View Full Version : LINUX - wiesci z frontu (Ballmer: Linux jest jak komunizm !)
Athei Overlord
08.01.2007, 04:41
Linuks to komunizm
Zrodlo: fttp://www.theregister.co.uk/2000/07/31/ms_ballmer_linux_is_communism/
Steve Ballmer was the only person to raise the issue of Linux when he wrapped up Microsoft's annual financial analysts meeting in Seattle, although he put Sun and Oracle ahead in terms of being stronger competitors. They of course are 'civilised' competitors - but the Linux crowd, in the world of Prez Steve, are communists.
Ballmer wanted "to emphasise the competitive threat, and in some senses the competitive opportunity, that Linux represents. Linux is a tough competitor. There's no company called Linux, there's barely a Linux road map. Yet Linux sort of springs organically from the earth. And it had, you know, the characteristics of communism that people love so very, very much about it. That is, it's free. [Outlook Express is free, and also sometimes lets strangers share your hard disk - is this anarchism? - Ed] And I'm not trying to make fun of it, because it's a real competitive issue. Today, I would say, we still don't see a lot of Linux competition in most quarters on the desktop, and we see a lot of Linux competition in some server markets. And we could either say, hey, Linux is going to roll over the world, but I don't see that happening. That's not what's going on right now."
Ballmer though Microsoft should "go back into some of the ISP markets and ASP markets where Linux has been historically strong and start to compete more successfully. Not on price, not on the free nature of our stuff, but as we get better development tools, as we make it easier for people to debug their software, as we have sort of a development approach that facilitates the applications that ISPs have been writing, I think we have a real opportunity to, if you will, push back into some of the markets that have been real Linux strongholds. But Linux has too, with its free price point, and the fact that it runs on the same hardware we do, so we have no hardware advantage versus Linux, which we do tend to have with some of our other competitors, it certainly is something very, very much on our radar screen."
The rather unprepared Ballmer was a little more sensitive to the concerns of the financial analysts, and had chosen "Growth" as his title because there was clear concern that Microsoft might be running out of steam and be unable to generate sufficient revenue to satisfy Wall Street in the coming years. His message was essentially that Microsoft was "working very, very hard; very, very hard on new products". He said he would not give any percentages for growth, and said that the only dispute would be about "how quickly it will all come". All he saw was "upside". As to whether Microsoft would meet its targets, he couldn't make any promises, "but there is certainly no downside risk in the consumer market. The amount of revenue that we may get all looks like upside to me versus where we are today. The same is largely true in small business."
There was a hint that Ballmer was not overjoyed at the .NET caper, since he confessed "I have never felt better and I've never felt more nervous about something despite that fact in my career at Microsoft. When we launched .NET, frankly, I was saying, will they like it? Will the dog buy this dog food? Will it make sense to people?"
Ballmer was asked the classic teaser question: what he would have done differently. His great desire had been to have Windows 2000 ready for business and consumers at the same time. Apparently, Microsoft's Japanese subsidiary didn't agree that Windows 2000 was just a business product and as a result of its promotional efforts, had midnight queues when it was released, with Sony pre-loading it on consumer machines.
So Steve wishes he'd launched Win2k at the consumers as well as at business. But does he really? Win2k came under some fire for its initial lack of drivers, and it's not stellar at running existing Windows games. So is Steve regretting first that Microsoft cancelled Neptune, and second that it didn't finish Neptune and make it truly wonderful, or is he simply viewing the past through rose-tinted glasses? ®
Linuks to rak
Zrodlo: http://www.theregister.co.uk/2001/06/02/ballmer_linux_is_a_cancer
Microsoft CEO and incontinent over-stater of facts Steve Ballmer said that "Linux is a cancer that attaches itself in an intellectual property sense to everything it touches," during a commercial spot masquerading as a media interview with the Chicago Sun-Times Friday.
Ballmer was trying to articulate his concern, whether real or imagined, that limited recourse to the GNU GPL requires that all software be made open source.
"The way the license is written, if you use any open-source software, you have to make the rest of your software open source," Ballmer explained to an excessively credulous, un-named Sun-Times reporter who, predictably, neglected to question this bold assertion.
Perhaps Ballmer was thinking of this: "If identifiable sections of [a companion] work are not derived from the [open-source] Program, and can be reasonably considered independent and separate works in themselves, then this License, and its terms, do not apply to those sections when you distribute them as separate works. But when you distribute the same sections as part of a whole which is a work based on the Program, the distribution of the whole must be on the terms of this License, whose permissions for other licensees extend to the entire whole, and thus to each and every part regardless of who wrote it."
The passage is hopelessly ill written. What on earth, we must wonder, can the authors mean by a companion work which can be 'reasonably considered' to be separate? Do they mean it should have been developed independently? Do they mean it should function independently? Do they mean both?
What if a secondary work were developed separately, and function separately, but remain inextricably integrated with the first, the way Internet Explorer is with Windows? Is that 'reasonably considered' to be a separate work?
What's 'reasonable' here, anyway? And 'considered' by whom? The average adult? The average programmer? It's vague, all right; we'll give old Steve that much.
But one thing we can depend on is that it definitely doesn't mean what Ballmer slickly tries to imply: that once you issue anything under the GPL, every other piece of software you have for sale is suddenly affected by it.
And yet this is the shaky basis on which Ballmer dismisses open source as anathema to all commercial software companies. It can't be used at all, he reasons, because even a tiny germ of it, like a metastasizing cancer, contaminates the entire body. Thus Microsoft 'has a problem' with government funding of open-source.
"Government funding should be for work that is available to everybody," he says patriotically. But "open source is not available to commercial companies," and should therefore be regarded as a violation of the public trust.
Ballmer touches on a few other items, including Microsoft's new product activation and licensing schemes, which, it is hoped, will pave the way for a thriving software rental business and its subsequent endless revenue stream.
"Our goal is to try to educate people on what it means to protect intellectual property and pay for it properly" (read 'eternally'), Ballmer says.
If by 'educate' he means punish with higher costs those who fail to appreciate the wisdom of volume software leases, and inconvenience Win-XP users who like to re-format on a regular basis with a limit of two clean installs, then perhaps he might have chosen different wording.
---
MS zatrudnil niezlego skubanca. Mozna Ballmera nienawidziec, ale facet ma swoja polityke. Wystraszyc, umniejszyc, zohydzic, obrzydzic. To jest bardzo skuteczna polityka. Gates ustapil pola Ballmerowi, gdy w gre zaczely wchodzic NAPRAWDE duze pieniadze. Po prostu Bill zrozumial, ze tu juz nie potrzeba wizjonera, ale prawnika-skur...na, ktory nie bedzie mial litosci i skrupolow w stosunku do wroga.
Ballmer idzie sprawdzona droga. Zastraszyc: http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=154 a potem podkupic: http://www.novell.com/linux/microsoft
Novell nie zgadza się z ostatnimi twierdzeniami ze stony Microsoftu, jakoby wzajemne porozumienie tych firm miało być potwierdzeniem naruszania praw Microsoftu przez użytkowników Linuksa - bo strzelilby sobie gola do wlasnej bramki. SuSE to nie jedyny Linuks. Nie ten, to 500 innych. Nawet za cene supernowoczesnego sterownika do egzotycznej WinDrukarki alboWinModemu.
Europejska tradycja
Zgodnie z ugruntowaną praktyką i międzynarodowymi porozumieniami w większości krajów Europy, w tym w Polsce, nie udziela się patentów na oprogramowanie. Jednak powołany na podstawie Europejskiej Konwencji Patentowej (EPC) Europejski Urząd Patentowy (EPO) wbrew jej duchowi i literze udzielił ponad 30 tysięcy takich patentów, spośród których 70% należy do korporacji pozaueropejskich. Wśród nich są patenty na okna dialogowe (EP0689133), pasek postępu (EP0394160), format plików jpeg (EP0266049) i klikanie w odsyłacz (EP0927945). Opatentowano także sprawdzanie wiedzy uczniów szkołach (EP0664041). 'Wkładem technicznym' tego rozwiązania jest to, że komputer może sprawdzać uczniów 'efektywniej'.
http://7thguard.net/index.php?arts=microsoft
Wazny komunikat:
Samba Team prosi firmę Novell o ponowne rozważenie
Samba Team jest zdecydowanie przeciwny działaniom podjętym przez firmę Novell 2 listopada.
Jedną z fundamentalnych różnic między światem oprogramowania własnościowego (ang. proprietary) a wolnym oprogramowaniem, jest to, że oprogramowanie własnościowe dzieli użytkowników poprzez wymuszanie na nich umów licencyjnych, które ograniczają ich prawa do wzajemnego dzielenia się, podczas gdy świat wolnego oprogramowania zachęca ich do jednoczenia się i dzielenia korzyściami płynącymi z oprogramowania.
Umowa patentowa pomiędzy firmami Novell i Microsoft jest porozumieniem które dzieli. Traktuje użytkowników i twórców wolnego oprogramowania zależnie od ich statusu "komercyjnego" lub "niekomercyjnego" oraz zależnie od tego, czy uzyskali swoje wolne oprogramowanie bezpośrednio od firmy Novell, czy też od kogoś innego.
Cele społeczności Wolnego Oprogramowania i GNU GPL nie pozwalają na takie rozróżnienia.
Co więcej, GPL stawia jasno, że wszyscy dystrybutorzy oprogramowania GPL-owego muszą stać razem w walce przeciw patentom w oprogramowaniu. Tylko w ten sposób możemy mieć szansę obrony przed niebezpieczeństwem reprezentowanym przez te patenty. Za pomocą porozumienia, firma Novell próbuje zniszczyć tę obronę, wymieniając długoterminowe korzyści całej społeczności Wolnego Oprogramowania, na swoją chwilową przewagę nad konkurencją.
Ze strony firmy Novell podpisanie tej umowy jest wyrazem głębokiego braku poszanowania dla wzajemnych relacji, jakie ta firma ma ze społecznością Wolnego Oprogramowania. Jesteśmy, zasadniczo, ich dostawcami, i powinni oni wiedzieć, że nie mają prawa, tylko dla własnej korzyści, podpisywać w czyimś imieniu umów, które stoją w sprzeczności z celami i ideałami społeczności Wolnego Oprogramowania.
Korzystanie z patentów jako narzędzia do zwalczania konkurencji jest w świecie wolnego oprogramowania nieakceptowalne. Firma Novell, jako uczestnik licznych debat, dyskusji, i konferencji na ten temat, wiedziała że będzie to problem. Wzywamy firmę Novell do nawiązania współpracy z Software Freedom Law Center celem wycofania porozumienia patentowego i potwierdzenia swoich zobowiązań jako beneficjenta Wolnego Oprogramowania.
Jak poinformował serwis silicon.com, Bill Gates wysłał do dużych klientów swojej firmy e-mail ostrzegający, że jeśli szukają oni technicznej interoperacyjności oprogramowania, nie powinni nawet spoglądać w stronę oprogramowania otwartego
Według brytyjskiego Advertising Standards Authority (ASA) reklamy porównujące koszty systemu Linux i Windows, jakie ukazały się w tamtejszej prasie, wprowadzały w błąd konsumentów.
Brytyjski urząd Advertising Standards Authority (ASA) otrzymał szereg skarg po tym jak w tamtejszej prasie ukazała się reklama porównującą koszty związane z użytkowaniem Linuksa i Windowsa. W reklamie porównywano obydwa systemy, jednak na całkiem różnych platformach.
Spore kontrowersje budzi system licencyjny, który uniemożliwia użytkownikowi używanie najnowszych wersji systemu Windows po zmianie komputera, lub nawet po ingerencji w konfigurację sprzętową. Wymusza to na kliencie ponowny zakup oprogramowania za które już przecież zapłacił i powinien mieć możliwość ciągłego używania go. Niebezpieczna wydaje się również informacja o stworzonym przez Microsoft wewnętrznym funduszu, który miałby pomóc w wygraniu walki o klientów z firmami Linuksowymi przez stosowanie specjalnych upustów dla klientów, co wydaje się być ewidentnym przejawem praktyk monopolistycznych. Podobnie rzecz się ma z agresywnym sposobem promowania swojego oprogramowania wśród ogranizacji rządowych - w szkolnictwie czy służbie zdrowia. Dziwi fakt, że te problemy bywają często pomijane a Microsoft pozostaje bezkarny.
I to jest prawda. Wskutek parokrotnego wylaczenia pradu przez Enion S.A, szlag trafil mi plyte glowna. Wymienilem ja wiec na nowa. Oczywiscie windows 2000 juz nie wstal. Musialem go ponownie instalowac i aktywowac - telefonicznie. Pani mi powiedziala, ze juz przeciez kiedys aktywowalem te instalacje. Powiedzialem, w czym rzecz. Pani na to, ze licencja nie uprawnia mnie do takich czynnosci i musze zakupic nowa wersje programu. Jednakze obecnie jedynym sprzedawanym systemem jest Win XP PRO, wiec musze wydac ok. 1000 zl. Oddalem wiec stara plyte glowna do naprawy. Moze sie uda...
Ballmer, go to hell :]
Vilgerfortz
08.01.2007, 14:41
Dlatego ja o windowsie juz prawie zapomnialem. Nie dlatego, ze jest produktem Billa, tylko dlatego, ze moj komputer dziala szybciej i sprawniej pod linuksem. Podoba mi sie to, ze nie musze robic ciaglych reinstalacji do jakich sa zmuszeni uzytkownicy OS'ow spod znaku M$. Zapomnialem juz co to sa wirusy, konie trojanskie, back doory, spyware itp. Dzialajacy standardowo w systemie firewall wystarcza mi w zupelnosci.
Linuks wykryl i zainstalowal mojego ipoda, kamere, telefon komórkowy, klawiature bezprzewodowa i mase innych uzadzen, ktorych na codzien uzywam. Obala to wiec mit jakoby linusk mial problemy z tego typu sprzetem. Mialem jedynie problem z karta sieciowa WiFi ale na szczescie nie jestem zmuszony jej uzywac...
Kolejny waznym atutem jest to, ze nie musze sie przejomwac nielegalnoscia zainstalowanego na moim komputerze oprogramowania. Jest ono 100% zgodne z prawem.
Polecam wszystkim instalacje i test tego OS. Nikt nie kaze sie wam odrazu przesiadac i rezygnowac z doczesnych przyzwyczajen. Jednak jesli ktos lubi eksperymentowac, poznawac oraz zglebiac swoja informatyczna wiedze to linuks swietnie sie do tego nadaje.
Zdaje sobie sprawe, ze moj post jest moze troche nie na temat ale wybacz Atehi! :]
Athei Overlord
08.01.2007, 15:01
Jest jak najbardziej na temat ;)
Ja... widzisz, jestem uznawany za "goscia od Majkrsoftu", bo zawodowo zwiazalem sie z jego produktami programistycznymi. Tutaj Ballmer ma troche racji. Sa wspaniale. Mam takze w domu Windrukarke Lexmarka ze skanerem - to w sumie wszystkie powody, dla ktorych mam Win2k. I tak dobrze trafilem, bo pracowal mi naprawde ladnie przez pare lat - prawie bez wylaczania komputera. Ale - odkad moje ulubione narzedzia programistyczne przenosza sie dzielnie na Unixy, drukarki laserowe i zgodne z Sane skanery na Allegro wciaz tanieja - powoli zaczalem sie przesiadac ;) Nie znaczy to, ze skasuje jutro swoj windows i go wyrzuce. Nie, nadal mi bedzie potrzebny, bo wiele potrzebnych mi programow jest tylko na niego. Poza tym - musze go miec, bo wlasnie zabieram sie za certyfikaty MSCE z ASP.NET i .NET WinForms ;)
Zreszta - dobry informatyk powinien znac rozne systemy, nie tylko jeden, do ktorego sie doczepil jak rzep do psiego ogona i w innym nie da rady obejrzec "Piły 3" albo wejsc na www.ateista.pl :]
Ale wreszcie mam okazje zaczac pracowac w Linuksie, a nie tylko przegladac menu KDE ;) Ostatnio zrobilem sobie pendrive ze Slaxem, troche wprowadzilem modyfikacji, dodalem drivery do Neostrady (z plytki instalacyjnej - o dziwo byly pod Linuxa :D) - i mam fajne narzedzie ratunkowe ;)
I chociaz kocham narzedzia programistyczne MS, to nie znosze, nie cierpie ich polityki licencyjnej, ktora trzepie mnie po kieszeni tylko za to, ze chce byc legalny ! Ile mam jeszcze kupic tych licencji ? Z 10 wystarczy ?
A wracajac do tematu - jak postrzegacie Ballmera ? Facet umie walczyc o swoje :] Niestety, pokazuje, ze skutecznosc = sk...synstwo :roll:
Zbanowany Marcin
08.01.2007, 15:42
Podoba mi sie to, ze nie musze robic ciaglych reinstalacji do jakich sa zmuszeni uzytkownicy OS'ow spod znaku M$. Zapomnialem juz co to sa wirusy, konie trojanskie, back doory, spyware itp.
Hmmm dziwne. W całej mojej przygodzie z Windowsami, udało mi się tylko raz złapać wirusa (było to za czasów Windowsa 95). Poza tym nigdy nie miałem problemów typu trojan/spyware, a muszę zaznaczyć, że korzystam dość intensywnie z internetu, na dodatek jestem w sieci LAN. Nie używam żadnego oprogramowania antywirusowego bądź firewalli (oprócz systemowego z sp2).
Żeby nie było, że jestem jakimś windowsowym fanatykiem:
Tak, korzystałem (i nadal korzystam) również z linuksa - dawniej siedziałem na Slackware, obecnie za jedyną odpowiadającą mi dystrybucję uważam Ubuntu. Zresztą jednym z plusów linuksa jest to, że każdy kto zna się choć trochę na tym systemie, może go praktycznie bez ograniczeń zmodyfikować lub nawet zbudować od nowa.
Dlaczego więc siedzę na WinXP? Moim zdaniem nadal jest to najwygodniejsze rozwiązanie dla domowych desktopów. Gier napisanych z wykorzystaniem Direct3D pod Linuksem nie uruchomię (no, może po jakiś kombinacjach z Wine i emulacją Directa, ale co z wydajnością?), natomiast większość aplikacji pisanych pod Linuksa ma także swoje paczki pod Windowsa (no i jest też cygwin).
Jeżeli chodzi o kwestie legalności/ceny, to wybór jest jasny. Nie wyobrażam sobie, żeby np. w firmie instalować pirackiego Windowsa lub płacić za ileśtam licencji. Tylko Linux, ewentualnie jedna maszyna z legalnym Win (o ile np. firma zajmuje się tworzeniem stron internetowych). Kod można produkować pod Linuksem, w darmowych IDE (np. znakomita Aptana), później natomiast testować pod IE/Win.
Ja swego czasu byłem wielkim fanem linuksa, ale to były czasy gdy mał kto umiał go poprawnie zainstalować(sam przy pierwszej próbie usunąłem sobie wszystkie partycje, do dziś wspominam stracone dane, których nie udało się odzyskać), a co dopiero używać. Jednak po jakimś czasie stwierdziłem, że ten "szał" linuksowy to było moje NIE przeciw polityce Billa, a nie potrzeba. Wróciłem do Windowsa bo mi było wygodniej, zresztą wtedy byłem również wielkim fanem gier, a na Linuksie były z tym problemy. Teraz rozważam powrót, bo na gry właściwie nie mam czasu, a sprawność działania i bezpieczeństwo były naprawdę super. Pamiętam jak jeszcze miałem SDI (dla nieobeznanych - 112 kb/s czyli ok. 14KB/s) to na Windowsie NIGDY nie przekraczało na dłużej niż kilka sekund 10KB/s, a na linuksie z szybkich serwerów miałem regularnie 12-13KB/s, nie wiem czy się nie zasugerowałem opowieściami, no ale fakt faktem, że transfery były lepsze. Jednym słowem, ten temat mnie zmobilizował i jutro ide po Ubuntu ;-)
Cały problem z Microsoftem i jego poityką polega na tym że w wielu dziedzinach nie ma on poważnej konkurencji. Linux może być równie dobry jak Windows do przeglądania stron, oglądania filmów czy tworzenia serwerów, ale na Linuxie nie uruchomi się większość gier, przynajmniej bez większego kombinowania z którym nie poradzi sobie jakieś 80% przeciętnych użytkowników komputera. Pomysł z ograniczoną ilością instalacji za to zalatuje traktowaniem klienta jak śmiecia. Raz format dysku z powodu jakiegoś wrednego wirusa, raz padła karta graficzna i już kupuj nowy system za tyle ile kosztowała nowa karta? A co by miał powiedzieć mój kumpel który formatuje dysk co 2-3 miesiace?
Gdyby istniał konkurencyjny system równie prosty w obsłudze oraz współpracujący z D3D i większością programów pisanych na Windowsa
to Microsoft dużo bardziej by się zastanawiał zanim wprowadziłby w Windowsie jakieś zmiany na niekorzyść klienta.
Co do odporności windy XP:
Wirusa też złapałem tylko raz, ale spyware które złapałem wystarczyłoby na załatwienie kilkunastu systemów :P
Nie łapię go dopiero odkąd mam 2 programy anti spyware działające w tle i nigdy ale to nigdy nie włączam IE.
Athei Overlord
08.01.2007, 16:50
Co mnie irytuje w Windows - drobne, malo wazne, ale upierdliwe braki.
1. windows nie skasuje pliku, ktorego uzywa jakas aplikacja. Musze ja najpierw zamknac. Pod warunkiem, ze WIEM, jaka to aplikacja. Niebywale, ze na prawach roota nie moge skasowac otwartego pliku :shock: W dodatku jak mi jakis user siedzi przez FTP na pliku, ktory chce skasowac, to moge czekac do usr... smierci, az mi go zwolni, pod warunkiem, ze to nie jest CZESTO uzywany plik. Musze zatrzymywac caly server FTP.
2. nie moge zamknac procesu, bo jest systemowy - oczywiscie na prawach roota.
3. wyrazenia regularne ?!
4. konfiguracja windowsow, jak padnie interfejs graficzny - jak ?
5. przelaczane konsole ? Przelaczane pulpity ?
6. chce zabic program. No to ide na druga konsole, killuje proces i juz. W windowsach musze najpierw uruchomic przegladarke procesow, co czesto jest niemozliwe, bo system wisi. Dziekuje bardzo.
