa
to Microsoft dużo bardziej by się zastanawiał zanim wprowadziłby w Windowsie jakieś zmiany na niekorzyść klienta.
Co do odporności windy XP:
Wirusa też złapałem tylko raz, ale spyware które złapałem wystarczyłoby na załatwienie kilkunastu systemów
Nie łapię go dopiero odkąd mam 2 programy anti spyware działające w tle i nigdy ale to nigdy nie włączam IE.
Adam_S jest offline   Cytuj
Stary 08.01.2007, 16:50   #7
Athei Overlord
Na emeryturze

Domyślnie

Co mnie irytuje w Windows - drobne, malo wazne, ale upierdliwe braki.

1. windows nie skasuje pliku, ktorego uzywa jakas aplikacja. Musze ja najpierw zamknac. Pod warunkiem, ze WIEM, jaka to aplikacja. Niebywale, ze na prawach roota nie moge skasowac otwartego pliku W dodatku jak mi jakis user siedzi przez FTP na pliku, ktory chce skasowac, to moge czekac do usr... smierci, az mi go zwolni, pod warunkiem, ze to nie jest CZESTO uzywany plik. Musze zatrzymywac caly server FTP.

2. nie moge zamknac procesu, bo jest systemowy - oczywiscie na prawach roota.

3. wyrazenia regularne ?!

4. konfiguracja windowsow, jak padnie interfejs graficzny - jak ?

5. przelaczane konsole ? Przelaczane pulpity ?

6. chce zabic program. No to ide na druga konsole, killuje proces i juz. W windowsach musze najpierw uruchomic przegladarke procesow, co czesto jest niemozliwe, bo system wisi. Dziekuje bardzo.

7. DOWIAZANIA SYMBOLICZNE

8. niesamowita rozszerzalnosc, jesli chodzi o protokoly i systemy plikow. SQUASFS to genialna sprawa dla systemow live !

9. No wlasnie - jak tu zrobic sobie plytke ratunkowa albo ratunkowego pendrive z kompletnym systemem operacyjnym i srodowiskiem graficznym ? No nie da sie, musze zaplacic za podobne rozwiazania. w Dodatku sztywne i malo konfigurowalne.

10. Jak to jest kuzwa z kodekami ? Dlaczego pod Winda potrzebuje ich w jasna cholere, ciagle sie gubie ktore, jakie i do czego, skoro odpalam minamalna wersje Slax Linux z pendrive'a i odtwarzam wszystko (lub wiekszosc), co tylko chce ? Podobno sprawa polega na tym, ze kodeki linuxowe jakos omijaja naglowki (dla kazdej wersji inne), a caly algorytm kodujacy (divX) jest wciaz ten sam.

11. A tyle rzeczy musze zrobic, aby uzyskac choc odrobine mozliwosci restauracji systemu.
Jak uzyskać dostęp do folderu System Volume Information
W tym artykule opisano sposób uzyskiwania dostępu do folderu System Volume Information. Folder System Volume Information jest ukrytym folderem systemowym, w którym narzędzie Przywracanie systemu przechowuje swoje informacje i punkty przywracania. Na każdej partycji komputera znajduje się folder System Volume Information. Przy rozwiązywaniu problemów może być potrzebny dostęp do tego folderu.
Powrót na górę Powrót na górę
Więcej informacji
Aby uzyskać dostęp do folderu System Volume Information, wykonaj kroki opisane w odpowiednich sekcjach:
System Windows XP Professional lub Windows XP Home Edition z systemem plików FAT32
1. Kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Mój komputer.
2. W menu Narzędzia kliknij polecenie Opcje folderów.
3. Na karcie Widok kliknij pozycję Pokaż ukryte pliki i foldery.
4. Wyczyść pole wyboru Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane). Kliknij przycisk Tak po pojawieniu się monitu o potwierdzenie zmiany.
5. Kliknij przycisk OK.
6. Kliknij dwukrotnie folder System Volume Information w folderze głównym, aby go otworzyć.
System Windows XP Professional z systemem plików NTFS w domenie
4. Wyczyść pole wyboru Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane). Kliknij przycisk Tak po pojawieniu się monitu o potwierdzenie zmiany.
5. Kliknij przycisk OK.
6. Kliknij prawym przyciskiem myszy folder System Volume Information w folderze głównym, a następnie kliknij polecenie Udostępnianie i zabezpieczenia.
7. Kliknij kartę Zabezpieczenia.
8. Kliknij przycisk Dodaj, a następnie wpisz nazwę użytkownika, któremu chcesz udostępnić ten folder. Jeśli trzeba, wybierz lokalizację konta (lokalną lub z domeny). Najczęściej będzie to konto użyte do zalogowania się. Kliknij przycisk OK, a następnie ponownie kliknij przycisk OK.
9. Kliknij dwukrotnie folder System Volume Information w folderze głównym, aby go otworzyć.
Windows XP Professional z systemem plików NTFS w grupie roboczej lub na autonomicznym komputerze
5. Wyczyść pole wyboru Użyj prostego udostępniania plików (zalecane).
6. Kliknij przycisk OK.
7. Kliknij prawym przyciskiem myszy folder System Volume Information w folderze głównym, a następnie kliknij polecenie Właściwości.
8. Kliknij kartę Zabezpieczenia.
9. Kliknij przycisk Dodaj, a następnie wpisz nazwę użytkownika, któremu chcesz udostępnić ten folder. Najczęściej będzie to konto użyte do zalogowania się. Kliknij przycisk OK, a następnie ponownie kliknij przycisk OK.
10. Kliknij dwukrotnie folder System Volume Information w folderze głównym, aby go otworzyć.

