Forum Ateista.pl    

Reklama

Wróć   Forum Ateista.pl > Nauka > Niewyjaśnione, jak dotychczas. Lub też zwyczajnie głupie.

Niewyjaśnione, jak dotychczas. Lub też zwyczajnie głupie. Tu wyżywamy się na astrologii, czarach, feng-shui, Nostradamusie i tym podobnych. A także rozważamy teorie do dziś niesprawdzone.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 09.02.2010, 00:39   #1
SilentMelody89
Akolita

SilentMelody89 to obiecujący użytkownik
Question Czerwona tasiemka

Witam!

Chciałam Was prosić o pomoc w pewnej sprawie.Otóż na zajęciach z filozofii pewna studentka zapytała się docenta dlaczego nosi czerwoną opaskę/bransoletkę/tasiemkę/sznurek? (nie wiem co to jest konkretnie)na ręce.Jego odpowiedź brzmiała : "jestem ateistą". Bardzo mnie to zaciekawiło i szukałam informacji na ten temat ,ale nie mogłam nic znaleźć. Czy to jest jakiś symbol ateizmu? A może nie ma to nic z tym wspólnego? Jeśli wiecie cokolwiek na ten temat,to proszę o wyjaśnienie. Z góry bardzo Wam dziękuję !

Pozdrawiam ,
Silent

P.S. Przepraszam za niezbyt wymowny tytuł,ale nie miałam pomysłu na inny,ponadto nie wiem czy umieściłam ten post w odpowiednim miejscu

Ostatnio edytowane przez zefciu : 09.02.2010 o 08:02. Powód: Imperatyw kategoryczny Kanta
SilentMelody89 jest offline   Cytuj
Stary 09.02.2010, 00:51   #2
NoBody
Guest

Domyślnie

Cytat:
Napisał SilentMelody89 Zobacz post
Czy to jest jakiś symbol ateizmu?
Dla niego to może być symbol jego ateizmu. Ogólnie nie ma "symbolu ateizmu" wspólnego dla wszystkich ateistów.

Cytat:
Napisał SilentMelody89 Zobacz post
Jeśli wiecie cokolwiek na ten temat,to proszę o wyjaśnienie.
Dlaczego nas pytasz o wyjaśnienie ? Zapytaj się tego docenta, może Ci wyjaśni.
Stary 09.02.2010, 00:55   #3
Marlow
Mistah Kurtz - he dead

Marlow's Avatar

Marlow zasługuje na szacunekMarlow zasługuje na szacunekMarlow zasługuje na szacunekMarlow zasługuje na szacunekMarlow zasługuje na szacunekMarlow zasługuje na szacunekMarlow zasługuje na szacunekMarlow zasługuje na szacunek
Domyślnie temat w sam raz dla pilastra:D

Nie jest to żaden symbol ateizmu, takowy zresztą moim skromnym zdaniem nie istnieje ( niezaleznie od tego co mówia na ten temat np racjjonalisty czy inne dziwolągi).
Ta czerwona wstązka, czy cuś tam, to symbol zaczerpnięty z judaizmu : jak mnie pamiec teraz nie myli , to ekwiwalent bransolety Racheli - ale koczyny nie dam sobie za to odciąć .
W kulturze masowej dnia dzisiejszego ma symbolizować kabałę `a la słodka idiotka madonna( z wiszącymi cycami, jka by nie patrzył)

Taki proroczy kawałek...
Manifest!
Marlow jest offline   Cytuj
Stary 09.02.2010, 01:01   #4
Own3d
Poganiacz trolli

Own3d's Avatar

Own3d ma ukryty poziom reputacji
Domyślnie

Z tego co znalazłem czerwona nitka noszona na lewej ręce działa jak talizman noszony na szczęście mający odpychać złą energię i chronić przed negatywnym wpływem na nas nieżyczliwych nam osób. Jest to także znak dla ludzi zajmujących się ezoteryką.

Nie ma to nic wspólnego z ateizmem. Tak samo mógł odpowiedzieć na pytanie czemu ma różowo błękitny beret z antenką przypięty na plecach grubą fosforyzującą zieloną pinezką.
Tak jak no body wspomniał ateizm nie ma jednego symbolu uznawanego przez wszystkich, niektórzy mają ipu, inni fsm dla niektórych samo A wystarcza... większość osób jednak nie uznaje żadnego symbolu.

