| Religie, kościoły i związki wyznaniowe Krytyka i obrona instytucji religijnych oraz postaw społecznych z nimi związanych. |
08.02.2010, 21:20
|
|
|
Biskup
|
Cytat:
Napisał Zbysze.k
Napisałem to nie po to aby bronić Rydzyka, tylko po to aby Papilon nie był taki wielce zdziwiony ,że ktoś "takie" rzeczy może pisać. Nie siedze w temacie ,nie wiem jaki jest stan faktyczny co do tych reklam. Tam gdzie czułem potrzebe "bronienia" RM to to zrobiłem i to były inne kwestie.
|
Nie napisałam tego tylko do Ciebie 
|
|
|
08.02.2010, 22:08
|
|
|
ex-ateista
|
Cytat:
Napisał papilon
Musiałem wyolbrzymić pewne zjawiska, ale to tylko w celu, żebyśmy się dobrze zrozumieli.
|
ok, więc zrozummy się dobrze:
kilka osób rozprawiło się już z błędnymi tezami zawartmi w Twoim inauguracyjnym poście, więc nie będę powtarzał. wciąż jednak masz jakieś "ale" do tego, że o. Rydzyk rzekomo "wyciąga kasę od biednych, nieświadomych, zmanipulowanych, etc..." emerytów - przemyśl jednak CO DAJE WZAMIAN? prócz strawy duchowej, tj. modlitw, transmisji mszy, rozważań teologicznych, etc., które stanowią wartość same w sobie, oferuje również audycje na inne tematy, które mogą zainteresować przeciętnego człowieka, a których nie ma w "poważnych mediach", np.: edukacja domowa, filozofia analityczna, fizyka kwantowa, NPR, porady kulinarne i inne tym podobne pierdoły, za które ktoś może chcieć się odwdzięczyć jakimś drobnym datkiem i chyba można to uszanować, zamiast przedstawiać tu obraz jakiejś popapranej sekty, która jedyne co robi to 24/7 indoktrynuje: "głosuj na Giertycha i dawaj kase, bo jak nie to pójdziesz do piekła na wieczną mękę".
nie chcesz - nie słuchaj
a opłaty koncesyjne nazywam złodziejstwem, bo należy rzeczy nazywać po imieniu.
Cytat:
|
Napisał Cleo
Nie przekonałeś się JEDYNIE na podstawie SKOKu? A co z pozostałymi reklamami stanowiącymi 5-10% czasu antenowego? Znajdziesz na każdą z nich lukę prawną?
|
nie muszę. wystarczy, że o. Rydzyk potrafi a KRRiTV nie ma się do czego czepić
Cytat:
|
Napisał Cleo
Dodać tu też trzeba, że zapis umożliwiający niepłacenie koncesji został dodany do ustawy medialnej dla RM. Czy wg Ciebie jest moralnie dozwolone wykorzystywanie wpływów dla uzyskania korzyści majątkowych?
|
przedstaw to jaśniej. co znaczy, że "zapis umożliwiający niepłacenie koncesji został dodany do ustawy medialnej dla RM"?
Cytat:
|
Napisał Cleo
Grzech - kradzież. Emituje reklamy i nie płaci koncesji. Kradnie tyle ile wynosiłaby opłata koncesyjna.
|
rozbrajasz mnie. przecież RM działa w zgodzie z obowiązującym prawem - płaci za to za co musi, a za to za co nie musi - nie płaci. o co Ci chodzi? zazdrościsz o. Rydzykowi, że lepiej sobie radzi?
|
|
|
08.02.2010, 22:33
|
|
|
Biskup
|
Cytat:
Napisał w_jaskini_lwa
nie muszę. wystarczy, że o. Rydzyk potrafi a KRRiTV nie ma się do czego czepić
|
Tak to już jest, że do złodzieja mającego odpowiednie ukłądy ciężko się przyczepić.
Cytat:
Napisał w_jaskini_lwa
przedstaw to jaśniej. co znaczy, że "zapis umożliwiający niepłacenie koncesji został dodany do ustawy medialnej dla RM"?
|
Cytat:
|
Napisał Przegląd
Instytucję nadawcy społecznego wprowadzono w życie nowelizacją ustawy o radiofonii i telewizji w lutym 2001 r. Projekt został zgłoszony przez parlamentarzystów AWS i poparty przez Unię Wolności. Posłowie uznali, że nadawcą społecznym mogą być Kościół, fundacja lub stowarzyszenie. Nadawca taki "upowszechnia działalność wychowawczą i edukacyjną, działalność charytatywną, respektuje chrześcijański system wartości, za podstawę przyjmując uniwersalne zasady etyki, oraz zmierza do ugruntowania tożsamości narodowej". Nie ma prawa nadawania reklam, telesprzedaży ani audycji sponsorowanych. Za to jest zwolniony z wysokiej opłaty koncesyjnej.