Uwaga: Teraz folder System Volume Information jest dostępny w normalnym trybie dla użytkowników systemu Windows XP Home Edition.
Używania narzędzia CACLS w systemie Windows XP Home Edition z systemem plików NTFS
W systemie Windows XP Home Edition z systemem plików NTFS można używać narzędzia Cacls, które jest narzędziem wiersza polecenia, do wyświetlania i modyfikowania list kontroli dostępu do pliku lub folderu (ACL, Access Control Lists). Aby uzyskać więcej informacji dotyczących narzędzia Cacls, wyszukaj słowo „cacls” w Centrum pomocy i obsługi technicznej systemu Windows XP.
1. Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Uruchom, wpisz polecenie cmd, a następnie kliknij przycisk OK.
2. Upewnij się, czy jesteś w katalogu głównym partycji, na której znajduje się folder System Volume Information, do którego chcesz uzyskać dostęp. Aby na przykład uzyskać dostęp do folderu C:\System Volume Information, upewnij się, czy jesteś w folderze głównym dysku C (czyli, że jest wyświetlony monit „C:\”).
3. Wpisz następujące polecenie, a następnie naciśnij klawisz ENTER:
cacls "litera_dysku:\System Volume Information" /E /G nazwa_użytkownika:F
Upewnij się, czy znaki cudzysłowu zostały wpisane w pokazany sposób. To polecenie dodaje do folderu określonego użytkownika z uprawnieniami Pełna kontrola.
4. Kliknij dwukrotnie folder System Volume Information w folderze głównym, aby go otworzyć.
5. Jeśli po rozwiązaniu problemów chcesz usunąć uprawnienia, wpisz w wierszu polecenia:
cacls "litera_dysku:\System Volume Information" /E /R nazwa_użytkownika
To polecenie usuwa wszystkie uprawnienia określonemu użytkownikowi.

Gdy komputer zostanie uruchomiony w trybie awaryjnym, można również wykonać następujące kroki, ponieważ proste udostępnianie plików jest automatycznie wyłączane, gdy komputer jest uruchomiony w trybie awaryjnym.
1. Otwórz program Mój komputer, kliknij prawym przyciskiem myszy plik folder System Volume Information, a następnie kliknij polecenie Właściwości.
2. Kliknij kartę Zabezpieczenia.
3. Kliknij przycisk Dodaj, a następnie wpisz nazwę użytkownika, któremu chcesz udostępnić ten folder. Najczęściej będzie to konto użyte do zalogowania się.
4. Kliknij przycisk OK, a następnie ponownie kliknij przycisk OK.
5. Kliknij dwukrotnie folder System Volume Information, aby go otworzyć.

Czy ktos tu oszalal ???

A mowia, ze pod Linuxem jest trudno

Dla przecietnego usera-gracza to nie ma wiekszego znaczenia. Dla programisty i nieco bardziej zaawansowanego usera to wszystko ma bardzo wielkie znaczenie.

PS: nie gram na swoim kompie w nic, nawet w pasjansa. Czasem u kumpla, na JEGO kompie. Sam sobie nie bede zasmiecal systemu wiecej niz musze

---
PS: chcecie artykul o tym, jak zrobic ratunkowego pendrive z linuksem i 2 partycjami ext2/fat32 oraz niezbednym pakietem oprogramowania ? Dopiero co z tym walczylem i jestem na bierzaco
Stary 08.01.2007, 17:21   #8
Vilgerfortz
Diakon
Moderator

Vilgerfortz's Avatar

Vilgerfortz to obiecujący użytkownik
Domyślnie

Cytat:
Hmmm dziwne. W całej mojej przygodzie z Windowsami, udało mi się tylko raz złapać wirusa (było to za czasów Windowsa 95). Poza tym nigdy nie miałem problemów typu trojan/spyware, a muszę zaznaczyć, że korzystam dość intensywnie z internetu, na dodatek jestem w sieci LAN. Nie używam żadnego oprogramowania antywirusowego bądź firewalli (oprócz systemowego z sp2).
Widocznie byles za firewallem sprzetowaym Twojego providera, to skuteczna ochrona. Sam tego doswiadczylem bedac kiedys w dosc sporej komercyjnej sieci. Co maja jednak powiedziec uzytkownicy neostrady?