7. DOWIAZANIA SYMBOLICZNE :!:
8. niesamowita rozszerzalnosc, jesli chodzi o protokoly i systemy plikow. SQUASFS to genialna sprawa dla systemow live !
9. No wlasnie - jak tu zrobic sobie plytke ratunkowa albo ratunkowego pendrive z kompletnym systemem operacyjnym i srodowiskiem graficznym ? No nie da sie, musze zaplacic za podobne rozwiazania. w Dodatku sztywne i malo konfigurowalne.
10. Jak to jest kuzwa z kodekami ? Dlaczego pod Winda potrzebuje ich w jasna cholere, ciagle sie gubie ktore, jakie i do czego, skoro odpalam minamalna wersje Slax Linux z pendrive'a i odtwarzam wszystko (lub wiekszosc), co tylko chce ? Podobno sprawa polega na tym, ze kodeki linuxowe jakos omijaja naglowki (dla kazdej wersji inne), a caly algorytm kodujacy (divX) jest wciaz ten sam.
11. A tyle rzeczy musze zrobic, aby uzyskac choc odrobine mozliwosci restauracji systemu.
Jak uzyskać dostęp do folderu System Volume Information
W tym artykule opisano sposób uzyskiwania dostępu do folderu System Volume Information. Folder System Volume Information jest ukrytym folderem systemowym, w którym narzędzie Przywracanie systemu przechowuje swoje informacje i punkty przywracania. Na każdej partycji komputera znajduje się folder System Volume Information. Przy rozwiązywaniu problemów może być potrzebny dostęp do tego folderu.
Powrót na górę Powrót na górę
Więcej informacji
Aby uzyskać dostęp do folderu System Volume Information, wykonaj kroki opisane w odpowiednich sekcjach:
System Windows XP Professional lub Windows XP Home Edition z systemem plików FAT32
1. Kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Mój komputer.
2. W menu Narzędzia kliknij polecenie Opcje folderów.
3. Na karcie Widok kliknij pozycję Pokaż ukryte pliki i foldery.
4. Wyczyść pole wyboru Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane). Kliknij przycisk Tak po pojawieniu się monitu o potwierdzenie zmiany.
5. Kliknij przycisk OK.
6. Kliknij dwukrotnie folder System Volume Information w folderze głównym, aby go otworzyć.
System Windows XP Professional z systemem plików NTFS w domenie
4. Wyczyść pole wyboru Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane). Kliknij przycisk Tak po pojawieniu się monitu o potwierdzenie zmiany.
5. Kliknij przycisk OK.
6. Kliknij prawym przyciskiem myszy folder System Volume Information w folderze głównym, a następnie kliknij polecenie Udostępnianie i zabezpieczenia.
7. Kliknij kartę Zabezpieczenia.
8. Kliknij przycisk Dodaj, a następnie wpisz nazwę użytkownika, któremu chcesz udostępnić ten folder. Jeśli trzeba, wybierz lokalizację konta (lokalną lub z domeny). Najczęściej będzie to konto użyte do zalogowania się. Kliknij przycisk OK, a następnie ponownie kliknij przycisk OK.
9. Kliknij dwukrotnie folder System Volume Information w folderze głównym, aby go otworzyć.
Windows XP Professional z systemem plików NTFS w grupie roboczej lub na autonomicznym komputerze
5. Wyczyść pole wyboru Użyj prostego udostępniania plików (zalecane).
6. Kliknij przycisk OK.
7. Kliknij prawym przyciskiem myszy folder System Volume Information w folderze głównym, a następnie kliknij polecenie Właściwości.
8. Kliknij kartę Zabezpieczenia.
9. Kliknij przycisk Dodaj, a następnie wpisz nazwę użytkownika, któremu chcesz udostępnić ten folder. Najczęściej będzie to konto użyte do zalogowania się. Kliknij przycisk OK, a następnie ponownie kliknij przycisk OK.
10. Kliknij dwukrotnie folder System Volume Information w folderze głównym, aby go otworzyć.
Uwaga: Teraz folder System Volume Information jest dostępny w normalnym trybie dla użytkowników systemu Windows XP Home Edition.
Używania narzędzia CACLS w systemie Windows XP Home Edition z systemem plików NTFS
W systemie Windows XP Home Edition z systemem plików NTFS można używać narzędzia Cacls, które jest narzędziem wiersza polecenia, do wyświetlania i modyfikowania list kontroli dostępu do pliku lub folderu (ACL, Access Control Lists). Aby uzyskać więcej informacji dotyczących narzędzia Cacls, wyszukaj słowo „cacls” w Centrum pomocy i obsługi technicznej systemu Windows XP.
1. Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Uruchom, wpisz polecenie cmd, a następnie kliknij przycisk OK.
2. Upewnij się, czy jesteś w katalogu głównym partycji, na której znajduje się folder System Volume Information, do którego chcesz uzyskać dostęp. Aby na przykład uzyskać dostęp do folderu C:\System Volume Information, upewnij się, czy jesteś w folderze głównym dysku C (czyli, że jest wyświetlony monit „C:\”).
3. Wpisz następujące polecenie, a następnie naciśnij klawisz ENTER:
cacls "litera_dysku:\System Volume Information" /E /G nazwa_użytkownika:F
Upewnij się, czy znaki cudzysłowu zostały wpisane w pokazany sposób. To polecenie dodaje do folderu określonego użytkownika z uprawnieniami Pełna kontrola.
4. Kliknij dwukrotnie folder System Volume Information w folderze głównym, aby go otworzyć.
5. Jeśli po rozwiązaniu problemów chcesz usunąć uprawnienia, wpisz w wierszu polecenia:
cacls "litera_dysku:\System Volume Information" /E /R nazwa_użytkownika
To polecenie usuwa wszystkie uprawnienia określonemu użytkownikowi.
Gdy komputer zostanie uruchomiony w trybie awaryjnym, można również wykonać następujące kroki, ponieważ proste udostępnianie plików jest automatycznie wyłączane, gdy komputer jest uruchomiony w trybie awaryjnym.
1. Otwórz program Mój komputer, kliknij prawym przyciskiem myszy plik folder System Volume Information, a następnie kliknij polecenie Właściwości.
2. Kliknij kartę Zabezpieczenia.
3. Kliknij przycisk Dodaj, a następnie wpisz nazwę użytkownika, któremu chcesz udostępnić ten folder. Najczęściej będzie to konto użyte do zalogowania się.
4. Kliknij przycisk OK, a następnie ponownie kliknij przycisk OK.
5. Kliknij dwukrotnie folder System Volume Information, aby go otworzyć.
Czy ktos tu oszalal ???
A mowia, ze pod Linuxem jest trudno :lol2:
Dla przecietnego usera-gracza to nie ma wiekszego znaczenia. Dla programisty i nieco bardziej zaawansowanego usera to wszystko ma bardzo wielkie znaczenie.
PS: nie gram na swoim kompie w nic, nawet w pasjansa. Czasem u kumpla, na JEGO kompie. Sam sobie nie bede zasmiecal systemu wiecej niz musze ;)
---
PS: chcecie artykul o tym, jak zrobic ratunkowego pendrive z linuksem i 2 partycjami ext2/fat32 oraz niezbednym pakietem oprogramowania ? Dopiero co z tym walczylem i jestem na bierzaco ;)
Vilgerfortz
08.01.2007, 17:21
Hmmm dziwne. W całej mojej przygodzie z Windowsami, udało mi się tylko raz złapać wirusa (było to za czasów Windowsa 95). Poza tym nigdy nie miałem problemów typu trojan/spyware, a muszę zaznaczyć, że korzystam dość intensywnie z internetu, na dodatek jestem w sieci LAN. Nie używam żadnego oprogramowania antywirusowego bądź firewalli (oprócz systemowego z sp2).
Widocznie byles za firewallem sprzetowaym Twojego providera, to skuteczna ochrona. Sam tego doswiadczylem bedac kiedys w dosc sporej komercyjnej sieci. Co maja jednak powiedziec uzytkownicy neostrady?
Dlaczego więc siedzę na WinXP? Moim zdaniem nadal jest to najwygodniejsze rozwiązanie dla domowych desktopów.
Owszem, przecietnemu Kowalskiemu nie bede przeciez proponowal instalacji linuksa. Dla cioci Zosi tez windows wyda sie lepszym rozwiazaniem bo przeciez do rozmow na GG, przegladania stron, sluchania muzyki czy ogladania filmow nikomu nie potrzeba linuksa. Lepiej wydac wiec 300 zl i kupic winXP, od czasu do czasu poprosic syna sasiada aby odwirusowal lub przeintalowal system i wszystko gra.
Nigdy nie proponowalem zabaw w linuksami osobom sporadycznie uzywajacych komputera. System ten jest raczej zaprojektowany dla entuzjastow, dla osob, ktore pragna dostosowac system do wlasnych potrzeb a nie jak to bywa w przypadku OS'ow M$ gdzie uzytkownik musi dostosowywac sie do potrzeb systemu...
Propo tematu od miesiąca uczeszczam na warsztaty z linuksa, troche trudno sie przystosować (kwestia przyzwyczajenia :( ) ale jakoś idzie. Popieram linuksy bo MałyMięki(MicroSoft- wstyd dla męszczyzny :lol2: ) zabardzo się wycwanił z powodu braku konkuręcji, ma szalone ceny, i coraz mniej przykłada się do roboty(każda wersia ładniej wygląda, lecz jest mniej stabilna\ Vista potrzebuje 1,5GB ram-u :?: \ponoć podczas testów haker złamał jego zabezpieczenia w 5min). Narazie całkowicie nie wypre sie windy bo jestem namiętnym graczem a tu mam ogromny wybur bez żadnych problemów( oczywiście moge kupić konsole, ale to duży wydatek, nie daje możliwośći rozbudowy, no i jednak troche mniejszy wybur \bez strategi :cry: ) ale jednak wole pingwinka :]
Dla cioci Zosi tez windows wyda sie lepszym rozwiazaniem bo przeciez do rozmow na GG, przegladania stron, sluchania muzyki czy ogladania filmow nikomu nie potrzeba linuksa...
No nie powiedział bym np. Slackwar posiada przejżyste środowisko graficzne, ma kopeta ( obsługuje wiele komunikatorów w tym ww.), linuksy z reguły są sieciowe więć przeglądanie stronek też wchodzi w rachube, no a oglądanie filmów, i słuchanie muzyki też jest wmiare łatwe, więc ostatecznie chyba bardziej opłaca się zainstalować (oczywiście z pomocą profesjonalisty, za jakieś max 50 zł- to i tak taniej niż winda) odpowiedniego linuksa i miec spokuj na wieki 8-)
Na mojej 'wiosce' :] w bibliotece miejskiej są same linuksy i dzięki temu można kożystać z kompów za darmo( taki motyw mi pasi)
Co maja jednak powiedziec uzytkownicy neostrady?
Ot odpowiedz na twoje pytanie, statystyki mojej pandy z 2 miesięcy działania;
-Wirusy 96
-Programy szpiegujące 26025
-nieznane zagrożenia 2( i tak ten system ochrony cięgle się wyłącza :idea: )
-ataki sieciowe zablokowane 394
Szkoda gadać :cry:
Athei Overlord
08.01.2007, 23:34
Zgodze sie, ze KDE z odpowiednia liczba aplikacji i aplikacyjek, "auto-mountem" i paroma "wkurwiajkami" typu skaczacy kursor, moze spokojnie zapewnic ksiegowej czy tez pani sekretarce wygodne narzedzie pracy.
Fakt, ze ja czesto uzywam konsoli, ale tylko dlatego, ze grzebie w systemie. Potrzebnie czy tez nie - ale grzebie i lubie miec pod reka np. historie polecen, MC (kwestia przyzwyczajenia) i kilka okienek konsoli. Np. w jednym mam man-uala, w drugiem mcedit z jakims konfigiem, w trzecim htop.
Ale gdybym mial tylko otwierac dokumenty, wysylac poczte, kompresowac pliki, sluchac muzyki - to naprawde KDE mi wystarczy. Zreszta kazdy manager okien mi starczy, bo przez ostatnie pare lat zostaly one dosyc zoptymalizowane pod wzgledem ergonomii uzytkowania.
Wiem jedno - nie jestem "linuksiarzem", dla ktorego wazne sa nieraz bardzo dziwne rzeczy --> "uzywasz Mandrake ? toś ty "mandaryniarz", a nie informatyk"... :roll: albo --> "uzywasz Ubuntu ? Bo nie umies konfigurowac Slacka"... albo "uzywasz KDE ? to z ciebie balaganiarz i pewnie kiepski informatyk" (heh)...
Ale wiem, ze ten system zaczynam lubic. Im dluzej w nim jestem zmuszony siedziec (bo moje windowsy sie zje....., a musze przerzucic kupe danych), tym mniejsza jest dla mnie terra incognita.
Powiem tak: jestem m.in. wdrozeniowcem poteznego systemu wspomagania pracy laboratorium analitycznego. Pracowalem z roznymi ludzmi. Nawet z takimi, ktorzy myszke brali w 2 palce, zeby jej nie zepsuc. A ja musialem ich nauczyc dosc swobodnego poruszania sie po poteznej aplikacji, ktorej dokumentacja przekracza tysiac stron. Dlatego mam prawo zabierac glos w takiej dyskusji. Moja opinia jest taka: Dobrze przygotowany, odchudzony (na jasna cholere mi 50 zabawek w stylu "oczy na pulpicie" albo parzenie herbaty ?!), z dobranym zestawem aplikacji Linux z KDE jest swietna alternatywa dla Windows.
Ale - no wlasnie ale.
Albo dla programistow, ktorzy draza system, albo dla pani sekretarki, ktora raczej nie bedzie grzebac pod maska i bawic sie xorg.conf.
A dla przecietnego uzytkownika skanera, Windrukarki, gracza, grafika (profesjonalnego), elektronika - to NADAL jest system "eksperymentalny".
To nie jest tylko zdanie Ballmera. Kumple organizują w Łodzi Zimowiska z Linuksem: http://konferencje.thecamels.org/zima . Akcja jest kierowana do gimnazjalistów i licealistów.
A jeden z komentarzy tej akcji na dobreprogramy.pl brzmi:
Od dzieci wara linuksiarze, stop indoktrynacji.
Trochę jak linuksiarze-sekciarze. :twisted: , a najlepsze jest to że niektórzy takie opinie wygłaszają całkiem poważnie (serio :lol2: ).
PS. Fajny temat, ale w ankiecie trochę za mało opcji (7 to niby sporo ale istnieje jeszcze kilka możliwości).
Ja też jestem związany z windowsem z racji zawodu, z linuxem zresztą także ale znacznie mniejszym stopniu. Jednak linuxa w domu nie używam z kilku powodów:
Trzeba być na bierząco ze zmianami, to zabiera czas. To samo jeśli chodzi o konfigurację systemu, zwykle nie wystarczają mi ustawienia defaultowe. Nie mówiąc o tym, że moja stareńka karta telewizyjna ani myśli dać się poprawnie uruchomić. Podobnie ma się sprawa z aplikacjami dostarczanymi z dystrybucjami, trzeba masę czasu żeby zorientować się co jest mi potrzebne, co jest dobre, a co jest tylko wypełniaczem miejsca na płycie.
Podobnie jak Athei Overlord odczuwam pewne braki w windowsach, punkty się w zasadzie pokrywają, niemniej jednak nie mam większych powodów do narzekania. System Win XP działa raz zainstalowany od października lub listopada 2002 roku (instalowałem po wyjściu SP1) i nie mam z nim problemów. Regularnie robię kopię partycji systemowej i drugiej z ważnymi dokumentami, niemniej jednak ani razu od tamtego czasu nie musiałem takiej kopii przywracać. Mam zainstalowane kilkadziesiąt programów, których używam mniej lub bardziej regularnie oraz kilka gier. Nic mi się jeszcze nie zepsuło samo z siebie.
Dlatego nie mam zamiaru instalować linuxa, chociaż w pracy mam komputery działające stabilnie właśnie po linuxem o wiele dłużej niż mój domowy windows. Fascynację i instalowanie linuxa na wszystkim na czym popadnie tez przerabiałem, niestety pochłania to znacznie więcej czasu zainstalowanie windowsa. Wolę przeznaczyc ten czas na rozwijanie własnych projektów lub chociażby pogranie w HOMM V (BTW Jest wersja pod Linuxa? Nawet nie sprawdzałem.)
Z perspektywy kilku lat pracy z windowsami i linuxem mogę śmiało powiedzieć, że windows to juz nie ten sam niestabilny system co w czasach 95/98, natomiast linux znacznie przybliżył się z zastosowań czysto serwerowych do zwykłego użytkownika. Ale niestety dokąd nie będzie pod ten system tylu samo sterowników sprzętu i gier jak pod windows z powszechnością będzie tak samo jak teraz.
Witam, w zasadzie sie przesiadłem w całości, ale czasem zerkam jak z kompatybilnością plików np video.
1. Pod linuksa nie ma gier, ale to wina producentów i tego że żaden problem mieć windows w wersi piraten. Ale linuks obsługuje open-gl, i kilka innych rzeczy. Wiec jakby sie producentom chciało to by były gry pod lina.
2. znam osoby co sobie lubią same z internetu cos poinstalować, a w linuksie troche z tym gorzej
3. używam Gentoo 64 bitowe od ponad roku, 64bity bo uczyłem sie programować i chciałem od razu zobaczeć jak tam . Choć przesiadałem sie na linuksa już wcześniej, poznając aplikacjie. Żeby było ciekawiej mam biblioteki 32-bitowe i zero problemów z uruchamianiem mozilli-bin 32 bitowej. Niestety koniecznoośc na brak flasha 64 bity. Ale moze juz sie coś popoprawiało.
4. Zdolności przystosowania systemu do własnych potrzeb są tak wielkie i to za darmo, że szczena opada. Faktem jest że czasem warto znać bebechy, ze względu na to że linuks sie rozwija ciągle i czasem nie wszystkie aplikacje sa super dopracowane.
Ale można sobie bez problemu zrobić klaster obliczeniowy z kilku kompów. I to działający :) Powżne klastry na linuksie są już płatne, np z podziałem pamięci.
5. cały sprzęt kupowałem pod linuksa, nie do wszystkiego sa stery
6. Gentoo można uaktualniać na bierząco z internetu, ma przejrzysty system pakietów, wystarczy jedna komenda emerge -uD world
czy coś tak ;) Trzeba jednak troche czasu by go dobrze poznać.
7. wiele rzeczy działa znacznie lepiej na linuksie, kodeki audio-video dostarcza ffmpeg albo zestaw binarnych kodeków z windozy, albo inne biblioteki
8. Z kartą TV troche problemów jest, jednak efekt końcowy bardziej mi pasuje pomimo kilku niedogodności. Lepiej dzialają chociażby programy do zgrywania.
9. konfiguracja systemu rzeczywiście troche czasu poswięca, jednak osczędza sie potem dużo, czasem jednak warto umieć wykorzystać to co linuks potrafi.
10. trzeba wspomniec że pliki worlda są róznie kompatybilne, nawet same ze sobą ;), problem ewentualnych czionek itp.
11. super dokumentacja dla uczącego sie w tym pisać.
12. Jednak z linuksem i dla usera jest coraz lepiej. A dla kogoś co projektuje i uzywa na raz kilka aplikacji, bo zajęć też sie ma kilka, to juz nie wspomne.
13. Póki co na razie bez windowsa sobie radze. A jak mi sie zechce zagrać w te jedna gierke to już można na chwile odpalić.
14. Niektóre rzeczy działają troche wolniej, szcególnie grafika w niektórych programach, nie wiem z czym jest to związane.
15. Niektórzy mówią że dobrze że linuks nie jest dla każdego, bariera odrobiny trudności sprawia że nie ma za wiele bezsensownych pytać na forach. Szczególnie na gentoo, gdzie bardzo nie mile widziana jest olewajstwo usera w czytaniu dokumentacji.
A sie rozpisałem.
A gdzie systemy spod znaku BSD do wyboru ? :(
<- szczesliwy user OpenBSD, chociaz w domu paletaja sie tez winy.
pilaster
27.01.2007, 18:24
Co prawda sam używam Windowsa i nie mam z nim absolutnie żadnych problemów, a z linuxem nie miałem do tej pory do czynienia, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Skoro ten cały linux ma byc taki świetny, jak go jego wyznawcy przedstawiają, a w dodatku od windowsów znacznie tanszy, czy wręcz darmowy, to jak to się stało, że w ogóle jeszcze jakies komputery chodzace pod windowsami na świecie funkcjonują? Taki linux powinien wyprzeć windowsy z rynku w try miga.
Z resztą zachwalanie linuxa kosztem windowsów, przypomina zachwalenie syrenki 104 kosztem mercedesa, że w syrence mozna sobie dowolnie układ pędno-jezdny modyfikowac do własnych potrzeb, a w mercedesie nie. :) No i oczywiście jeszcze Syrena ma z boku ozdobną listwę wzdłuż karoserii. :D
Al-Rahim
27.01.2007, 19:05
Na linuksa nie chodzą gry. Stąd popularność okienek.
Athei Overlord
27.01.2007, 19:49
Z resztą zachwalanie linuxa kosztem windowsów, przypomina zachwalenie syrenki 104 kosztem mercedesa, że w syrence mozna sobie dowolnie układ pędno-jezdny modyfikowac do własnych potrzeb, a w mercedesie nie. :) No i oczywiście jeszcze Syrena ma z boku ozdobną listwę wzdłuż karoserii. :D
1. Pod Linuksem nie chodzi wiekszosc gier (brak sterownikow do akceleratorow grafiki)
2. Brak mozliwosci uruchomienia MS Office na zasadzie "kliknij w ikonke"
Mozna spokojnie uruchomic MSO pod pakietem Cedega, ale to oczywiscie przeraza wielu ludzi "a ja nie chce sie znac na niczym, tylko kliknac i miec".
3. Brak wielu specjalistycznych programow. Jest wiele zamiennikow, ktorymi mozna przy odrobienie dobrej woli sie posluzyc, pakiety te potrafia czytac i zapisywac pliki komercyjnych programow, ale "to nie to, na czym pracuje codziennie, nie i koniec"
4. "montowac dyski ?!", "jakie drzewo katalogow ?!", "a dlaczego tu nie ma dysku C: tylko jakies dziwne /dev/hda1 ?! co to za syf ?!"