EDIT: na tym forum ezoterycznym gdzie to znalazłem też wspomniane było coś o Kabałe
Stary 09.02.2010, 01:30   #5
michalk
Diakon

michalk's Avatar

michalk wkrótce stanie się sławny
Domyślnie

Ateizm nie ma symbolu. Gdyby posiadał, to znaczył by to coś więcej niż tylko brak wiary w Boga.
michalk jest offline   Cytuj
Stary 09.02.2010, 02:30   #6
Palmer Eldritch
Arcybiskup

Palmer Eldritch's Avatar

Palmer Eldritch ma przed sobą świetlaną przyszłośćPalmer Eldritch ma przed sobą świetlaną przyszłośćPalmer Eldritch ma przed sobą świetlaną przyszłośćPalmer Eldritch ma przed sobą świetlaną przyszłośćPalmer Eldritch ma przed sobą świetlaną przyszłośćPalmer Eldritch ma przed sobą świetlaną przyszłośćPalmer Eldritch ma przed sobą świetlaną przyszłośćPalmer Eldritch ma przed sobą świetlaną przyszłośćPalmer Eldritch ma przed sobą świetlaną przyszłośćPalmer Eldritch ma przed sobą świetlaną przyszłośćPalmer Eldritch ma przed sobą świetlaną przyszłość
Domyślnie

Słowem - docencik to "ateista" a la racjonalista.pl
Czy jak woli Pilaster irracjonalista.pl

Spowiednik Ludwika XIV

Palmer Eldritch jest teraz online   Cytuj
Stary 09.02.2010, 10:02   #7
czostnek
Kocham Adama Małysza
Moderator

czostnek zasługuje na szacunekczostnek zasługuje na szacunekczostnek zasługuje na szacunekczostnek zasługuje na szacunekczostnek zasługuje na szacunekczostnek zasługuje na szacunekczostnek zasługuje na szacunekczostnek zasługuje na szacunek
Domyślnie

Czerwone tasiemki to się dzieciom zwykle wiązało, żeby nie zostały zauroczone i nie umarły na coś. Czasem ktoś Ci prawi komplementy, np. "łoj, jaka piękna bluzka". Rozstajesz się z nim, robisz dwa kroki, a Twoja bluzka zostaje perfidnie o coś rozdarta. Urok spełniony.
U mnie na wsi to x-dziesiąt lat temu była czarownica i zauroczyła krowę przy okazji sąsiedzkiej wizyty. Krowa umarła w wielkich męczarniach niedługo po jej wyjściu. Od tej pory wszyscy wiązali czerwone tasiemki na sobie i przybytku. Czy czosnek wieszali w futrynach, to nie wiem, ale możliwe.
To tyle z ludowej gęganiny, jak widać, niewiele mającej wspólnego z ateizmem. Koleś mógł sobie wymyślić taki symbol, ale to dość ryzykowne z jego strony, bo kojarzy się wieloznacznie i raczej nie z racjonalnym podejściem do życia.
Stary 09.02.2010, 10:44   #8
TripleSix
Prałat

TripleSix's Avatar

TripleSix jest jak światełko w mrokuTripleSix jest jak światełko w mrokuTripleSix jest jak światełko w mrokuTripleSix jest jak światełko w mrokuTripleSix jest jak światełko w mrokuTripleSix jest jak światełko w mroku
Domyślnie

Czerwone tasiemki wiąże się na przedmiotach wystających poza ustaloną długość, transportowanych na pojazdach drogowych. W przypadku człowieka może ona oznaczać osobnika o zbyt wybujałym ego.
TripleSix jest offline   Cytuj
Stary 09.02.2010, 10:52   #9
czostnek
Kocham Adama Małysza
Moderator

czostnek zasługuje na szacunekczostnek zasługuje na szacunekczostnek zasługuje na szacunekczostnek zasługuje na szacunekczostnek zasługuje na szacunekczostnek zasługuje na szacunekczostnek zasługuje na szacunekczostnek zasługuje na szacunek
Domyślnie

Cytat:
Napisał TripleSix Zobacz post
Czerwone tasiemki wiąże się na przedmiotach wystających poza ustaloną długość, transportowanych na pojazdach drogowych. W przypadku człowieka może ona oznaczać osobnika o zbyt wybujałym ego.
Bądź zbyt... ekhem, no no, ego, no

Nigdy nie widziałam czerwonej tasiemki przy transporcie, ale wiem, że tak powinno być. Po prostu wszyscy wiążą wszelkiej maści ścierki, zwykle różowe (że niby najbliżej do czerwieni?).
Stary 09.02.2010, 11:03   #10
MightyYu
Scaredy Cat
Moderator

MightyYu's Avatar

MightyYu ma powody do dumyMightyYu ma powody do dumyMightyYu ma powody do dumyMightyYu ma powody do dumyMightyYu ma powody do dumyMightyYu ma powody do dumyMightyYu ma powody do dumyMightyYu ma powody do dumyMightyYu ma powody do dumy
Domyślnie

Dziecku brata, które okropnie płakało przez pierwszy miesiąc życia radzono <moja teściowa> zawiązać czerwoną nitkę na wózeczku, aby odpędzić zły urok Ponoć miał to być ktoś niechętny temu związkowi, dawna odrzucona miłość czy coś takiego
Czy muszę dodawać, że nie posłuchano rady a bobo samo się uregulowało?

digarty
MightyYu jest offline   Cytuj
Stary 09.02.2010, 12:08   #11
Mr R.I.P.
Paintmaker

Mr R.I.P.'s Avatar

Mr R.I.P. jest naprawdę superMr R.I.P. jest naprawdę superMr R.I.P. jest naprawdę superMr R.I.P. jest naprawdę superMr R.I.P. jest naprawdę superMr R.I.P. jest naprawdę super
Domyślnie

Cytat:
Napisał czostnek Zobacz post
(...)Czy czosnek wieszali w futrynach, to nie wiem, ale możliwe.(...)
To chyba byłaś rozrywana

Czerwona tasiemka przeciwko Zauroczeniu??? Wiem, że to pierwszopoziomowe zaklęcie, ale tasiemka???
Stary 09.02.2010, 12:15   #12
czostnek
Kocham Adama Małysza
Moderator

Domyślnie

Cytat:
Napisał Mr R.I.P. Zobacz post
To chyba byłaś rozrywana
Na pewno w jakiś sposób przydatna społeczeństwu

Cytat:
Napisał Mr R.I.P. Zobacz post
Czerwona tasiemka przeciwko Zauroczeniu??? Wiem, że to pierwszopoziomowe zaklęcie, ale tasiemka???
Tak, tak, szukaj tu logiki... ^^
Stary 09.02.2010, 12:15   #13
Rojza Genendel
Szczurzyca z supermarketu
Moderator

Rojza Genendel's Avatar

Rojza Genendel ma przed sobą świetlaną przyszłośćRojza Genendel ma przed sobą świetlaną przyszłośćRojza Genendel ma przed sobą świetlaną przyszłośćRojza Genendel ma przed sobą świetlaną przyszłośćRojza Genendel ma przed sobą świetlaną przyszłośćRojza Genendel ma przed sobą świetlaną przyszłośćRojza Genendel ma przed sobą świetlaną przyszłośćRojza Genendel ma przed sobą świetlaną przyszłośćRojza Genendel ma przed sobą świetlaną przyszłośćRojza Genendel ma przed sobą świetlaną przyszłośćRojza Genendel ma przed sobą świetlaną przyszłość
Domyślnie

A ja myślę że wykładowca po prostu sobie żartował.

...czułam taką dziwną rzecz, że mi jest najbardziej tego brak, co chciałam rzucić precz: cztery kąty, w środku parę gratów...

Rojza Genendel jest teraz online   Cytuj
Stary 09.02.2010, 15:59   #14
laid_back
niech Wam ziemia lekką będzie

laid_back's Avatar

laid_back jest jak światełko w mrokulaid_back jest jak światełko w mrokulaid_back jest jak światełko w mrokulaid_back jest jak światełko w mrokulaid_back jest jak światełko w mrokulaid_back jest jak światełko w mroku
Domyślnie

Dla niego symbolem ateizmu może być ta opaska, dla Ciebie odwrócony krzyż a dla innego jeszcze ateizm nie ma symbolu. Nie jest to grupa w której występuje jeden, wspólny symbol. Jak już wcześniej mówiłem każdy uważa za stosowny symbol coś innego. My tutaj jedynie możemy gdybać o co panu profesorowi chodziło.
Choć realia się z nimi nie liczą...

Przyjaciele okłamują się w ukłonach,
Nie ufają sobie dawno już za grosz:
Nowych czasów bólem dali się przekonać,
Że się zdradą, a nie szpadą kreśli los!

Każdy za siebie, kosztem każdego
Na prywatną miarę grób mości;
"Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego" -
Stara baśń niewinnej młodości...
laid_back jest offline   Cytuj
Stary 09.02.2010, 16:01   #15
Kriss V.
the one who left
Tłumacz

Kriss V. ma ukryty poziom reputacji
Domyślnie

moze jest anorektykiem
Stary 09.02.2010, 16:18   #16
Mushi
Proboszcz

Mushi's Avatar

Mushi to nieoszlifowany diamentMushi to nieoszlifowany diamentMushi to nieoszlifowany diament
Domyślnie

A co, to jest jakiś symbol anorektyków?
Mushi jest offline   Cytuj
Stary 09.02.2010, 16:20   #17
Kriss V.
the one who left
Tłumacz

Kriss V. ma ukryty poziom reputacji
Domyślnie

tak. m.in. symbol ruchu pro-ana
Stary 14.02.2010, 15:38   #18
Cieluch
po omacku

Cieluch ma powody do dumyCieluch ma powody do dumyCieluch ma powody do dumyCieluch ma powody do dumyCieluch ma powody do dumyCieluch ma powody do dumyCieluch ma powody do dumyCieluch ma powody do dumy
Domyślnie

A ja czytalam, ze wyznawcy Kabaly nosza czerwone cosie.
Cieluch jest teraz online   Cytuj
Stary 14.02.2010, 18:37   #19
Milu
Diakon

Milu's Avatar

Milu to obiecujący użytkownik
Domyślnie

Niektorzy nosza opaski z napisem "atheist" "no god no masters" itp. moga byc w roznych kolorach.
Załączone Grafiki
File Type: jpg friendlyatheistband.JPG (13.5 KB, 8 wyświetleń)
Milu jest offline   Cytuj
Odpowiedz

Wróć   Forum Ateista.pl > Nauka > Niewyjaśnione, jak dotychczas. Lub też zwyczajnie głupie.

Zakładki

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów