| Religie, kościoły i związki wyznaniowe Krytyka i obrona instytucji religijnych oraz postaw społecznych z nimi związanych. |
09.02.2010, 13:52
|
|
|
ex-ateista
|
Cytat:
Napisał Marlow
Czyli tacy wspaniali obrońcy wolnosci jak Czesiu Bartnik, Robert Jerzy i cała reszta tych pogrobowców Bola Piaseckiego, dzielnie zasilających grono publicystów Radia M, jest wg 'w jaskini lwa', bezczelnie oczerniana, czyż nie?.
|
mój postulat dotyczy również ich.
Cytat:
Napisał Marlow
Już klękam przed tym argumentem, normalnie mnie rozbroił: 
|
lepiej go zrozum, zamist klękać.
pozdrawiam
|
|
|
09.02.2010, 14:09
|
|
|
Mistah Kurtz - he dead
|
Cytat:
Napisał w_jaskini_lwa
mój postulat dotyczy również ich.
lepiej go zrozum, zamist klękać.
pozdrawiam
|
Jesli ktokolwiek czegokolwiek tu nie rozumie, to jesteś Ty.
Co więcej, masz pełne prawo do klepania głupot o obrońcach wolności, takich jak Czesiu Bartnik, czy Robert Jerzy czy jak ten szmalcownik z Paragwaju.
Jeśli natomiast chcesz zmienić rangę swojej wypowiedzi i przejść od wiary w głupoty do czegoś więcej, to czekam.
Tak dla przykladu powiem tylko ze np taki szmaciarz jak ks Trzeciak wg ks Czesia Bartnika wcale a wcale nie był antysemita  tylko obrońca prawdy i wolności 
|
|
|
09.02.2010, 14:12
|
|
|
ex-ateista
|
Cytat:
Napisał Marlow
masz pełne prawo do klepania głupot o [i]obrońcach wolności, takich jak Czesiu Bartnik, czy Robert Jerzy czy jak ten szmalcownik z Paragwaju.
|
wskaż mi gdzie to robię, bo mam dziwne wrażenie, że coś mi insynuujesz.
|
|
|
09.02.2010, 14:21
|
|
|
Arcybiskup
|
Cytat:
Napisał Marlow
Jesli ktokolwiek czegokolwiek tu nie rozumie, to jesteś Ty.
Co więcej, masz pełne prawo do klepania głupot o obrońcach wolności, takich jak Czesiu Bartnik, czy Robert Jerzy czy jak ten szmalcownik z Paragwaju.
Jeśli natomiast chcesz zmienić rangę swojej wypowiedzi i przejść od wiary w głupoty do czegoś więcej, to czekam.
Tak dla przykladu powiem tylko ze np taki szmaciarz jak ks Trzeciak wg ks Czesia Bartnika wcale a wcale nie był antysemita  tylko obrońca prawdy i wolności 
|
Szmalcownik to z Urugwaju chyba (tak dla sprostowania).

|
|
09.02.2010, 14:33
|
|
|
Archidiakon zdrowego rozsądku
|
Chwilowo odciąłem się od dyskusji, bo zubożała merytorycznie.
To zdanie mnie rozwala: "W Ojczyźnie coraz więcej ludzi biednych, bezrobotnych. Odczuwamy to bardzo w Radiu Maryja. Jeszcze nigdy nie było u nas tak źle".
Jak się okazuje sytuacja materialna inwestycji Rydzyka może być wyznacznikiem statystycznym, sondażem na temat biedy i bezrobocia w Polsce
Całość materiału tutaj (dziwna jakość dźwięku tak jakby ktoś to montował, nie jestem w stanie udowodnić wiarygodności tego nagrania)
Zwracam uwagę na specjalny dobór słownictwa dyrektora.
"w ojczyźnie" = w Polsce - antynarodowość Rydzyka, choć tak na prawdę liczy się obywatelstwo.
"trzeba unieść WIELKIE opłaty" = trzeba zapłacić, katolikom słowo "unieść" może się kojarzyć z Jezusem niosącym krzyż
"RM idzie na cały świat" - co jest usprawiedliwieniem słuszności płacenia w imię głoszenia ewangelii na cały świat
no i same słowa Rydzyka potwierdzają, że się nie myliłem w interpretacji:
"jesli zależy ci na ewangelizacji"
"jeśli chcesz by te dzieła istniały" - tutaj rydzyk stara się wmówić, że cały jego biznes to dzieło boże
"najlepiej każdego miesiąca"
|
|
|
09.02.2010, 15:31
|
|
|
ex-ateista
|
Cytat:
Napisał papilon
Chwilowo odciąłem się od dyskusji, bo zubożała merytorycznie.