5. "a dlaczgo nie moge kliknac w ikone instalatora ?! dlaczego tu nie ma instalatora ?! to jak ja mam zainstalowac program ?!"
6. "a dlaczego ja mam szukac czegokolwiek w internecie ?! Po co mi google, ja wchodze tylko na onet i na WP, ewnentualnie kurnik.pl i starczy !!!"
7. "nie ma sterownikow do mojej drukarki lexmarka i nie chodzi moj kochany modemik !!!!"
8. "nie dziala moj skaner no-name !!!!"
9. "a dlaczego ja musze podawac jakies haslo uzytkownika ? po co ? nie podoba mi sie to !"
10. "dlaczego podczas uruchamiania komputera widze tyle napisow ? W Windows XP jest tylko taka ladna winietka ekranowa !"
i tak dalej, i tak dalej.
1. Dla uzytkownika windowsow, linuks to inny swiat. A na zmiany zwykle reagujemy niechecia i od razu krzyczymy podnieconym glosem "ja nie moge, jaki badziew, jaki syf, a w windowsach to bylo / bylo inaczej"
2. jesli wiele osob do dzis nie ma pojecia, co to jest plik .exe, sciezka dostepu, drzewo katalogow, partycja, etc. to kazde narzedzie, ktore MOZE (nie musi) wymagac troche znajomosc terminow z dziedziny, ktora sie zajmujesz, bedzie budzilo niechec.
3. w linuksach wiele rzeczy robi sie przez analogie. Analogia to slowo obce niepojetej liczbie ludzi. Jest rownie dziwne dla nich, co "substytutka" ("normalnie zaraz mu w zeby przyloze, on obraza moja zone !!!!")
4. Pod linuksami nie dziala troche sprzetu. Generalnie komputer sklada sie po linuksa, a nie odwrotnie (chociaz mozna sobie poradzic i z tym).
5. Potezna liczba uzytkownikow komputera NIE CHCE miec nic wspolnego z jakakolwiek technika. Uzywaja komputera, bo musza. Linuks dla nich to zlo, armageddon, pieklo i dopust bozy.
To dziala dokladnie tak samo, jak z ludzmi, ktorzy boja sie zmienic auto, bo tam bedzie pewnie wszystko inaczej. Inaczej oznakowane dzwigni (chociaz na dzwigni swiatel zwykle jest symbol, ktorego za CHINY LUDOWE nie mozna zle odczytac), inaczej rozmieszczone przyciski. Klimatyzacja to dodatkowo koniecznosc nauczenia sie nowego podejscia do pewnych rzeczy (klima + otwarte okno = "witki mi opadly")
Zauwazylem jedna rzecz: ci, ktorzy lubia poznawac nowe rzeczy i nie reaguja na wszystko "NIE, BLAGAM NIE !!! NIC NOWEGO !!!", przesiadaja sie na linuksa (tego DZISIEJSZEGO, a nie tego sprzed 5 lat) calkiem bezbolesnie. Pytaja tylko czym sie rozni to od tamtego i gdzie znalezc potrzebne rzeczy.
Ci, ktorzy wszystkiego sie w zyciu boja, nawet nie siada do takiego komputera, bo "tam wszystko jest inaczej i to jest chore i wogole nie do nauczenia, a ja nie mam tytulu doktora informatyki i chce tylko wystawic fakture i napisac pismo do urzedu skarbowego !!! NIE NIE NIE!!!"
Oczywiscie, nalezy sobie zadac pytanie - po co zmieniac system ? Po prostu jesli przyzwyczailo sie do czegos, to wszelkie zmiany wydaja sie bardzo trudne. Podobnie bedzie zagubiony linuksowiec w windowsach, jak windowsowiec w linuksie.
Gdyby pani w sekretariacie dostala na dzien dobry komputer z jakims linuksem z KDE, automountem dyskow i TYLKO TAKIM menu, jakie jest jej potrzebne (5 programow ksiegowych, edytor tekstu i xmms czyli linuksowy WinAmp), to bylaby rownie zadowolona jak ta, ktora ma Windows, Worda, Excela i WinAmpa. Wiem, bo widzialem na wlasne oczy i nikt mnie nie przekona, ze moze byc inaczej. Moze w pojedynczych przypadkach, ale to NIE JEST regula.
Oznacza to jedna rzecz: gdyby OD RAZU instalowac na komputerach sprawiedliwie linuksy i windowsy (np. co 3-5 komputer linuks) i dawac to od razu do reki nowym uzytkownikom, aby to byl ich pierwszy system, to oba systemy bylyby postrzegane przez takich NIE-informatykow bardzo podobnie.
Przeciez kazdy z nas uczyl sie rozwiazywac problemy pod windowsami. No bo innego systemu na oczy nie widzial ! Ale tak czy tak, trzeba sie bylo nauczyc, aby zamykac system i wyciagac pendrive po jego... ODMONTOWANIU. Podobnie jak dziecko, ktore dorasta w rodzinie Anglikow, zna angielski. Ale to samo dziecko w rodzinie Polakow, pozna polski.
Jezyki ROZNE, charakteryzujace sie INNA logika, INNA specyfika, INNYMI slowami i INNYMI niuansami.
Zatem problem "przesiadki" jest tak naprawde rozdmuchany. Rzeczywisty problem polega na polityce MS, ktory potezne srodki przeznacza na promocje swojego systemu i wali go wszedzie, gdzie sie tylko da. A dostawcy sprzetu ida za ciosem i pisza sterowniki glownie pod windowsy. Co na szczescie nie jest juz regula.
Wydaje mi sie, ze POTEZNY udzial w takim podziale rynku ma fakt, iz MS ma kase na reklame, a linuks sie praktycznie nie reklamuje. Biorac pod uwage te galaktyczna roznice (kwestia milionow, jesli nie miliardow dolarow), Linuks ma potezna liczbe uzytkownikow.
PS: A co mam powiedziec np. ja, ktory programowalem w iks jezykach programowania, a co jakis czas wymaga sie ode mnie bieglej obslugi nowej platformy projektowania ? :D "panie Adrianie, a co to, starozytny egipski, ze sie panu nie chce troche nauczyc ? Za 2 tygodnie mamy w tym oddac caly duzy podul, wiec prosze, tu sa ksiazki, tu sa adresy stron www z samouczkami i prosze we srode przyniesc mi cos do pokazania".
PS: nie jestem zadnym "linuksiarzem". Od "zawsze" pracowalem na produktach MS. Znam bardzo dobrze zarowno ich wady jak i zalety. Nadal jestem "w stajni" MS, jako programista ASP.NET (i wielu innych technologii MS), jezdzacy na konferencje Microsoft Technology Summit.
Ale odkad zaczalem poznawac drobnymi kroczkami linuksy (rozne) z ich wadami i zaletami, nie moge sie nadziwic, ze ten system jeszcze nie jest wiodacym systemem na swiecie. Jest to dla mnie najbardziej niepojeta rzecz pod sloncem. Jedyne usprawiedliwienie znajduje w: polityce MS i braku reklamy linuksow, braku obslugi najnowszego sprzetu i WRODZONYM lenistwie ludzi.
Mnie na szczescie wszystko jedno na czym pracuje. Jestem INFORMATYKIEM, a nie IDEOLOGIEM. Pracuje na tym, co pozwala mi szybko i efektywnie zrealizowac moje zadania. Jesli bedzie trzeba, bede programowal pod Borlandem, albo pracowal na Amidze i Mac'u. Jesli trzeba, certyfikuje sie z produktow MS albo pojade na Pingwinaria i postaram sie zrobic certyfikat z php i MySql. Ja traktuje komputer jak narzedzie.
Ale znaczna wiekszosc uzytkownikow komputera traktuje komputer jak MAGIE. W dodatku koreluje to z nieustannie spadajaca swiadomoscia techniczna spoleczenstw, ktore staja sie jedynie BIERNYM KONSUMENTEM.
pilaster
27.01.2007, 20:49
Niestety athei nie przekonałeś mnie. większość z tego co napisałeś to propaganda w stylu: Tylko prawdziwi meni używają linuxa, a głupie ciemniaki windowsów. :(
Natomiast wyłowiłem dwa fakty
1. Pod windowsy dostępne jest znacznie więcej programów (w tym gier) niż pod linuksy - czyli windows jest znacznie bardziej elastyczny z punktu widzenia ciemniaka informatycznego, np pilastra
2. windows jest dużo łatwiejszy w obsłudze - znowu dotyczy to ciemniaków
Czyli, przynajmniej z punktu widzenia ciemniaka, windowsy znacznie góruja nad linuksem
Argument że windows jest reklamowany a linuks nie, jest po prostu fałszywy. Wystarczy zarzeć na dowolną praktycznie stronę internetową, gdzie jest na ten temat jakakkolwiek wzmianka, żeby móc wyczytać peany ku czci linuksa pisane przez wiernych wyznawców i równocześnie gromy rzucane na windowsy. Odwrotnej sytuacji nie zauważyłem :( Zatem mówienie o sporze między pingwiniarzami a windziarzami tez jest nieprawdą. Takiego sporu nie ma. Całą przestrzenią propagandową zawładneli linuksiarze. I co prawda nie dotyczy to akurat atheiego, ale mam wrażenie, ze mają oni dużo wspólnego z takimi sekciarzami, jak Amway, czy inne podobne.
A mimo to linuks ciągle jest mniej popularny od windowsów :wink:
No i oczywiscie wogóle nie wspomniałes, dlaczego, z punktu widzenia ciemniaka, warto byłoby przejsć na linuksa, skoro jest on mniej elastyczny i trudniejszy w obsłudze. chyba nie tylko po to, aby dołączyć do grona klawych gości?
Athei Overlord, twoja wypowiedź podsumowałbym że "przyzwyczajenie to druga natura człowieka". Niestety jak ktoś poznał winde to po co sie przesiadać na linuksa. Dla mnie jednym z motywów było to że zaraz po instalce windy miałem wirusa w systemie :) Teraz po docenieniu walorów, póki nie zajdzie jakaś potrzeba to zostaje.
Druga rzecz, linuks teraz jest bardziej fajny ze względu na sporą ilość użytkowego oprogramowania. Nikt, albo mało kto, używający podobnych na windowsie ma wersje legalne. Hoć np. gimp jest wersji zarówno na lina jak i na winde, i wiele aplikacji zresztą jest dostępnych na obie platformy.
Oprogramowanie nie zawsze pisane jest na wysokim poziomie, wobecz czego zdarza sie mieć zastrzeżenia. Moje główne to czasem powolne renderowanie grafki. Bardziej obciążające niz windows.
Słaba popularność linkusa to gry, dla których młodzi ludzie kupują kompa.
Brak uniwersalnych formatów tekstowych, a wszyscy mają pliki wordowskie. Teraz powoli zaczyna sie jednak używać formatu pdf
Tez słyszałem o przypadkach że w firmach instaluje sie linuksa, z grafika zblizoną do windozy. I jakos nikt nie narzeka.
pilaster, troche przezadzasz moim zdaniem z tym opisem.
Nie wiem jak teraz jest jakością dystrybucji (sam ma gentoo, ale to specyficzna dystrybucja), przedtem rzeczywiście dla zykłego usera troche było ciężko. Jednak z tego co wiem bierzące juz są dośc dopracowane. Niestety linuks z założenia jest jakby modułowy. Prawda jest taka, że linuks to tylko kernel, czyli jądro systemu. Pisane przez pomysłodawce, reszta to są pisane dodatki i oprogramowania
Windows jest typowym klikaczem, Masz jeden wybór co do systemu i koniec. Gierke wrzucisz i jesteś happy
Ale czasem trzeba czegoś więcej, i tu windows za bardzo nie pomaga.
Ogólnie gdybym miał zachęcać do linuksa, to nie ze względu na klawość, tylko na potrzebe i atrakcyjnośc systemu. I wcale nie namawiałbym specjalnie. System to wybór, każdego z nas z osobna.
Ja miałem juz na próbe BSD nawet Solarisa, a przy linuksie zostałem, bo stwierdziłem ze jest spoko. Są jeszce tacy co używają np BeOs'a, ponoć bardzo szybki stworzony z myślą o multimediach. Jednak słabo albo prawie w ogóle nie rozwojany. A graficy niepodzielnie używają MAC'a, choc bardzo drogi.
Opowiem wam kawał co do tego kogo stać ma maca (a moze apple, sam nie wiem):
Na sympozjum systemowe zjachali sie użytkownicy windowsów i macintosha. Przewodniczący mówi:
- przygotowaliśmy rozkłady jazdy pociągów, w wersji tylko dla windows, użytkowików mac'a stac na własne samochody.
ktos sie wyrywa i mówi:
- ale jeden użytkownik MAC'a widziałem przyjechał pociągiem.
na co głos z tyłu:
- ale własnym
"Mozna spokojnie uruchomic MSO pod pakietem Cedega,
Do tego to lepiej chyba nada się jednak CrossOverOffice, Cedega to raczej do gier :] . I zależy którą wersję MSO, 2003 chodzi, ale są problemy. Poza tym najlepsze jest to, że MSO 2003 uruchamiane przez CrossOverOffice chodzi mi kilka razy szybciej niż OO :P .
Wystarczy zarzeć na dowolną praktycznie stronę internetową, gdzie jest na ten temat jakakkolwiek wzmianka, żeby móc wyczytać peany ku czci linuksa pisane przez wiernych wyznawców i równocześnie gromy rzucane na windowsy. Odwrotnej sytuacji nie zauważyłem
Zwłaszcza na wss.pl lub stronach typu www.centrumxp.pl. Zwłaszcza jak się czyta na www.dobreprogramy.pl, że linux to g... i tym podobne.
pilaster
27.01.2007, 22:42
Nie miałem okazji pracowac z linuksem, więc nie mam własnych doswiadczeń. Dziwi mnie jednak i niepokoi, że system, który jest podobno taki dobry, a do tego darmowy jest równocześnie tak nachalnie promowany. Zupełnie jakby jego użytkownicy usiłowali przekonywac nie potencjalnych przesiadkowiczów, tylko samych siebie...
Gdybym miał się przesiadac na linuks, to oczywiście dlatego, ze byłoby to wyraźnie lepsze od windowsów rozwiązanie. Tymczasem jak widze linuksiarze z zapałem dowodzą jedynie, ze linuks ...nie jest gorszy od windowsów :( To dlaczego mam zmieniać przyzwyczajenia i znosić inne niedogodności, tylko po to, zeby miec coś nie gorszego niż dotąd? Nie zapominajcie że macie do czynienia z ciemniakiem, na którym kmina
najlepsze jest to, że MSO 2003 uruchamiane przez CrossOverOffice chodzi mi kilka razy szybciej niż OO
Nie robi większego wrażenia :)
Athei Overlord
27.01.2007, 22:51
Oczywiscie, ze windows jest latwiejszy (ze "o wiele" to sie nie zgodze) dla nie-informatykow i jest pod niego wiecej gier. Ze jest wiecej programow - tez sie nie zgodze. Moze wiecej wersji programu, ktory robi to samo, czyli 50 managerow plikow, 400 programow graficznych, ktore robia dokladnie to samo, tylko roznia sie nazwa, etc.
Dla przecietnego uzytkownika korzysc bedzie niewielka. No, moze poza kosztami (cena windows + office + programow graficznych), latwoscia zapadania na rozne dziadostwo (mam wlaczonego firewalla windowsowego, a rozne "antywiry" nie nadazaja z czyszczeniem mojego komputera - zalecenia MS, aby nie wchodzic na niebezpieczne strony to cyniczna demagogia. Gdybym od kazdego, komu przeinstalowalem Wina 98 i dosc sporo poczatkowych wersji XP, bo mu sie "zawirusowal" bral 20 zl, mialbym dodatkowa pensje :D), grzebaniem w kodekach audio/video i szukaniem czegos, co odtworzy plytke z filmem z wesela. No, moze jeszcze zyskuje bezpieczniejsza przegladarke, ktora wyswietla poprawnie to co ma wyswietlic, a nie "udaje", ze rozumie miedzynarodowe standardy (pisze serwisy internetowe, wiem cos o tym).
To, ze cos jest latwiejsze, nie jest dla MNIE osobiscie lepsze. Dla mnie lepsze jest to, co mi bardziej pasuje. Dla nie-informatyka dosc czestp lepsze bedzie to, co bedzie a) latwiejsze I/LUB b) bardziej kolorowe, przezroczyste, trojwymiarowe c) mialo ladniejsze pudelko d) bedzie sie dalo uruchomic na tym wiecej gier.
Ja nie mowilem, ze NALEZY sie przesiadac na linuksa, tak jak JA sie NIE przesiadlem. Mnie on po prostu pasuje i pracuje nad nim tak duzo, jak tylko to mozliwe (wlasnie po to, aby sie go uczyc). Wiekszosc tego, co robie w windowsie, robie juz bezmyslnie (w sensie - nie kombinuje co i jak) w linuksie. Podobnie, jak z kierowca, ktory jezdzi juz jakis czas - on nie zastanawia sie, ktory bieg wlaczyc i gdzie jest kierunkowskaz, tylko jak dojechac do celu.
Co do reklamy - taka reklama to zadna reklama. Byles kiedys na konferencji Microsoft Technology Summit ? To jest wydarzenie medialne. To jest POTEZNA impreza, nie wiem, czy nie wieksza, niz slawne Targi Poznanskie. MS pcha sie na kazda uczelnie, niemal do kazdej szkoly. Konkursy, webcasty, konferencje, promocje, etc.
Czlowiek na kazdym kroku widzi WINDOWS, WINDOWS, WINDOWS.
Coz z tego, ze "linuksiarze" sa wszedzie, skoro po TAK WIELKIEJ (jak twierdzisz) reklamie tegoz systemu, ludzie nadal nie kojarza podstawowych pojec z jego zakresu, nawet pingwina nie kojarza z linuksem, natomiast "internet explorer" (czyli przegladarka komputera z internetu) i "moje dokumenty" sa pojeciem tak naturalnym, jak "chce mi sie pic".
Jak juz mowilem - korzysci z przenosin moga byc dla roznych ludzi rozne. Dla jednych zerowe, wrecz ujemne dla innych potezne (glupie wyrazenia regularne i kilka pulpitow, jesli juz o pierdolach mowie).
Chodzi o to, ze im dluzej pracuje pod linuksem, tym wiecej rzeczy w windowsie mnie razi. Jestem tym zdziwiony, bo to tak, jakbym nagle otworzyl oczy. Po prostu NIE MIALEM porownania !
Fakt - obiektywnie - nie docenialem pewnych rzeczy w windowsach, ale to TYLKO pod wzgledem programistycznym ! Nie ma dla mnic NIC, czego by mi brakowalo w linuksie, a co jest w windowsie, poza obsluga mojej szajsowaten skanero-drukarki i paru rzeczy z branzy czysto informatycznej. Mowie tutaj o moim DOMOWYM komputerze. W firmie pracuje wylacznie na produktach MS, zreszta jestem (podobno :oops: ) uznawany za speca od niektorych z nich (nie, nie mowie tutaj o Wordzie i Excelu, chociaz moze tez :D)
Wlasnie ze wzgledu na to porownanie powinno sie pozwolic dac wybor uzytkownikowi. Na razie mamy socjalizm - lub katolicyzm. Od urodzenia wychowujemy sie w socjalizmie i na katolikow. Kapitalizm (czyli tez majacy swoje wady i zalety) oraz inne religie poznajemy dluuugo pozniej, o ile w ogole je poznamy.
Reasumujac - przesiadka dla Ciebie, pilastrze, bedzie mniej lub bardziej sensowna. Moze cos Ci sie spodoba w tym systemie, moze nic. Ale mnie chodzi o to, aby ludzi UCZYC juz od PODSTAWOWKI nie tylko klikania w menu start, ale moze w litere K albo odcisk stopy ?
Niech ludzie ucza sie roznych technologii, a nie tylko tej, za ktorej wdrozenie zaplacono wiecej. Bo jakos nie widze tych setek tysiecy serwerow na windowsach (choc w firmie mamy serwer na Win2k3, ze wzgledu na wykorzystywane technologie) ;) Czyzby tutaj placono mniej ? :>
Aha, przy okazji - jest jeden system, Pilastrze, ktory bedzie dla wielu nie-informatykow latwiejszy, niz Windows. MAC OS. Tam nie ma prawie nic do konfigurowania. Wszystko dziala. Zadnych sterownikow. Zadnego nadmiaru pokretel i przelacznikow.
Zasada jest prosta - wlaczasz i pracujesz. Wszystko co ma dzialac, dziala. Nie potrzebujesz ZADNEJ wiedzy informatycznej.
A teraz mi wyjasnij, dlaczego MAC nie jest tak popularny jak Windows i ledwie przegania linuksa w niektorych krajach (a w niektorych PODOBNO jest daleko za) ???
Kwestia latwosci ? :> Czy tez gier ?
Bo jesli latwosci i gier, to nie dziwmy sie, ze narzedzia, dajace ogromne mozliwosci NIGDY nie beda docenione przez tych, ktorzy ich NIE potrzebuja. Innymi slowy - silnik syrenki w obudowie mercedesa nie bedzie popularniejszy od wahadlowca.... Chociaz wahadlowiec mozna przykroic do po samochodu, a z samochodu wahadlowca raczej sie nie zrobi. Porownanie nieco kulawe, ale tak odbieram oba systemy. Jest to porownanie informatyka (czyli kogos, kto potrzebuja czasem zrobic cos wiecej w systemie), nie home-usera (ktory nawet NIE POWINIEN grzebac w nim).
Aha, a przy okazji - to postrzeganie linuksowcow jak "sekciarzy" przypomina mi postrzganie ateistow. W ielu z nich chcialoby swiata pod znakiem linuksa, ale wielu (w tym JA) chcialoby, aby ludzie poznali alternatywe. Dlaczego mi na tym zalezy ?Bo na razie promocja windowsow WYMAGA na mnie, abym dostarczal dokumenty w formacie MS Word / MS Excel. A ja nie mam zamiaru ich kupowac i wydawac paruset zl na te programy. Moglbym, ale nie chce. Mimo to MUSZE to zrobic, jesli nie mam alternatywy. Nie lubie byc do czegos przymuszany, chyba, ze uznam to za wlasciwe. Plytki dolaczonej do gazety TEZ sobie nie obejrze, bo wymaga windowsa... Innymi slowy - chcesz obejrzec, kup jedynie sluszny system.