Cytat:
Dlaczego więc siedzę na WinXP? Moim zdaniem nadal jest to najwygodniejsze rozwiązanie dla domowych desktopów.
Owszem, przecietnemu Kowalskiemu nie bede przeciez proponowal instalacji linuksa. Dla cioci Zosi tez windows wyda sie lepszym rozwiazaniem bo przeciez do rozmow na GG, przegladania stron, sluchania muzyki czy ogladania filmow nikomu nie potrzeba linuksa. Lepiej wydac wiec 300 zl i kupic winXP, od czasu do czasu poprosic syna sasiada aby odwirusowal lub przeintalowal system i wszystko gra.

Nigdy nie proponowalem zabaw w linuksami osobom sporadycznie uzywajacych komputera. System ten jest raczej zaprojektowany dla entuzjastow, dla osob, ktore pragna dostosowac system do wlasnych potrzeb a nie jak to bywa w przypadku OS'ow M$ gdzie uzytkownik musi dostosowywac sie do potrzeb systemu...
Stary 08.01.2007, 18:46   #9
M@st6r
Akolita

M@st6r ma ukryty poziom reputacji
Domyślnie

Propo tematu od miesiąca uczeszczam na warsztaty z linuksa, troche trudno sie przystosować (kwestia przyzwyczajenia ) ale jakoś idzie. Popieram linuksy bo MałyMięki(MicroSoft- wstyd dla męszczyzny ) zabardzo się wycwanił z powodu braku konkuręcji, ma szalone ceny, i coraz mniej przykłada się do roboty(każda wersia ładniej wygląda, lecz jest mniej stabilna\ Vista potrzebuje 1,5GB ram-u \ponoć podczas testów haker złamał jego zabezpieczenia w 5min). Narazie całkowicie nie wypre sie windy bo jestem namiętnym graczem a tu mam ogromny wybur bez żadnych problemów( oczywiście moge kupić konsole, ale to duży wydatek, nie daje możliwośći rozbudowy, no i jednak troche mniejszy wybur \bez strategi ) ale jednak wole pingwinka
Stary 08.01.2007, 19:19   #10
M@st6r
Akolita

M@st6r ma ukryty poziom reputacji
Domyślnie

Cytat:
Napisał Vilgerfortz
Dla cioci Zosi tez windows wyda sie lepszym rozwiazaniem bo przeciez do rozmow na GG, przegladania stron, sluchania muzyki czy ogladania filmow nikomu nie potrzeba linuksa...
No nie powiedział bym np. Slackwar posiada przejżyste środowisko graficzne, ma kopeta ( obsługuje wiele komunikatorów w tym ww.), linuksy z reguły są sieciowe więć przeglądanie stronek też wchodzi w rachube, no a oglądanie filmów, i słuchanie muzyki też jest wmiare łatwe, więc ostatecznie chyba bardziej opłaca się zainstalować (oczywiście z pomocą profesjonalisty, za jakieś max 50 zł- to i tak taniej niż winda) odpowiedniego linuksa i miec spokuj na wieki
Na mojej 'wiosce' w bibliotece miejskiej są same linuksy i dzięki temu można kożystać z kompów za darmo( taki motyw mi pasi)

Cytat:
Napisał Vilgerfortz
Co maja jednak powiedziec uzytkownicy neostrady?
Ot odpowiedz na twoje pytanie, statystyki mojej pandy z 2 miesięcy działania;

-Wirusy 96
-Programy szpiegujące 26025
-nieznane zagrożenia 2( i tak ten system ochrony cięgle się wyłącza )
-ataki sieciowe zablokowane 394
Szkoda gadać
Stary 08.01.2007, 23:34   #11
Athei Overlord
Na emeryturze

Domyślnie

Zgodze sie, ze KDE z odpowiednia liczba aplikacji i aplikacyjek, "auto-mountem" i paroma "wkurwiajkami" typu skaczacy kursor, moze spokojnie zapewnic ksiegowej czy tez pani sekretarce wygodne narzedzie pracy.

Fakt, ze ja czesto uzywam konsoli, ale tylko dlatego, ze grzebie w systemie. Potrzebnie czy tez nie - ale grzebie i lubie miec pod reka np. historie polecen, MC (kwestia przyzwyczajenia) i kilka okienek konsoli. Np. w jednym mam man-uala, w drugiem mcedit z jakims konfigiem, w trzecim htop.

Ale gdybym mial tylko otwierac dokumenty, wysylac poczte, kompresowac pliki, sluchac muzyki - to naprawde KDE mi wystarczy. Zreszta kazdy manager okien mi starczy, bo przez ostatnie pare lat zostaly one dosyc zoptymalizowane pod wzgledem ergonomii uzytkowania.

Wiem jedno - nie jestem "linuksiarzem", dla ktorego wazne sa nieraz bardzo dziwne rzeczy --> "uzywasz Mandrake ? toś ty "mandaryniarz", a nie informatyk"... albo --> "uzywasz Ubuntu ? Bo nie umies konfigurowac Slacka"... albo "uzywasz KDE ? to z ciebie balaganiarz i pewnie kiepski informatyk" (heh)...