Chociaż nie mówiono o tym wprost, wprowadzenie do ustawy zapisu o nadawcy społecznym było furtką do finansowania Radia Maryja. Zabiegał o to sam o. Rydzyk. Przyjęcie nowelizacji ustawy odbywało się w atmosferze politycznej demonstracji. - Zbliżał się termin odnowienia koncesji przez Radio Maryja i za wszelką cenę ewentualność wypłacenia środków chciano ominąć. Do Sejmu przyjechał nawet o. Rydzyk. Gra warta była świeczki, bo koncesja to duże pieniądze. RMF FM za jej przedłużenie na kolejne siedem lat zapłaciło ponad 8 mln zł - twierdzi Danuta Waniek, przewodnicząca KRRiTV.
|
Cytat:
Napisał w_jaskini_lwa
rozbrajasz mnie. przecież RM działa w zgodzie z obowiązującym prawem - płaci za to za co musi, a za to za co nie musi - nie płaci. o co Ci chodzi? zazdrościsz o. Rydzykowi, że lepiej sobie radzi?
|
Nie rozumiesz czy udajesz że nie rozumiesz? Problem w tym, że RM nie działa zgodnie z obowiązującym prawem. Zgodnie z nim powinno stracić status nadawcy społecznego bo łamie warunki zapisane w ustawie - emituje reklamy. KRRiTV już raz upomniała Rydzyka, ale nie nałożyła kary.
Cytat:
|
Napisał Wprost
Anna Szydłowska: - Przewodnicząca Rady Elżbieta Kruk zwróciła się wówczas do nadawcy, aby dostosował działalność do obowiązującej koncesji. Rozgłośnia zobowiązała się zastosować do tych wskazań.
|
|
|
|
08.02.2010, 22:53
|
|
|
ex-ateista
|
Cytat:
Napisał Cleo
Tak to już jest, że do złodzieja mającego odpowiednie ukłądy ciężko się przyczepić.
Nie rozumiesz czy udajesz że nie rozumiesz? Problem w tym, że RM nie działa zgodnie z obowiązującym prawem. Zgodnie z nim powinno stracić status nadawcy społecznego bo łamie warunki zapisane w ustawie - emituje reklamy. KRRiTV już raz upomniała Rydzyka, ale nie nałożyła kary.
|
rozumiem. masz za złe o. Rydzykowi, że dba o swoje interesy. w cytowanym texcie z Przeglądu nie widzę informacji o czymkolwiek zdrożnym, np o tym, że TR kogoś przekupił czy zmusił do uchwalenia takiej ustawy - tylko jakieś robienie taniej sensacji, "zagęszczanie atmosfery"...no i to klasyczne niezauważanie słonia w menażerii - sam system koncesji jest złodziejstwem i czynnikiem korupcjogennym. winien Rydzyk, bo się wymknął złodziejowi
|
|
|
08.02.2010, 23:15
|
|
|
Archidiakon zdrowego rozsądku
|
@Mushi
Co do psychicznej manipulacji, to może mi się to osobiście nie podobać, ale nie jest to zabronione prawnie (inaczej trzeba by było zakazać reklam, prasy, telewizji, to wszystko może służyć i służy manipulacji).
To, co napisałaś w nawiasie nie jest manipulacją, której podstawą jest dotknięcie wrażliwości religijnej odbiorcy - taką mam cały czas na myśli.
Nie widziałem jeszcze reklamy, która opiera się na konstrukcji "kup produkt z racji, ze jesteś katolikiem". Nie widziałem przykładu typu "głosuj na tego kandydata, który jest najbliżej nauczania Jezusa". Przykłady nie dotyczą reklam w mediach Rydzyka, bo tam są takowe "na porządku dziennym". Kwaśniewski jest ateistą, czyli jak rozumiem mało ma wspólnego z nauczaniem Jezusa, co eliminuje go jako kandydata z ramienia Radia Maryja. Czy na prawdę nie wystarczy powiedzieć: "głosuj według własnej woli, z własnym sercem"?, trzeba od razu powoływać się na religię?