I raz jeszcze na zakonczenie - ja nie namawiam do przesiadki, co czyni wielu linuksowcow.
Ja namawiam na POZNANIE i wybor. Nawet, jesli jestesmy swiecie przekonani, ze to co mamy jest super i lepszego nie chcemy.
Uczmy sie korzystac z wyborow. A troche gimnastyki umyslowej nie zaszkodzi naszemu coraz bardziej techno-opornemu spoleczenstwu. W przeciwnym razie w XXII wiek wejdziemy jako totalni debile, ktorym na zarowce trzeba wyraznie zaznaczyc, ze to TA strona sie ja wkreca w podstawke.
A dlaczego to robie ? Bo jako agnostyk lubie uczyc ludzi alternatyw :P :D
Athei Overlord
05.02.2007, 03:59
http://www.lesbian.mine.nu
Boskie :D
http://www.lesbian.mine.nu/porn-get.jpg
Athei Overlord
06.02.2007, 03:16
Troche newsow, kochani. Przy okazji, kiedy redaktorzy naucza sie odmiany slowa Linux (ale Linuksa, Linuksem)
===
Microsoft współpracuje z Linuksem
Zrodlo (http://www.egospodarka.pl/16238,Microsoft-wspolpracuje-z-Linuxem,1,14,1.html)
22.07.2006, 09:00
Po latach konkurowania z Linuxem Microsoft chce pokazać, że mimo wszystko może być w dobrych stosunkach ze swoim rywalem oferującym oprogramowanie open-source. Microsoft zapowiedział partnerstwo w nadziei, że jego kolejna technologia wirtualizacji sprzętowej będzie współpracować z wersjami Linuxa, które zostały przystosowane do innej podstawy wirtualizacji typu open-source zwanej Xen.
Oznacza to współpracę z komercyjnym twórcą oprogramowania XenSource przy wspólnym tworzeniu i rozwoju dwóch podobnych technologii.
"Microsoft i XenSource zaangażują się w budowę mostu pomiędzy dwoma narzędziami." - powiedział Jeff Price dyrektor Microsoft's Windows Server group.
Oba bazują na pojęciu "hypervisor" - czyli oprogramowania niskiego poziomu, które umożliwia wielu systemom operacyjnym dzielenie tego samego sprzętu. Aby system operacyjny mógł dobrze działać na technologii "hypervisor", musi być zaadaptowany dla Xen. Jednak cechy nowych procesorów Intela lub Advanced Micro Devices już pozwalają niezmodyfikowanym systemom operacyjnym takim jak Windows działać na Xen. Współpraca Microsoftu z XenSource ma umożliwić tworzonemu pod Xen Linuxowi, działanie także na technologii "hypervisor" Microsoftu.
Platforma Xen jest już dostępna i w tym tygodniu została dodana do Novell's Suse Linux Enterprise Server 10. "Hypervisor" Microsoftu o kryptonimie Viridian, nie będzie gotowy w ciągu najbliższego roku. Być może Viridian będzie dostarczony z systemem Longhorn Server, który ma się pojawić pod koniec 2007 roku. Wersja beta systemu Viridian będzie gotowa na koniec 2006 roku - oznajmia Microsoft.
Kiedy Microsoft powiedział, że Viridian nie będzie dostarczany razem z Longhorn Server, niektórzy spodziewali się, że będzie on częścią Service Pack 1, który będzie dostępny w 2009 roku. Jednak Microsoft zasygnalizował kwiecień jako wcześniejszą datę wypuszczenia Viridiana.
Microsoft pracuje na kilku obszarach by poprawić współpracę między Linuxem a Windowsem. Jeśli chodzi o wirtualizacje to zostało już dodane wsparcie Linuxa do Virtual Server Microsoftu.
"Klienci są przychylnie nastawieni" - podkreśla Price i dodaje - "Odbiorcy chcą mieć pewność, że uruchomią Linux na dobrze wykonanej podstawie."
Wirtualizacja albo inaczej używanie jednego komputera jako wielu, staje się centralnym punktem dla branży oprogramowania. Jest coraz większe zainteresowanie posiadaniem jednego komputera PC lub serwera z uruchomionymi wieloma systemami operacyjnymi, a nie jak do tej pory jednym. Ten trend stanowi głębokie technologiczne i biznesowe wyzwanie dla firm zajmujących się produkcją oprogramowania.
Nowa umowa obejmuje współpracę Microsoft i XenSource w dostarczaniu klientom używającym Xen i "hypervisora" Windows Server wszelkiej pomocy. W związku z tym wszelkie problemy zgłaszane będą do Microsoftu.
"Jeśli pojawi się problem z Windows "hypervisor", naprawimy go" – mówi Price. "Jeśli problem będzie dotyczył Xen lub Linuxa, Microsoft postara się o odpowiednie wsparcie ze strony Linuxa." - dodaje.
Dla XenSource umowa otwiera możliwość budowania oprogramowania, które będzie współpracowało zarówno z "hypervisorami" Windows jak i Linux.
"Tak naprawdę chodzi o poszerzenie rynku dla usług i oprogramowania, które zamierzamy budować, co będzie możliwe dzięki szerokiemu zastosowaniu wirtualizacji." - powiedział Frank Artale, wiceprezes XenSource.
===
Koncerny komputerowe popierają Linuksa
Zrodlo (http://www.egospodarka.pl/19778,Koncerny-komputerowe-popieraja-Linuksa,1,14,1.html)
23.01.2007, 13:16
Największe koncerny komputerowe, w tym HP, IBM oraz Intel, postanowiły oficjalnie poprzeć otwarty system operacyjny Linux. Producenci komputerowi założyli Fundację Linuksa, wspierającą działania mające na celu rozwój oprogramowania.
Laboratorium Rozwoju Otwartego Oprogramowania, usytuowane w USA, we współpracy z takimi koncernami komputerowymi jak HP, IBM, Intel, Novell, Oracle, Fujitsu, Hitachi, NEC, stworzyło Fundację Linuksa, która gromadzi środki finansowe na rozbudowę i rozpowszechnianie otwartego oprogramowania. Fundacja posiada 70 zadeklarowanych sponsorów, wśród nich największych światowych producentów sprzętu elektronicznego.
Według wypowiedzi przedstawiciela zarządu Fundacji, celem jej działalności jest wspieranie tworzenia aplikacji kompatybilnych z każdą wersją systemu Linux, nie naruszając rdzennego kodu oprogramowania. Fundacja rozbudowuje także ogólnodostępną bazę informacyjną, która gromadzi dane na temat serwisów i interfejsów, które współdziałają z oprogramowaniem Linux.
===
Novell straci uprawnienia do Linuksa?
Zrodlo (http://www.egospodarka.pl/20022,Novell-straci-uprawnienia-do-Linuksa,1,14,1.html)
05.02.2007, 13:25
Firma Novell, będąca drugim, co do wielkości dystrybutorem otwartego systemu operacyjnego Linux, może zostać pozbawiona praw do rozpowszechniania oprogramowania. Powodem odebrania praw do Linuksa jest zawarcie przez firmę Novell umowy dystrybucyjnej z koncernem Microsoft.
Fundacja Wolnego Oprogramowania, jako sponsor strategiczny rozwoju oraz właściciel potencjału intelektualnego oprogramowania Linux może pozbawić firmę Novell praw dystrybucyjnych. W listopadzie ubiegłego roku koncern Microsoft zaproponował firmie Novell promowanie systemu Windows na równi z oprogramowaniem Linux.
Zawarty między wymienionymi firmami pięcioletni kontrakt przewiduje roczną wypłatę 348 mln USD firmie Novell, z czego 240 mln USD ma przypadać na rozwój oprogramowania Linux, który byłby w pełni kontrolowany przez koncern Microsoft.
Według założeń umowy 40 mln USD rocznie ma być potrącane w celu zapewnienia stabilności opłat za wykorzystanie opatentowanych przez koncern Microsoft rozwiązań.
Athei Overlord
20.02.2007, 17:44
same cuda na przykladzie pionierskiego podmiotu informatycznego - PKS Swidnica :D
http://www.microsoft.com/poland/windowsserversystem/rozwiazania/pks_swidnica.mspx
Sytuacja
Od momentu rozpoczęcia działalności firma wykorzystywała system serwerowy Linux. System był trudny w administracji, a uruchomienie programów działających w sieci sprawiało pracownikom firmy poważne trudności. Utrudnione było również wykonywanie archiwizacji danych.
.... co bylo utrudnione ? ... co bylo za trudne ?
Al-Rahim
22.02.2007, 00:16
.... co bylo utrudnione ? ... co bylo za trudne ?
Jak całe zycie jedziesz na windowsie, a potem masz sie z miejsca przesiąść na pingwinka...
Athei Overlord
22.02.2007, 11:13
Zadaj to pytanie "na pieska", czyli od tylu ;) Czy minely wieki, zanim nauczyles sie Windowsow ? Czy uplywaja wieki, zanim nauczysz sie nowego programu ? Nawet takiego z linii polecen ? Czy w tym ogromnym podmiocie jakim jest PKS Swidnica wszyscy, lacznie z "pokladowymi" informatykami, umieli jedynie otworzyc film w Best Playerze ?
A teraz z nieco innej beczki:
Testuje Viste just od jakiegos czasu i powiem wam ze ten system jest conajmniej dziwny.
Zacznijmy od Spec'a :
Intel Core2Duo 2,4Ghz ~ 3,00Ghz
2 GB Ram DDR 2
ATI X1900XT 512 MB
HDD , WD74GB Raptor.
System po zainstalowaniu wyglada "ladnie" kolorki, przezroczyste okienka, (opcja "show desktop" dostepna w nowej wersji jest teraz "3D" - fajnie to wyglada)
Vista oferuje wieksze mozliwosci zarzadzania samym systemem, i znacznie wiecej mozna sprawdzic.
Manager Zadan pokazuje prace dyskow, Grafiki, procka, ramu i sieci, dokladnie co jest aktualnie podlaczone, itd.
System na tym sprzecie sam w sobie chodzi dobrze jesli chodzi o efekty graficzne.
System posiada usluge sprawdzania updatow dla oprgoramowania innych niz windows. Np. chce updatowac Avast'a , albo GG . tylko ze to cos nie dziala ze starszym softem (problem kompatybilnosci).
Opcja Search, Wyszukaj jest naprawde fajnie rozwiazana.
Nie trzeba wpisywac nazwy pliku i wciskac SZUKAJ zeby cos znalazl gdzie np. jedna literka albo znak bedzie inny i juz nie znajdzie.
Tu po wpisaniu ABC odrazu wyswiatle wszystkie pliki na dysku zawierajace ABC to jakas forma indexowania..
Naprawde staram sie znalezc jego zalety i wciaz ich szukam ale narazie to co mnie naprawde w nerwia..
HDD - Ten system ciagle cos robi, jesli ktos uzywal RAPTORA HDD to wie jak bardzo ten Dysk glosno TYKA.
Windows XP po zaladowaniu czeka w spoczynku az cos zaczne robic. XP po zaladowaniu czeka jakies 20 sekund. Jesli nic nie robie to on zaczyna swoj "spiew" HDD trzaska caly czas, NON stop. System wylaczony od sieci, a on dalej trzaska.
patrze Procesor wogole nie pracuje ,procesy 0 % wszystko dostepne, DYSK , pokazuje ze caly czas pracuje. Mysle ze Windows Indexuje pliki na dysku ale poprostu robi to notorycznie.
Po dluzszym uzywaniu systemu robi sie niezly CYRK z tych ich desktopem. CALY pulpit sie wali. Okna zanikaja, ikony sie przesuwaja same jak najezdzasz myszka, cos sie jawnei dzieje z grafa. Myslalem ze to wina windowsa bo w koncu nie legal sciagniety wlasnie z E-Mula.. no to porozmawaialem z szefem w firmie czy moge testowac ich orginagl Vista business i office 2007 eterprise . Dali mi licencje.
Business prawie wcale sie nie rozni od ultimate, nie ma Tylko Media Center edition i jakiegos softu Video (sam crap)
Zainstalowalem najnowsze drivery do X1900XT .. wylaczylem wszystkie Vista Themes, i chodzi na wygladzie windows Classic.
ale dalej .. pochodzi jakies kilka godzin, i znowu ten desktop swiruje. Jedyna opcja to Log out i log back in . Wtedy wraca do normy.
Czy ktos tu na forum ma juz Viste i dzieja mu sie dziwne rzeczy po dluzszej pracy na Vistscie ? Szczegolnie jak ktos uzywa IE 7.0, duzo stroken, okien.
To bardzo trudno wytlumaczyc co tak naprawde sie dzieje. poprostu te Okna, ich ramki zanikaja, najezdza sie myszka zeby zamkac okno i to znika, wszystko sie samo przesowa etc.
Mysle ze vista z bugowana jest , sciagnolem all latest updates ale dalej to samo.
A no i najwiekszy bol , nie mozna odinstalowac tego syfu co daja
Windows Defender, Windows Calendar,Windows Mail, Windows Messanger Live Update etc.. w XP jeszcze jako tako da sie wywalic ten smietnik. Tu na forum trzeba juz wejsc i caly proces na to :)
Czekam na kogos kto juz moze sie podzielic swoim doswiadczeniem z Visty
~Mariusz, 22.02.2007 08:46
Zrodlo (http://wiadomosci.onet.pl/1,15,11,27886808,76852170,3355386,0,forum.html)
Pisownia oryginalna.
Athei Overlord
22.02.2007, 14:54
Ballmer atakuje ponownie.
Steve Ballmer vs. Linux
Steve Ballmer ponownie zagroził developerom Linuksa, że jeśli nie będą szanować własności intelektualnej Microsoftu, firma będzie zmuszona poczynić radykalniejsze kroki.
Jednakże podczas czwartkowej konferencji przewodniczący Microsoftu chwalił sobie współpracę z Novellem, która „zademonstrowała prawdziwą wartość własności intelektualnej, nawet w świecie open-source”.
Ballmer wciąż się odgraża, że wolne oprogramowanie jest wolne tylko z nazwy i nie może korzystać z patentów Microsoftu. „Nie spodziewam się wielkiego dochodu z naszej współpracy z Novellem, ale dzięki niej udowodniliśmy, że prawa autorskie to coś, czemu należy się odpowiedni szacunek” – powiedział przewodniczący .
Ballmer chwalił się też wynikami swojej firmy: „Bardzo dobrze nam idzie na polu komputerów domowych i serwerów, mamy też nadzieję uzyskać przewagę w systemach web-serwerowych i klastrowych”
Przewodniczący Red Hata nie był poruszony dumnym przemówieniem. Jak powiedział, „mam nadzieję że ten dziwny sojusz pomiędzy Novellem a Microsoftem skończy się jak najszybciej dla dobra nas wszystkich”.
Zrodlo: http://newsroom.chip.pl/news_178733.html?rss
Al-Rahim
22.02.2007, 20:48
Czy minely wieki, zanim nauczyles sie Windowsow ?
Nie.
Czy uplywaja wieki, zanim nauczysz sie nowego programu ?Napewno wiecej i dłużej bede sie uczył pingwinka niż windowsa (kwestia przyzwyczajenia).
i o prawach autorskich mowi firma, ktorej najnowszy system jest niczym innym jak macosem na pcty?
Wreszcie ktoś to zauważył!
Zadaj to pytanie "na pieska", czyli od tylu ;) Czy minely wieki, zanim nauczyles sie Windowsow ? Czy uplywaja wieki, zanim nauczysz sie nowego programu ? Nawet takiego z linii polecen ?
jestes informatykiem, ja tez troche pod linuksa potrafie napisać, i znam go troche, ale zastanów sie co znaczy mieć sałbą pamięć syntaktyczną. Albo co gorsza jak ktos słabo kuma bodajże synaktyke.
Dla mnie konsola jest hororem, ale ze względu na samą syntaktyke. (kwestia pamieci nie zrozumienia)
Moze gdybym uczył sie tego wczeńsniej nie byłoby tak źle, ale uzdolniony w tym kierunku nigdy nie byłem. Choc zawsze ciekawiły mnie rzeczy z tej dziedziny (elektronika). Ale mnie to wiele rzeczy fascynuje.
Do zgrywania materiału video napisałem sobie okienko gtk :) wystarczy najechać myszką i zrobić klik :) i program uruchamia sie z długim na 15 pleceń wierszem.
Program moge klepać w C, ale dla mnie zawsze liczy sie wygoda, akurat liknuks jest trochg bardziej wygodny ze względu na to że coś moge dostosować w nim, a windzie jestem skazany na jedynie słuszne gotowe roziązanie.
Linuks też ma słabe strony, u mnie troche flash pożera mocy procesora. Ale ma zalete że ciągle sie rozwija, i kazdy może coś od siebie dodać.
Athei Overlord
22.02.2007, 23:03
Malo kto mnie zaskakuje tak pozytywnie, Charlotte... Mialem sie powstrzymac, ale robie OT i niniejszym skladam serdeczne gratulacje ;)
To wspaniale, ze w spoleczenstwie, ktore, chociaz zyje w erze super technologii, to jego poziom kultury technicznej spada w tempie faktorialnym, sa jeszcze osoby, ktore chca cos z tego wszystkiego zrozumiec, poznac... po prostu - JUST FOR FUN.
mikrosoft zgapia co lepsze pomysły od dawna, nawet jeszcze gdzie nie gdzie znajdują sie elementy (może już od którejś wersji wywalone) sieciowe napisane na unixa. Szczegółów dokładnych nie pamietam.
a to wizja ikon w xp (http://aren555.fm.interia.pl/Hih/icons.swf)
Hmm :) Narobiliscie mi znowu ochoty na Linuksa, tak dawno go nie widzialem na moim komputerze, moze jak skoncze dyplom...
Tylko, ze ja nie moge miec Linuksa, to szkodzi mojemu zdrowiu, ja go nie potrafie "normalnie" uzywac. On jest taki "flexible", ze nic bym nie robil tylko go poprawial, dostosowywal, ulepszał, przyspieszal...az do jego smierci...choc Linuksa mozna stosunkowo łatwo wskrzeszyć...bo permanentny bluescreen przy wlaczaniu windy trudniej obejsc;)
Athei Overlord
25.02.2007, 04:07
Jak to jest "scigac" innych o "patenty" ? ;) Ano, poczytajcie :D
Microsoft słono zapłaci za MP3?
Firma Microsoft musi zapłacić 1,52 miliarda dolarów kary za naruszenie patentów firmy Alcatel-Lucent obejmujących format MP3. Obecny werdykt jest dopiero pierwszym rozstrzygnięciem z całej serii pozwów złożonych przez francuskiego producenta sprzętu telekomunikacyjnego przeciwko producentowi Windows. Gigant z Redmond zamierza wnieść apelację. Oprócz pozwu w sprawie MP3, Alcatel-Lucent złożył też, w listopadzie zeszłego roku, siedem pozwów dotyczących naruszenia kilku patentów technologii video.
Według wyroku sądowego Microsoft naruszył patent firmy Alacatel-Lucent swoim użyciem technologii MP3 w programie Windows Media Player. Producent Windows uważa te zarzuty za bezpodstawne, argumentując swoje stanowisko tym, że legalnie wykupił licencję na użycie MP3 od Instytutu Fraunhofera za 16 milionów dolarów.
Jak powiedział, zastępca głównego adwokata Microsoftu, Tom Burt, „Uważamy, że ten werdykt jest zupełnie nie poparty prawem czy też faktami. Wierzymy, że poprawnie licencjonowaliśmy technologię MP3 od jej uznawanego licencjodawcy – Fraunhofera. Kwota odszkodowania wydaje się być szczególnie oburzająca kiedy weźmiemy pod uwagę fakt, że za licencję tej technologii zapłaciliśmy tylko 16 milionów.”
Rzecznik firmy Alcatel-Lucent powiedział z kolei, „Przedstawiliśmy silne argumenty popierające nasze stanowisko i jesteśmy zadowoleni z decyzji sądu.”
Za: http://newsroom.chip.pl/news_178764.html
Dla mnie konsola jest hororem, ale ze względu na samą syntaktyke. (kwestia pamieci nie zrozumienia)
Zycie sobie bez konsoli (tej prawdziwej, nie namiastki z dos'a czy nieco ulepszonej z nt4+) nie wyobrazam. 8-)
A pod nt4 i pozniejszymi, no coz, jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma (chociaz z pomoca przychodza msys i cygwin).
Konsola wciaga...pamietam jak zaczynalem przygode z linuksem (KDE-Mandrake) to staralem sie z niej nie korzystac kiedy nie musialem :)
Z czasem...KDE zostalo, ale najwazniejszy skrot na pulpicie byl skrotem do terminala...
Oczywiście że konsola jest świetnym narzędziem, jakos z PC i programami trzeba sie przeciez komunikować, linuks moze chodzić bez karty graficznej, jakosć kodu jaką sobie cenią np. w BSD sprawia że łatwo jest uruchamialny na innych procesorach słabszych np. atmelu. Wyświetlacz 2x16 i można działać. :)
Sam mam gentoo, i calość stawiam wiadomo spod konsoli, wiele programów też spod konsoli uruchamiam, i czasem jest łatwiej i szybciej, ale zeby było szybciej, mam gotowe przykładowe rzeczy porobione. Te kilka prostych to sie jakos pamieta.
Ale juz język skryptowy jest mniej dla mnie równie tajemniczy jak hierglify egpiskie. Wiem gdzie w gentoo są pliki konfiguracyjne i po co są, ale już skryptu za chiny.
Łatwiej dla mnie jest napisać program w C do obsługi niż jedna linijka skryptu.
To takie samo narzędzie jak pędzel i farby, a mając go, mało ludzi jest w stanie namalować dajmy na to portret. I nie jest to kwestia ćwiczeń.
No bez przesady z tymi hieroglifami :)
Podstawy skryptow w shellu sa raczej proste, a w sieci materialow nie brakuje (ABS (http://tldp.org/LDP/abs/html/) czy learning ksh (http://www.unix.org.ua/orelly/unix/ksh/index.htm) chocby). Ewentualnie w sieciach p2p mozna ksiazek o adekwatnej tematyce znalezc ogromne ilosci.