Ale wiem, ze ten system zaczynam lubic. Im dluzej w nim jestem zmuszony siedziec (bo moje windowsy sie zje....., a musze przerzucic kupe danych), tym mniejsza jest dla mnie terra incognita.

Powiem tak: jestem m.in. wdrozeniowcem poteznego systemu wspomagania pracy laboratorium analitycznego. Pracowalem z roznymi ludzmi. Nawet z takimi, ktorzy myszke brali w 2 palce, zeby jej nie zepsuc. A ja musialem ich nauczyc dosc swobodnego poruszania sie po poteznej aplikacji, ktorej dokumentacja przekracza tysiac stron. Dlatego mam prawo zabierac glos w takiej dyskusji. Moja opinia jest taka: Dobrze przygotowany, odchudzony (na jasna cholere mi 50 zabawek w stylu "oczy na pulpicie" albo parzenie herbaty ?!), z dobranym zestawem aplikacji Linux z KDE jest swietna alternatywa dla Windows.

Ale - no wlasnie ale.

Albo dla programistow, ktorzy draza system, albo dla pani sekretarki, ktora raczej nie bedzie grzebac pod maska i bawic sie xorg.conf.

A dla przecietnego uzytkownika skanera, Windrukarki, gracza, grafika (profesjonalnego), elektronika - to NADAL jest system "eksperymentalny".
Stary 25.01.2007, 12:46   #12
matewek
Diakon

matewek's Avatar

matewek ma ukryty poziom reputacji
Domyślnie

To nie jest tylko zdanie Ballmera. Kumple organizują w Łodzi Zimowiska z Linuksem: http://konferencje.thecamels.org/zima . Akcja jest kierowana do gimnazjalistów i licealistów.

A jeden z komentarzy tej akcji na dobreprogramy.pl brzmi:

Cytat:
Napisał opensource jak sekta
Od dzieci wara linuksiarze, stop indoktrynacji.
Trochę jak linuksiarze-sekciarze. , a najlepsze jest to że niektórzy takie opinie wygłaszają całkiem poważnie (serio ).

PS. Fajny temat, ale w ankiecie trochę za mało opcji (7 to niby sporo ale istnieje jeszcze kilka możliwości).

matewek jest offline   Cytuj
Stary 25.01.2007, 13:59   #13
mandor
Proboszcz

mandor ma ukryty poziom reputacji
Domyślnie

Ja też jestem związany z windowsem z racji zawodu, z linuxem zresztą także ale znacznie mniejszym stopniu. Jednak linuxa w domu nie używam z kilku powodów:
Trzeba być na bierząco ze zmianami, to zabiera czas. To samo jeśli chodzi o konfigurację systemu, zwykle nie wystarczają mi ustawienia defaultowe. Nie mówiąc o tym, że moja stareńka karta telewizyjna ani myśli dać się poprawnie uruchomić. Podobnie ma się sprawa z aplikacjami dostarczanymi z dystrybucjami, trzeba masę czasu żeby zorientować się co jest mi potrzebne, co jest dobre, a co jest tylko wypełniaczem miejsca na płycie.

Podobnie jak Athei Overlord odczuwam pewne braki w windowsach, punkty się w zasadzie pokrywają, niemniej jednak nie mam większych powodów do narzekania. System Win XP działa raz zainstalowany od października lub listopada 2002 roku (instalowałem po wyjściu SP1) i nie mam z nim problemów. Regularnie robię kopię partycji systemowej i drugiej z ważnymi dokumentami, niemniej jednak ani razu od tamtego czasu nie musiałem takiej kopii przywracać. Mam zainstalowane kilkadziesiąt programów, których używam mniej lub bardziej regularnie oraz kilka gier. Nic mi się jeszcze nie zepsuło samo z siebie.

Dlatego nie mam zamiaru instalować linuxa, chociaż w pracy mam komputery działające stabilnie właśnie po linuxem o wiele dłużej niż mój domowy windows. Fascynację i instalowanie linuxa na wszystkim na czym popadnie tez przerabiałem, niestety pochłania to znacznie więcej czasu zainstalowanie windowsa. Wolę przeznaczyc ten czas na rozwijanie własnych projektów lub chociażby pogranie w HOMM V (BTW Jest wersja pod Linuxa? Nawet nie sprawdzałem.)

Z perspektywy kilku lat pracy z windowsami i linuxem mogę śmiało powiedzieć, że windows to juz nie ten sam niestabilny system co w czasach 95/98, natomiast linux znacznie przybliżył się z zastosowań czysto serwerowych do zwykłego użytkownika. Ale niestety dokąd nie będzie pod ten system tylu samo sterowników sprzętu i gier jak pod windows z powszechnością będzie tak samo jak teraz.
mandor jest offline   Cytuj
Stary 25.01.2007, 17:46   #14
aktyn
. they're here .
Moderator

aktyn's Avatar

aktyn jest jak światełko w mrokuaktyn jest jak światełko w mrokuaktyn jest jak światełko w mrokuaktyn jest jak światełko w mrokuaktyn jest jak światełko w mrokuaktyn jest jak światełko w mroku
Domyślnie

Witam, w zasadzie sie przesiadłem w całości, ale czasem zerkam jak z kompatybilnością plików np video.