To zdanie mnie rozwala: "W Ojczyźnie coraz więcej ludzi biednych, bezrobotnych. Odczuwamy to bardzo w Radiu Maryja. Jeszcze nigdy nie było u nas tak źle".
Jak się okazuje sytuacja materialna inwestycji Rydzyka może być wyznacznikiem statystycznym, sondażem na temat biedy i bezrobocia w Polsce
Całość materiału tutaj (dziwna jakość dźwięku tak jakby ktoś to montował, nie jestem w stanie udowodnić wiarygodności tego nagrania)
Zwracam uwagę na specjalny dobór słownictwa dyrektora.
"w ojczyźnie" = w Polsce - antynarodowość Rydzyka, choć tak na prawdę liczy się obywatelstwo.
"trzeba unieść WIELKIE opłaty" = trzeba zapłacić, katolikom słowo "unieść" może się kojarzyć z Jezusem niosącym krzyż
"RM idzie na cały świat" - co jest usprawiedliwieniem słuszności płacenia w imię głoszenia ewangelii na cały świat
no i same słowa Rydzyka potwierdzają, że się nie myliłem w interpretacji:
"jesli zależy ci na ewangelizacji"
"jeśli chcesz by te dzieła istniały" - tutaj rydzyk stara się wmówić, że cały jego biznes to dzieło boże
"najlepiej każdego miesiąca"
|
nagranie dziwne, ale prawdziwe (poza zakłuceniami). nie wiem jednak co widzisz nadzwyczajnego w "specjalnym doborze słów"?
|
|
|
09.02.2010, 17:40
|
|
|
Arcybiskup
|
Fakt. Z papy Rydzyka żaden mówca. Czasem bredzi jak potłuczony. Po prostu zbyt wiele chce powiedzieć na raz.
|
|
10.02.2010, 12:22
|
|
|
Mistah Kurtz - he dead
|
Cytat:
Napisał Jajacek
Szmalcownik to z Urugwaju chyba (tak dla sprostowania).

|
No dokladnie, z Urugwaju.
|
Krótko: wrzucilem link z artykułem z 'Gazety Polskiej' na temat środowiska RM.
Ty twierdzisz, że zawiera on oszczerstwa na temat tego środowiska.
To łaskawie zaargumentuj na rzecz tezy: iż dziennikarze podpisani pod tym artykułem:
a)kłamali i zostali za to ukarani
b)lub procesy nadal trwają.
|
|
|
10.02.2010, 18:59
|
|
|
ex-ateista
|
Cytat:
|
Napisał Marlow
Krótko: wrzucilem link z artykułem z 'Gazety Polskiej' na temat środowiska RM.
Ty twierdzisz, że zawiera on oszczerstwa na temat tego środowiska.
To łaskawie zaargumentuj na rzecz tezy: iż dziennikarze podpisani pod tym artykułem:
a)kłamali i zostali za to ukarani
b)lub procesy nadal trwają.
|
napisałem Ci przecież wyraźnie, że także wobec wymienianych przez Ciebie luminarzy RM stosuję zasadę ograniczonego zaufania i nigdzie nie stawiałem tezy, na rzecz której chcesz abym "łaskawie zaargumentował". to że nie podoba mi się plucie na RM, bo uważam je za medium potrzebne (w tym i dlatego, że przełamuje informacyjny totalitaryzm mediów głównego nurtu) oraz ciekawe nie znaczy, że "łykam" wszystko jak leci i będę z siebie robił durnia broniąc kogoś tylko dlatego, że występuje w tym radiu
|
|
|
11.02.2010, 00:44
|
|
|
Mistah Kurtz - he dead
|
Cytat:
Napisał w_jaskini_lwa
napisałem Ci przecież wyraźnie, że także wobec wymienianych przez Ciebie luminarzy RM stosuję zasadę ograniczonego zaufania i nigdzie nie stawiałem tezy, na rzecz której chcesz abym "łaskawie zaargumentował". to że nie podoba mi się plucie na RM, bo uważam je za medium potrzebne (w tym i dlatego, że przełamuje informacyjny totalitaryzm mediów głównego nurtu) oraz ciekawe nie znaczy, że "łykam" wszystko jak leci i będę z siebie robił durnia broniąc kogoś tylko dlatego, że występuje w tym radiu
|
wyraźnie to zadeklarowales się dopiero teraz...
natomiast zdanie'' mój postulat dotyczy również ich'' było na tyle nieprecyzyjne, ze trudno z niego wnioskowac czy mialeś na myśli 'ograniczone zaufanie' do wyżej wspomnianych osobników, czy do cytowanego przeze mnie artykułu, ukazującego ich w takim a nie innym swietle. No ale widzę że w końcu się rozumiemy.
|
|
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady pisania postów
|