Po drodze przyda sie tez znajomosc znajomosc sed'a i awk'a (i standardowych - grep, uniq, sort, join, cut, etc...).
To takie samo narzędzie jak pędzel i farby, a mając go, mało ludzi jest w stanie namalować dajmy na to portret. I nie jest to kwestia ćwiczeń.
Jeden wieczor i pare prostych prob wystarczy w zupelnosci do (wstepnego) opanowania "skryptow". Spartanski syntax, troche prostych regul. Jak znasz C to shell'a wciagniesz nosem :)
Aktyn jak tam wyglada sprawa z Gentoo? Te nowe cuda typu 2005, 2005.1 czy jakies tam inne - teraz pewnie juz jest 8 nowszych;) Dobrze sie sprawuja te instalatory?
Dawno w tym nie siedzialem (ladnych pare lat chyba), teraz nie mam wiele czasu a do tego jestem zalezny od Windowsa, ale moze bym gdzies znalazl miejsce na Gentoo, tylko na dopieszczanie od stage-1 to ja czasu teraz nie mam, a jakby sie tak dalo postawic cos porzadnego bez wiekszego myslenia;) to by byla nawet kuszaca alternatywa :)
Ze swojej strony polecam www.openbsd.org !
Pomysle. Myslalem, tez nad Vista;) niektorzy sa calkiem zadowoleni: http://youtube.com/watch?v=FVbf9tOGwno A ja wlasnie szukam czegos co zainstaluje sie szybko...np. 2 minuty ;)
Jeden wieczor i pare prostych prob wystarczy w zupelnosci do (wstepnego) opanowania "skryptow". Spartanski syntax, troche prostych regul. Jak znasz C to shell'a wciagniesz nosem :)
He he ... tak... leży mi na półce obsługa skryptów..., ale życie nie czeka tylko weryfikuje. Podstawy są w miare owszem.
Na dzień dzisiejszy grep'a używam, i w zasadzie tyle. Jak weźmiesz pędzel farby i zrobisz portret, to ja sie zaczne zastanawiać nad skryptami, bo na dzień dzisiejszy szkoda mi czasu. Po prostu jezyki skryptowe nie są dla mnie.
Oczywiście wydanie polecenia do konwersji np video jeszcze ujdzie i takie tym podobne.
Ale juz zrozumienie pliku make, poza podstawowymi zasadami też kuleje.
Na dodatek uważam że programiści sami sie gubią, bo program make został stworzony do łatwego jak sama nazwa mówi robienia. I rzeczywiście działa. Ale jak uruchamiałem na klastrze to sie sypało i czasem wykłada sie kompilacja na dwuprocesorowych maszynach. A niby czemu? Co ciekawe moje make sie nie sypały.
Wole proste niezawodne rozwiązania, z małą ilością chieroglifów, wyciosane jak najprościej. Przynajmniej widać co nie działa.
wower
gentoo wygląda dobrze, teraz stawianie od stage1 w celach wyłącznie hardcorowych, ja sam tylko raz tak stawiałem. Spokojnie można zacząć od stage3. Bierząca jest wersja 2006.1, posiada instalator graficzny. Ale nie widziałem jak to działa. Zapraszam do przekonania sie osobiście i na strone http://www.gentoo.org/
Jak ktos ma słabego kompa do kompilacji to sa jakieś tam pakiety w wersjach binarnych.
Gentoo jest systemem który można na bierząco uaktualniać wiec ta wersja 2006.1 dużo nie znaczy. Warto sie zapoznać z dystrybucją. Trzeba tylko stałe łącze do interentu. Dobrze mieć przynajmniej proc 1,3 Ghgz. Spora konfigurowalność, i jak dla mnie łatwość w zarządzaniu całością w relacji do innych dystrybucji. Przede wszystkim dobra dokumentacja. I co najważniejsze po polsku.
Na wiecej systemów nie mam juz czasu testować. Bo moje zajęcia nie są związane z systemami ale raczej z elektroniką. Potrzebuje żeby mi coś działało i tyle.
Jest kilka rzeczy które mnie denerwują, typu, dziwnie mi drukuje czasem pliki *.ps W zasadzie to wiem jakie tylko nie wiem czemu. Pewnie dlatego że sa kompatybilne i bardziej kompatybilne ;)
Ale tak to ujdzie.
Swoją drogą jak w naswietlarni co mają wszystko na Mac'ach i mówie, że pod linuksem coś zrobiłem to sie śmieja ;) Z windowsowców to pewnie nawet sie ne smeją ;)
Dzieki za info :) nie potrzebowalem az tak wyczerpujacego jestem dosyc doswiadczonym Gentciarzem;) ale jeszcze z czasow sprzed 2005, albo i jeszcze wczesniej. Nie pamietam. To bylo dawno temu. Pozniej zostalem "zmuszony" do porzucenia linuksa i tak zostalo, ale jak tylko uniezaleznie sie od programow niezbednych mi na dyplomie (nigdy nie lubilem emulatorow, to nigdy nie bedzie to samo...przynajmniej w "moich czasach";p nie bylo) - pewnie sprobuje wrocic.
A sam zawsze swoje "genta" stawialem na rozne sposoby, ale potem zaczalem robic wg jednego guide'a i jak dotad nie spotkalem sie z lepszym linuksem :) Jakby mi ktos powiedzial, ze tak moze dzialac KDE (na moim starym Athlonie 800) to bym mu nie uwierzyl. Z tego co widze, to projekt chyba rozwinal sie na powaznie i dorobil sie wlasnej strony: http://jackass.homelinux.org/. Nie wiem jak sie on ma teraz, ale polecam z czystej ciekawosci jak ktos ma czas.
Athei Overlord
13.05.2007, 16:25
Ballmer, ty stary klamco....
Odpowiedź firmy Novell na list Steve'a Ballmera do klientów na temat Linuksa
http://www.novell.com/pl-pl/linux/truth/response.html
Ja się w sumie przesiadłem ;)
Co prawda jeszcze na drugim dysku mam xp pro, który notabene uważam za dobry i stabilny system - pod warunkiem, że się nie ma jakiegoś dziwnego noname'owego sprzętu.
A od początku roku większość czasu spędzam na SUSE 10.0.
Co jest dla mnie najważniejsze - w miarę łatwo uruchomić neostradę - resztę problemów da się rozwiązać korzystając z internetu ;) A że lubię pogrzebać w bebechach, to mnie nie przeraża nawet jak muszę coś przekompilować.
Fakt, że w tej chwili sprzęt kupuję "pod linuksa", żeby było łatwiej - to trochę ogranicza ale miejmy nadzieję, że w końcu wszyscy producenci zaczną ten system traktować poważnie :)
Athei Overlord
13.05.2007, 23:34
Zasada jest taka - jak dziala dobrze pod Linuksa, bedzie chodzilo zwykle takze pod Maca i Win32 ;)
A taki Dell juz zaczal traktowac ;) Fujitsu-Siemens rowniez. Im wiecej producentow bedzie instalowalo Linuksy, tym wiecej sterownikow bedzie do sprzetu.
Moj kolega z pracy ma Maca. Ogladam to cudo sie zakochuje powoli :) To jest genialny system, Windows niech sie schowa. Kolega jest grafikiem - webmasterem. Korzysta intensywnie ze sprzetu. I cholera wszystko chodzi jak burza i jak marzenie.
jak lubisz sie "babrac" to polecam przesiadke z suse na ubuntu
Lubię się babrać i w życiu przerobiłem już chyba z kilkanaście dystrybucji lina (co prawda ubuntu jeszcze nie), ale w tej chwili bardziej mi zależy na tym, żeby włączyć kompa i pracować a nie grzebać.
Zasada jest taka - jak dziala dobrze pod Linuksa, bedzie chodzilo zwykle takze pod Maca i Win32
No właśnie - dlatego stwierdziłem, że będę używał sprzętu linux-friendly - pod windowsem w razie czego też będzie chodził a w jakiś sposób się wspiera producentów myślących o wszystkich użytkownikach komputerów.
Co do producentów - ostatnio nabyłem drukarkę Samsunga, tani laser - przy wyborze brałem pod uwagę właśnie łatwość instalacji pod linuksem... i faktycznie nie ma problemu z nią, więc polecam :)
Athei Overlord
19.05.2007, 06:11
OKIEJ, nastepne wiesci z frontu ;)
Microsoft: Open Source narusza 235 patentów
Po raz kolejny powraca dyskusja o rzekomym naruszaniu patentów przez produkty Open Source. Główny prawnik Microsoft, Brad Smith w wywiadzie dla magazynu Fortune stwierdził, że samo jądro Linuksa narusza 42 patenty należące do Microsoft. Interfejs użytkownika i inne tego typu elementy mają według Smitha naruszać kolejne 65 patentów. Sam pakiet narzędzi biurowych OpenOffice.org koliduje z 45 patentami, a następne 83 patenty są naruszane przez inne oprogramowanie Open Source.
Nie wiadomo, w jaki sposób Microsoft będzie chciał wyegzekwować swoje prawa, ale już od jakiegoś czasu korporacja zachęca do zawierania całościowych porozumień zwalniających z odpowiedzialności za naruszanie patentów - takich jak chociażby w listopadzie ubiegłego roku z Novellem. Open Source musi grać według tych samych zasad, co wszyscy - powiedział Steve Ballmer, dyrektor zarządzający Microsoft.
Warto jednak przypomnieć, że kilka dużych firm takich jak Sony, Red Hat, IBM, NEC czy Phillips utworzyło w 2005 roku stowarzyszenie Open Invention Network. Dzisiaj należy do niego także taki gigant jak Oracle. Jeśli Microsoft zdecyduje się rozpoczać wojnę o prawa intelektualne i wystąpi z roszczeniami przeciwko Open Source, to stowarzyszenie może zebrać siły i wystąpić przeciwko Microsoft, który - jak twierdzą firmy członkowskie - również narusza ich patenty. Przedstawiciel Microsoft nie skomentował tego faktu.
Tymczasem firma Open Source Risk Management zajmująca się sprzedawaniem ubezpieczeń od skutków używania oprogramowania Open Source już w 2004 roku opublikowała raport, w którym ostrzega, że otwarte oprogramowanie narusza co najmniej 283 patenty - w tym 27 należących do Microsoft. Organizacja Free Software Foundation pracuje z kolei nad nową wersją General Public License, która m.in. nie będzie pozwalać na porozumienia takie jak umowa Microsoftu z Novellem.
Za: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=6563
----------------------
Linus Torvalds odpowiada na zarzuty Microsoftu
Twórca jądra systemu Linux, Linus Torvalds, opublikował odpowiedź na zarzuty firmy Microsoft dotyczących rzekomego naruszania patentów przez produkty Open Source.
Według Torvaldsa, bardziej prawdopodobne jest to, że to nie Linux, a Microsoft łamie patenty. Gdyby kod Windows mógłby stać się celem tak dokładnych i szczegółowych analiz, co kod Linuksa, to sytuacja mogłaby wyglądać zupełnie inaczej. Torvalds przypomniał, że podczas tworzenia idei systemów operacyjnych w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku firma IBM zarejestrowała setki fundamentalnych dla całej idei patentów, które prawdopodobnie są teraz łamane.
Firma Microsoft powinna pokazać, które konkretnie patenty są łamane w jakich fragmentach kodu, aby programiści mogli się do nich odnieść i ewentualnie przepisać je od nowa. Jeśli do tego nie dojdzie, oskarżenia firmy Microsoft (zresztą nie pierwsze w historii) są bezzasadne.
Tymczasem, organizacja Linux Foundation (powstała z połączenia Open Source Development Labs i Free Standards Group) ogłosiła, że jest gotowa do obrony użytkowników Linuksa w sądzie, jeśli firma Microsoft jednak zdecyduje się oskarżać ich o łamanie patentów. Firma prawdopodobnie będzie dążyła do podpisywania kolejnych umów o ochronie patentowej, podobnych do tej z Novellem. Jej szyki może pokrzyżować zbliżająca się trzecia wersja licencji GPL, która ma zabronić zawierania takich umów.
Za: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=6573
"Tak, kiedys wreszcie tak" ... znaczy się powrót do korzeni ;)
Właśnie robiłem sobie takie dwa głupie testy na to jakie distro wybrać, bo ja już nie na czasie. No i to co mi tam powychodziło... pooglądałem wymogi sprzętowe, no i tutaj pies pogrzebany: mój 3letni lapek nie uciągnie zbytnio a zależy mi na wydajności i szybkości działania OS.
W sumie moja winda (XP) na lapku jest oryginalna i od tych równych 3 lat (za tydzień) nie była ani raz reinstalowana - jestem dość ostrożny i utrzymuje wszystko w czystości ;) ... Nie posiadam programów antywirusowych (nigdy) a jedynie takiego prostego mojego ulubionego, darmowego Firewalla... i jakoś żyje ;)
Pewne jest jedno: Vista i wyżej - nigdy! Widzę u brata jak wygląda Vista. NIGDY, kurwa NIGDY!
Jak kupię nowy/zmodernizuje ten lapek to będę jechał na linuksach ewentualnie XP jako drugi OS.
PS. nie czytałem tego topicu, tylko zagłosowałem w ankiecie :-P
Athei Overlord
15.02.2009, 15:21
A ja po półtora roku "obcowania" z Vistą naprawdę ją polubiłem :)
Ale to oczywiście indywidualna kwestia.
XP się mniej "bałem". Tutaj za dużo procesów, których nie znam... Ani jednego bluescreena, kilka tylko padów (w ciągu 1.5 roku), a robię na nim wch... :)
Inna sprawa - że kupiłem Ultimate i zestaw narzędzi, jaki dostałem, był przydatny. Z tego co wiem, w niższych wersjach czegoś tam brakuje (np. chyba "shrinkowania" partycji).
Jest inny problem... Co prawda raczej nie wyłączam lapka (chodzi sobie 24/7, czasem tylko usypiam), ale jak już muszę, to start jest maaakabrycznie wolny. czasem i 3 minuty do ekranu logowania, a potem jeszcze z minuta, a lapek to core2duo 2g, 2g ramu... I czasem wtedy wywala się usługa logowania, na szczęście sama się restartuje. A potem czeeeekać aaaaż sięeeee Reporting Services pooooodnioooosą - ale potem już jak burza :)
Ale pomijając tę niedogodność (raz na ruski rok) - mam tu wszystko (menu start się już nie mieści na ekranie - ale wszystko legal :) ), co potrzebne do pracy, żadnego "emulowania", żadnego "konfigurowania" - po przyjściu z pracy siadam i robię kolejną robotę. Na netbooku mam XP i także nie narzekam.
Tutaj mam Visual Studio (na Linuksie nie mam i raczej nie będę miał, a zabawkowe zastępniki raczej mnie nie interesują) z SQL Serverem i Reporting Services, Office (zgodność z dokumentami firmowymi musi być 100%, a nie "przybliżona"), Statistica (nie wiem, czy jest już na Linuksa, a do samego języka "R" nie chce mi się już wracać).
Już się chyba nie przesiądę na Linuksa, bo nie mam po prostu po co. Przez 3 lata się "wahałem", nawet sobie pod nim radziłem (chociaż w przypadku WiFi i iPlusa nigdy nic nie szło zgodnie z manualem :D). Ale dziś, gdy mam tutaj wszystko, co potrzebne do pracy, do systemu mam jakieś cholerne szczęście :) (chociaż pełny obraz dysku 2 razy do roku - obowiązkowo), nie widzę po prostu potrzeby przesiadki na nic innego. A "ideologia" mnie zwyczajne nie interesuje.
Nie znosiliśmy się z Win98 - to było straszne... Ale od Win2000 już sama przyjemność. Od Win 7 oczekuję jedynie szybszego startu.
Na przesiadki miałem czas, gdy studiowałem, a na kompie nie robiłem nic poważniejszego. A .NETa jeszcze nie znałem praktycznie (koniec IV roku dopiero), że o znienawidzonej statystyce nie wspomnę. Teraz już o wiele za późno - po prostu związałem się z M$ i dobrze na tym wychodzę :)
A ja po prostu nie chcę tych cukierkowych gówien, bezsensownych sidebarów, mało opcji personalizacji, nonstop wyskakujących błędów, wieszania się aplikacji a zwłaszcza gier no i samoaktualizującego się kompa bez twojej wiedzy (który robi to zawsze w najgorszym momencie np. u brata: podczas grania w gry ;) ).
No ale na razie to wszystko jedno, mój lapek ma 192 MB RAMu więc póki co jestem uziemiony z tym co mam ;)
Bluescreena przez te 3 lata widziałem może z 5 razy, i to nigdy podczas pracy a podczas włączania. Nigdy mi się nie zawiesił - ale często mi zamula bo mam mało RAMu :-P
sir_skiner
15.02.2009, 15:49
Jest inny problem... Co prawda raczej nie wyłączam lapka (chodzi sobie 24/7, czasem tylko usypiam), ale jak już muszę, to start jest maaakabrycznie wolny. czasem i 3 minuty do ekranu logowania, a potem jeszcze z minuta, a lapek to core2duo 2g, 2g ramu...
znasz to?
http://www.vista.pl/porady/257_jak_przyspieszyc_viste_8_przyspieszamy_dyski.h tml
http://www.vista.pl/porady/230_jak_przyspieszyc_viste_1_wlacz_bootowanie_syst emu_za_pomoca_wszystkich_rdzeni_procesora.html
Jestem szczęśliwym użytkownikiem linuxa od około pół roku i nie tęskniłem ani na sekundę za tym systemem, którego nazwy już nawet nie chcę pamiętać.
Na stacjonarnym ubuntu - do luźniejszych spraw po godzinach, a na laptopie mam debiana i na nim pracuję.
Wcześniej próbowałem się przesiadać, ale w końcu wracałem do ... z różnych powodów. Potem się uparłem i w końcu się przyzwyczaiłem.
Smutne, że nawet na uczelniach instalują W ... Uczelnie powinny pracować na darmowym oprogramowaniu. Z unixa na uczelni miałem tylko jeden semestr, a proporcja powinna być odwrotna. Jeden semestr z W...
Athei Overlord
15.02.2009, 19:24
Powinni uczyć tego, co będzie potrzebne.
Poza uczelniami informatycznymi:
- Windows, ponieważ w większości przypadków to z niego będzie się w pracy korzystać.
- Linux, aby mieć alternatywę w domu, jeżeli nie chce się, nie lubi się lub nie stać na Windows. Albo móc sobie naprawić Windows (o ile się umie) z poziomu uruchomionego z CD albo USB Linuksa.
Taki pendrive to czasem ostatnia deska ratunku :)
Na uczelniach informatycznych:
Zasadniczo ten system, pod którym będzie się potem najczęściej pracować. 100% mojej pracy to Windows i technologie MS. Mój kolega z pracy owe 100% spędza na Linuksie.
Drugi system - aby informatyk miał pojęcie i nieco praktyki w pracy z innymi systemami. W końcu po to poszedł na informatykę.
Athei, to moim zdaniem błędne koło.
Wydaje mi się, że w pracy jest potrzebny windows dlatego, że ludzie którzy zakładają te firmy mieli windowsa na uczelni.
Albo Microsoft lobbuje, zastrasza, albo z samego faktu popularności tego systemu. Płaci grube miliardy, by ludzie przyzwyczaili się do windowsów i innego oprogramowania, a potem idą do pracy i robią na tym, na czym są przyzwyczajeni.
Jest w tym coś niedobrego, że w pracy stostuje się oprogramowanie firmy, która ma taką niechlubną przeszłość.
Dla mnie to analogiczne jak pobieranie opłat za drogi publiczne. Microsoft, gdyby nie miał konkurencji mógłby podnieść ceny systemu do 10 000 i nie miałbyś wyjścia.
Athei Overlord
15.02.2009, 20:17
Masz dużo racji.
Ale nic też nie poradzę, że rozwiązania biznesowe i narzędzia RAD do ich produkcji MS ma świetne :) Dali mi do ręki za darmo cały pakiet świetnych narzędzi nie tylko do nauki ale i komercyjnego zarobku, co radykalnie poprawiło mój byt, że się tak wyrażę...
Co nie znaczy, że zrobili to z dobrego serca - po prostu wychowali sobie (i wychowują nadal) silną kadrę programistów, którzy na ich narzędziach piszą pod ich system. Trudno mieć do nich o to żal.
Natomiast ich praktyki licencyjne (w tym prawo do helpdesku i odpowiedzialność) mnie też doprowadzały do płaczu, gdy zajmowałem się tym przez chwilę w korporacji, w której pracuję.
Cóż - kto ma pieniądze, ten ma władzę... Moralność w biznesie nie istnieje.
A owa konkurencja i tak wymogła na nich sporo ustępstw. Przecież oprogramowanie OEM, wersje studenckie i domowe (sam kupiłem w piątek Office do domu na 3 stanowiska), udostępnienie potężnych zasobów w ramach programu MSDNAA, udostępnienie narzędzi do komercyjnego wykorzystania... Oni też się muszą dopasować do reguł rynkowych, nie są tutaj bogami :) To jak Hitler - zawsze istniała nadzieja, bo był śmiertelny...
sir_skiner
15.02.2009, 20:53
ale o czym mowa? z linuksem mam do czynienia 4 - 5 lat. od 4, 5 lat slysze ze za rok bedzie taka rewolucja, ze nie ma chuja we wsi. w tym czasie Gnome zminil wersje z fafnascie razy, a najbardziej rewolucyjnym osiagnieciem od wersji 2.2 byly zakladki menu i zmiana motywu graficznego. bo co mi po uporzadkowaniu kodu? i tak ze wszystkim. a ostatnio wgrywam sobie nowe Ubuntu, instaluje Jave, instaluje aplet Oandy i co? i musze kombinowac jak zrobic do tego skrot na pulpicie, bo samo sie nie chce robic. a w poprzednich wersjach bylo ok. nie, kurwa, mam to w dupie. zawsze cos jest zjebane i zawsze jest pieprzenie, ze w nastepnej wersji poprawia. i poprawiaja, zjebujac cos innego. ja mam dosc;[
Wszystko ma plusy i minusy.
Ciekawe jakby było, gdybyśmy od małego byli wychowani na linuxie, a tematem wątku byłyby przenosiny na windows.