1. Pod linuksa nie ma gier, ale to wina producentów i tego że żaden problem mieć windows w wersi piraten. Ale linuks obsługuje open-gl, i kilka innych rzeczy. Wiec jakby sie producentom chciało to by były gry pod lina.

2. znam osoby co sobie lubią same z internetu cos poinstalować, a w linuksie troche z tym gorzej

3. używam Gentoo 64 bitowe od ponad roku, 64bity bo uczyłem sie programować i chciałem od razu zobaczeć jak tam . Choć przesiadałem sie na linuksa już wcześniej, poznając aplikacjie. Żeby było ciekawiej mam biblioteki 32-bitowe i zero problemów z uruchamianiem mozilli-bin 32 bitowej. Niestety koniecznoośc na brak flasha 64 bity. Ale moze juz sie coś popoprawiało.

4. Zdolności przystosowania systemu do własnych potrzeb są tak wielkie i to za darmo, że szczena opada. Faktem jest że czasem warto znać bebechy, ze względu na to że linuks sie rozwija ciągle i czasem nie wszystkie aplikacje sa super dopracowane.
Ale można sobie bez problemu zrobić klaster obliczeniowy z kilku kompów. I to działający Powżne klastry na linuksie są już płatne, np z podziałem pamięci.

5. cały sprzęt kupowałem pod linuksa, nie do wszystkiego sa stery

6. Gentoo można uaktualniać na bierząco z internetu, ma przejrzysty system pakietów, wystarczy jedna komenda emerge -uD world
czy coś tak Trzeba jednak troche czasu by go dobrze poznać.

7. wiele rzeczy działa znacznie lepiej na linuksie, kodeki audio-video dostarcza ffmpeg albo zestaw binarnych kodeków z windozy, albo inne biblioteki

8. Z kartą TV troche problemów jest, jednak efekt końcowy bardziej mi pasuje pomimo kilku niedogodności. Lepiej dzialają chociażby programy do zgrywania.

9. konfiguracja systemu rzeczywiście troche czasu poswięca, jednak osczędza sie potem dużo, czasem jednak warto umieć wykorzystać to co linuks potrafi.

10. trzeba wspomniec że pliki worlda są róznie kompatybilne, nawet same ze sobą , problem ewentualnych czionek itp.

11. super dokumentacja dla uczącego sie w tym pisać.

12. Jednak z linuksem i dla usera jest coraz lepiej. A dla kogoś co projektuje i uzywa na raz kilka aplikacji, bo zajęć też sie ma kilka, to juz nie wspomne.

13. Póki co na razie bez windowsa sobie radze. A jak mi sie zechce zagrać w te jedna gierke to już można na chwile odpalić.

14. Niektóre rzeczy działają troche wolniej, szcególnie grafika w niektórych programach, nie wiem z czym jest to związane.

15. Niektórzy mówią że dobrze że linuks nie jest dla każdego, bariera odrobiny trudności sprawia że nie ma za wiele bezsensownych pytać na forach. Szczególnie na gentoo, gdzie bardzo nie mile widziana jest olewajstwo usera w czytaniu dokumentacji.

A sie rozpisałem.
Stary 26.01.2007, 17:56   #15
msoltys
форум cталкер

msoltys's Avatar

msoltys to obiecujący użytkownik
Domyślnie

A gdzie systemy spod znaku BSD do wyboru ?

<- szczesliwy user OpenBSD, chociaz w domu paletaja sie tez winy.
Light anticlerical

Na lyzwy, arrrr !
Troche alternatywnego spojrzenia...
msoltys jest offline   Cytuj
Stary 27.01.2007, 18:24   #16
pilaster
Zasłużony dla forum Nauka

pilaster's Avatar

pilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumy
Domyślnie

Co prawda sam używam Windowsa i nie mam z nim absolutnie żadnych problemów, a z linuxem nie miałem do tej pory do czynienia, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Skoro ten cały linux ma byc taki świetny, jak go jego wyznawcy przedstawiają, a w dodatku od windowsów znacznie tanszy, czy wręcz darmowy, to jak to się stało, że w ogóle jeszcze jakies komputery chodzace pod windowsami na świecie funkcjonują? Taki linux powinien wyprzeć windowsy z rynku w try miga.

Z resztą zachwalanie linuxa kosztem windowsów, przypomina zachwalenie syrenki 104 kosztem mercedesa, że w syrence mozna sobie dowolnie układ pędno-jezdny modyfikowac do własnych potrzeb, a w mercedesie nie. No i oczywiście jeszcze Syrena ma z boku ozdobną listwę wzdłuż karoserii.