Po co takie koncerty. To mam za złe Rydzykowi.
@w_jaskini_lwa
a opłaty koncesyjne nazywam złodziejstwem, bo należy rzeczy nazywać po imieniu.
Nie wiem jakie masz "doświadczenie forumowe", ale na takie argumentacje, jakimi sie posługujesz, zwykle reaguję o tak->    
@w_jaskini_lwa
przecież RM działa w zgodzie z obowiązującym prawem - płaci za to za co musi, a za to za co nie musi - nie płaci. o co Ci chodzi?
To wytłumacz mi, dlaczego RM nie składa sprawozdań do KRRiT co jest wymogiem ?
Myślisz, że tak łatwo jest egzekwować prawo od podmiotu jakim jest rozgłośnia katolicka ? Mimo wszystko trzeba postępować ostrożnie - rodzina radia maryja jest bardzo zdesperowana - gotowa nawet spalić czyjeś mieszkanie w imię sprawiedliwości bożej. Do tego dochodzi polityka oraz troska o względny spokój na ulicach.
Jeśli koncesja jest złodziejstwem to donieś to do prokuratury, powodzenia 
|
|
|
08.02.2010, 23:25
|
|
|
BAJER GARNIAK
|
Cytat:
Napisał papilon
@Mushi
Co do psychicznej manipulacji, to może mi się to osobiście nie podobać, ale nie jest to zabronione prawnie (inaczej trzeba by było zakazać reklam, prasy, telewizji, to wszystko może służyć i służy manipulacji).
To, co napisałaś w nawiasie nie jest manipulacją, której podstawą jest dotknięcie wrażliwości religijnej odbiorcy - taką mam cały czas na myśli.
Nie widziałem jeszcze reklamy, która opiera się na konstrukcji "kup produkt z racji, ze jesteś katolikiem". Nie widziałem przykładu typu "głosuj na tego kandydata, który jest najbliżej nauczania Jezusa". Przykłady nie dotyczą reklam w mediach Rydzyka, bo tam są takowe "na porządku dziennym". Kwaśniewski jest ateistą, czyli jak rozumiem mało ma wspólnego z nauczaniem Jezusa, co eliminuje go jako kandydata z ramienia Radia Maryja. Czy na prawdę nie wystarczy powiedzieć: "głosuj według własnej woli, z własnym sercem"?, trzeba od razu powoływać się na religię?
|
Ja pierdole....... A niby dlaczego nie mam głosować na kandydata, który wyznaje podobne do moich wartości, wyznaje tą samą religie co ja? Niby dlaczego nie można kogoś popierać, ze względu na jego przynależność religijną? Ludzie głosują ze względu na różne rzeczy. Oburzają cie takie rzecz można powiedzieć naturalne sprawy ,że to się aż w głowie nie mieści.
|
|
|
08.02.2010, 23:31
|
|
|
Maine Coon
|
Cytat:
Napisał papilon
|
A co Ci to przeszkadza , że sprzedaje produkty pod metką "katolicyzmu". Rozumiem, że gdybyś był katolikiem mogło by Cię to oburzać, ale jako ateista nie powinieneś mieć z tym najmniejszego problemu. Dlaczego tak walczysz o tą manipulację wrażliwości religijnej? Nie chcesz dawać na RM to po prostu nie dawaj, nie chcesz słuchać to nie słuchaj i problem zniknie. Wykorzystywanie pieniędzy biednych babć nie jest też Twoim problemem.
Cytat:
|
Myślisz, że tak łatwo jest egzekwować prawo od podmiotu jakim jest rozgłośnia katolicka ? Mimo wszystko trzeba postępować ostrożnie - rodzina radia maryja jest bardzo zdesperowana - gotowa nawet spalić czyjeś mieszkanie w imię sprawiedliwości bożej. Do tego dochodzi polityka oraz troska o względny spokój na ulicach.
|
No proszę i znowu odżywają stosy palone przez złych katolików. I któż wg. Ciebie musi obawiać się tych podpalaczy mieszkań? Prokuratura która posiadała by solidne dowody na przestępstwo? Interweniujący w jej imieniu policjanci, prokurator na procesie czy też każdy szary obywatel który obrazi Ojca Dyra ?