Pewnie leciałyby wyrazy na k i na ch.
sir_skiner
15.02.2009, 22:04
Tunga, to nie tak. jesli chodzi o filozofie uzytkowania, to nawet wole nixy. o ile nie musze robic na okolo rzeczy, ktore mialy dzialac.
blasphemic
16.02.2009, 13:30
Wiara w linuxa jest jak wiara w nadejscie proroka i ostateczne zwyciestwo dobra nad zlem. Linux killerem MS od 20 niemal lat. Do dzis oswobodzil maks 5% desktopow spod okowow zla. W tym tempie diabel MS polegnie w ciagu najblizszych 100 lat. Anielska cierpliwosc wskazana. Bez interwencji boskiej chyba sie nie obedzie...
Według mnie grono linuxowców się znacznie powiększa z roku na rok, aż w końcu osiągnie masę krytyczną. Duża w tym zasługa ubuntu -> nie dlatego, że to dobry system, tylko ma dobry marketing -> coś co zbudowało windowsa.
Według mnie grono linuxowców się znacznie powiększa z roku na rok, aż w końcu osiągnie masę krytyczną. Duża w tym zasługa ubuntu -> nie dlatego, że to dobry system, tylko ma dobry marketing -> coś co zbudowało windowsa.
Wg mnie główne czynniki hamujące wzrost tego grona:
1. W firmach - brak aplikacji odpowiadających jakościowo oprogramowaniu dla Windows.
2. W domu - nadal wyższa złożoność konfiguracji w porównaniu z Windows, słaba dostępność gier i brak kompatybilności z oprogramowaniem MS Windows używanym w firmach (co uniemożliwia pracę np. na dokumentach przyniesionych z pracy).
Szczerze mówiąc od zawsze byłem użytkownikiem windowsa :-/
Od pewnego czasu myślałem nad przeniesieniem na linux ( ubuntu )
I Tu pojawia sie moje pytanie:
Od czego powinien zacząć moją "przeprowadzkę"?? :roll::roll:8O
Szczerze mówiąc od zawsze byłem użytkownikiem windowsa
Od pewnego czasu myślałem nad przeniesieniem na linux ( ubuntu )
I Tu pojawia sie moje pytanie:
Od czego powinien zacząć moją "przeprowadzkę"??
Proponuję zacząć od zainstalowania linuksa :P
Ubuntu jest rzeczywiście dosyć user-friendly, ale polecam stronkę http://jakilinux.org/ dla porównania sobie jaki system najbardziej będzie Ci odpowiadał.
Ten test może być pomocny http://jakilinux.org/jaki-linux/quiz/
Tu masz porównanie Windows vs Linux http://jakilinux.org/dlaczego-linux/migracja-na-linuksa/linux-a-windows/
Tu masz dokładniejsze porównanie http://jakilinux.org/jaki-linux/windows-vs-linux/
Proponuję zacząć od zainstalowania linuksa :P
Ubuntu jest rzeczywiście dosyć user-friendly, ale polecam stronkę http://jakilinux.org/ dla porównania sobie jaki system najbardziej będzie Ci odpowiadał.
Ten test może być pomocny http://jakilinux.org/jaki-linux/quiz/
Tu masz porównanie Windows vs Linux http://jakilinux.org/dlaczego-linux/migracja-na-linuksa/linux-a-windows/
Tu masz dokładniejsze porównanie http://jakilinux.org/jaki-linux/windows-vs-linux/
Już robiłem ten test :)
I czytałem te artykuły...
Chodzi mi Jak przygotować komputer do instalacji linux oraz jakie podstawowe procesy musze wykonac po instalacji linuxa?
Jakies sterowniki ... pierdoły...?
Ps. Potrzebuje linux "dla zielonych" czyli bardzo początkujących. Dużo czytałem i zastanawiam sie miedzy Mendrive i ubuntu ? Co doradzicie?
Już robiłem ten test :)
I czytałem te artykuły...
Chodzi mi Jak przygotować komputer do instalacji linux oraz jakie podstawowe procesy musze wykonac po instalacji linuxa?
Jakies sterowniki ... pierdoły...?
Ps. Potrzebuje linux "dla zielonych" czyli bardzo początkujących. Dużo czytałem i zastanawiam sie miedzy Mendrive i ubuntu ? Co doradzicie?
Proponuję raczej ubuntu. W żaden sposób nie musisz przygotowywać kompa do instalacji linuksa, partycje się ustawia podczas instalacji. Cały proces instalacji jest user-friendly i do wyklikania, kluczowym momentem jest tylko odpowiednie poustawianie partycji, tak żeby sobie nie wykasować windowsa :P Jeśli się chce mieć dwa systemy na kompie.
W zasadzie nie masz żadnych szczególnych rzeczy do roboty po zainstalowaniu systemu (oprócz pobrania i zainstalowania łatek/aktualizacji), to czy będziesz musiał samemu wgrywać jakieś sterowniki zależy od twojego sprzętu, czasem nie trzeba.
Dla początkującego użytkownika linuksa - google.pl ;] najlepsze lekarstwo na każdy problem.
Tu masz instalację ubuntu krok po kroku http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=70496
różnica jest tylko taka że koleś instalował na vboksie (maszyna wirtualna) a ty będziesz instalował na normalnej.
Początek przebiega tak samo jak w przypadku instalacji Windowsa, czyli trzeba mieć płytkę instalacyjną i ustawić bootowanie z cd w biosie ;]
Na stronie/forum http://ubuntu.pl znajdziesz dużo przydatnych informacji, na początek zapoznaj się konkretnie z http://start.ubuntu.pl/
Jeszcze jedna sprawa...
Skąd mogę wziąć tą płytke? wiem , że można zamówić ale czeka sie kilka tygodni...
Czytałem , że można pobrać i na DVD nagrać obraz...
A nie da sie tak bez tej płytki...
Mam wolną partycje dysku , cała czystą ok 23 Gb
Nie da sie na tej partycji jakoś na "sucho" zainstalować ubuntu? Oczywiscie pozostawiając windows.
W przypadku większości dystrybucji nie jest potrzebne DVD, tylko CD ;]
Tak jest w przypadku Ubuntu. Robisz to tak, że po prostu pobierasz obraz z internetu i nagrywasz go na czystą płytkę cd, chyba masz nagrywarkę.
Warto mieć Linuksa nagranego na płytkę, bo płytka instalacyjna jest jednocześnie Live CD, tzn że możesz sobie odpalić Linuksa z tej płytki na dowolnym kompie, bez instalacji. Tyle że wtedy (prawie) wszystko będzie robione w RAM.
Pobierz sobie te 700 mb i nagraj na płytkę ;]
Jeżeli tak radzisz :D
Jutro ściągnę , nagram i spróbuje zainstalować...
Ale uprzedzam ... będę gnębił pytaniami :lups::D
Athei Overlord
03.03.2009, 15:36
To załóż osobny temat, bo pytań możesz mieć wiele, a to jest temat o "frontowy" :)
A przede wszystkim polecam Ci przejrzeć dostępne w necie fora linuksowe (dotyczące posiadanej przez Ciebie dystrybucji), bo to tam najwięcej czasu spędzisz, najszybciej otrzymasz odpowiedź. Fachową i możliwą do zweryfikowania przez innych doświadczonych userów.
No i przede wszystkim - przygotuj się na 2 rzeczy.
Po pierwsze - szukaj. Od dzisiaj Google Twoim przyjacielem :)
Po drugie - nie zrażaj się, jeśli na co 2 forum dostaniesz odpowiedź RTFM (Read the fucking manual), ponieważ 90% problemów z instalacją i użytkowaniem (poza kwestiami sprzętu, to zawsze jest temat-nowość) Linuksa jest już opisanych i każde nowe pytanie zmusza innych do ponownej odpowiedzi (nieraz po raz n-ty), przepisywania już istniejących postów, wyszukiwania linków...
Tak, jak my tutaj nie lubimy 50tego żądania o dowód na nieistnienie boga, tak samo oni już mogą mieć dość, gdy ktoś pyta 50 raz "jaką dystrubucję wybrać" i "jak zainstalować XXXX".
Po prostu uzbrój się w pałera do szukania, wytrwałość i cierpliwość do ludzi :)
Nie nastawiaj się, że Ci 100% sprzętu zadziała od 1 strzału. Czasem tak, czasem nie. Zwykle problem jest z WiFi (magiczne słowo "ndiswrapper"), Bluetooth, modemów. Poczytasz w razie problemów.
Mogą nie działać egzotyczne skanery i drukarki LPT, czasem "kombajny" USB, np. Lexmark X83 (o ile jeszcze żyje...).
Są problemy z usypianiem i hibernacją. Przygotuj się na to - trzeba będzie, w najgorszym razie, zrezygnować, albo sporo poszukać. W najlepszym - zadziała od strzału.
Czasem po instalacji dźwiek jest wyciszony (mute), jak nie będzie grało - poszukaj pod tym kątem.
Mogą nie działać (i często nie działają) klawisze specjalne w laptopach - wycisz, głośność, sterowanie jasnością ekranu. Są na to sposoby, ale specyficzne, zależne od sprzętu i dystrybucji.
Przed instalacją wypisz sobie, co masz w kompie (Panel sterowania, System, manager urządzeń) i pogooglaj, czy ktoś miał z tym problemy pod Linuksem ("urządzenie linux", "urządzenie dystrybucja"). W ten sposób zapewne uda Ci się zawęzić listę dystrybucji do tych, które najlepiej sobie poradzą (powinny poradzić) z Twoim sprzętem.
Oprogramowania znajdziesz wciul, są całe strony z zamiennikami. Co koniecznie musisz mieć Windowsowe, może pójdzie pod WINE (emulator Windowsa).
To tak na szybko :)
eRR jak chcesz zainstalować Ubuntu to obczaj sobie Ubuntu Satanic Edition xD
http://ubuntusatanic.org/
To po prostu Ubuntu z odpowiednimi bajerami graficznymi, ale klimacik zajebisty :P
Athei Overlord
03.03.2009, 18:54
chmod 666
Ciekawa wersja:D:D:D:D:twisted::twisted::twisted::twisted: :twisted::twisted::twisted::twisted::twisted:
Tylko nie jest nic napisane o spolszczeniu :roll:
Może i angielski znam dosyć dobrze ale nie wiem czy poradze sobie odrazu z tym systemem nie po polskiemu...:lups:
Miałem płytkę dzisiaj kupić jak wracałem z pracy i zapomniałem:| a nie mam żadnej czystej w domu.. szkoda..
Dziekuje za rady... Wiem , że wujek google teraz bedzie moim zbawicielem...
(lepszy taki niż Jezus:twisted:) mam nadzieje jednak, że sobie poradze:)
Kiedyś troche czytałem o linux bo moja siostra kupiła laptopa ... odpala ... a tam zamiast windows Mandrive :D zdziwiła sie troche ale jak sie nie wie co sie kupuje to za głupote trzeba płacić :] I tak jak sie nim pobawiłem to nawet mnie zaciekawił .
Nie wiem skąd pobierasz, ale jeśli chcesz ładnie spolszczoną wersję to najlepiej stąd http://ubuntu.pl/pobierz.php
Ja wolę mieć niespolszczone programy : P
Athei Overlord
03.03.2009, 21:47
Dokładnie. Jak się człowiek obędzie z angielską wersją oprogramowania, to później, gdy trzeba będzie do takowej zasiąść (rescue, inny komputer), nie będzie szoku.
Hmm... myślę jednak , że wole spolszczoną wersje tego oprogramowania :)
Jak trochę się z nim obędę to będzie mi wszystko jedno...:]
Athei Overlord
03.03.2009, 22:27
Fakt, łatwiejsza nauka. Ale pamiętaj, że ew. "helpy" będą w sieci głównie po angielsku, a mnóstwo programów nie ma spolszczeń (nie ma jakiegoś "globalnego spolszczenia", każdy pisze na swój strój). Pozostaje życzyć Ci powodzenia, to prawie jak zmiana wyznania :P :)
von.grzanka
03.03.2009, 22:31
Hej, nie porównuj rzeczy nieporównywalnych, trzeci rok się zbieram...
Jeśli masz kartę ralinka i będziesz miał z nią problemy, to chętnie pomogę. Da się to zrobić bez ndiswrappera.
Prawdopodobnie odpowiedzi na większość pytań będą konkretnie tutaj:
http://forum.ubuntu.pl/
Hej, nie porównuj rzeczy nieporównywalnych, trzeci rok się zbieram...
Do zmiany religii czy oprogramowania ??:D
Trochę posiedziałem na tym forum i myślę, że przeszukawszy to forum dokładniej można znaleść odpowiedź na wszystkie pytania...;)
W ogóle zauważyłem że linux jest baaaardzo przyjaznym dla konsumenta oprogramowaniem...
Widać, że ludziom zależy na rozpowszechnieniu i zadowoleniu użytkowników.
W przypadku windowsa już dawno straciłem takie przekonanie.
Athei Overlord
04.03.2009, 01:00
A ja go nabieram, odkąd MS dał mi do ręki świetne narzędzia do zarabiania, ale to już temat na flejma :P :)
Have fun :)
Owszem, M$ daje narzędzia do zarabiania, tylko że z licencjami na te narzędzia jest niezły syf (i się dużo kasy buli).
No i trzeba zaprzedać duszę M$ [czytaj: zabulić kasę na ich certyfikaty (nie jest to koniecze, ale często się to robi)].
Zarabiać to można w Google, a nie w jakimś M$ :P
Dla mnie linux (i ogólnie uniksy) jest dobry, bo jeśli chodzi o komputery interesuję się głównie bezpieczeństwem, a o ile na uniksach mam do tego mnóstwo narzędzi, o tyle windows jest pod tym względem ubogi.
Windows nie jest mi potrzebny do gier, bo w większość z nich nie gram.
Jak ktoś jest zmuszony do .NET czy MS Office to inna sprawa, ale ja jeszcze nie pracuję więc komp mam czysto domowy ;]
Athei Overlord
04.03.2009, 02:42
Za żadne z narzędzi nie zapłaciłem ani grosza. Można je sobie pobrać jako web instalatory, albo jako plik ISO i wypalić.
Seria Express (do komercyjnego wykorzystania): VB, CV#, VC++, SQL Server. Do tego Reporting Services, WCF.
W tej postaci narzędzia te już nadają się do korporacyjnego wykorzystania (wiem, bo właśnie je wykorzystuję w tym celu).
A wszystko współpracuje z toną różnych rozwiązań Business Intelligence Microsoftu poprzez technologię OLE DCOM(+) oraz PInvoke, dzięki czemu nie jestem odizolowany od innych technologii, niezależnie od języka. Aplikacje WWW, WebSerwisy, dostęp do baz danych, klienci WinForms, mobilni klienci (PDA), współpraca z narzędziami pracy grupowej, Officem, Projectem, systemami korporacyjnej infrastruktury - wszystko w jednym.
Jestem z .NET od wczesnej wersji 1.0, a do dziś otwieram gębę ze zdziwienia, jak wioskowy głupek, gdy widzę jej możliwości :)
Czego jeszcze mogę chcieć?
Dostałem za darmo warsztat pracy z narzędziami, z jakimi tylko Eclipse może się równać, z gigantyczną biblioteką, z dziesiątkami kursów, webcastów, tutoriali, startkitów. Utworzyła się gigantyczna społeczność, a mnóstwo firm wydało całe frameworki i UI biblioteki za free.
No, koniec tych stronniczych zachwytow :) Chciałem tylko pokazać, że nie muszę wydać ani grosza.
A jeśli potrzebuję narzędzi Analysis Services, to te MS są nie droższe, niż te Cognosa - innej konkurencji raczej nie ma.
A co do zarabiania - ja nie pracuję w MS. Po co mam produkować narzędzia, skoro duże pieniądze są tam, gdzie narzędzia te trzeba zastosować, wdrożyć? Światowy Business Intelligence to w znacznej mierze MS. A możliwości zarobkowe przekroczyły moje oczekiwania jeszcze 4 lata temu, gdy zaczynałem przygodę z .NET :)
Ja mogę MS tylko podziękować za narzędzia :)
blasphemic
04.03.2009, 12:30
to kiedy nastapi ostateczny upadek Microsoftu? I zacznie tryiumfalny pochod Linuxa? Czekamy...
Mialem, uzywalem, potem doroslem i wrocilem do MS Windows i jestem zadowolony i sie tego nie wstydze.
I am a PC (http://www.youtube.com/watch?v=9V7NoRjI0H0)
to kiedy nastapi ostateczny upadek Microsoftu? I zacznie tryiumfalny pochod Linuxa? Czekamy...
Mialem, uzywalem, potem doroslem i wrocilem do MS Windows i jestem zadowolony i sie tego nie wstydze.
I am a PC (http://www.youtube.com/watch?v=9V7NoRjI0H0)
A do czego musiałeś dorosnąć żeby wrócić z linux na MS Windows??
Bo nie rozumiem...:>
Athei Overlord
04.03.2009, 13:21
Ej, nie róbmy flejma :)
Mnie Linuks uratował życie dziesiątki razy - od napraw komputera po kilka konferencji. Poza tym dzięki oprogramowaniu OpenSource (a jego idea i ono samo wywodzi się właśnie z TYCH kręgów) miliony ludzi mogą mieć legalne oprogramowanie (niemal już każdy program da się przenieść pod Win32, tylko patrzeć, aż pojawi się WinKDE....), a ja nie musiałem kupować Statistiki, kiedy nie było mnie na to stać.
Ja mam dla tego systemu i jego programistów wielki szacunek.
blasphemic
04.03.2009, 13:52
A do czego musiałeś dorosnąć żeby wrócić z linux na MS Windows??
Bo nie rozumiem...:>
nie bedziemy robili flejma ;) absolutnie,
ale odpowiem grzeczenie na pytanie
A wiec, doroslem czyli stalem sie leniwy, zaczalem zarabiac pieniadze i dlubanie pod maska zostawiam innym. Nie mam ochoty wynajdowac kola ktore juz jest wynalezione. W pracy uzywam tego co daje pracodawca a tutaj nie ma alternatywy dla MS Widows. To wszystko. Mam i lubie niektore Open Source, niektorych nie trawie. W domu lubie gry i amatorskie edycje wideo, dla ktorych Linux nie jest alternatywa. Aha no i stac mnie, a co ;)
Jak mowielm I'm a PC!
A na powazniej to mialem w 2000 czy w 2001 SUSE czy cos podobnego. Po ktoryms razie jak kazdy najdrobniejszy problem nie mogl sie rozwiazac bez tworzenia nowych problemow, wywalilem to do kosza. Nigdy nie wracajac i nie ogladajac sie wstecz. Ta zabawa nie dla mnie. Ale jak ktos lubi... to niech robi.
peace brother !
Athei Overlord
04.03.2009, 14:30
W tym sensie się zgadzam ;)
Do jednych zastosowań lepszy jest windows do innych linux. Słyszałem, że nawet serwery microsoftu stoją na linuxie.
Marketingowo za to biją linuxowców na głowę. Windows ma swoją przewagę jako system operacyjny w mnogości programów i łatwości użytkowania i wbrew pozorom nie jest takim frajerskim systemem.
Za to ilość dziur, łatek, wirusów, trojanów, robaków, śmietnik w rejestrze, zapisywanie robactwa w bootsektorach, coś się gdzieś instaluje, nie wiadomo co i jaki to ma wpływ na resztę. Zdecydowanie czułem się z tym źle, że nie kontroluję sytuacji. To działa na niekorzyść windowsa. Aha, no i ten tryb konsolowy windowsa...
Windows ma swoją przewagę jako system operacyjny w mnogości programów[...]
udowodnij to :p
Kwantyfikatorami czy mogę jakoś mniej formalnie? ;)
Kwantyfikatorami czy mogę jakoś mniej formalnie? ;)
wystarczy jak przedstawisz dane i ich źródło :p
Flame noobs! :P
Windows - dobry jak ktoś sobie ciupie w miliard różnych gierek, czy jak korzysta z .NET czy innych produktów spod znaku m$
Linux - dobry jeśli chodzi o programming/serwery/narzędzia sieciowe, nie trzeba w nim grzebać pod maską, wystarczy sobie wybrać jakąś user-friendly dystrybucję
Z resztą nie wiem skąd ten mit że w Windowsie nie trzeba grzebać pod maską. Ja często jestem ciągany do różnych kompów (z Windowsem) bo się coś spierd*liło i trzeba naprawiać. Jak się chce sprawnego i wygodnego użytkowania tego systemu to trzeba dużo "zrobić pod maską". Usunięcie w rejestrze różnych irytujących komunikatów, defragmetacja, odpowiednie ustawienia w Panelu Sterowania. W dodatku rejestr jest cholernie mało intuicyjny, a droga potrzebna do osiągnięcia pewnych ustawień jest czasem śmieszna.
Nie mówię że Linux jest wspaniały a Windows zuy, ale jedno lepiej się nadaje do jednych rzeczy, drugie do innych i nie jest prawdą że Linux nie nadaje się dla użytkowników domowych. Czasy się zmieniły i jest teraz dużo dystrybucji user-friendly.
Wszystko ma swoje wady i zalety. Czasem to co dla jednego jest wadą dla kogoś innego jest zaletą. Ktoś tutaj rzucił datą 2001. Linux wg mnie nie był jeszcze super friendly wtedy. U mnie meandrake sie jakoś rozklekotywał, doipiero Slack działal w miare przyzwoicie, ale wiele rzeczy nie było jeszcze na odpowiednim poziomie, mam na myśli chociażby open-office, kwestie czcionek i grafiki itp. Potem sie to zmieniło. i nastąpiła duża poprawa.
Od około >5 lat używam linuksa, już sam nie pamiętam, systemu gentoo, i to było coś co mi odpowiadało, bardzo prosta ;) koncepcja i przejrzysty sposób konfiguracji plus, dobra dokumentacja, sporo w języku polskim jest. Wprawdzie pierwsze kroki są dość trudne, i dla kogoś bez obeznania tematu w komputerach może przysporzyć kłopotów to jednak postawienie systemu potem się zwraca.
Teraz naprawde ilość oprogramowania jest spora i poziom jest w miare wysoki. A wndows niestety też ma humory, zmiana dysku czy zmiana płyty przynajmniej na w2k kończyła się reintalacją wszystkiego. Jakoś nie wiedziałem jak wywalić stare sterowniki i zawsze był bluscreen, w linuksie wystarczy przekopiować i czasem skonfigurować sprzęt w kernellu. I tyle.