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Słownik pilastra
pilaster jest offline   Cytuj
Stary 27.01.2007, 19:05   #17
Al-Rahim
Pan Futerko
Moderator

Al-Rahim's Avatar

Al-Rahim ma ukryty poziom reputacji
Domyślnie

Na linuksa nie chodzą gry. Stąd popularność okienek.
Stary 27.01.2007, 19:49   #18
Athei Overlord
Na emeryturze

Domyślnie

Cytat:
Napisał pilaster
Z resztą zachwalanie linuxa kosztem windowsów, przypomina zachwalenie syrenki 104 kosztem mercedesa, że w syrence mozna sobie dowolnie układ pędno-jezdny modyfikowac do własnych potrzeb, a w mercedesie nie. No i oczywiście jeszcze Syrena ma z boku ozdobną listwę wzdłuż karoserii.
1. Pod Linuksem nie chodzi wiekszosc gier (brak sterownikow do akceleratorow grafiki)

2. Brak mozliwosci uruchomienia MS Office na zasadzie "kliknij w ikonke"
Mozna spokojnie uruchomic MSO pod pakietem Cedega, ale to oczywiscie przeraza wielu ludzi "a ja nie chce sie znac na niczym, tylko kliknac i miec".

3. Brak wielu specjalistycznych programow. Jest wiele zamiennikow, ktorymi mozna przy odrobienie dobrej woli sie posluzyc, pakiety te potrafia czytac i zapisywac pliki komercyjnych programow, ale "to nie to, na czym pracuje codziennie, nie i koniec"

4. "montowac dyski ?!", "jakie drzewo katalogow ?!", "a dlaczego tu nie ma dysku C: tylko jakies dziwne /dev/hda1 ?! co to za syf ?!"

5. "a dlaczgo nie moge kliknac w ikone instalatora ?! dlaczego tu nie ma instalatora ?! to jak ja mam zainstalowac program ?!"

6. "a dlaczego ja mam szukac czegokolwiek w internecie ?! Po co mi google, ja wchodze tylko na onet i na WP, ewnentualnie kurnik.pl i starczy !!!"

7. "nie ma sterownikow do mojej drukarki lexmarka i nie chodzi moj kochany modemik !!!!"

8. "nie dziala moj skaner no-name !!!!"

9. "a dlaczego ja musze podawac jakies haslo uzytkownika ? po co ? nie podoba mi sie to !"

10. "dlaczego podczas uruchamiania komputera widze tyle napisow ? W Windows XP jest tylko taka ladna winietka ekranowa !"

i tak dalej, i tak dalej.

1. Dla uzytkownika windowsow, linuks to inny swiat. A na zmiany zwykle reagujemy niechecia i od razu krzyczymy podnieconym glosem "ja nie moge, jaki badziew, jaki syf, a w windowsach to bylo / bylo inaczej"

2. jesli wiele osob do dzis nie ma pojecia, co to jest plik .exe, sciezka dostepu, drzewo katalogow, partycja, etc. to kazde narzedzie, ktore MOZE (nie musi) wymagac troche znajomosc terminow z dziedziny, ktora sie zajmujesz, bedzie budzilo niechec.

3. w linuksach wiele rzeczy robi sie przez analogie. Analogia to slowo obce niepojetej liczbie ludzi. Jest rownie dziwne dla nich, co "substytutka" ("normalnie zaraz mu w zeby przyloze, on obraza moja zone !!!!")

4. Pod linuksami nie dziala troche sprzetu. Generalnie komputer sklada sie po linuksa, a nie odwrotnie (chociaz mozna sobie poradzic i z tym).

5. Potezna liczba uzytkownikow komputera NIE CHCE miec nic wspolnego z jakakolwiek technika. Uzywaja komputera, bo musza. Linuks dla nich to zlo, armageddon, pieklo i dopust bozy.

To dziala dokladnie tak samo, jak z ludzmi, ktorzy boja sie zmienic auto, bo tam bedzie pewnie wszystko inaczej. Inaczej oznakowane dzwigni (chociaz na dzwigni swiatel zwykle jest symbol, ktorego za CHINY LUDOWE nie mozna zle odczytac), inaczej rozmieszczone przyciski. Klimatyzacja to dodatkowo koniecznosc nauczenia sie nowego podejscia do pewnych rzeczy (klima + otwarte okno = "witki mi opadly")

Zauwazylem jedna rzecz: ci, ktorzy lubia poznawac nowe rzeczy i nie reaguja na wszystko "NIE, BLAGAM NIE !!! NIC NOWEGO !!!", przesiadaja sie na linuksa (tego DZISIEJSZEGO, a nie tego sprzed 5 lat) calkiem bezbolesnie. Pytaja tylko czym sie rozni to od tamtego i gdzie znalezc potrzebne rzeczy.

Ci, ktorzy wszystkiego sie w zyciu boja, nawet nie siada do takiego komputera, bo "tam wszystko jest inaczej i to jest chore i wogole nie do nauczenia, a ja nie mam tytulu doktora informatyki i chce tylko wystawic fakture i napisac pismo do urzedu skarbowego !!! NIE NIE NIE!!!"

Oczywiscie, nalezy sobie zadac pytanie - po co zmieniac system ? Po prostu jesli przyzwyczailo sie do czegos, to wszelkie zmiany wydaja sie bardzo trudne. Podobnie bedzie zagubiony linuksowiec w windowsach, jak windowsowiec w linuksie.