Co najdziwniejsze Rydzyk faktycznie próbuje zrobić (i to legalnie) kilka rzeczy które mogły by Cię obchodzić bo wydrenują całkiem pokaźne pieniążki także z Twojej kieszeni ale jakoś już o nich nie wspominasz 
|
08.02.2010, 23:41
|
|
|
BAJER GARNIAK
|
Wogóle ta opinia o wielkiej mocy manipulacyjnej Rydzyka jest mocno przesadzona. Przecież większość tych babć wyznawało taki a nie inny światopogląd na długo zanim Rydzyk zaczął go głosić. Rydzyk stworzył im jedynie forum. Wielkość manipulacji Rydzyka doceniłbym wtedy gdy połowa ludzi z tego forum zaczełasłuchać RM i nosić beret. Rydzyk nic odkrywczego tym słuchaczom nie głosi. Słuchają tego radia bo są katolikami. Biorąc to pod uwage z Rydzykiem czy bez niego i tak głosowaliby na katolików wyznających podobny światopogląd.
|
|
|
09.02.2010, 00:09
|
|
|
|
Cytat:
Napisał Zbysze.k
Ja pierdole....... A niby dlaczego nie mam głosować na kandydata, który wyznaje podobne do moich wartości, wyznaje tą samą religie co ja? Niby dlaczego nie można kogoś popierać, ze względu na jego przynależność religijną? Ludzie głosują ze względu na różne rzeczy. Oburzają cie takie rzecz można powiedzieć naturalne sprawy ,że to się aż w głowie nie mieści.
|
Tak oburzyłby mnie jakbym usłyszał w TVP "głosuj na kandydata, który jest najbliżej nauki Jezusa", oburzyłoby to wyznawcę Jahve, wyznawcę Szatana też.
Poza tym, spłycasz moją wypowiedź - cóż ciekawa nadinterpretacja, ale jeśli przyjąć, że twój post to streszczenie tego, co miałem na myśli to rzeczywiście - nie zgadzam się z tym co myślę i co piszę.
|
|
|
09.02.2010, 00:13
|
|
|
BAJER GARNIAK
|
Ale chyba nieoburzyłoby to słuchacza katolickiego radia, który w tymże radiu to usłyszał, a o tym rozmawiamy.
Nie musiałem spłycać twojej wypowiedzi, bardziej płytka już być nie mogła.
|
|
|
09.02.2010, 00:19
|
|
|
|
Cytat:
Napisał Zbysze.k
Ale chyba nieoburzyłoby to słuchacza katolickiego radia, który w tymże radiu to usłyszał, a o tym rozmawiamy.
Nie musiałem spłycać twojej wypowiedzi, bardziej płytka już być nie mogła.
|
Nie dyskutuję z Tobą już więcej, bo NIE UMIESZ CZYTAĆ.   
|
|
|
09.02.2010, 00:24
|
|
|
Maine Coon
|
Cytat:
Napisał papilon
Tak oburzyłby mnie jakbym usłyszał w TVP "głosuj na kandydata, który jest najbliżej nauki Jezusa", oburzyłoby to wyznawcę Jahve, wyznawcę Szatana też.
.
|
Taaa. A wypowiedź "głosuj na kandydata, który jest najbliżej poglądów liberalnych" oburza lewicowców  . Ludzie przy wyborze polityka kierują się naprawdę wieloma kryteriami, jak już ktoś pisał, więc nie rozumiem czemu jednym z nich nie miał by być stosunek do jakiejś religii. Nawet jeżeli był by on o zgrozo pozytywny.
|
09.02.2010, 00:28
|
|
|
BAJER GARNIAK
|
Cytat:
Napisał papilon
|
Ok,nie zapomnij powiedzieć o tym mamie. To raczej z twoim pisaniem jest coś nie tak. Nie potrafisz napisać jaśnie i klarownie co tak naprawde zarzucasz temu RM.
|
|
|
09.02.2010, 02:40
|
|
|
ex-ateista
|
Cytat:
Napisał papilon
@w_jaskini_lwa
przecież RM działa w zgodzie z obowiązującym prawem - płaci za to za co musi, a za to za co nie musi - nie płaci. o co Ci chodzi?
To wytłumacz mi, dlaczego RM nie składa sprawozdań do KRRiT co jest wymogiem ?
Jeśli koncesja jest złodziejstwem to donieś to do prokuratury, powodzenia 
|
OK, zostawię tę sprawę prawnikom, bo ostatecznie nie jestem kompetentny by to rozstrzygać, ani nie znam wystarczającej ilości faktów na ten temat.
jestem daleki od wybielania o. TR i RM, ale też mam świadomość jak bardzo jest to nadużywany cel ataków przez różne grupy interesu i jak się wokół o. TR i RM tworzy atmosferę demoniczną poprzez kłamstwa i manipulacje. jeśli miałbym o coś żal do o. TR i RM to o naiwne zaangażowanie w pewne procesy o o wiele szerszym zasięgu, jak np. rozmywanie pojęcia "liberalizmu" i czasem zbyt wielkie zaangażowanie w politykę bieżącą, polegające na konszachtach z niezbyt ciekawymi politykami.
natomiast nie mogę niedoceniać tego, że antena RM gości wielu ludzi i wiele poglądów, które nie mają racji bytu w pozostałych tzw. "wolnych" mediach, a są ciekawe lub potrzebne, ożywiają dyskurs publiczny i ujawniają fakty "spychane pod dywan" przez decydentów.
ogólna ocena jest na plus.
pozdrawiam
|
|
|
09.02.2010, 02:51
|
|
|
Mistah Kurtz - he dead
|
odgrzewane kotlety, czyli pogrobowcy Bola i Brystygirowej
Skoro już autor odgrzebał ojca dyrektora i doktora w jednym, podrzucam link:
http://rm.radiomaryja.pl.eu.org/rmryd81.htm
Miłej lektury, zwłaszcza jeszcze nie pożartemu przez lwy i siedzącemu w jaskini 
Sorry ze artykulik przeterminowany niczym szwedzkie konserwy dla wojska( no i pewnie ktoś go już wcześniej wrzucił)
|
|
|
09.02.2010, 11:00
|
|
|
Na emeryturze
|
Czyli hasło przewodnie dla katolików na dzisiaj brzmi "POPIERAJMY CWANIACTWO WŚRÓD DUCHOWNYCH". Oh yeah! 
I nieważne, że robią nas w bambuko. Istotne, że czujemy się świetnie, bo nie zdajemy sobie z tego sprawy 
|
|
|
09.02.2010, 11:11
|
|
|
Mistah Kurtz - he dead
|
Cytat:
Napisał w_jaskini_lwa
|
I czego ma to dowodzić, że jakiś tam Pilipiuk, zapewne członek jakiejś kanapowej partyjki tak jak Robert Jerzy robił lody towarzyszom z SB a teraz narzeka wojujacy anty-anty semityzm i poprawność polityczną. A w jaskini potem podjarani chodza, niczym koty kocią trawką...
Sprawdziłem, kto zacz ten Pilipiuk, i nadal nie widzę związku z rzekomym zagrożeniem wolności przez pc - o czym jest ten artykuł Pilipiuka, i pogrobowcami Bola w roli obrońców ''zagrożonej wolności słowa''. Ale widocznie w jaskini nie takie rzeczy się roją....
Ostatnio edytowane przez Marlow : 09.02.2010 o 13:27.
|
|
|
09.02.2010, 13:15
|
|
|
ex-ateista
|
Cytat:
Napisał Irse
Czyli hasło przewodnie dla katolików na dzisiaj brzmi "POPIERAJMY CWANIACTWO WŚRÓD DUCHOWNYCH". Oh yeah! 
I nieważne, że robią nas w bambuko. Istotne, że czujemy się świetnie, bo nie zdajemy sobie z tego sprawy 
|
pewnie lepiej zostać oświeconym przez anonimowego użytkownika forum internetowego...?
Cytat:
|
Napisał Marlow
I czego ma to dowodzić
|
niczego. po prostu nie należy własnych sądów opierać o informacje z jednego źródła, bo może być akurat zatrute
pozdrawiam
|
|
|
09.02.2010, 13:46
|
|
|
Mistah Kurtz - he dead
|
Cytat:
Napisał w_jaskini_lwa
niczego. po prostu nie należy własnych sądów opierać o informacje z jednego źródła, bo może być akurat zatrute
pozdrawiam
|
Czyli tacy wspaniali obrońcy wolnosci jak Czesiu Bartnik, Robert Jerzy i cała reszta tych pogrobowców Bola Piaseckiego, dzielnie zasilających grono publicystów Radia M, jest wg 'w jaskini lwa', bezczelnie oczerniana, czyż nie?. 
A jest oczerniana, tylko dlatego że bronią wolności.
Już klękam przed tym argumentem, normalnie mnie rozbroił:
|
|
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady pisania postów
|