Poza tym w2k nie jest w stanie obsługiwać dużych dysków, chyba powyżej 160Gb, i ostatnio sam po instalcji nie mógł się zbootować. Potem rozwalił wszystkie partycje na dysku, i poszedł papapa. No i co teraz? kupować xp? viste :-/
Używam linuksa bo spełnia moje oczekwiania, gdyby wingorza jes spełniała, miałbym pewnie wingroze, moze nawet mac'a. W końcu jest pare też innych systemów niektore nie są rozwijane już, niektóre próbują reaktywować, jak BeOS, system powstały od poczatku jako multimedialny, stąd może ktoś na to łape położył. Może gdybym miał więcej czasu Solarisa bym załadował. Ale znowu cała masa jest oprogramowania w linuksie, sporo też sterowników już, i jest całkiem przyzwoicie.
User mało grzebiący i chcący mieć wszystko w miare na tacy ma środowiska graficzne jak KDE czy Gnome, bardziej wybredni mają całe game desktopów. Są biblioteki do tworzenia programów graficznych, a sporo projektów jest rozwijanych.
Może to chaotycznie zabrzmiało, no ale nic to ;)
Dla mnia głównym bodźcem był fakt złapania wirusa w wingrozie 5 minut po instalacji i to bez korzystania z internetu. Wystarczyło że była wpięta wtyczka od neta. Stare ciągle niedołatane błedy RPC.
Linuks ma troche wad, jest ciągle rozwijany i czasem po nowemu kernelu nie działa jakiś program w starej wersji bo jakiś iocetel_bleble już nie ma, a poza tym niektore pakiety mają podejrzanie dużo zależności, jakoś ci informatycy dziwni czasami są. No bo po co mi apache do odbierania poczty na domowym kompie do zwykłego programu pocztowego. A i tak jeden chciał całe PHP instalować.
I to tyle na razie.
pawel.wlodek
22.03.2009, 18:44
Po kilku dniach obcowania z Ubuntu stwierdzam, że system nie jest całkiem głupi. Trzeba się trochę tego i owego nauczyć na nowo, kompletnym nowum jest rozróżnienie jak należy programy instalować (inaczej deb, inaczej taz-y). Ale działa jak należy.
Na poczatek chcialbym zaznaczyc ze to nie jest flame, tylko mocno skrocony opis
moich doswiadczen.
Siadalem do linucha kilka razy, moze piec. Skusily mnie zapewnienia linuxowych fanboyow,
jaki to znacznie lepszy jest od Win.
Najczesciej slyszalem takie argumenty:
* Instalacja linuxa jest prosta i bezproblemowa.
Rzeczywistosc: Zainstalowalem, popatrzylem, restart. Nie odpala sie.
Pytam na forum dlaczego - "nie wiadomo, czasem tak sie dzieje. niedlugo wychodzi
nowa wersja, badz cierpliwy". Czekam, instaluje nowa wersje. Restart. Nie odpala sie.
* Slawne problemy z obsluga niektorych podzespolow to przeszlosc. Jak cos nie hula,
to spytaj na forum.
Rzeczywistosc: Instaluje, sprawdzam co nie dziala: m.in. karta sieciowa. No to sie
spytalem na forum.
* Wszystkie programy z Win maja darmowe zamienniki, nie ucierpie wiec na przesiadce,
a bede mial wszystko co mialem za darmo.
Rzeczywistosc: Office? Visual Studio?
* Instalacja programow jest prosta, kazdy sobie poradzi.
Rzeczywistosc: Potrzebuje komunikatora tlen. Sciagam, instaluje. Nie idzie, brakuje biblioteki
A. Sciagam A, instaluje. Nie idzie, brakuje biblioteki B. Sciagam, instaluje. Nie idzie, zalezy
od biblioteki C w wersji 1.734, a ja mam 1.733. Szukam v1.734 - wyszla tylko jako kod zrodlowy,
skompilowana bedzie za miesiac, a moze nie. Sciagam, kompiluje. Nie idzie, brakuje biblioteki
D.
Po 3 godzinach takiej zabawy (i dojsciu mniej wiecej do polowy alfabetu) odpalilem prosty
komunikator. Nie bylo juz z kim gadac, bo wszyscy poszli spac, ale czulem jednak pewna
satysfakcje. Przestalem ja czuc kiedy zobaczylem komunikat "Blad. Program x wymaga
biblioteki C w wersji 1.733, znaleziono 1.734". WTF?
* Linux jest darmowy!
Rzeczywistosc: przeliczajac czas, jaki stracilem na walke z rzeczami ktore powinny po prostu
dzialac, na pieniadze - kupilbym sobie dwie licencje na windowsy.
* Na linuxie nie ma wirusow, a na win trzeba z nimi toczyc nieustanna walke.
Rzeczywistosc: Opera (darmowa) zamiast IE i Outlooka, plus dobry firewall (darmowy heh)
daje ten sam efekt.
Itd itd. Poza pierwsza proba, za kazdym razem probowalem sie przekonac do linucha pod
wplywem zapewnien, ze problemy jakie napotkalem poprzednio, to juz mroczna przeszlosc
i teraz wszystko jest bezproblemowe, user-friendly i w ogole oh i ah. Niestety bardzo pozno
poczynilem obserwacje ze jest to cos, co fanboye powtarzaja bez przerwy, nie sluchajac
w ogole o co sie ich pyta (nie dotyczy to tylko linuxa, tak samo jest z wyznawcami
Open Office, Firefoxa, Opery, etc.).
Podsumowujac: linux nie jest w stanie zaspokoic moich wszystkich potrzeb i prawdopodobnie
nigdy nie bedzie. Wspomnienia z przygody z nim mam prawie wylacznie negatywne. Wiecej
nie bede probowal, bo po prostu szkodza czasu.
[...]i teraz wszystko jest bezproblemowe, user-friendly i w ogole oh i ah. [...]
user-friendly (http://www.ccil.org/jargon/jargon_36.html#TAG1884) to nie jest zaleta, mam nadzieję ( właściwie to jestem pewien ), że linux nigdy nie będzie, ani user-friendly, ani
user-obsequious (http://www.ccil.org/jargon/jargon_36.html#TAG1885) ...
mam podobny punkt widzenia, jak autor tematu:
https://www.linuxquestions.org/questions/linux-general-1/linux-being-easier-and-more-user-friendly-bad-or-good-177616/
If linux becomes so user friendly or easy to use, or idiot-proof like windows, more...less capable people will start using it, thus the separation of linux users and windows users won't be so great anymore.
RIGHT NOW : linux people are knowledgeable people, they know what they're doing, they know their system, etc. by overcoming the installation and setting up stage, which requires some skills, patience and resources, they show that they're capable of using linux. Windows users range from total idiots to expert windows users, which are about ready to advance to linux.
now if linux become idiot-proof and so easy to use,
WOULD BE : what's stopping the "total idiots" from moving to linux and cluttering the community? these include lamers and flamers unseen in these boards. malwares written for linux would be more effective because of their presence. more incentive for the malware developers. there would be more of them, too. basically the ability gap between windows users and linux users would disappear or decrease.
user-friendly (http://www.ccil.org/jargon/jargon_36.html#TAG1884) to nie jest zaleta, mam nadzieję ( właściwie to jestem pewien ), że linux nigdy nie będzie, ani user-friendly, ani
user-obsequious (http://www.ccil.org/jargon/jargon_36.html#TAG1885)
Te dwie definicje sa bardzo typowe dla myslenia pewnej grupy programistow, bardzo licznie
reprezentowanej w srodowiskach linuksowych. User-friendly, to musi byc programmer-hostile,
bo przeciez user i programmer to dwie grupy miedzy ktorymi trwa wojna i ktorych pogodzic
sie nie da.
Dla kogo tacy ludzie pisza programy? Dla siebie.
mam podobny punkt widzenia, jak autor tematu:
https://www.linuxquestions.org/questions/linux-general-1/linux-being-easier-and-more-user-friendly-bad-or-good-177616/
If linux becomes so user friendly or easy to use, or idiot-proof like windows, more...less capable people will start using it, thus the separation of linux users and windows users won't be so great anymore.
RIGHT NOW : linux people are knowledgeable people, they know what they're doing, they know their system, etc. by overcoming the installation and setting up stage, which requires some skills, patience and resources, they show that they're capable of using linux. Windows users range from total idiots to expert windows users, which are about ready to advance to linux.
now if linux become idiot-proof and so easy to use,
WOULD BE : what's stopping the "total idiots" from moving to linux and cluttering the community? these include lamers and flamers unseen in these boards. malwares written for linux would be more effective because of their presence. more incentive for the malware developers. there would be more of them, too. basically the ability gap between windows users and linux users would disappear or decrease.
I dlatego linux nigdy nie wygra z windowsem. Bo jest systemem tworzonym przez ludzi
z elicarskimi ambicjami, ktorzy pisza go dla samych siebie.
Tym zabawniej brzmia powtarzane w kolko proroctwa opanowania swiata przez linucha.
Nigdy to nie nastapi.
I tym dziwaczniejsze sa proby wciskania pingwina wszystkim napotkanym osobom przez
jego milosnikow. Schizofrenia?
expert windows users, which are about ready to advance to linux.
Pytanie brzmi: po co mieliby sie na linuxa przenosic?
Ja spokojnie moglbym sie przesiasc. Na dowolna dystrybucje, od najbardziej kolorowych,
do najbardziej skomplikowanych - gdybym chcial. Tylko po co mam to robic, jesli wymaga
to sporego nakladu czasu i pracy, kiedy w windowsie mam wszystko co daje linux, bez tych
dodatkowych wydatkow?
Athei Overlord
23.03.2009, 11:31
Dokładnie, MrL. Gdy nie stać nas na nic, musimy się pogodzić: darmowe, ale złożone. Wówczas mówi się trudno i cieszy, że jest darmowy zamiennik.
Gdy ma się jakieś środki, zaczyna się już zwracać uwagę na wygodę.
Z komputerem jestem za pan brat odkąd skończyłem 16 lat (mam 28 ). Z kompilatorem (od Turbo Pascala, MASM, TC++, VC++, .NET) jestem pod rękę odkąd skończyłem 17 lat. Usuwałem wiele problemów pod Win3.11, Win95, komendy DOSa i NDOS (Norton New DOS) znałem na pamięć, umiałem wykorzystać możliwości Himem.sys i emm386 (np. dla 3DSmax :) ) znałem dobrze DiskEdit, potrafiłem ręcznie usunąć problemy z Fat16. Umiałem napisać własną procedurę obsługi przerwania, a nawet wywołać funkcje przerwania Int21 DOS procedurze obsługi innych przerwań (nie było to banalne!). Nawet poradziłem sobie z prostym crackiem pod SoftIce. Pod Linuksem instalowałem neostradę (gdy nie było tak łatwo), kompilowałem i stawiałem KDE. Łączyłem ze sobą najróżniejsze technologie: Macromedia Authorware, DDE, OLE COM, asm. Przeszedłem ścieżkę od programisty-amatora w Pascalu (na studiach pamiętałem nawet kolejne przełączniki kompilatora, BGI znałem na pamięć, łącznie z trybami graficznymi, umiałem programować VESA) po inzyniera systemowego dużego projektu. Obecnie nadal czynny zawodowo programista.
Na pewno więc nie nazwę się "lamerem". Na GNU/Linuksa starałem się przesiąść wiele razy. Testowałem różne dystrybucje. A mimo to czuję się tam nieswojo. Denerwuje mnie to samo, co MrL, SIGSEGV też bywają, "FAILED" podczas wstawania systemu także. A sam system (KDE, GNOME, XFCE) po prostu mi nie podeszły. Jakoś lepiej pracowało mi się na Mack'u :)
Indywidualna kwestia "podobania się" i przyzwyczajeń.
Kto dopiero zaczyna, nie ma pieniędzy - niech się uczy, poznaje, a nuż zostanie z Tuxem na zawsze. Podobnie, jak ja w "niewolniczej stajni małomiękkiego". Starych drzew się nie przesadza.
Bo, jak słusznie zauważył MrL - po co?
Dla poszerzenia horyzontów? Poszerzam je zawodowo :)
Dokładnie, MrL. Gdy nie stać nas na nic, musimy się pogodzić: darmowe, ale złożone. Wówczas mówi się trudno i cieszy, że jest darmowy zamiennik.
Gdy ma się jakieś środki, zaczyna się już zwracać uwagę na wygodę.
Waznym czynnikiem jest tez czas. Jak sie chodzi do liceum/na studia, to ma sie mnostwo
czasu na eksperymentowanie i poznawanie nowosci (i ja to jak najbardziej popieram -
- eksplorujcie i windowsa i linuxa, zbieranie takiej wiedzy jest swietne). Pozniej juz tak nie jest.
Jak mnie kiedys wkurwil klient gadu (to gowno jest napisane w delphi :yuck: i to tak
niechlujnie ze sie noz w kieszeni otwiera, przynajmniej bylo wtedy), to w dwie noce
napisalem sobie swojego klienta w asemblerze (MASM rzadzi!).
Dzisiaj nie poswiecilbym na to nawet pol godziny, bo mam prace, rodzine i przyjaciol,
na ktorych czasu jest zawsze za malo. Dzisiaj wybieram to co wymaga najmniej mojego
zaangazowania - i bardzo chetnie za to place.
Z komputerem jestem za pan brat odkąd skończyłem 16 lat (mam 28 ). Z kompilatorem (od Turbo Pascala, MASM, TC++, VC++, .NET) jestem pod rękę odkąd skończyłem 17 lat. Usuwałem wiele problemów pod Win3.11, Win95, komendy DOSa i NDOS (Norton New DOS) znałem na pamięć, umiałem wykorzystać możliwości Himem.sys i emm386 (np. dla 3DSmax :) ) znałem dobrze DiskEdit, potrafiłem ręcznie usunąć problemy z Fat16. Umiałem napisać własną procedurę obsługi przerwania, a nawet wywołać funkcje przerwania Int21 DOS procedurze obsługi innych przerwań (nie było to banalne!). Nawet poradziłem sobie z prostym crackiem pod SoftIce.
No to przeszlismy bardzo podobna droge. Tylko ja zaczalem od BASICa na ZX Spectrum
(mialem 6 lat :D), potem kilka lat grania i gdzies tak w 7 klasie podobnie jak ty: Turbo Pascal,
TASM, TC++, potem zamiast VC++ dopadl mnie MASM i SoftICE w ktorym spedzilem prawie
10 lat (zamienilem go w tym czasie na IDA). Dopiero mniej wiecej rok temu wzialem sie za .NET.
A sam system (KDE, GNOME, XFCE) po prostu mi nie podeszły. Jakoś lepiej pracowało mi się na Mack'u :)
Indywidualna kwestia "podobania się" i przyzwyczajeń.
Tylko uściślijmy, KDE i GNOME to środowiska graficzne a nie system, XFCE to chyba nawet tylko desktop. Jest tego troche, nawet jakby ktoś nie wiedział są też komercyjne.
Przyzwyczajenie też, mi windows nie leżał za bardzo, poza tym jak pisałem musiałbym kupować nowy system, bo stary już nie obsługuje dysków. Co w przypadku ograniczonego budżetu i niechęci kupowania rzeczy w walucie obcej, wybitnie mi nie pasuje. Nie zarabiam w obcej walucie więc, jasna sprawa.
Nom, jak pisałem wszystko ma swoje wady i zalety, ja nie jestem programistą chociaż co nie co się znam i potrafie łatwiejsze rzeczy napisać. Jednak fakt jest jeden, jak ktoś chce linuksa i chce sobie dowolne programy instalować kiedy popadnie, to sobie nie poinstaluje, dlatego też dystrybucje mają swoje narzędzia pakietów.
Oczywiście linuks nie ma full zamienników, ale z windowsem wcale też dobrze nie jest, obsługa mojej karty TV jest gorzej jak tragiczna, zdecydownie lepiej wygląda tutaj komunistyczny linuks. Którego da się używać.
Jednak z tego co wiem uzywalność ubuntu stoi na wysokim poziomie, ja na gentoo też nie mam powodów do narzekań, mój znajomek używa go od 9 lat. (sam nie wiem jak daje rade) Faktem jest że na instalacje trzeba poświęcić troche czasu, szczególnie za pierwszym razem, ale to nie jest coś co się robi częściej niż raz na 4 lata. W przypadku gentoo jest ta zaleta że proces upgrajdowania jest mocno automatyczny. I jest on stale usprawniany.
Z tym że w linuksie zawsze można wszystko pousprawniać, wystarczy zwracać uwage na jakieś kwestie na forach, albo pisać do developeórw itp.
User firendly miałem na myśli, nie na łatwość oczywiście, ale w miare dopracowane ze sporą opcją oprogramowania. Bo przeciez nie po to mamy system żeby stał sobie goły.
I tak spora grupa grafików kupuje MAC'a który platformy graficzne sprzedzaje od bardzo dawna, nawet systemy dwuprocesorowe. Ci za to smieją się i z linuksa i z windowsa, mimo to, bez problemu moje pliki postrcirptowe są przyjmowane. No, ale ja wielką grafika się nie zamuje, bo z tego co wiem, dobrych programów tutaj chyba też nie ma, choć pewnie i dałby rade na czymś innym.
Niemiej jednak kupowanie systemu bo akurat programy są napisane pod dany system to wcale nie jest zaleta systemu. Ani plus na niego. Ot akurat pasuje, tak jak sie nie kupuje smochodu z małym bagażnikiem kiedy zamierza sie przewozić często sporo różnyh rzeczy. Ale czasem łączy się go z przyczepką :)
Athei Overlord
23.03.2009, 18:07
Oj mamo, wiem, czym jest manager okien, czym serwer (czy tam podsystem) graficzny, a czym OS - skrót myślowy :)
Ale dobrze, niech będzie precyzyjnie :)
No i - powtórzę - w moim przypadku to po prostu stare nawyki i upodobania. To tak, jak "Ceologowi" (C/C++/Java/C#) kazać przesiąść się na VB albo języki Pascalowe (TP, Delphi) :)
Jak w MASMie pisałem jak w Pascalu, wszystko upychając do makr i procedur (makra - superowe ze wzgl. na możliwość podania argumentów). Asmowcy się wkurwiali, jak widzieli mój kod, bo brakowało tylko BEGIN, WHILE i END :) Przerabiałem język na "moją" (Pascalową) modłę. Tak samo ludzie znający od lat Win32 na siłę szukają wielu rzeczy pod Pingwinem. I vice versa...
"Gdzie jest dysk C: ?!" :)
Po latach największe niedociągnięcia w znanym systemie mniej rażą, bo się z nimi "obyliśmy". I belki w "naszym" systemie nie widzimy, ale słomkę w innym - tak :)
Ty wiesz, mama wie, ale cała masa userów, myśli potem kategoriami, tego co oferuje dane środowisko. A linuks to pewna filozofia. I nagle się okazuje że można nie mieć w ogóle trybu graficznego, a komp działa, jak stary dobry DOS. I jak to bywa z filozofią, trzeba czasem pomyśleć.
Tak samo inną filozofią cechuję się BeOS. Z tego co wiem, system jest chyba typowo graficzny, i podejżewam że w niektórych rozwiązaniach może pobić i linuksa i wingroze. A jak komuś nie pasuje może napisać własny OS.
:)
Athei Overlord
23.03.2009, 18:44
Była kiedyś (2002) taka grupa, w której miałem zaszczyt krótki czas trwać: NAAG - New Age Assembler Group, pisali swojego OS'a :)
Jest OS napisany tylko w asemblerze, polski wkład, ale nie mam teraz czasu tego wyszukiwać, bo gdzieś to widziałem w sieci.
Ale jeszcze nie zbyt zaawansowany, nie obłsuguje np. wielu rdzeniów na raz. Ot trzeba mieć na to czas, albo potrzebe.
Jest OS napisany tylko w asemblerze, polski wkład, ale nie mam teraz czasu tego wyszukiwać, bo gdzieś to widziałem w sieci.
Ale jeszcze nie zbyt zaawansowany, nie obłsuguje np. wielu rdzeniów na raz. Ot trzeba mieć na to czas, albo potrzebe.
Menuet OS? Bawilem sie nim kiedys.
Prosze bardzo: http://www.menuetos.net/
nawet w Q mozna sobie popykac :)
Menuet OS? Bawilem sie nim kiedys.
Prosze bardzo: http://www.menuetos.net/
nawet w Q mozna sobie popykac :)
To nie ten, a tego też widziałem. Google niestety nie potrafia zlokalizować a ja sobie nie zapisałem, to już po ptokach
Athei Overlord
26.03.2009, 15:31
Czy Telekomunikacja Polska SA nadal blokuje stronę gimp.org ("bo tam stoi serwer IRC, bo botnety")?
Czy ktoś korzysta z usług TP SA jako providera netu i może to na chwilę obecną zweryfikować?
np. przez
tracert -h 30 gimp.orgi sprawdzić, gdzie "urywają" się pakiety.
http://biuroprasowe.tp.pl/PressOffice/PressRelease.111711.po?changeLocale=PL
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1185528.html
(i ogólnie google)
Miałem 2 lata Neostradę. Już podziękowałem, od 2 lat wolę płacić Polkomtelowi, który nie cenzuruje mi (link do elektroda.pl - "niczego nie da się zrobić") niczego "dla mojego dobra" i bez mojej zgody, wiedzy (w dodatku bez obniżenia opłaty abonamentowej).
Niestety mam tę wątpliwą przyjemność posiadania neostrady :)
Blokują dalej.
tracert -h 30 gimp.org
Trasa śledzenia do gimp.org [128.32.112.245]
przewyższa maksymalną liczbę przeskoków 30
1 1 ms <1 ms <1 ms 192.168.1.1
2 77 ms 65 ms 87 ms poz-ru2.neo.tpnet.pl [213.25.2.40]
3 * * * Upłynął limit czasu żądania.
4 * * * Upłynął limit czasu żądania.
5 * * * Upłynął limit czasu żądania.
6 * * * Upłynął limit czasu żądania.
7 * * * Upłynął limit czasu żądania.
8 * * * Upłynął limit czasu żądania.
9 * * * Upłynął limit czasu żądania.
10 * * * Upłynął limit czasu żądania.
11 * * * Upłynął limit czasu żądania.
12 * * * Upłynął limit czasu żądania.
