| Niewyjaśnione, jak dotychczas. Lub też zwyczajnie głupie. Tu wyżywamy się na astrologii, czarach, feng-shui, Nostradamusie i tym podobnych. A także rozważamy teorie do dziś niesprawdzone. |
09.02.2010, 00:39
|
|
|
Akolita
|
Czerwona tasiemka
Witam!
Chciałam Was prosić o pomoc w pewnej sprawie.Otóż na zajęciach z filozofii pewna studentka zapytała się docenta dlaczego nosi czerwoną opaskę/bransoletkę/tasiemkę/sznurek?  (nie wiem co to jest konkretnie)na ręce.Jego odpowiedź brzmiała : "jestem ateistą". Bardzo mnie to zaciekawiło i szukałam informacji na ten temat ,ale nie mogłam nic znaleźć. Czy to jest jakiś symbol ateizmu?  A może nie ma to nic z tym wspólnego? Jeśli wiecie cokolwiek na ten temat,to proszę o wyjaśnienie. Z góry bardzo Wam dziękuję !
Pozdrawiam  ,
Silent
P.S. Przepraszam za niezbyt wymowny tytuł,ale nie miałam pomysłu na inny,ponadto nie wiem czy umieściłam ten post w odpowiednim miejscu 
Ostatnio edytowane przez zefciu : 09.02.2010 o 08:02.
Powód: Imperatyw kategoryczny Kanta
|
|
|
09.02.2010, 00:51
|
|
|
Guest
|
Cytat:
Napisał SilentMelody89
Czy to jest jakiś symbol ateizmu? 
|
Dla niego to może być symbol jego ateizmu. Ogólnie nie ma "symbolu ateizmu" wspólnego dla wszystkich ateistów.
Cytat:
Napisał SilentMelody89
Jeśli wiecie cokolwiek na ten temat,to proszę o wyjaśnienie.
|
Dlaczego nas pytasz o wyjaśnienie ? Zapytaj się tego docenta, może Ci wyjaśni.
|
|
|
|
09.02.2010, 00:55
|
|
|
Mistah Kurtz - he dead
|
temat w sam raz dla pilastra:D
Nie jest to żaden symbol ateizmu, takowy zresztą moim skromnym zdaniem nie istnieje ( niezaleznie od tego co mówia na ten temat np racjjonalisty czy inne dziwolągi).
Ta czerwona wstązka, czy cuś tam, to symbol zaczerpnięty z judaizmu : jak mnie pamiec teraz nie myli , to ekwiwalent  bransolety Racheli - ale koczyny nie dam sobie za to odciąć  .
W kulturze masowej dnia dzisiejszego ma symbolizować kabałę `a la słodka idiotka madonna( z wiszącymi cycami, jka by nie patrzył)
|
|
|
09.02.2010, 01:01
|
|
|
Poganiacz trolli
|
Z tego co znalazłem czerwona nitka noszona na lewej ręce działa jak talizman noszony na szczęście mający odpychać złą energię i chronić przed negatywnym wpływem na nas nieżyczliwych nam osób. Jest to także znak dla ludzi zajmujących się ezoteryką.
Nie ma to nic wspólnego z ateizmem. Tak samo mógł odpowiedzieć na pytanie czemu ma różowo błękitny beret z antenką przypięty na plecach grubą fosforyzującą zieloną pinezką. 
Tak jak no body wspomniał ateizm nie ma jednego symbolu uznawanego przez wszystkich, niektórzy mają ipu, inni fsm dla niektórych samo A wystarcza... większość osób jednak nie uznaje żadnego symbolu.
EDIT: na tym forum ezoterycznym gdzie to znalazłem też wspomniane było coś o Kabałe
|
09.02.2010, 01:30
|
|
|
Diakon
|
Ateizm nie ma symbolu. Gdyby posiadał, to znaczył by to coś więcej niż tylko brak wiary w Boga.
|
|
|
09.02.2010, 02:30
|
|
|
Arcybiskup
|
Słowem - docencik to "ateista" a la racjonalista.pl 
Czy jak woli Pilaster irracjonalista.pl
|
|
09.02.2010, 10:02
|
|
|
Kocham Adama Małysza
Moderator
|
Czerwone tasiemki to się dzieciom zwykle wiązało, żeby nie zostały zauroczone i nie umarły na coś. Czasem ktoś Ci prawi komplementy, np. "łoj, jaka piękna bluzka". Rozstajesz się z nim, robisz dwa kroki, a Twoja bluzka zostaje perfidnie o coś rozdarta. Urok spełniony.