Gdyby pani w sekretariacie dostala na dzien dobry komputer z jakims linuksem z KDE, automountem dyskow i TYLKO TAKIM menu, jakie jest jej potrzebne (5 programow ksiegowych, edytor tekstu i xmms czyli linuksowy WinAmp), to bylaby rownie zadowolona jak ta, ktora ma Windows, Worda, Excela i WinAmpa. Wiem, bo widzialem na wlasne oczy i nikt mnie nie przekona, ze moze byc inaczej. Moze w pojedynczych przypadkach, ale to NIE JEST regula.

Oznacza to jedna rzecz: gdyby OD RAZU instalowac na komputerach sprawiedliwie linuksy i windowsy (np. co 3-5 komputer linuks) i dawac to od razu do reki nowym uzytkownikom, aby to byl ich pierwszy system, to oba systemy bylyby postrzegane przez takich NIE-informatykow bardzo podobnie.

Przeciez kazdy z nas uczyl sie rozwiazywac problemy pod windowsami. No bo innego systemu na oczy nie widzial ! Ale tak czy tak, trzeba sie bylo nauczyc, aby zamykac system i wyciagac pendrive po jego... ODMONTOWANIU. Podobnie jak dziecko, ktore dorasta w rodzinie Anglikow, zna angielski. Ale to samo dziecko w rodzinie Polakow, pozna polski.

Jezyki ROZNE, charakteryzujace sie INNA logika, INNA specyfika, INNYMI slowami i INNYMI niuansami.

Zatem problem "przesiadki" jest tak naprawde rozdmuchany. Rzeczywisty problem polega na polityce MS, ktory potezne srodki przeznacza na promocje swojego systemu i wali go wszedzie, gdzie sie tylko da. A dostawcy sprzetu ida za ciosem i pisza sterowniki glownie pod windowsy. Co na szczescie nie jest juz regula.

Wydaje mi sie, ze POTEZNY udzial w takim podziale rynku ma fakt, iz MS ma kase na reklame, a linuks sie praktycznie nie reklamuje. Biorac pod uwage te galaktyczna roznice (kwestia milionow, jesli nie miliardow dolarow), Linuks ma potezna liczbe uzytkownikow.

PS: A co mam powiedziec np. ja, ktory programowalem w iks jezykach programowania, a co jakis czas wymaga sie ode mnie bieglej obslugi nowej platformy projektowania ? "panie Adrianie, a co to, starozytny egipski, ze sie panu nie chce troche nauczyc ? Za 2 tygodnie mamy w tym oddac caly duzy podul, wiec prosze, tu sa ksiazki, tu sa adresy stron www z samouczkami i prosze we srode przyniesc mi cos do pokazania".

PS: nie jestem zadnym "linuksiarzem". Od "zawsze" pracowalem na produktach MS. Znam bardzo dobrze zarowno ich wady jak i zalety. Nadal jestem "w stajni" MS, jako programista ASP.NET (i wielu innych technologii MS), jezdzacy na konferencje Microsoft Technology Summit.

Ale odkad zaczalem poznawac drobnymi kroczkami linuksy (rozne) z ich wadami i zaletami, nie moge sie nadziwic, ze ten system jeszcze nie jest wiodacym systemem na swiecie. Jest to dla mnie najbardziej niepojeta rzecz pod sloncem. Jedyne usprawiedliwienie znajduje w: polityce MS i braku reklamy linuksow, braku obslugi najnowszego sprzetu i WRODZONYM lenistwie ludzi.

Mnie na szczescie wszystko jedno na czym pracuje. Jestem INFORMATYKIEM, a nie IDEOLOGIEM. Pracuje na tym, co pozwala mi szybko i efektywnie zrealizowac moje zadania. Jesli bedzie trzeba, bede programowal pod Borlandem, albo pracowal na Amidze i Mac'u. Jesli trzeba, certyfikuje sie z produktow MS albo pojade na Pingwinaria i postaram sie zrobic certyfikat z php i MySql. Ja traktuje komputer jak narzedzie.

Ale znaczna wiekszosc uzytkownikow komputera traktuje komputer jak MAGIE. W dodatku koreluje to z nieustannie spadajaca swiadomoscia techniczna spoleczenstw, ktore staja sie jedynie BIERNYM KONSUMENTEM.
Stary 27.01.2007, 20:49   #19
pilaster
Zasłużony dla forum Nauka

pilaster's Avatar

pilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumypilaster ma powody do dumy
Domyślnie

Niestety athei nie przekonałeś mnie. większość z tego co napisałeś to propaganda w stylu: Tylko prawdziwi meni używają linuxa, a głupie ciemniaki windowsów.