13 * * * Upłynął limit czasu żądania.
14 * * * Upłynął limit czasu żądania.
15 * * * Upłynął limit czasu żądania.
16 * * * Upłynął limit czasu żądania.
17 * * * Upłynął limit czasu żądania.
18 * * * Upłynął limit czasu żądania.
19 * * * Upłynął limit czasu żądania.
20 * * * Upłynął limit czasu żądania.
21 * * * Upłynął limit czasu żądania.
22 * * * Upłynął limit czasu żądania.
23 * * * Upłynął limit czasu żądania.
24 * * * Upłynął limit czasu żądania.
25 * * * Upłynął limit czasu żądania.
26 * *
Co prawda z gimp.org nie korzystam i do tej pory nie spotkałem jeszcze innej strony, którą chciałem odwiedzić a byłaby zablokowana. Ogólnie na jakość usługi też nie narzekam (miałem problemy niedawno ze zrywaniem połączenia co 5 minut, ale się okazało w końcu, że to modem się skończył, po przesiadce na router połączenie jest stabilne jak skała).
Ale i tak zmienię operatora przy najbliższej okazji (na razie cyrograf własną krwią podpisany na chyba 2 lata, jeszcze ponad rok :roll:).
słyszałem że 4chana też blokują.
Athei Overlord
26.03.2009, 18:40
I niestety, niewiele sobie z tego robią, bo procent userów, którzy z tego powodu zerwą umowę i zmienią operatora jest niewielki.
Dopóki liczba Twoich klientów liczona jest w setkach, tysiącach, dziesiątkach tysięcy, każdy jest ważny. Gdy w setkach tysięcy - to TYLKO jeden zniechęcony klient. To TYLKO stu zniechęconych klientów. To TYLKO tysiąc zniechęconych klientów.
-------------
EDIT:
Całkiem ciekawe rzeczy MS opatentował w swej historii :)
Co do patentów, na których naruszenie skarży się Microsoft, chodzi tu przede wszystkim o zarejestrowane w USA patenty:
6,175,789 (Vehicle computer system with open platform architecture),
7,054,745 (Method and system for generating driving directions),
6,704,032 (Methods and arrangements for interacting with controllable objects within a graphical user interface environment using various input mechanisms),
7,117,286 (Portable computing device-integrated appliance),
6,202,008 (Vehicle computer system with wireless internet connectivity),
5,579,517 (Common name space for long and short filenames),
5,758,352 (Common name space for long and short filenames) oraz
6,256,642 (Method and system for file system management using a flash-erasable, programmable, read-only memory).
http://tech.wp.pl/kat,1009793,title,Microsoft-pozywa-TomToma-o-naruszenie-patentow,wid,10889950,wiadomosc.html
Nie przedłużyłem z nimi umowy, gdy chcieli mi zaproponować 512Kbit/s z umową na dwa następne lata w takiej cenie, jak mam obecnie 10Mbit. Powiedziałem tej Pani, że to bezczelność z ich strony. Za dwa lata 512Kbit będzie znaczyło tyle co dzisiaj modem 5.6k.
Swoją drogą mamy chyba najdroższe usługi telekomunikacyjne w Europie. Od monopolu do oligopolu.
Swoją drogą mamy chyba najdroższe usługi telekomunikacyjne w Europie. Od monopolu do oligopolu.
Oligopol mamy w tej dziedzinie jedynie pozorny. Jakikolwiek wybor providera wystepuje
tylko w wiekszych miastach i na ich obrzezach, a nawet tam telepies sabotuje dzialalnosc
konkurencji.
Ja do Linuxa jestem przekonany od bardzo dawna i od kilku ładnych lat zawsze jakiegoś przynajmniej mam na dysku, a przez jakiś rok czasu używałem praktycznie na co dzień i to nie do zabawy a wykorzystywałem przy prowadzeniu firmy. Początkowo SUSE a potem Kubuntu. Neostrada na modemie USB działała (co prawda w SUSE się namęczyłem trochę zanim to uruchomiłem, za to w Kubuntu banał - UbuNeo i parę kliknięć :)), program do fakturowania działał (LeftHand Mała Księgowość), drukarka bez problemu (bo kupując zwróciłem uwagę żeby była kompatybilna - tani laser Samsunga na USB), zdjęcia z aparatu - bez problemu, poczta - od dawna już praktycznie tylko z GMaila korzystam, do tego OpenOffice w zupełności wystarczający do edycji tekstu czy robienia zestawień w arkuszu. I na dokładkę całkiem solidnie działający Tlen przez Wine (nie można go było tylko minimalizować, bo znikało okno :P). Miałem jakiegoś pirackiego XP na drugiej partycji, ale tylko awaryjnie (np. jak chciałem zrzucić video z kamery, bo jak na razie tylko w Pinnacle Studio widziałem możliwość zrzucenia godziny nagrania do niecałych 3 GB, gdzie większość programów tworzy pliki o wielkości ok. 14 GB na godzinę i trzeba się bawić w kompresję... a to tylko jako backup, bo kaset nie nagrywam ponownie).
Teraz pracuję na laptopie z XP a Linuksa mam na blaszaku w zasadzie do zabawy :)
Wczoraj właśnie wywaliłem Kubuntu, które z KDE 4.1 jakoś strasznie muliło a zainstalowałem Ubuntu 8.10. I fajnie, szybko i bezproblemowo się zainstalowało.
Tylko wciąż nie mogę zrozumieć skąd się programistom biorą takie zależności, że jak chcę odinstalować pakiet np. laptop-detect albo pcmciautils (kompletnie mi na blaszaku niepotrzebne), to chce się razem z nimi usunąć cały gnome-desktop :| :| :(
Ale za to dobra wiadomość dla linuksiarzy-tlenowców: jest już natywny komunikator tlen na linucha :)
666gonzo666
03.05.2009, 14:13
przy okazji WINE is a not emulator!!
Wystarczy spojrzeć na drogę, jaką przebył w kwestii "user-friendłości" Linux od swoich narodzin do Ubuntu, aby nie zgodzić się z MrLem. Tak, wiem, że są i będą ludzie, którzy wierzą iż "dobry system musi być trudny w obsłudze", ale jest ich tak naprawdę bardzo mało (tylko że są głośni). Co zresztą mogą zrobić, skoro ci którzy myślą inaczej pracują i na złość im tworzą proste w obsłudze systemy.
Osobiście uważam, że doskonały system to taki, w którym laik się połapie, a ekspert nigdy nie będzie narzekał, że czegoś się nie da zrobić. Nie jest to oczywiście łatwe. Z OS-ów Ubuntu jest moim zdaniem tego ideału najbliżej. Choć dużo jeszcze mu brakuje. Graficzne narzędzia konfiguracyjne tego systemu lubią troszkę zaszaleć, jeśli dokonuje się ręcznego grzebania w conf-ach. A tak być nie może. To jednak kwestia czasu.
Wierzę, że jeśli "Linux ma opanować świat", to właśnie tego potrzeba. Wówczas system stanie się automatycznie lepszy od MS Windows, które nie umożliwia tak niskopoziomowych ingerencji jak Linux. Już zresztą dzisiaj niektóre rzeczy są łatwiejsze w Ubuntu niż w Windowsach (np. instalacja oprogramowania).
A prawdziwa walka to się zacznie dopiero, jak Windows przejdzie na OpenSource :P
zostaję przy windows. gry :/
666gonzo666
27.05.2009, 20:42
windows jest dobry dla poczatkujących(ja też w tej grupie). ma wiele wad, ale w gruncie rzeczy jest dość przyjazny. no i gry.
Metallhard
27.05.2009, 22:08
Kilka miechów temu zaszła u mnie paląca potrzeba wejścia w posiadanie legalnego oprogramowania na kompie.
MS Office został z sukcesem i bez żadnego problemu zastąpiony OpenOfficem. Dla moich potrzeb w zupełności wystarcza. Prawda jest taka, że prawie każdy program komercyjny można zastąpić darmową wersją (mam na myśli tzw. użytek domowy oczywiście).
Gorzej było (jest) z systemem operacyjnym. Wiadomo, pierwsze co wpadło mi do głowy to linux. Wybrałem (wg jakiegoś testu) najprostszą wersję z dostępnych, a mianowicie Mandrive.
I jestem zmuszony stwierdzić, że nie rozumien ludzi, którzy bredzą nt. tego, jakie to linuxy są trudne w obsłudze. Owszem są wersje trudne w obsłudze jak cholera, ale są też proste jak konstrukcja gwoździa. Trzeba po prostu wybrać coś odpowiedniego dla siebie. Przyznaję, że windows nie stwarza mi w obsłudze większych problemów - teraz, bo na początku bywało różnie. I tak jest ze wszystkim, gdybym od chwili posiadania kompa miał linuxa, to z nim nie miałbym pewnie problemów, ale gdyby ktoś nagle kazał mi przesiąść się na wina? Wiadomo.
Problemem linuxa nie jest trudna obsługa, problemem linuxa jest stereotyp, że jest trudny i nic na nim nie działa, od sprzętu po programy (zwłaszcza gry).
Pierwsze jest totalnym bzdetem, przy wyborze odpowiedniej wersji to jedynie kwestia kilku dni i przyzwyczajenia. W necie zawsze znajdzie się jakąś poradę lub wskazówkę.
Faktycznym problemem są (w moim przypadku) problemy sprzętowe. Mam dość wiekowego kompa i nie ma dla jego wszystkich podzespołów sterowników pod linuxa. Z nowszym sprzętem jest ponoć o wiele lepiej, np. instalacja połączenia sieciowego (tzn. neta) była łatwiejsza niż ta pod winem. Po prostu zainstalowałem linuxa i net działał (nawet stery do modemu nie były potrzebne). Ale tak jak mówię, z innym sprzętem był problem i skończyło się na tym, że byłem zmuszony kupić oemkę Wina XP :|
Fajnie że jest wątek o Linuksie. Kilka miesięcy temu kupiłem Xtreme3, bardzo skusiła mnie perspektywa braku wirusów, nie-konieczności instalowania wszystkiego, etc. Aha no i pomyślałem że trójwymiarowość może być fajną zabawką...Estetycznie, system ten wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie, szczególnie cieszy to że szybko się go odpala.Niestety cała reszta jakoś wolno mi chodziła, Kadu nie chciało mi się odpalić, 3D w ogóle nie uruchomiłem , nie wiedziałem jak? Nie skumałem tego systemu chociaż bardzo bym chciał, skoro piszecie że to tylko się tak wydaje że jest trudny.. Gdybym przynajmniej potrafił zainstalować go obok Windowsa to z czasem bym stopniowo się nauczył i przestawił w ostatczności a tak płyta leży ;( W pomocy technicznej Mandrivy nie dostałem zbyt dużego wsparcia a z resztą samemu i tak trudno mi cokolwiek zrobić .Jestem kompletną nogą jeśli chodzi o komputery. Dopiero 1,5 roku mam stałą styczność z maszyną ;/ Może znajdzie się ktoś na forum z okolic mojego miejsca zamieszkania kto się zna i pomoże? Przynajmniej nauczy jak instalować obok Windowsa?
Nie wiem czy meandriva jest solidną dystrybucją, miałem to kiedyś, to się samo rozleciało ;)
Ale to było dawno temu. Weź może spróbuj Ubuntu albo Arch, może Debian. Z tego co wiem dość dobre dystrybucje. I jeśli możesz nie używaj kart ATI, Nvidia pomimo CUDA cudów też nie daje, jednak znacznie mniej problemów przy konfiguracji.
Ja używam Gentoo, bo tak najlepiej mi dojść do funckjonalności mi potrzebnej, ale jest to dystrybucja wymagająca większego wkładu z zaznajomieniem. Ale w podstwach wcale nie taka traszna.
Nie wiem czy meandriva jest solidną dystrybucją, miałem to kiedyś, to się samo rozleciało
heh miałem to samo.
Wbrew pozorom te najpopularniejsze dystrybucje typu ubuntu i mandriva same się sypią.
Fajnie że jest wątek o Linuksie. Kilka miesięcy temu kupiłem Xtreme3, bardzo skusiła mnie perspektywa braku wirusów, nie-konieczności instalowania wszystkiego,
Całe 3D chyba miałeś mieć automatycznie. Chyba coś z sterownikami miałeś nie tak, choć dziwne. Bo wersje Xtreme są przerabiane, żeby już użytkownik nic nie musiał kombinować.
Weź może spróbuj Ubuntu albo Arch, może Debian. Z tego co wiem dość dobre dystrybucje. I jeśli możesz nie używaj kart ATI,
Ściągnąłem i bezpłatną wersję Ubuntu jakiś czas temu tylko nie wiem nawet jak to diabelstwo zainstalować obok windowsa :/
No i niestety mam kartę Ati :/
Całe 3D chyba miałeś mieć automatycznie. Chyba coś z sterownikami miałeś nie tak, choć dziwne. Bo wersje Xtreme są przerabiane, żeby już użytkownik nic nie musiał kombinować.
3d muszę włączyć, jest nawet taka ikona na pulpicie z napisem 3D :) tylko że nie działa :/ Możliwe że coś mam ze sterownikami albo sprzęt za słaby ?
Ps. Powiedzcie mi jeszcze proszę jak się wstawia cytaty z dwóch różnych postów w jedną odpowiedź , bo tego też nie wiem :/
-----------------
naucz sie używać przycisku MQ, (multi quote)
nie pisz zaraz posta pod postem, oraz używaj przycisku EDIT
Scaliłem posty
mod
Ściągnąłem i bezpłatną wersję Ubuntu jakiś czas temu tylko nie wiem nawet jak to diabelstwo zainstalować obok windowsa :/
No i niestety mam kartę Ati :/
Ja też nie wiem ;) Chyba ma jakiś instalator?
Od tego są fora linuksowe, jak coś nie wiesz powinieneś znaleźć tam odpowiedź.
W każdym razie potrzebujesz jakieś miejsce na dysku (tzn. nieużywane partycje)
Ale zawsze warto zrobić sobie beckup.
A karta ATI jeszcze nie przekreśla wszystkiego, bez paniki. Po prostu ciężko czasem spasować określone driwery do określonego kernela, do określonych X'ów. I różnie to bywa z wydajnością, ale w końcu i na tych kartach linuksa używają.
Gentoo ma tę zalete że pomimo trudności jest świetna dokumentacja i to po Polsku.
Darayavahus
16.11.2009, 00:28
Właśnie "przesiadam" się na Linuxa - nie taki diabeł straszny :twisted:
Kwestia przyzwyczajenia, no i trzeba nauczyć się pracy z konsolą (dla windowsiarzy to praktycznie nowość, chyba że ktoś częściej korzystał z cmd) bo bez tego przesiadka na Linux nie ma sensu. Za to chodzi szybciej, zżera mniej RAMu, nie wiesza się - i można robić rzeczy, o których w windzie nie ma co marzyć...
Winda oczywiście zostawiam; trochę się obawiałem partycjonowania dysku, ale nawet danych nie utraciłem :) - oczywiście nikogo przez to nie chcę namawiać na pominięcie backupu. Teraz korzystam z obydwu systemów - zależy, co akurat robię.
Właśnie "przesiadam" się na Linuxa - nie taki diabeł straszny
Mnie również to niebawem czeka. To będzie moje drugie podejście, mam nadzieję że ostatnie. No i cóż , tak jak mówisz , będzie się trzeba nauczyć pracy z konsolą ,więc na początek 300 stron podręcznika użytkownika ;) ale co tam, damy radę..A co to za os? jeśli można spytać? bo ja to mam Xtreme3
Przesadzasz z tą konsolą, ja raptem znam na pamieć może z kilkanaście poleceń, jak się nie ma pamięci najważniejsze można sobie zapisać. Reszta jest w pomocy która w linkusie jest bardzo dobra, chcesz coś wiedzieć o mplayeru wydajesz poelcenie:
man mplayer
i czytasz.
Mi konsola też osobiście nie pasuje, ponieważ słabo operuje synaktycznie (czy coś w tym stylu), ale jak sie okazuje w praktyce nie ma takich potrzeb, nie trzeba być geniuszem w tym zakresie. Ale pewne rzeczy trzeba wyćwiczyć.
W najnowszym, KDE, które jest środowiskiem graficznym, nawet nie ma bezpośredniego skrótu do konsoli (a może to przypadek u mnie). Nie jest to problemem przy duzej ilości okienkowych programów, bądź też wielu nakładek na programy konsolowe.
Darayavahus
17.11.2009, 01:21
No i cóż , tak jak mówisz , będzie się trzeba nauczyć pracy z konsolą ,więc na początek 300 stron podręcznika użytkownika ;)
Bez przesady, nie wszystko na raz 8-O - dla mnie też, po paru latach klikania po obrazkach w windowsie, nauczenie się tego wymaga pewnego wysiłku. Bez sensu jest uczenie się komend na pamięć: trzeba ich po prostu używać. Pomocne może być np.: http://kik.pcz.pl/so-add/KSL/index.html A w razie czego, polecenie man
Oczywiście, niektóre rzeczy można robić w środowisku graficznym, trudno zresztą tak od razu pozbyć się windowsowych przyzwyczajeń, ale nawet taki linuxowy żółtodziób jak ja już widzi, że bez konsoli to jest pingwin z obciętymi nogami i dziobem ;) Np. programy instaluję tylko z konsoli : przynajmniej wtedy człowiek wie, co robi, nie jak w windzie, gdzie wszystko za mnie robi kreator.
A możliwości dopiero zaczynam odkrywać...
Dzięki Darayavahus , to co piszesz napawa optymizmem :) a link który podałeś jest dla mnie nieocenionym skarbem, chwała ci za to!
Ja na linuxa mialem zajawke w 6 klasie podstawowki, jak sie hackingiem interesowalem, potem pare razy wracalem, ale szkoda czasu i nerwow. Komputer potrzebny jest do pracy i nauki glownie, linux w tym wypadku odpada.
To samo ma pewnie wiekszosc inzynierow, pod linucha nie ma i nie bedzie takich programow jak np. autocad, co czyni go przydatnym wylacznie dla grona zapalencow i osob, ktore maja czas na zabawe. :roll:
Ja na linuxa mialem zajawke w 6 klasie podstawowki, jak sie hackingiem interesowalem, potem pare razy wracalem, ale szkoda czasu i nerwow. Komputer potrzebny jest do pracy i nauki glownie, linux w tym wypadku odpada.
To samo ma pewnie wiekszosc inzynierow, pod linucha nie ma i nie bedzie takich programow jak np. autocad, co czyni go przydatnym wylacznie dla grona zapalencow i osob, ktore maja czas na zabawe. :roll:
Bez przesady, fakt nie ma na Linuxa Autocada, ale obecnie ten system nie jest skomplikowany, przynajmniej nie jego popularne wersje. Dla osoby początkującej mogą być nawet prostsze w obsłudze. Istnieje też wiele darmowych odpowiedników popularnych programów jak GIMP czy OpenOffice, które z powodzeniem mogą zastąpić płatne programy pod Windows. Wszelakie transakcje dokonywane w internecie, prowadzę spod Linuxa. Ponieważ jest to lepiej zabezpieczony system, obecnie nie ma na niego wirusów, czy po prostu ludzi o umiejętnościach by się na ten system włamywać.
:o Ha, bo na świecie jest 80% inżynierów projektujących w kadzie. Niestety póki co, są dwa główne rynki wingrozy, gry oraz biuro. Reszta używających programów jak autokady czy jakieś dziwne accesy, to raczej margines mniejszy od zwolenników linuksa. Nie wspominając że każda uczelnia mający sprzet obliczeniowy, ma go na jakimś *nixie. Poza tym co to za haker że musi ciągle grzeba w swoim systemie, hakerzy zwykle grzebia nie w swoich, stąd potrzebuja niezawodnych rozwiązań ;)
A miłośnicy linuksa swoja droga.
Witam
Chciałem zagłosować, bo topic rzucił mi się w oczy, ale nie ma opcji dla mnie. Wynika to z faktu, że obecnie siedze na w7 rc póki jest darmowy i troche z faktu tego co robie, natomiast mam domowy routerek który działa pod linuxem. Probowałem różnych distro, zaczynajac od slacka 8.1 przez wszystkie chyba jego odslony do 12.1 włącznie teraz mam ubuntu server(debian mi wogole nie podchodzi tak samo jak redhat), ale planuje mieć gentoo. Na lapku i na serwerku albo sproboje swoich sil w freebsd ;) co również jest prawdopodobne. Spór o to co jest lepsze, jest bez sensu moim zdaniem do przegladania netu linux jest nieporównywalnie lepszy. Tak na linuxie nie pograsz w wiele gier wiele komercyjnych programów nie będzie działać. To nie wina linuxa tylko tworców programów. Np taki mac os jest unixem a jakbyście porównali interferjs to MS się do niego nie umywa i za czasów XP i za czasów visty/w7.
Darayavahus
11.12.2009, 18:33
Ja mam jedno i drugie :lol:
[windowsXPhome i PClinuxOS2009]
Jak chcę się pobawić grami, no to na winda; tak samo, jak np. wprowadzam zdjęcia z aparatu.
Na forum, i w ogóle w sieci - zależy, gdzie akurat jestem, szkoda mi czasu na reebotowanie (teraz akurat Linux). Zresztą, nawet jak byłem jeszcze więźniem Windowsa, nigdy nie używałem IE.
Linuxa dopiero się uczę... ale jak dobrze pójdzie, to za jakiś czas winda będę używał tylko do gier. Dla takich, jak ja, przyzwyczajonych dotychczas do klikania po ikonkach, polecam distro PCLinuxOS - większość rzeczy można robić w trybie graficznym, a w międzyczasie uczyć się posługiwania konsolą.
Już teraz, jako początkujący, mogę powiedzieć, w czym Linux jest lepszy:
- chodzi szybciej
- nie zawiesza się
- zżera mniej RAMu (użycie swap)
- szybciej łączy się z netem (chociaż przy moim łączu wymaga dodatkowego oprogramowania)
- wirusów i innych robali praktycznie nie ma -
- i co najważniejsze: widzę, co robię, z roota mam dostęp do wszystkich ustawień systemu, o czym na windzie można se tylko pomarzyć :wall:
Nie potrzebuje x? programów do naprawiania i optymalizacji. Zamiast tego mogę się zająć ciekawszymi rzeczami...
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.