U mnie na wsi to x-dziesiąt lat temu była czarownica i zauroczyła krowę przy okazji sąsiedzkiej wizyty. Krowa umarła w wielkich męczarniach niedługo po jej wyjściu. Od tej pory wszyscy wiązali czerwone tasiemki na sobie i przybytku. Czy czosnek wieszali w futrynach, to nie wiem, ale możliwe.
To tyle z ludowej gęganiny, jak widać, niewiele mającej wspólnego z ateizmem. Koleś mógł sobie wymyślić taki symbol, ale to dość ryzykowne z jego strony, bo kojarzy się wieloznacznie i raczej nie z racjonalnym podejściem do życia.
|
|
09.02.2010, 10:44
|
|
|
Prałat
|
Czerwone tasiemki wiąże się na przedmiotach wystających poza ustaloną długość, transportowanych na pojazdach drogowych. W przypadku człowieka może ona oznaczać osobnika o zbyt wybujałym ego. 
|
|
|
09.02.2010, 10:52
|
|
|
Kocham Adama Małysza
Moderator
|
Cytat:
Napisał TripleSix
Czerwone tasiemki wiąże się na przedmiotach wystających poza ustaloną długość, transportowanych na pojazdach drogowych. W przypadku człowieka może ona oznaczać osobnika o zbyt wybujałym ego. 
|
Bądź zbyt... ekhem, no  no, ego, no
Nigdy nie widziałam czerwonej tasiemki przy transporcie, ale wiem, że tak powinno być. Po prostu wszyscy wiążą wszelkiej maści ścierki, zwykle różowe (że niby najbliżej do czerwieni?).
|
|
09.02.2010, 11:03
|
|
|
Scaredy Cat
Moderator
|
Dziecku brata, które okropnie płakało przez pierwszy miesiąc życia radzono <moja teściowa  > zawiązać czerwoną nitkę na wózeczku, aby odpędzić zły urok  Ponoć miał to być ktoś niechętny temu związkowi, dawna odrzucona miłość czy coś takiego 
Czy muszę dodawać, że nie posłuchano rady a bobo samo się uregulowało? 
|
|
|
09.02.2010, 12:08
|
|
|
Paintmaker
|
Cytat:
Napisał czostnek
(...)Czy czosnek wieszali w futrynach, to nie wiem, ale możliwe.(...)
|
To chyba byłaś rozrywana
Czerwona tasiemka przeciwko Zauroczeniu??? Wiem, że to pierwszopoziomowe zaklęcie, ale tasiemka???
|
09.02.2010, 12:15
|
|
|
Kocham Adama Małysza
Moderator
|
Cytat:
Napisał Mr R.I.P.
To chyba byłaś rozrywana 
|
Na pewno w jakiś sposób przydatna społeczeństwu
Cytat:
Napisał Mr R.I.P.
Czerwona tasiemka przeciwko Zauroczeniu??? Wiem, że to pierwszopoziomowe zaklęcie, ale tasiemka???
|
Tak, tak, szukaj tu logiki... ^^
|
|
09.02.2010, 12:15
|
|
|
Szczurzyca z supermarketu
Moderator
|
A ja myślę że wykładowca po prostu sobie żartował.
|
|
09.02.2010, 15:59
|
|
|
niech Wam ziemia lekką będzie
|
Dla niego symbolem ateizmu może być ta opaska, dla Ciebie odwrócony krzyż a dla innego jeszcze ateizm nie ma symbolu. Nie jest to grupa w której występuje jeden, wspólny symbol. Jak już wcześniej mówiłem każdy uważa za stosowny symbol coś innego. My tutaj jedynie możemy gdybać o co panu profesorowi chodziło.
Choć realia się z nimi nie liczą...
Przyjaciele okłamują się w ukłonach,
Nie ufają sobie dawno już za grosz:
Nowych czasów bólem dali się przekonać,
Że się zdradą, a nie szpadą kreśli los!
Każdy za siebie, kosztem każdego
Na prywatną miarę grób mości;
"Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego" -
Stara baśń niewinnej młodości...
|
|
|
09.02.2010, 16:01
|
|
|
the one who left
Tłumacz
|
moze jest anorektykiem
|
|
|
09.02.2010, 16:18
|
|
|
Proboszcz
|
A co, to jest jakiś symbol anorektyków?
|
|
|
09.02.2010, 16:20
|
|
|
the one who left
Tłumacz
|
tak. m.in. symbol ruchu pro-ana
|
|
|
14.02.2010, 15:38
|
|
|
po omacku
|
A ja czytalam, ze wyznawcy Kabaly nosza czerwone cosie. 
|
|
|
14.02.2010, 18:37
|
|
|
Diakon
|
Niektorzy nosza opaski z napisem "atheist" "no god no masters" itp. moga byc w roznych kolorach.
|
|
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady pisania postów
|