Natomiast wyłowiłem dwa fakty

1. Pod windowsy dostępne jest znacznie więcej programów (w tym gier) niż pod linuksy - czyli windows jest znacznie bardziej elastyczny z punktu widzenia ciemniaka informatycznego, np pilastra

2. windows jest dużo łatwiejszy w obsłudze - znowu dotyczy to ciemniaków

Czyli, przynajmniej z punktu widzenia ciemniaka, windowsy znacznie góruja nad linuksem

Argument że windows jest reklamowany a linuks nie, jest po prostu fałszywy. Wystarczy zarzeć na dowolną praktycznie stronę internetową, gdzie jest na ten temat jakakkolwiek wzmianka, żeby móc wyczytać peany ku czci linuksa pisane przez wiernych wyznawców i równocześnie gromy rzucane na windowsy. Odwrotnej sytuacji nie zauważyłem Zatem mówienie o sporze między pingwiniarzami a windziarzami tez jest nieprawdą. Takiego sporu nie ma. Całą przestrzenią propagandową zawładneli linuksiarze. I co prawda nie dotyczy to akurat atheiego, ale mam wrażenie, ze mają oni dużo wspólnego z takimi sekciarzami, jak Amway, czy inne podobne.

A mimo to linuks ciągle jest mniej popularny od windowsów

No i oczywiscie wogóle nie wspomniałes, dlaczego, z punktu widzenia ciemniaka, warto byłoby przejsć na linuksa, skoro jest on mniej elastyczny i trudniejszy w obsłudze. chyba nie tylko po to, aby dołączyć do grona klawych gości?

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Słownik pilastra
pilaster jest offline   Cytuj
Stary 27.01.2007, 22:29   #20
aktyn
. they're here .
Moderator

aktyn's Avatar

aktyn jest jak światełko w mrokuaktyn jest jak światełko w mrokuaktyn jest jak światełko w mrokuaktyn jest jak światełko w mrokuaktyn jest jak światełko w mrokuaktyn jest jak światełko w mroku
Domyślnie

Athei Overlord, twoja wypowiedź podsumowałbym że "przyzwyczajenie to druga natura człowieka". Niestety jak ktoś poznał winde to po co sie przesiadać na linuksa. Dla mnie jednym z motywów było to że zaraz po instalce windy miałem wirusa w systemie Teraz po docenieniu walorów, póki nie zajdzie jakaś potrzeba to zostaje.

Druga rzecz, linuks teraz jest bardziej fajny ze względu na sporą ilość użytkowego oprogramowania. Nikt, albo mało kto, używający podobnych na windowsie ma wersje legalne. Hoć np. gimp jest wersji zarówno na lina jak i na winde, i wiele aplikacji zresztą jest dostępnych na obie platformy.

Oprogramowanie nie zawsze pisane jest na wysokim poziomie, wobecz czego zdarza sie mieć zastrzeżenia. Moje główne to czasem powolne renderowanie grafki. Bardziej obciążające niz windows.

Słaba popularność linkusa to gry, dla których młodzi ludzie kupują kompa.
Brak uniwersalnych formatów tekstowych, a wszyscy mają pliki wordowskie. Teraz powoli zaczyna sie jednak używać formatu pdf

Tez słyszałem o przypadkach że w firmach instaluje sie linuksa, z grafika zblizoną do windozy. I jakos nikt nie narzeka.

pilaster, troche przezadzasz moim zdaniem z tym opisem.
Nie wiem jak teraz jest jakością dystrybucji (sam ma gentoo, ale to specyficzna dystrybucja), przedtem rzeczywiście dla zykłego usera troche było ciężko. Jednak z tego co wiem bierzące juz są dośc dopracowane. Niestety linuks z założenia jest jakby modułowy. Prawda jest taka, że linuks to tylko kernel, czyli jądro systemu. Pisane przez pomysłodawce, reszta to są pisane dodatki i oprogramowania

Windows jest typowym klikaczem, Masz jeden wybór co do systemu i koniec. Gierke wrzucisz i jesteś happy
Ale czasem trzeba czegoś więcej, i tu windows za bardzo nie pomaga.

Ogólnie gdybym miał zachęcać do linuksa, to nie ze względu na klawość, tylko na potrzebe i atrakcyjnośc systemu. I wcale nie namawiałbym specjalnie. System to wybór, każdego z nas z osobna.

Ja miałem juz na próbe BSD nawet Solarisa, a przy linuksie zostałem, bo stwierdziłem ze jest spoko. Są jeszce tacy co używają np BeOs'a, ponoć bardzo szybki stworzony z myślą o multimediach. Jednak słabo albo prawie w ogóle nie rozwojany. A graficy niepodzielnie używają MAC'a, choc bardzo drogi.

Opowiem wam kawał co do tego kogo stać ma maca (a moze apple, sam nie wiem):

Na sympozjum systemowe zjachali sie użytkownicy windowsów i macintosha. Przewodniczący mówi:
- przygotowaliśmy rozkłady jazdy pociągów, w wersji tylko dla windows, użytkowików mac'a stac na własne samochody.
ktos sie wyrywa i mówi:
- ale jeden użytkownik MAC'a widziałem przyjechał pociągiem.
na co głos z tyłu:
- ale własnym
Odpowiedz

Wróć   Forum Ateista.pl > Nauka > Pozostałe

Zakładki

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów